Seuraa 
Viestejä45973

Haiseeko sähkö joltain, vai onko se täysin hajuton? En tahdo löytää vastausta mistään tähän. Moni voi olla huomannut "sähkön" hajun esim television takana tai staattisena kun ottaa paidan pois tms. mutta eihän se ole sähkön hajua, vaan eikö se johdu sähkön kosketuksesta johonkin materiaaliin?

Kuulin jostain että mikään metalli ei haise vaan siihen tarttuva rasva ja lika aiheuttaa ns. metallin hajun, pitääkö tämä paikkansa?

  • ylös 6
  • alas 2

Kommentit (16)

Sähkö vaikuttaa metallien jännitesarjan kautta niiden koostumukseen ja tuotos voi olla haihtuvassa muodossa, vaikuttaen aistimuksiinkin. Staattisen varauksen voi aistia helposti ja kipinä vaikuttaa lihaksiin. Telkun lämpö haihduttaa kaasuja eri materiaaleista tai kierrättää pölyn ainesosia aistittavaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sähkö, elektronien vajausta, ei haise. Nenä aistii hajuja molekylitasolla.

Suuret sähkökentät (ja kipinöinnit) saavat aikaan ilman hapesta otsonia, joka haisee pistävälle (esim. putkitelkkarit ja -monitorit, sekä lasertulostimet ja kopiokoneet sekä ukonilma joskus)

Sähkön aiheuttama kuumuus joskus voi syistä tai toisista aiheuttaa hajuja siinä missä muukin aineiden lämmittäminen. Kunnon läpilyönti(=kipinä) saattaa höyrystää jopa metallia (mm. hitsatessa) joka tietenkin nenään jouduttuaan tuntuu hajuaistimuksena.

edit:

Entäs metallit? eihän täysin puhdas metalli haise miltään?

Kyllä haisee, ja pahalle yleensä haisevatkin. Alasinta nuuhkiessa tuota ei tietenkään huomaa, siitä kun ei juuri irtoa metallimolekyylejä, mutta käyppä vaikka valimossa tahi hitsauspajalla mutka joskus. (siellä toki haisee muukin)

Monet sähkölaitteet toimivat hajulla. Kun haju/savu tulee ulos, niin laite ei enää toimikkaan

slam
Seuraa 
Viestejä2129
Ertsu
Sähkö ei haise. Sähkökipinä synnyttää otsonia (O3), joka haisee ja on myrkyllistä.OzziXX
(siellä toki haisee muukin)

Otsonia? Jos sähköjohdin sulaa jännitteen voimasta kait metallista muitakin myrkkyjä vapautuu reakoidessaan hapen kanssa. Jonkin asteen palamista tai sulamista ainakin.

Rikin katkua?

Hyvin polkee.

Ertsu
Seuraa 
Viestejä7914
slam
Ertsu
Sähkö ei haise. Sähkökipinä synnyttää otsonia (O3), joka haisee ja on myrkyllistä.Otsonia? Jos sähköjohdin sulaa jännitteen voimasta kait metallista muitakin myrkkyjä vapautuu reakoidessaan hapen kanssa. Jonkin asteen palamista tai sulamista ainakin.

Kyllä näin on. Se ei kuitenkaan tarkoita, että sähkö haisee. Sähköjohdin ei sula jännitteen voimasta, vaan lämmöstä. Materiaaleja voi kuumentaa muutenkin kuin sähköllä ja kyllähän palaneen käry aina haisee. Palaneen käry/haju ei ole sama kuin sähkön haju.

Ertsu
Seuraa 
Viestejä7914
KBolt
Otsooni on namia. Se mitään myrkkyä ole

No. Makunsa kullakin. Olen seurannut kauan tuota avatarkuvaasi ja jännittyneenä odotan, että koska se vasara lyö ohi. Toistaiseksi on osunut joka kerta. Kumma juttu.

lollero...kyllä se napsauttaa välillä ohikin

Otsonilla ei ole todettu olevan haitallisia vaikutuksia oikein käytettynä. Turvallinen pitoisuus on olennaista. Otsonigeneraattorilla tuotettuna sisäilmaan sopivina pitoisuuksina (alle 0,05 ppm), joka on Sosiaali- ja terveysministeriön suositus

8 tunnin jatkuvaan työskentelyyn, joka on ilmaa desinfioiva ja puhdistava vaikutus. Hengitystieoireisiin kuten astmaan, allergioihin ja ihottumiin on huomattu olevan positiivisia vaikutuksia.

Ei sitä suoraan pidä tietenkään nuuhkia...

Kyllä haisee, ja pahalle yleensä haisevatkin. Alasinta nuuhkiessa tuota ei tietenkään huomaa, siitä kun ei juuri irtoa metallimolekyylejä, mutta käyppä vaikka valimossa tahi hitsauspajalla mutka joskus. (siellä toki haisee muukin)

Mutta eihän tuo ole puhdasta metallia vaan kokoajan kosketuksissa jonkun muun materiaalin kanssa ja tottakai siitä syntyy tuoksuja hitsauksessa.

Eli haiseeko puhdas metalli? jos siihen ei ole päässyt käsistä rasvaa tai sitä ei polteta.

slam
Otsonia? Jos sähköjohdin sulaa jännitteen voimasta kait metallista muitakin myrkkyjä vapautuu reakoidessaan hapen kanssa.Noh, ainakin niitä metallin oksideja.. (eristeet onkin sitten oma lukunsa, mistä niitä sitten ikinä tehdäänkään, niin höyrystyy ne todennäköisesti mukana)

Rikin katkua?

Jos siellä on rikkiä, niin hyvinkin todennäköistä

vtiainen
Eli haiseeko puhdas metalli? jos siihen ei ole päässyt
käsistä rasvaa tai sitä ei polteta.

Ei, ellei siitä syystä tai toisesta irtoa (reaktiivisia) molekyylejä, jotka voi nenälään aistia, kuten yllä kirjoitin.

Veikkaisin et se on se grillautuva pöly, joka synnyttää sen hajun. Pölyähän kaikki sähkölaitteet vetää puoleensa. Esimerkiksi juuri tuon telkkarin takapuolen tapauksessa veikkaan hajun lähteeksi pölyä.

OzziXX
Alasinta nuuhkiessa tuota ei tietenkään huomaa, siitä kun ei juuri irtoa metallimolekyylejä, mutta käyppä vaikka valimossa tahi hitsauspajalla mutka joskus.

Mm. veri haisee nokkaani metalliselle(raudalle) ja sille se myös maistuu.

slam
Jos sähköjohdin sulaa jännitteen voimasta
Niin...JOS. Johdin ei nimittäin sula jännitteen voimasta vaan lähinnä virran vaikutuksesta...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat