Seuraa 
Viestejä45973

Huomattiin, että kun laitoin musiikin soimaan, kissani vaipui uneen ensin kehräämällä. Sanoin sitten tyttöystävälleni, että "kissa selvästi tykkää musiikista", ja tyttöystäväni vastasi tähän: "noh, mä luulen niin, että kissojen aivokapasiteetti ei pysty ymmärtämään musiikkia, tuskin kissa edes kuulee sen musiikkina tai edes nautittavina ääninä."

Tosta tuli mieleen, että miten asia sitten on?

Onko eläimillä, tässä tapauksessa kissoilla kyky kuunnella musiikkia?

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (31)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46593
Andromes
Onko eläimillä, tässä tapauksessa kissoilla kyky kuunnella musiikkia?

En tiedä, mutta ainakin niillä on ilmiömäinen kyky sietää musiikkia. Joskus teininä ihmettelin, kun heviä saattoi luukuttaa miten paljon tahansa, ja kissa vain nukkui rauhallisena tuolilla kaiuttimen vierellä. En muista yhtään kissaa, joka olisi inhonnut sitä (tai ei ainakaan osoittanut inhoaan poistumalla paikalta, otos oli ehkä 3-5 yksilöä vuosien varrella). Sihinää (esim. ilmavirran aiheuttamaa) kissat sen sijaan sietivät hyvin huonosti.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Neutroni
Sihinää (esim. ilmavirran aiheuttamaa) kissat sen sijaan sietivät hyvin huonosti.

Sihiseminen toimii myös hyvänä kieltona kissalle - oppii nopeasti mitä saa tehdä ja mitä ei. Kissathan sihisevät itse varoituksena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kissat kuulevat kai aika lailla eri taajuuksia kuin ihmiset. Musiikin alempi rekisteri saattaa olla niiden kuulokyvyn alapuolella ja ne kuulevat ultraääniä joista me emme tiedä mitään.

On melkoista mystifiointia ajatella, että kissat eivät kuulisi musiikkia. Se, että ne eivät ymmärtäisi musiikkia, on puolestaan antroposentrismiä. Ne ymmärtävät musiikkia varmuudella juuri siihen saakka, kunnes me määritâmme, mitä musiikki tarkoittaa ja miten se tulee ymmärtää.

Lienee selvää, että ne eivät käsitteellistä samanlaisella jaolla kuin me, mutta se on selvää jo ihmisten keskuudesta : noise on hyvä todiste, jos niitä vielä nykyään kaivataan.

Mikäân tuossa ei tarkoita, etteivätkö kissat kuuntelisi soinnillisia kokonaisuuksia. Tottahan kissat kykenevät väistämättäkin seuraamaan aistikokonaisuuksien rytmejä, se on vähintä mitä voimme sanoa. Ja eri taajuudet ja nyanssit ovat itsestään selvyys. Kun niiden kokonaisuuksien rytmiä seurataan, esim. totuttaessa niiden tiettyyn epä-signaalisuuteen, on kasassa ainakin jonkilainen musiikki-suhde - eikä ole sanottua, että se olisi ainoa.

Yhtä ouota on kuvitella, että ne eivät nauttisi tai kärsisi kuulemastaan. Voit kokeilla kissan kykyä nauttia esim. silittämällä sitä tai rapsuttamalla sitä leuan alta. Tai tarjoamalla sille herkkupaloja. Ja äänten suhteen esim. mainittu sihiseminen toimii testinä.

Ei ihminen nyt niin erikoinen eläin ole, eikä kulttuuri millään tapaa erota ihmistä luonnosta, eikä se, että ihminen erottaa kulttuurin luonnosta tarkoita että kulttuuri ilmiöinä, empiirisenä kokonaisuutena johon sillä viitataan, olisi jotenkin erillistä luonnosta tai vain ihmiselle varattu alue.

Kun teininä luukutin heviä, niin Nikke-kissa suorastaan hakeutui samaan huoneeseen pötköttämään. Nikke on musta.

Aa. Tein tästä aiheesta biologian tutkielman aikoja sitten. Tietty sehän on selvää että kissa erottaa musiikin muista äänistä kuten puheesta, mutta se ei ymmärrä musiikkia siten miten me ymmärretään.

Kissoille musiikki on lähinnä sarja ääniä. Kissa reagoi musiikkiin oman "kissojen puhekielen" kautta. Jos ääni on kissan korvaan miellyttävä, samalta korkeudelta kun vaikkapa ystävällinen naukaisu, se voi hyvinkin hakeutua mankan viereen pitkaksikin aikaa ja saada kissan "nauttimaan musiikista". Jos taas musiikissa on vihamielisiä äänen sävyjä kissan korvaan se pyrkii välttämään sitä ja jne.

Eräs ranskalainen tutkija (nimeä en nyt muista)myös havaitsi että hänen naaras kissansa hakeutui pianon viereen aina kun hän soitti korkeita nuotteja. Kissan reaktiota selitettiin äidinvaistoilla, sillä korkea ääni muistutti etäisesti pennun avunhuutoa, joka sai kissan valppaaksi pianoa soitettaessa.

Tälläistä tietoa täältä päin.

Jaa. Otsikon nähdessäni luulin threadin olevan tiäremiehen käsialaa. Ei se kyllä taida kissoista välittää niin kovasti...

Oma kissa ainakin tuntuu hakeutuvan joskus "kuuntelemaan" musiikkia. Joskus taas lähtee pois kun laittaa musiikin soimaan.

Tuskin kissa musiikkia ymmärtää musiikiksi. Jotkut äänisarjat vaan sattuvat miellyttämään enemmän kuin toiset. Ihme miten kissaa ei tunnu hirveästi häiritsevän musiikin äänenvoimakkuus? Joskus tulee kuuntelemaan oikein kajarin viereen vaikka musiikki pauhaa niin kovalla, että en itsekään korvaani kajaria vasten laittaisi. Voisiko johtua, että kissa kuulisi äänet niin erillalailla kuin ihminen? Äänenvoimakkuudenhan voisi kuvitella kuitenkin vaikuttavan kissan korvaankin? Eikait se kissakaan voi nauttia siitä, että korvaan todennäköisesti sattuu?

Hassuja elukoita...

Riemuidiootti
Ymmärtävätkö kissat musiikkia? No.. en tiedä, mutta jotkut niistä ainakin pitävät soittamisesta:

http://www.youtube.com/watch?v=TZ860P4iTaM


Hence I rest my case ! Todellinen Kissin !

Ja tässä on jatkoa :

http://www.youtube.com/watch?v=v0zgQAp7EYw&feature=related

Tämän todellisen mestarin taidonnäytteen on joku urpo mennyt pilaamaan jollain ihme mcgyver-päâllenauhoituksella :

http://www.youtube.com/watch?v=VoO-YcqypU0&feature=related

Olisin todella halunnut kuulla mitä tuo kisu soitti.

Tällä taas on hieman Gouldmainen tyyli :

http://www.youtube.com/watch?v=56-ZZrIJJXQ&feature=related

Peksu
snip------

Tuskin kissa musiikkia ymmärtää musiikiksi. Jotkut äänisarjat vaan sattuvat miellyttämään enemmän kuin toiset. snip......................
..........

Hassuja elukoita...

Samalla lailla se ihminenkin pitää joitain äänisarjoja miellyttävinä. Että onko tuossa nyt erityisempää eroa.

En epäile kissojen musiikin tuntemusta. Sama koskee muitakin eläimiä. Aikanaan koiramme tuntui tykkäävän erityisesti Vivaldista. Rauhoittui ja sammui kuin saunalyhty kun pani soimaan.

Musiikin vaikutuksesta eläimiin taitaa olla jopa tutkimuksia. Muistaakseni maidon ja munien tuottamista (ei kissan) on ainakin tutkittu.

Yleensäkin on suuri erehdys luulla eläinten poikkeavan ihmisistä erittäin paljon. Usein on kyse pelkistä vivahde-eroista. Ihmislihakin on kuulemma ihan hyvää, terveellisyys on sitten eri asia (petoeläin).

Kissoilla on tajuttoman laaja kuulo. Niiden kuulo on parhaimmillaan n. 3-4 ikävuoden paikkeilla. Ihmisillä ja kissoilla ovat samankaltaiset vaihteluvälit kuuloaistissa, mutta kissat kuulevat kevyestikin korkeampia sävelkorkeuksia, yli 60 kilohertsiä, joka on melkein kaksi oktaavia korkeampi kuin ihmisellä. Taidon näyte tästä on se että kissa pystyy erottamaan 30 m päästä kahden vierekkäin rapistelevan hiiren äänet toisistaan, vaikka hiirillä ei olisi välimatkaa toisiinsa kuin sentti.

Kun kissa vanhenee, luonnollisesti sen kuuloaistikin heikkenee, ja huomattavasti, se on superkuulon hinta. Tällöin kissa voi hyvinkin viihtyä meiluisassa huoneessa huomaamatta mitään. Kuulon heikkeneminen voi johtua myös tottumisesta, rotukohtaisista asioista ja kuten ihmisilläkin liiallisesta melusta (kuulovaurio). Esim. vanhemmat kissat eivät jää auton alle sen takia ettäkö ne olisivat hitaita vaan sen takia etteivät ne kuule auton lähestyvän.

Olbe
Kissat eivät ymmärrä yhtikäs mitään. Tyhmempiä kotieläimiä saa hakea.

Mahtavaa, onko tämä sinun etologian väikkärisi nimi ?

Ertsu
Seuraa 
Viestejä7915
Olbe
Kissat eivät ymmärrä yhtikäs mitään. Tyhmempiä kotieläimiä saa hakea.

Paitsi koirat, jotka tottelevat: Istu, maahan, paikalla, tassu, seuraa j.n.e.
Kissat eivät ole niin tyhmiä, että alistuisivat tuollaiseen. Kissa ja nainen ovat vähän samanlaisia. Kumpikaan ei kesyynny täysin.

Olbe
Seuraa 
Viestejä1447
siouxeyesighed legion
Olbe
Kissat eivät ymmärrä yhtikäs mitään. Tyhmempiä kotieläimiä saa hakea.

Mahtavaa, onko tämä sinun etologian väikkärisi nimi ?

Ei. Väikkärin otsikko ei saa muodostua kahdesta eri lauseesta.

Sen sijaan ajattelin jotakin tällaista: "Kissaeläimet aivottomimpina kotieläiminä; ymmärryskyvyttömyyden tietellinen perusta".

Kissat ymmärtävät myös puhetta, mutta harvoin piittaavat ihmisten päättömistä kailotuksista. Fiksuja kun ovat niin.. purrrr...

Kissoista en tiedä, mutta koirallamme oli joskus tapana tulla pianonsoittajan viereen ulvomaan kuono kohti kattoa. "Kiva" tulkintahan tästä käytöksestä olisi että koira yritti laulaa, mutta oikeasti luulen pianonsoiton vain muistuttavan koiran mielestä lauman ulvontaa johon täytyy yhtyä.

Muzz

Eräs ranskalainen tutkija (nimeä en nyt muista)myös havaitsi että hänen naaras kissansa hakeutui pianon viereen aina kun hän soitti korkeita nuotteja. Kissan reaktiota selitettiin äidinvaistoilla, sillä korkea ääni muistutti etäisesti pennun avunhuutoa, joka sai kissan valppaaksi pianoa soitettaessa.

Joskus monta vuotta sitten pikkuveljeni istui pihalla ja itki. No, kävipä sitten niin, että meidän naaraskissa meni kiehnäämään siihen viereen ja lopulta puri tätä nenään.

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615
Imperator
Muzz

Eräs ranskalainen tutkija (nimeä en nyt muista)myös havaitsi että hänen naaras kissansa hakeutui pianon viereen aina kun hän soitti korkeita nuotteja. Kissan reaktiota selitettiin äidinvaistoilla, sillä korkea ääni muistutti etäisesti pennun avunhuutoa, joka sai kissan valppaaksi pianoa soitettaessa.Joskus monta vuotta sitten pikkuveljeni istui pihalla ja itki. No, kävipä sitten niin, että meidän naaraskissa meni kiehnäämään siihen viereen ja lopulta puri tätä nenään.

Meinasin pudota jakkaralta!

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat