Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Itse tykkään suuresti mökillä olevasta pienestä, huonokuntoisella laminaattilattialla, parilla homeen kyllästämällä hirrellä ja aidolla, kunnon puulämmitteisellä kiukaalla varustetusta rantasaunastamme. Kesäisin tulee käytyä joka ilta tuossa rantasaunassa. Kyseinen rantasauna on ominaisuuksiltaan jotain, mihin normi saunat eivät voi yltää ja saunan terassin maisema on Suomen luontoa kauneimmillaan.

Ainoa "vika" tuossa rantasaunassa on, että lämpö nousee äkisti sietämättömälle tasolle, jos vettä heittelee liikaa kiukaalle. Ja kun se lämmittäminen aloitetaan yleensä jo iltapäivällä, niin joskus käykin niin, että sauna pääsee lämpiämään aika kuumaksi ^^
Esim. viime kesänä pääsi pari kertaa lämpiämään 120 celsiukseen, eikä kyllä uskaltanut heittää löylyä ilman, että ovi on auki. Ja mikä parasta, kuumasta saunasta poistumisen jälkeen voi pulahtaa järveen. <3

Itselleni sauna on kiinteä osa arkielämää ja pitäähän sinne päästä 4-5 kertaa viikossa. (Kesäisin mökillä sitten 7 kertaa) Ulkomailla jää aina kaipaamaan kunnon saunaa. Itse nautin enemmän lempeistä löylyistä, ajoittain täytyy kuitenkin saada pistää itsensä kunnon rääkkiin tulikuumassa saunassa. Ja jos uintimahdollisuus on, _PITÄÄ_ saunan jälkeen pulahtaa veteen.

Miten sauna kuuluu teidän elämäänne? Saunotko mieluiten ruumista koettelevassa kuumuudessa vai nautiskeletko lempeämmistä löylyistä?
Iskeekö rivitalosauna vaiko rantasauna? Onko jotain "saunarituaaleja"? (Esim. järveen pulahtaminen/lumessa juoksentelu) Jos jaksat, niin kuvaile myös saunaasi.

Kommentit (8)

Saunalauantai mökillä

1. Valmistaudun huolellisesti varaamalla saunaan pesuvehkeiden lisäksi tietenkin oluen tai sitten jotakin muuta aiheeseen sopivaa juotavaa. Lisäksi lämmitän tietenkin jotakin syötävää kiukaalla. En juuri koskaan syö makkaraa, mutta joskus jopa huolellisesti valmistettu leipä käy folioon vuorattuna.

2. Riisun itseni alastomaksi.

3. Vilkaisen alastonta vartaloani peilistä. Katselen naaraan alastonta vartaloa, mikäli sellainen on mukana. Kosketan myös.

4. Menen kastautumaan sopivan lämpöiseen veteen ja varmistan vielä saunan.

5. Aiheutan kosteutta ilmatilaan pirskottamalla koivunlehtivettä saunan betoniseinälle. Sitten imen sieraimiini upeaa tuoksua ja ryhdyn vihtomaan itseäni.

6. Asettelen mahdollisen naaraan syliin pääni tai sitten asettelen mahdollisen naaraan syliini vihdottuamme toisiamme. Toisaalta voimme käyttää molemmat toisiamme päänalusina.

7. Siemailen kylmää juotavaa ja rentoudun rentouttavan äänitteen parissa.

8. Keskustellaan saunakumppanin kanssa mukavista asioista.

9. Käydään peseytymässä ja/tai uimassa.

10. Haetaan toinen juotava ja kuunnellaan hyvää musiikkia, sekä keskustellaan saunassa.

11. Otetaan ensimmäiset kovat löylyt, niin että voimme haistaa kypsän lihan.

12. Huuhdellaan itsemme ja syödään.

13. Käydään uimassa/paistatellaan auringossa/keskustellaan ja kuunnellaan musiikkia tai sitten vain luontoa itseään.

14. Sitten mennään vielä hetkeksi sopivan lämpöiseen, kosteaan saunaan ja mukaan otetaan tietysti kylmä juoma.

15. Nyt saunassa rentoudutaan jälleen ja vaihdetaan jonkinlainen luontoäänite.

16. Peseydytään kunnolla. Sukupuolielimien pesemiseen käytetään runsaasti aikaa riippumatta siitä, onko mukana naaras.

17. Jos on kesä, niin kuivauksen voi antaa tapahtua nojatuolissa, laiturin päässä auringon toimesta. Jos on talvi, niin silloin täytyy käyttää pyyhettä ja pukeutua ulos mennessä.

*HEH*

Ihan pakko on heittää kommentti, että ei se veden kiukaalle heittely saunan lämpötilaa juurikaan heiluttele, vesihöyry saa sen vaan tuntumaan kovemmalta

Pikemminkin puukiukaan käyttö vaatii pitkällistä harjoittelua ja polttopuiden tuntemusta.
Puussa on tietty määrä energiaa, jota myös lämpöarvoksi kutsutaan. Pääsääntöisesti raskaammassa puussa (esim. koivu) on suurempi lämpöarvo kuin kevyemmässä puussa (esim. mänty), eli kiukaan pesään mahtuva lämmitysenergia riippuu tästä. Lisäksi puu palaa nopeammin sen pinta-alan ollessa suuri, eli jos kiukaan pesä laitetaan täyteen ohuita puita, se palaa nopeammin kuin että se olisi täynnä paksuja puita (oletuksena kokonaismassa on sama molemmissa tapauksissa).

Nopea palaminen tarkoitaa että lämpö vapautuu nopeammin saunaan ja jos samaa tahtia jatketaan turhan pitkään, on tuloksena liian kuuma sauna.

Näin ollen, saunaa lämmitettäessä kannattaa käyttää ohuita koivuja, mutta halutun lämpötilan saavutettua, siirtyä paksumpiin puihin (ja/tai lämpöarvoltaan pienempiin) ja lisäksi välttää pesän tukkimista täyteen. Näin saadaan saunomiskokemuksesta mukavampi ja löylyssä viihtyvät muutkin kuin paksunahkaiset ja parkkiintuneet äijät.

Noniin, kiitos oikaisusta ja sieltähän tuli kanssa kunnon tiedot puusaunan käytöstä Näillä eväillä polkastaan sit taas kohta saunakausi käyntiin

Pokasaha
Seuraa 
Viestejä1470
Liittynyt16.3.2005

Minulle saunominen on ollut aina mieluisa harrastus, on todella rentouttavaa nauttia leppoisasta löylystä ja tuoreen vastan kosketuksesta. Saunominen on meidän suomalaisten perinteinen kylpemismuoto, mutta kyllä saunoa voi myös pelkän huvin ja nautinnon vuoksi. Nykyisin kun asun kerrostalossa, meillä on rappukohtainen sauna, siinä tulee käytyä joka viikko virallisella vuorolla ja silloin tällöin tulee otettua ylimääräinenkin vuoro. Kesällä kun tulee mökkeiltyä, niin siellä lämmitämme saunan noin 2 päivän välein, mikäpä sen mukavampaa kuin istua ilta-auringossa saunapuhtaana ja nauttia hyvästä oluesta.
Aikoinaan 70 luvun alkupuolella olin Suezilla ja Siinailla YK:n rauhanturvaajatehtävissä, vaikka siellä oli tukalan kuumaa, oli meillä silti jokaisessa komppaniassa ja kaikilla vartioasemilla saunat. Sauna lämmitettiin siellä joka ilta ja eipä tainnut montakaan kertaa jäädä löylyttely väliin, joskus meillä oli myös israelilaisia ja egyptiläisiä sotilaita saunavieraana. Kun komppaniassa vieraili kanadalaisia, ruotsalaisia ym. eri maiden YK sotilaita, niin hyvin mielellään he käyttivät saunomismahdollisuuden hyväkseen.
Saunoja oli vain suomalaisilla, ruotsalaisillakaan niitä ei tietääkseni ollut sellaisessa mittakaavassa kuin meillä, toki heilläkin oli kylpy ja puhdistautumispaikat. Kerran vierailimme eräällä ruotsalaisten vartioasemalla, reilua väkeä, tuskin olimme laskeutuneet Jeepin kyydistä kun jo iskivät kylmät olutpullot käteen. Nauroimme kyllä kuollaksemme kun luonnollisen tarpeen takia menimme heidän vessaansa, oven päällä luki selvällä suomen kielellä SAUNA.

Kansakunta joka kieltää historiansa, häviää maailmankartalta.
Pokasaha

juuh, saunafriikki olen myöskin kyllä kunnon puusauna takaa parhaat löylyt! Saunan oikea paikka on järven/vesistön äärellä, ehdottomasti, mutta on sitä tullut hyvissä saunoissa käytyä sisämaassakin.
Järveenpulahtamis-mahdollisuus on aina plussaa, tietty.
Koivuhalolla mieluiten lämmitän, ja pidän kuumista ja kosteista löylyistä.
Helposti vierähtää pari, kolmekin tuntia saunoessa. Peseydyn myös mieluummin saunassa ja valmistan toki aina makkaraa(HK sininen) tai nakkeja kiukaalla, katosta roikkuu ketjuilla sellanen paistolevy kiukaan yllä.

Miule sauna on sellanen oma juttu, en oikeen ole sosiaalinen saunoja, tykkään yksinään ja ihan hiljaa rentoutua siellä, olla ihan rauhassa.
Toki se on mukavaa hyvällä porukallakin saunoa (varsinkin jos on muutama nätti ja kiva nainen mukana), mutta enempi se on tosiaan sellanen henk.koht. rituaali Saatan käydä joka päivä, yleensä kuitenkin 3-5 pv viikossa tulee saunomassa käytyä, talvi tahi kesä.

Paras mahdollinen sauna on rantasauna, kauniin vesistön äärellä, puukiuas, grilli siinä pihalla, ja mitä hiljaisempi ympäristö, sitä parempi.
Joskus tosin jostain vanhasta ulkorakennuksen kätköistäkin saattaa löytyä uskomattoman hyviä saunoja myöskin, vaikka ulkoasu saattaisi hämätä.
Mielenkiintoisin/omituisin sauna löytyy yhdeltä jo edesmenneiden sukulaisten tilalta.. se on rakennettu öpaut 1800/1900 luvun taitteessa, on helvetin matala ja hämynen, lauteita ei ole, istutaan lavitsalla melkeen lattiatasolla, ja lattia on turvetta/maa-ainesta,. kiuas on sellanen "maakiuas", kasattu kiviä pinoon ja alkeellinen hormi-hässäkkä siinä.
Koskaan en siinä saunonut ole, kunto on jo todella huono, ja rakennus tyyliin sammaloitunut kauttaaltaan/romahtamispisteessä, mutta se on kieltämättä aika erikoinen rakennelma saunaksi.

Yksin, kesäyö, kunnon löylyt ja mustaan pimeeseen veteen uimaan,.. ahhh.. ei oo paljon parempaa täl planeetalla.
Senjälkeen HK-sinistä ja väkevää sinappia suoraa tuubista siihe päälle, kaljaa, makoilemaan laiturille tai nurmikolle, kattelee tähtiä ja syömisen jälkeen sätkä tulille, ja sit ei kiinnosta mikkää muu maailmanmeno pätkääkään

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31160
Liittynyt16.3.2005

Lämmitämme oman noin 10 kuutiometrin kokoisen puusaunan 3-5 kertaa viikossa. Yleensä saunon muuallakin puusaunoissa, mutta se ei ole mikään pakkomielle, vaan kaikenlaiset saunat käyvät savusaunasta kerrostalon kahden kuutiometrin sähkölämmitteiseen koppisaunaan (mitkään taatelintallaajien höyryhuoneet eivät ole saunoja). Samoin pidän erilaisista löylystä, sekä matalalämpöisessä kosteassa, että kuumassa ja kuivassa on puolensa.

Vilvoittelen talon lähiympäristössä kuljeskelemalla, erityisesti jos saan emännän mukaan (nykyään se on onneksi jo tottunut, ja kieltäytyy vain räntäsateessa tai jos maassa on loskaa nilkkoihin asti). Mikä onkaan esteettisempi näky, kun nainen kesäisessä luonnossa vailla rihman kiertämää. Itse voin vastapalveluksena mennä joskus järveen mökillä, mitä en missään tapauksessa omaksi huviksi tekisi.

En ole vatsan- en saunanpalvoja.
Syön asiallisesti, en autuaallisen kulinaarisesti. Samaten saunon järkevästi.
Asunnolla saunon saunakopissa pari kertaa viikossa.
Mökillä milloin mitenkin, enimmäkseen juuri niin.
Kun joka päivä lämmittää saunapadassa vettä, niin usein joku aina ehdotta, että eikö lämmitetä saunaa.
Yhden hyvän neuvon tarjoaisin. Ennen kun menette löylyyn, tuulettakaa sauna hyvin. Itse tuuletan saunaa löylynoton välilläkin. Saunominen on miellyttävämpää kun sen suorittaa "puhtaassa" löylyssä.

Ja sitten tarina. Väliä sillä, vaikka ette sitä lukisikaan. Kerron sen kuitenkin.
Oltiin talvella taloyhtiömme tyttökultien kanssa mökillämme. Saunottiin ja niin. Kesken kaiken kuului ulkoa kirkuntaa. Juostiin ulos. Lumessa kiemuroi eräs tyttömme ja piti helvetinmoista jeesusulinaa.
Myöhemmin hän meille kertoi, että kesken kaiken saunomisen, innoissan kuumasta löylystä, hän oli päättänyt piehtaroida lumessa ja sen jälkeen hieman ylvästellen tulla lumisena saunan lauteille. Ja niin hän olikin vauhdilla hypännyt lumikinokseen. Kinos olikin lumikolalla kasattua pihaneduslunta, joka oli suojan jälkeen hankiintunut ja jonka päälle oli satanut uutta vitilunta.
Tyttökultamme oli hypännyt tuon hankilumen päälle ja niin hän tuskissaan kieriskeli umpilumessa.
Oli se kyllä katsottavaa kun alaston akkalauma retuutti tuota onnetonta naiseläjää takaisin saunanparvelle sulamaan.

markent

Oli se kyllä katsottavaa kun alaston akkalauma retuutti tuota onnetonta naiseläjää takaisin saunanparvelle sulamaan.

heh, joo-o.. alaston lauma naisia hmm, wautsi!
eipä siinä, tuo hangessa piehtaroiminen on kyllä hullujen hommaa.. uiminen parempi. Paitsi avannossa, sekin on aika,.. hyytävää.

Btw sellanen vedenlämmitys pata on kyllä asiallinen, jos se sattuu saunatilassa sijaitsemaan, nostaa mukavasti kosteutta kun rupeaa porisemaan/höyryymään kunnolla.
Jos on iso vesipata, ja vielä kiukaassa sellanen vedenlämmitys säiliö, ja vanha rakennus joka fuskaa sopivasti rakosista, niin voi irrota oikeella ajotuksella lämmitettynä kunnolla kosteet ja kuumat löylyt

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat