Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Niin tuota ajattelin tuossa käyvä tässä ens kesänä ja semmosta kyselisin että
onko kellään kokemuksia esim tuosta Lasik leikkauksesta. Hyötyjä, haittoja, ajatuksia tai jotain muuta asiaa asiaan liittyen?

Kommentit (8)

Jos tämä nyt enää kiinnostaa vuoden jälkeen edellisestä postauksesta, niin minulta leikattiin silmät kuukausi sitten Femtolasik-toimenpiteellä. Leikkaus meni hyvin Diapamin voimalla ja kotiin pääsi heti parin tunnin kuluttua operaatiosta. Silmät ovat erinomaisessa kunnossa tällä hetkellä. Ensimmäisen viikon ajan toisessa silmässä tuntui lievää roskan tunnetta, mutta se meni nopeasti ohi silmätipoilla. Oikeastaan ainoa negatiivinen juttu oli leikkaukseen valmistautuminen - ajatus silmän ronkkimisesta ei ollut kovin mukava.

Mulla on leikattu jotain 6 vuotta sitten. Muuten nollanäkö, mutta hämäränäkö vähän kärsi, vieläkin kirkkaiden valojen ympärillä on sellaista häikäisyhäiriötä.

Saw
Seuraa 
Viestejä6251
Liittynyt20.6.2009

Kannattaa tarkastuttaa, että näön heikkeneminen johtuu juuri niistä asioista, jotka leikkaus korjaa.

Esim. silmän takana voi olla kasvain, joka aiheuttaa hitaan sokeutumisen.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

bosoni
Seuraa 
Viestejä2704
Liittynyt16.3.2005
Saw
Kannattaa tarkastuttaa, että näön heikkeneminen johtuu juuri niistä asioista, jotka leikkaus korjaa.Eiköhän se tule hoidettua vähän niinkuin automaattisesti siinä vaiheessa kun taittovirhettä määritetään, jotta tiedetään miten korjataan. Muutenkin ennen leikkausta tehtävään tarkastukseen kuuluu yleisempää silmien tarkastelua. Silmäpohjaa tarkastellaan ja mitataan silmäpaineet jne.

Jos sorruin (taas) virheeseen, niin tukka varmaan vain oli silmillä, kuten kuva osoittaa...

Itselläni on miinukset sellaista neljän luokkaa ja hajataitot päälle, kumppanilla ehkä hivenen enemmän miinuksia. Olen aina suhtautunut nurjamielisesti kaikkiin silmiin kohdistuviin operaatioihin, kumppani sen sijaan fantasoi että pääsisi laseista eroon...

Elinhän toki silmäkin vain on, ei siinä sen kummempaa. Mutta jos pelkää sokeutta niin kyllä sitä kai mieluummin pärjäilee lasien kanssa. Pykälän verran vain epäluuloisuuteni vahvistui kun satuin tänään näkemään telkasta tällaisen haastattelun missä käytiin läpi tätä lasik-operaatiota sellaisen naisen kanssa jolla oli alunperin miinukset olleet jotain 12 ja 14 luokkaa jos oikein muistan. Hän ei laseitta ollut nähnyt edes koko sitä taulua josta optikko kyselee niitä E-kirjaimia...

Vuosia sitten operoitu nainen kertoi että hän ei pysty lainkaan ajamaan autoa hämärällä tai pimeällä. Lisäksi silmät kuivuvat jatkuvasti. Kaikkein eniten kuitenkin koin arveluttavaksi sen että hän sanoi ettei operoitu voi enää koskaan käyttää piilolinssejä. Mikäli operaatiolla ei jostain syystä saataisikaan aikaiseksi tilannetta jossa laseja ei lainkaan tarvitse, joutuisi aiemmin piilolinssejä menestyksellisesti käyttänyt asiakas sitten varsinkin hyväksymään sankalasit, vaikka juuri niistä eroon päästäkseen hän on operaation saattanut haluta alunperinkin.

Haastateltu nainen sanoi että suosittelisi operaatio lähinnä yli 10 miinuksista kärsiville ihmisille. Mutta kuitenkin operaatiota kuulema tehdään eniten sellaisille 2 - 6 välillä kieppuville silmille.

Käytännön vaikeudet mitä tulee töihin ja harrastuksiin ymmärrän kyllä. Mutta toivottavasti kukaan ei pelkästä turhamaisuudesta lähde silmiään käsittelyttämään?

bosoni
Seuraa 
Viestejä2704
Liittynyt16.3.2005
Qadesha
Vuosia sitten operoitu nainen kertoi että hän ei pysty lainkaan ajamaan autoa hämärällä tai pimeällä. Lisäksi silmät kuivuvat jatkuvasti.Eikös se silmien kuivuminen koskenut leikkauksen jälkeistä aikaa? Sitä se tuppaa aiheuttamaan ensimmäisen puolen vuoden ajalle, ja joillakin silmät saattavat väsyneenä alkaa kuivumaan tavallista herkemmin vielä vuoden ajan. Se ei kuitenkaan niin iso kiusa ole.

Hämäränäkö varsinkin vanhemmilla leikkauksilla on ollut yksi ongelma. Muistaakseni se korostuu jos korjaus on ollut suuri. Silloin hämärässä alkaa enemmän vaikuttamaan että sarveiskalvoa on muokattu vain tietyltä alueelta ja reunat jäävät entiseksi, jolloin reuna-alueilla linssi taittaa väärin. Hämärässä pupillin kasvaessa se aiheuttaa näön epätarkkuutta. Menetelmät ovat kehittyneet tälläkin saralla ja korjattava alue on suurempi, eikä niissä tavanomaisissa korjauksissa käsittääkseni hämäränäön huonontuminen ole ollut ennenkään kovin merkittävä ongelma yleensä.

Käytännön vaikeudet mitä tulee töihin ja harrastuksiin ymmärrän kyllä. Mutta toivottavasti kukaan ei pelkästä turhamaisuudesta lähde silmiään käsittelyttämään?Haitta riippuu tietysti henkilöstä ja harrastuksista. Enemmän tai vähemmän haitolla ne mielestäni ovat ilman harrastamistakin. Talvella julkisiin kulkuneuvoihin mennessä saa melko sokkona yrittää luovia paikkaa hakemaan, kun lasit ovat huurussa. Ja jos ilman ei näe, niin minkäs teet.

Ja ylipäätään se putkinäkö, minkä lasit tarjoavat, eivät monissa tilanteissa vastaa sitä samaa kuin ilman. Päätä tosiaan pitää pyörittää siihen malliin kuin autokoulussa, jos yrittää hahmottaa suurempaa näkökentän aluetta kuin mihin lasien alue näyttää. Portaat oppii kävelemään tottumisella, mutta ei se tottuminen hävitä koko ongelmaa jos jotain liikunnallista harrastaa. 80-luvun pään kokoiset lasit, joissa reunat ovat useita senttejä paksut, auttavat jos sellaiset päässä haluaa muuten kulkea.

Itse käytin piilolinssejä ennen. Se aiheutti silmien kuivumista ja se aiheutti pitkäaikaisemmassa ärsytyksessä tulehdusta. Se piti lopettaa. Lasien kanssa en kokenut pärjääväni, joten päädyin leikkaukseen kun siihen tarjoutui mahdollisuus. Ei se näkö ihan täydelliseksi tullut, vaan silmälasimääräys olisi nyt -0,25 ja toisessa silmässä hieman hajataittoa. Tosin laseja en ole tarvinnut, ja silmälasimääräyksissäkin vahvuudet ovat -0,25 välein...

edit: Nyt kun asiaan tuli erikseen kiinnitettyä huomiota ulkona käydessä, niin lisätään vielä pari huomiota. Näössäni on hieman sellaista varjokuvaa, kuin joissakin vanhan ajan tv-kuvassa, jos antenni on lähellä peltikattoa. (kahtaistaittava kide on osuvampi vertaus, mutta ei ehkä niin tuttu kaikille) Pimeällä se korostuu, ja se näkyy kaikenlaisten valojen kahdentumisena ja teräväreunaisten valotaulujen teksteissä reunoilla on "varjot". Kai se tuosta leikkauksesta johtuu, ja on se näön tarkkuus hieman alempi hämärässä kuin kirkkaalla. Ei kovin merkittävästi, niin että siitä olisi ollut haittaa. Ei ne kuitenkaan niin häiritseviä ilmiöitä kuin esimerkiksi likaiset lasit. Esimerkiksi sateisella kelillä ne eivät yleensä ole aivan puhtaat.

Olin heti tyytyväinen, ja vielä jälkikäteenkin arvioituna ne rahat ovat elämäni parhaiten sijoitetut rahat. Nyt siitä onkin jo jotain 8 vuotta ja vieläkin lasien käytön hankaluudet ovat muistissa Tämä nyt vain on oma mielipide.

Jos sorruin (taas) virheeseen, niin tukka varmaan vain oli silmillä, kuten kuva osoittaa...

Jep. Nämä jutut joutuu jokainen fundeeraamaan omakohtaisesti läpi. Riskit, hyödyt jne.

Omalla kohdallani olen jossain määrin saanut tuota huurtumista häviämään nopsempaan siirtämällä silmälaseja loitommalle silmistäni, eli pääsee kai sitä ilmaa siihen väliin hävittämään huurua. Sade sen sijaan ottaa kyllä päähän, semminkin kun taitaa tuo suoraan taivaalta tippuva litku olla aika saastaista (ainakin tulee laseihin viiruja jotka eivät lähde kuin pesemällä).

Piilolinssejä käytin 90-luvulla ja ongelmana oli se että tarvitsin tooriset linssit jotka olivat tietenkin tyyriimmät, plus en tajunnut kunnolla hoito-ohjeita ja en jynssännyt sormin linssejä (kuten oli käsketty) sen pelossa että hajotan ne. Tämä kaiketi kerrosti kaikenlaista linsseihin ja silmäni eivät saaneet kunnolla happea - lopputuloksena verisuonikasvua josta lääkäri huomautti. Tässä vaiheessa lopetin piilolinssien käytön ja en ole sen koommin niihin palannut, kun elämäntyylini ei niitä erityisesti vaadikaan.

Nykyisten kehysten ollessa leveämmälle ulottuvat kuin monissa aikaisemmissa laseissani olen saanut laajemman näkökentän. Muodolla voi siis kikkailla aika paljon, mikäli miinuksia on kohtuullisessa määrin. 80-luvun pullonpohjalaseihin en kyllä palaisi vaikka muoti määräisi mitä. Yökötyksen yökötys sellaiset lasit jotka keräsivät rasvareunuksen sekä ylä- että alalaitaansa painuessaan poskiakin vasten.

Pikkuhiljaa alkaa ikänäkö rassata. Nykyään pitää ottaa jo lasit päästä jos meinaa saada kynnet kunnolla leikattua (eli lähityöskentelyssä miinuslasit eivät auta, vielä ei sentään tarvitse pluslinssejä).

Toivottavasti tulevaisuudessa keksitään konsteja joilla voidaan välttää niin operaatiot kuin lasien käyttökin. En kylläkään osaa aavistaakaan mitä sellainen hoito voisi olla, ja tietystikin tulee mieleen että luulisi sellaisen jo keksitynkin jos se vain keksittävissä olisi. Toisinaan saa kuulla sellaisia väitteitä että niillä ja näillä hierontaliikkeillä tms. kikkkaskonsteilla pääset laseista eroon, mutta taitavat olla täyttä puppua...

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat