Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

A-vitamiini 18,2 mg / 100 g, C-vitamiini 126,9 mg / 100 g, E-vitamiini 25,8 mg / 100 g jne. Eräässä kotimaisessa marjatuotteessa oli vitamiineja tällaisessa määrin, mutta kuinka ruoka-aineet analysoidaan? Jossain sentrifugissako vai kuinka? En jaksanut hakea vastausta netistä.

Kommentit (4)

Kiitos vastauksesta! Sivusto on kyllä tuttu entuudestaan, mutta sieltäkään en löytänyt tietoa ruoka-aineiden analysoimisen teknisestä puolesta. Punnitsemalla, polttamalla, lingossa pyöräyttämällä vai kuinka ruoka-aineet hajotetaan ja syynätään?

Melkoisen laajan kysymyksen sitten laukaisit. Itte olen opiskellut analyyttistä kemiaa sen kymmen vuotta ja silti tuohon on vähän paha vastata...

Karkeasti kemiallisista analyyseistä voidaan erottaa (unohtaen näytteenoton yms) näytteen esikäsittely ja määritysvaihe. Esikäsittelyssä näyteaines tavallisesti homogenisoidaan (murskataan, sekoitetaan, tms.) sekä poistetaan analyysiä häiritsevät kompnentit eli siis ne osat jotka eivät ole kiinnostuksen kohteena tai erityisesti eristetään kiinnostavat komponentit (uuttamalla, liuottamalla, haiduttamalla, kromatografisesti tai vaikkapa sillä sentrifugilla). Tuo esikäsittely sitten on tavallisesti erilaisille näytteille erilainen. Rasvaiset näytteet käsitellään aivan eritavalla kuin esimerkiksi kuivatut marjat.

Eristettyjen komponenttien määrä sitten mitataan käyttäen sopivaa määritysmenetelmää (joka toki voi olla osa kromatografista menetelmää). Määritysmenetelmiä jo sinänsä on lukuisia (esim spektrofotometria, gravimetria, voltametria, jne.), mutta yhteistä menetelmille on tavallisesti se että menetelmällä on mitattu kalibraatiosarja tunnettujen pitoisuuksien näyteillä tutkitusta aineesta ja tuntemattoman aineen antamaa vastetta sitten verrataan noihin tunnettujen aineiden antamaan vasteeseen.

Aihealue on siis melkoisen laaja kuten jo aluksi mainitsin...

Aikansa kun muropaketin kylkeä vahtaa, voi tulla mieleen, että mistä ne sen tietää, mitä kaikkea tämä kyseinen muro pitää sisällään. Kiitos S.J.O.V vastauksesta. Täytyypä koettaa nyt haeskella netistä lisää tietoa.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat