Seuraa 
Viestejä3335

Kuuntelen radiota autolla ajaessani ja aamuisin, mistä juonnun kysymään multa palstalaisilta mitä mieltä olette nykyisestä radio-ohjelmatarjonnasta. Yksi ilmiö on helppo rajata eriin muista, aamuohjelmat.

Mietin usein miltä tuntuisi olla jonkin radiokanavan aamuohjelman toimittaja. Mistä keksisin, suoraan sanoen, ne epäaiheet, joista puhua pärryttäisin — minä ja käheä-ääninen naistoimittajaparini. Ja miten saisin sen naurun irtoamaan lyhyen musiikkitaon aikana, jossa työparini kertoo käynnistään Sivassa.

Seuraavaksi voi soittaa tuotantoyhtiön numeroon ja kertoa onko maanantai kiva. Uskomattomin juttu on, että moni soittaa. ”Jääthän linjalle, niin otamme osoitteesi ylös. Saat mukin”.

Tänä aamuna kuulin tieskuinkamonetta kertaa erään kanavan uuden mainoksen, jossa se ilmoittaa uudistuneensa ja soittavansa entistä uudempaa musiikkia ja entistä suurempia hittejä.

Väistämättä herää kysymys ajatuksesta kanavan edellisessä ohjelmastrategiassa, joka uuden kanavan ilmeen valossa panosti ilmeisesti vähän vanhentuneen musiikin ja ei aivan kaikkein suurimpien hittien toistamiseen.

Tämä vanha strategia nimittäin kalpenee kiinnostavuudessaan tuon uuden rinnalla, joka hukkaa superlatiivien merkitykstä kuuntelijoiden aliarvioimiseen. Halusin heti vanhan takaisin, mutta vaihdoin kanavaa.

Saatteko kiinni sarkastisesta kulttuuri- ja yhteiskunta-aiheisesta provokaatiostani?

"Etenen, sillä muistini lyhyempi kuin kehä, jota kierrän." (Markku Envall)

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (38)

Olipas hyvä kirjoitus. Siis oikeasti.

Noista aamuohjelmista, jotka ovat monilla kanavilla erittäin samanoloisia, oppi jopa pitämään, kun tarpeeksi niitä kuuntelee. Työmatkojen aikana tuohon tilanteeseen tuskin ehtii päästä, mutta niillä ihmisillä, jotka, kuten minäkin aikoinani, työskentelevät esim. lihanjalostuslaitoksissa, tms., joissa aamuvuoro alkaa tuntia aiemmin kuin aamulähetykset radiossa, ja joissa kuulosuojaimissa on radionkuuntelumahdollisuus, syntyy tietynlainen kaipuu näihin tyhjänpäiväisiin ohjelmiin kaikkine soittajineenkin. Mutta tyhjänpäiväisiä ne ovat. Silti tarpeellisia. Kuka jaksaisi kuunnella aamuväsyneenä syvällisiä keskusteluja tai musiikkia, joka oikeasti vaatii kuuntelijansa huomion antaakseen sitten moninverroin takaisin? Eikö olekin miellyttävämpää kuulla aamutoimittajien kokemuksia alkoreissuista tai soittajien kokemuksia aamutoimittajien alkoreissuista tai alkomyyjien kokemuksia toimittajista ja joka välissä soi anna lantion pyörii huuda vouvouvou. Ei.

sanottakoon radio-ohjelmistoista mitä hyvänsä, niin televiission vastaaviin verrattuna korviinpistävinpänä erona onpi radio-ohjelmistojen suoranainen lääkäripula: nytkinhän onpi hyvinkin pitkälti niin, että uusia radio-ohjelmistoformaatteja mietiskeltäessä olisi kenties syytä tutkia mahdollisuuksia lanseerata televiission puolella huimiin suosioihin nousseitten lääkäriformaattien tapaisia formaatteja radioihin... myöskinsä julkihomostelijat puuttuvat radioista lähes tyystin... mielestäni pitäisi laittaa radioihin televiission tapaan jokatoinen tunti yksi täysin satunnainen hetero soittaan mielimusiikkiaan ja seittemän hintahtavaa sälliä, jotka porukalla nauraisivat sen heteron valikoimat musiikitkin neuvoen...aatelkaa vähän, miten mielenkiintoinen näkökulma, kun hintit oikein porukalla neuvoo sille heterolle, millaista musiikkia sille tyttöystävälle pitäisi soittaa, että illalla flaxi kävisi... jo näillä parilla sinänsä toki vasta alustavasti mietiskelemilläni formaateilla epäasiallisuus elikäs -aiheellisuus olisi radiohistoriaa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Itse kuuntelen mieluiten autossa sellaisia "aamuohjelmia" joissa käsitellään ajankohtaisasioita ja vieläpä paino paikallisuudessa sekä lisäksi mahdollisimman vähin musakeskeytyksin. Eli paikallisradioita en niiden musiikkipainoisuuden takia juurikaan kuuntele.

Toinen asia mitä ihmettelen on, että miksi Suomessa ei juurikaan ole käytössä liikennetiedotteet RDS:n kautta (Traffic Announcement). Nämähän ovat hyvinkin käteviä ruuhkan ja vaaratilanteiden välttämisessä kuten muissa pohjoismaissa ja esim. Saksassa ajaneet ovat varmaankin huomanneet.

Ei ole kuin yksi kuunneltavissa oleva radiokanava (vielä ainakin, ei välttämättä enää vuoden päästä), ja se on radio Helsinki, Free Radio!

Törtön vaimon vaateostostoksiin törsäämät summat on ansaittu briljanttien aivojen työllä. Ajatelkaa, minkä mualimanlaajuisen radioformaatin se tuosta vaan rykäisi...

Minoon aina haaveillu radiojuontajan työstä. Voisi läpättää oikein yllytettynä ja saisi siitä vielä palkkaa. Enämpi saa nyt kuunnella olisit nyt edes hetken hiljaa -voihkaisuja.

Kunhan talviliukkaat taas tulevat ja Mummo siirtyy lonkkiaan murskailemasta sisäruokintaan, niin on aika aloittaa uusi harrastus.

Loikkisi radiokanavalta toiselle ja vastailisi näihin säkenöiviin miltä maanantai tuntuu -kysymyksiin kaikkea ihan tolkutonta. Pitää ruveta pikkuhiljaa rohmuamaan prepaid-liittymiä, ettei puhelinnumero joudu banniin.

Mummo
suloinen kostaja

Armitage
Ei ole kuin yksi kuunneltavissa oleva radiokanava (vielä ainakin, ei välttämättä enää vuoden päästä), ja se on radio Helsinki, Free Radio!

Ei se kyllä enää ole niin free kun SanomaWSOY sen osti. Ainakaan siis omistuspohjansa puolesta.

Tietysti se nyt on makuasia, onko tuolla omistuspohjalla free vai kädet sidottu. Toivottavasti ainakin vapauden henki säilyy radio Helsingissä.

Niin, tulevaisuus näyttää kuinka soittolistapituinen siitäkin tulee, mutta vielä on suht vapaata soittoa (siksi mainitsin sen vuoden).

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228

Omistuspohjista sun muistahan en tiedä tuon taivaallista, mutta Radio City käsittääkseni soittaa parasta musiikkia. Rokkia ja sporttia. Ja nimenomaan monipuolisesti, ei pintalistahittiuutuuksia lainkaan. Harmi vaan että meillä päin kuuluvuuden kanssa on vähän niin ja näin. Tietenkään se ei kaikkia mahdollisia musiikkimakuja varmasti viehätä, mutta sopii minulle...

Noista suurista valtakunnankanavista ei kyllä ole musiikin tarjoajiksi, joitakin erikoisohjelmia lukuunottamatta.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Radio City??!!?? Hyi saatana!!! Se on pelkkää soittolistahelvettiä koko kanava, samat vanhat jankutukset uudelleen ja uudelleen päivästä toiseen. Se oli joskus hyvä ennen ku joku jenkkifirma osti sen. Nykyään ei eroa KissFm:xtä tai Energystä juuri lainkaan. Näin minä tuumin. Radio Helsinki on ottanut vanhan Radio Cityn paikan. Siellä harvoin kuulee tuttua biisiä, nykyään valitettavasti kyl useammin ku ennen ku Hesari osti sen.

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Armitage
Radio City??!!?? Hyi saatana!!! Se on pelkkää soittolistahelvettiä koko kanava, samat vanhat jankutukset uudelleen ja uudelleen päivästä toiseen. Se oli joskus hyvä ennen ku joku jenkkifirma osti sen.

Jaahas, milloinkohan tämä tapahtui? Itse en ole vähään aikaan kuunnellutkaan asemaa, juurikin huonon kuuluvuuden takia...

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Mummo

Minoon aina haaveillu radiojuontajan työstä. Voisi läpättää oikein yllytettynä...

mulle tuli muuten justiinsa mieleeni, että vaikka olenkin esiintynyt sekä televiissiossa täysin lääkärittömissä ohjelmaformaateissa poislukien pari melko satunnaista urheilumisruutua, joissa saattoi silloin olla täysin minusta erillinen elikästä riippumaton urheilumislääkärin haastattelu että valkokankaalla siten, että kerrankin siihen oli varmuudenvuoksi käsikirjoiteltu sotalääkärin synkkä yksin- ja kaksinpuhelu synkässä korvessa jiiäspeellä, mutta se kuvattiin täysin tietämättäni ja mitään siitä minulle kertomatta...en muistaakseni radiossa vielä olekaan käynyt esiintymässä, koska jostain kumman syystä pidin sitä tähän saakka arvolleni täysin riittämättömänä multimeditatiivisena ilmentymänä... huomaan kuitenkin tämän keskustelun perusteella, että radiossahan onpi tavallaan imua...

Vaari
Seuraa 
Viestejä3335
Törttö Bill
mielestäni pitäisi laittaa radioihin televiission tapaan jokatoinen tunti yksi täysin satunnainen hetero soittaan mielimusiikkiaan ja seittemän hintahtavaa sälliä, jotka porukalla nauraisivat sen heteron valikoimat musiikitkin

Tästän on käänteinen formaatti-idea valmiina televisioon, jossa seitsemän heteromiestä sisustaa yhden kansallisbaletin miestanssijan Jugendasunnon Ikean kalusteilla ja opettaa sen syömään lenkkimakkaraa.

Lance
Eikö olekin miellyttävämpää kuulla aamutoimittajien kokemuksia alkoreissuista tai soittajien kokemuksia aamutoimittajien alkoreissuista tai alkomyyjien kokemuksia toimittajista ja joka välissä soi anna lantion pyörii huuda vouvouvou.

No ei, vaikka hyvin sen sanoit, sillä vouvouvoun jälkeen alkaa kilpailu: "avvaa mihä muvva on vuuffa". Tähän mennessä on selvinnyt ettei se ole korvapuusti, ei pyyhekumi, ei kuusiokoloavain eikä sulkapallo ja panos on noussut jo 30 euroon.

"Etenen, sillä muistini lyhyempi kuin kehä, jota kierrän." (Markku Envall)

Oon ihan varma, että olisin hyvä aamuradiojuontaja. Tältäkin palstalta saa satoja kuuntelijakysymysten aiheita, jotka on ihan yhtä hyviä kun noin nykykilpailut.

Olisitko hyvä murhaaja?
Onko vapaamuurarit vainoajia?
Millaisia sorsia pidät viehättävinä?
Kerro vahvin pakkomielteesi?
Halaisitko risteytyä simpanssin kanssa?
Joko tulit hulluksi?

Päättömiä kommentteja pää suoltaa jo muutenkin.

Tosin minulla ei ole puhevikaa ja äänikin on kirkastunut tupakkalopun jälkeen.

Mummo
joka kuuntelee vaan Classic FM:ää ja Groovyä joskus

Vaari
Seuraa 
Viestejä3335

Ylen radio yksi, etenkin töistä palatessa iltapäivisin. Älyttömän mielenkiintoisia dokumentteja ja haastatteluja, ei aina mutta useimmiten, eikä mainoksia eikä parillisten toimittajien aivotonta selkkausta ja paraat uutiset.

"Etenen, sillä muistini lyhyempi kuin kehä, jota kierrän." (Markku Envall)

Loptio
Seuraa 
Viestejä1187
Armitage
Ei ole kuin yksi kuunneltavissa oleva radiokanava (vielä ainakin, ei välttämättä enää vuoden päästä), ja se on radio Helsinki, Free Radio!

Vai että Free? Et sitten ole ikinä kuullut Crowleyn listasta?

MrKAT
Seuraa 
Viestejä2348
Vaari
Ylen radio yksi, etenkin töistä palatessa iltapäivisin. Älyttömän mielenkiintoisia dokumentteja ja haastatteluja, ei aina mutta useimmiten, eikä mainoksia eikä parillisten toimittajien aivotonta selkkausta ja paraat uutiset.

Tuntuu, että radioon mahtuu enempi dokumentteja ja asiaa. TV:n puolella olisi aikaa vievää ja kalliimpaa haalia kuva-aineistoa ja kuvaajia kasaan. TV:llä on myös pulaa ajasta kun pitää kilpailla ja viihdyttää hömpällä ?
Radio Suomen "Päivä tunnissa" klo 22-23 on hyvä tiivis monipuolinen paketti päivästä.

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

Vierailija

YleX menettelee, mutta työyhteisössäni soi melkein aina Radio Nova, kun se on "niin neutraali". Ja **tun **tun **ttu, jonain kauniina päivänä lähden sinne räjähderekan tahi haulikon kanssa kertomaan minne voivat sijoittaa Tina Turnerin ja Bon Jovin levynsä. Ja Anssi Kelan myös.

Suosikkiyhtyeisiini kuuluu Rainbow, Radio Novalla soitetaan luultavasti päivittäin Rainbow'ta. Paska juttu on vain se, että siellä soitetaan Rainbow'n paskinta renkutusta ikinä "I surrender". Kyseisellä bändillä olisi noin 74 parempaa kappaletta. Mutta ei, soitamme "I surrender". Aaaaargh....

Radio Nova on paska, paska, paska, paska, paska, paska...

Nechimide
Seuraa 
Viestejä14249

Kuunneltuani shakirapaskaa vuosikausia autoradiosta voin ilolla sanoa, että olen kuunnellut yhä enemmän levybiiseihin kyllästyttyäni radio deitä. Musiikki on erilaista, aiheet yllättävän eettisesti pohdiskelevia ja herätysohjelmat ovat hervottoman hauskoja. Ehdottomasti piristävää myös yleisen positiivisuuden vuoksi, onhan se kivaa kuulla kun joillain menee hyvin kun ovat löytäneet "sen oman jutun", tyyppi toisensa jälkeen.

Kotona avaan usein nettiradion ja kuuntelen mitä mieleen juolahtaa sadoista kv-radiokanavista. Persialainen, kelttiläinen ja easy klassinen kuuluvat ehkä muita useammin.

Asiaohjelmia tulee kuunneltua autossa, mutta pitänee ostaa fm-radiolla viritelty MP3-soitin, niin pääsee kuulemaan niitäkin muualla. Populaarimusa ei jaksa innostaa enää pätkääkään.

Työmatkalla useimmiten soi Radio City, työmaalla taas paikallisradio, tosin vaimeana taustaäänenä, työnkuva kun ei anna mahdollisuuksia "kunnolliseen" radion kuunteluun. Tosin, jos voisin keskittyä radion kuunteluun niin kanava ei olisi ainakaan oma paikallisradio koska näiden tapa soittaa musiikkia saa minut näkemään punaista. Sen vielä ymmärrän ettei kappaleita soiteta loppuun (tätähän on muillakin kanavilla), mutta että sitä musiikkia yhtäkkiä vaimennetaan ja höpötetään päälle muutama sana jotain olematonta, sitten volyymiä lisää, sitten vaimennus ja taas joku typerä välispiikki ja taas hanat täysille... raivostuttavaa!

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat