Seuraa 
Viestejä13176
Liittynyt3.4.2005

Ajattelin tehdä kipsistä patsaan, mutta en tiedä kestääkö se ulkona sään vaihteluja.

Kommentit (8)

Kipsiveistoksia joskus harrastaneena voin sanoa, että kipsi ei sellaisenaan kestä sään vaihtelua. Ei ulkona, eikä varsinkaan saunassa. Syy tähän on kipsin huokoinen rakenne, joka imee kosteutta herkästi ja murenee sen jälkeen, lämpötilan vaihteluiden myötä.
Tuo "saunassa"-tietämykseni perustuu siihen, että tein vuosia sitten saunaani pienen kipsiveistoksen, "kylpevä nainen", joka muutaman kuukauden jälkeen alkoi rapistua ja halkeilla, eli se tuhoutui olosuhteiden paineessa.
Mikäli aiot tehdä ulko-olosuhteisiin jotakin, minkä raaka-aine on kipsiä, sinun tulee peruskäsitellä se hyvin huolellisesti. Ensin imeytät siihen esim. tärpätillä laimennettua himmeää lakkaa useaan kertaan (ei missään tapauksessa vesiliukoista). Sen jälkeen pintakäsittelet kohteen synteettisellä lakalla tai maalilla (riippuen minkä väriseksi sen haluat) kahteen-kolmeen kertaan.
Lopuksi vielä sinun pitää sijoittaa kipsivalmiste mieluimmin siten, että se ei ole alttiina sateelle. Eli ulos sijoitettunakin jokinlaisen räystään alle.

Vielä jatkoksi tiäremiehelle:
En tiedä, miten paljon ymmärrät kipsin rakennetta, mutta isommat kuin 15 cm halkaisijaltaan tai korkeudeltaan patsaat tarvitsevat rautalangasta tehdyt runkovahvisteet. Periaatteessa ihan samalla tavalla kuin sementti.

tiäremiäs
Miten voi muotin tehdä kipsille?

No vaikka veistämällä puusta, muotoilemalla muovailuvahasta tai muusta massasta... Käytä mielikuvitustasi.

En myöskään suosittele kipsiveistoksia ulos pistettäväksi. Itseltä on, pintakäsittelystä huolimatta, ulkoilma tehnyt selvää yhdestä patsaasta. Ennemmin tai myöhemmin kosteus löytää tiensä sisään.

"Miten voi muotin tehdä kipsille?"

Pienikokoisille kohteille (20-30cm) käytetään yleensä taiteilijasilikonia, jota levitetään kerroksittain kohteen (esim. pienen patsaan) päälle. Kun silikoni on kuivunut, se leikataan veitsellä varovasti kahtia, ja puoliskot irrotetaan kohteen päältä, jolloin sinulla on valmis muotti alkuperäisen kohdekappaleen valamiseksi. Silikonikumi kestää vaikka usean sadan kappaleen uudelleen valamisen eli monistamisen. Taiteilijasilikonin huono puoli on se, että se on kallista.

Mikäli kysymys on isommasta kohdekappaleesta, korkeus esim. metri ja halkaisija 30-40 cm, muotin voi tehdä kipsistä itsestään, jolloin se on kertakäyttöinen, koska se periaatteessa särkyy kuivunutta valua purettaessa. Mutta jos muotti tehdään kipsistä, patsasvalun voi tehdä sementistä, tai vaikkapa sulasta metallista, jos sellaisen käyttöön on mahdollisuus.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat