Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Yhdysvaltojen mahti on luhistumisen partaalla. Väite tuntuu useiden mielestä uskomattomalta. Yhdysvallathan on maailman ainoa supervalta, sotilaallisesti ja poliittisesti ylivoimainen, mikä voisi uhata sitä? Emmanuel Todd, antropologi, historoitsija ja Cambridgen tohtori, väittää tämän ylivoimaisuuden olevan vain näennäistä. Silkkaa pullistelua, jonka tarkoitus on salata Yhdysvaltain todellinen ja pelottava taloudellinen riippuvuus muusta maailmasta.

Pitääkseen tilinsä tasapainossa Yhdysvallat tarvitsee nykyään kauppataseensa vajeen suuruisen pääomavirran ulkomailta. Yhdysvallat ei enää voi elää oman tuotantonsa varassa. Samalla hetkellä kun muu maailma vakautuessaan koulutuksellisesti ja väestöllisesti sekä demokraattisesti, huomaa se tulevansa toimeen ilman Yhdysvaltoja ja Yhdysvallat huomaa ettei se enää tule toimeen ilman muuta maailmaa. Yhdysvallat joutuu taistelemaan sotilaallisesti ja poliittisesti kyetäkseen pitämään itsellään ylivallan, josta on tullut sen elintason säilyttämisen kannalta välttämätön.

Anglosaksinen empirismi ja "Doylen laki" osoittaa demokratioiden väliset sodat mahdottomiksi sillä liberaalit demokratiat ovat väistämättä rauhantahtoisia. Tässä kohtaa mennään metsään sillä demokratia edistyy siellä missä se on heikko ja taantuu siellä missä se on vahva. Kaikki viittaa nykyvalossa siihen, että vanhimmat demokratiat (Yhdysvallat, Englanti, Ranska) ovat hiljalleen muuttumassa yhä enemmän harvainvallaksi. Länsimaiset oligarkit ovat jo täällä - niistä ei vain puhuta, sen sijaan puhutaan länsimaisesta demokratiasta.
Demokratian edistyminen koko planeetan alueella peittää näkyvistä sen heikentymisen synnyinseuduillaan. Yhdysvaltojen muuttuessa harvainvallaksi oikeuttaa meidät rajoittamaan Doylen lain vaikutusaluetta jolloin näemme nykytilanteen: Yhdysvallat muuttuu entistä aggressiivisemmaksi, myös muita demokratioita kohtaan.

Ok, tässä tulee sitten mainostettua kirjaa samalla sillä ranskalaisen Toddin näkemys Yhdysvaltojen tulevaisuudesta on lukemisen arvoinen.
http://www.booknet.fi/tiedot.aspx?Tieto=1100242

Sivut

Kommentit (46)

sigfrid
Seuraa 
Viestejä8692
Liittynyt20.7.2007

Kieltämättä ajatuksia, joilla on sekä tilaus että perusteitakin. Mikään ei kuitenkaan ole tuolla tavalla pakonomaista. Imperiumi voi edelleen kestääkin, mutta joskus se tietenkin lakkaa olemasta.

Imperiumi kaatuu ainoastaan sisäisiin ristiriitoihin. Käytännössä tämä tarkoittaa USA:n kohdalla kansan ja johtavan luokan välisen ristiriidan kärjistymistä ja imperiumin heikentymistä sen seurauksena poliittiseksi ja taloudelliseksi kääpiöksi. Syy tähän voisi olla elintason lasku riittävän suurella kansanosalla. Demokratia puhtaimmillaan on enemmistödiktatuuria ja sen USA:nkin valtaluokka tietää. Tässä pitääkin kysyä mikä olisi se tilanne, jossa enemmistödiktatuurin tasapaino järkkyisi ja kansanvalta realisoituisi protestiksi.

Herkullinen ajatus: käykö USA:lle kuten Neuvostoliitolle - rahat loppuvat ja tilanne johtaa vuosikausiksi suurvallan käpertymiseen itseensä. Vielä 20 vuotta sitten se olisi ollut katastrofi muulle maailmalle, nyt sillä ei enää ole suurta merkitystä kenellekään, koska kommunismi on kuollut, tuotanto on Idässä ja Eurooppa yhdistynyt.

Takuutestattu suomalainen. Aboriginaali Finlandian asukas.

Blogi: http://terheninenmaa.blogspot.fi

Ei täällä suomessakaan asiat hyvin oo.
Nukuinko silloin, vai onko niin että YLE tai mikään muukaan median taho ole ollut halukas näyttämään dokumentteja kuten zeitgeistmovie, loose change final cut, money masters ?

Hmm... (sarkastisesti) miiiiistäköhän johtunee ?
Ja turha teidän aivokuolleiden skeptizombien edes yrittää "perustella" tätä sillä että "no kun nuo ovat sellaista salaliittoteoriahuttua ettei mikään järkevä mediakanava niitä toisi suomalaisten silmille" !!

Miettikääs meidän hallitusta ja johdossa pyörivien kontakteja...
Jorma Ollilakin taisi osallistua bilderberg groupin miittiin...
Varmasti on muutakin peliä menossa monimutkaisen verkon kautta.

Kaikenlaisia turhanpäiväisiä dokkareita kyllä YLE sekä MTV3 ja Nelonen näyttää, nelonen varsinkin... "mies jolla on tissit / maailman pienin pippeli" yms LAATUdokumentteja...

Mutta kun olis jotain ASIAA niin kukaan uskalla pistää viestiä eteenpäin ?!

tabularasa
Silkkaa pullistelua, jonka tarkoitus on salata Yhdysvaltain todellinen ja pelottava taloudellinen riippuvuus muusta maailmasta.

Tällä hetkellä tuo silkka pullistelu kuitenkin pitää USA:ta johtavassa asemassa. Kun valtaa ei enää pidä yllä kuin massiivinen armeija ja agressiivinen ote, voin olla, että jenkit vetävät aika ison joukon muita mukanaan romahtaessaan. Siitä tuleekin jännää.

...tosin, ennen kuin nyt aivan innostutaan, todellinen kysymys lienee : onko jenkkien valtion romahtamisella mitään väliä, kun "imperiumi" on jo yksityistetty ?

siouxeyesighed legion

...tosin, ennen kuin nyt aivan innostutaan, todellinen kysymys lienee : onko jenkkien valtion romahtamisella mitään väliä, kun "imperiumi" on jo yksityistetty ?

Kyse alunperin on tuon "imperiumin" romahduksesta. Koko kolossaalisen instituution joka pyörittää valtiota nimeltä Yhdysvallat. Demokraattiset oligarkit instituution takana voivat paeta valtansa ja varantonsa turvin mutta kun valtiolta lähtee koneisto jää jäljelle luurankoja.

tabularasa
siouxeyesighed legion

...tosin, ennen kuin nyt aivan innostutaan, todellinen kysymys lienee : onko jenkkien valtion romahtamisella mitään väliä, kun "imperiumi" on jo yksityistetty ?Kyse alunperin on tuon "imperiumin" romahduksesta. Koko kolossaalisen instituution joka pyörittää valtiota nimeltä Yhdysvallat. Demokraattiset oligarkit instituution takana voivat paeta valtansa ja varantonsa turvin mutta kun valtiolta lähtee koneisto jää jäljelle luurankoja.

Mutta en usko tuon taloudellisen imperiumin romahtamiseen, sillä USAn romahtaminen on ollut vain käytännössä sen mahdin ja vaurauden siirtämistä näille oligarkeille. Valtiota ei tarvita enää kuin ihmisten hallintaan. Nationalismi on vahvaa huumetta.

Tietyt rahaperheet (oligargit) yhdistävät voimansa jos on tarvis.
Toisinsanoen, Eurooppa ja Yhdysvallat yhdistyvät muuta maailmaa (oligargeja) vastaan. Saattaisi olla nimeltään Eurovallat
Jenkkien rahaperheiden sukujuuret kun ovat Euroopassa.
Ja Eurooppalaisten rahaperhesukujen tenavia on Yhdysvalloissa varsin korkeissa viroissa.
Vai luuletteko että Jenkkejä kiinnostaa raha-liittoutua Keski-ja Etelä-Amerikan intiaaniperheiden (oligargien) kanssa.
Aasian oligargit eivät alistu Yhdysvaltojen eikä Euroopan hallitsijasukujen pompoteltavaksi kunhan saavat taloudellisen ylivaltaotteen näistä.
Aasia tulee olemaan voimakkaampi mahti kuin Eurooppa ja Yhdysvallat pian ja siksi Eurooppa ja Yhdysvallat yhdistävät voimansa jollain tapaa erilailla kuin sen tilanne vielä tänä päivän on.

Mä en oo koskaan kokenut Amerikkaa imperiumina vaan pelkkänä maana muiden joukossa... Ja olisiko ollut muutamia vuosia sitten peräti tässä Tiede lehdessä juttukin asiasta ja siinäkin yhdyttiin tuohon mitä sanoin, United States ei täytä mitään imperiumin kriteerejä.

Yhdysvalloilla on kuitenkin positiivinen väestönkehitys ja se on heille tärkeää. Siellä on valtionvelasta huolimatta valtavasti pääomaa, suuret sisämarkkinat ja vahvoja, kilpailukykyisiä yrityksiä. Maan yrittämiskulttuuri on vahva. Paljon vahvempi kuin vaikkapa suomessa. Maassa on paljon osaamista ja innovaatioita piisaa.

Euroopassa ikärakenteen ongelmat ovat vakava juttu jonkin ajan päästä. Vanhusten hoitoon tarvitaan ihmisiä, jotka ovat pois tuottavasta työstä. Vanhuksien kerryttämä omaisuus vapautuu vanhustenhoidon tarpeisiin, joten kannattaa olla nappulaa eläkkeellä, muuten voipi oja kutsua.

Kiinassa on vähän naisia. Kuitenkin ihmiset ovat aina liikkuneet. Mikäpä se olisi mukavampaa kuin suloinen pieni filippiiniläisnainen vaihtamassa alusvaatteita alusvaatteisillaan pienestä lisämaksusta vanhan mallaksen suupielien erittäessä kuolaa kuivahtaneelle rinnalle ja hepin seistessä kantasolututkimuksen ansiosta kuin 15-vuotiaalla pojalla.

Miksi me puhumme niin vähän yritysten kasvusta ja sitä myöten niiden vaikutusvallan kasvusta? Maailman globalisoituessa useimmat ihmiset joutuvat valitsemaan yrityksen, joka tuottaa heille leivän pöytään. Yritys on tuottava ja voi hyvinkin nousta niin suureksi ja vahvaksi valtion sisällä, että sen saamat erivapaudet ovat merkittäviä vaikuttaen kilpailukykyyn ja siten nostaessa yrityksen valtaa myös ko valtion sisäpolitiikassa ja tietenkin myös välillisesti ainakin ulkopolitiikassa. Valtiot ovat pelkkiä alustoja yrityksille, joista ne saavat tuloa. Tietenkin yritykset ovat riippuvaisia asiakkaistaan, mutta jos leikimme vaikka ajatuksella, että joku firma tuo markkinoille ylivoimaisen tuotteen ja patentillaan varmistaa järkyttävät tulot. Tämä merkitsisi työpaikkoja ja tuloa vaikkapa suomessa. Jos valtio ei myönnä erivapauksia, niin yhtiö ilmoittaa siirtävänsä tuotannon intiaan. Kun hinta on tarpeeksi suuri, valtionjohto antaa periksi. Kun pikkusormi on annettu, niin miksei otettaisi seuraavaksi peukaloa. Tämähän on pelkkää peliä/taloussotaa/strategiaa. Pelisäännöt suosivat pelaajia.

Ohjaavathan yritykset tänäkin päivänä jokaisen valtion politiikkaa vahvasti. Itseasiassa valtiotkin ovat yrityksiä.

Yhdysvaltain ja lännen yleensäkkin pönkittämä demokratia, globaali markkinatalous perustuu arvoihin, jotka tuhoavat valtiot nykyisellään aikanaan. Onko se hyvä asia? En tiedä?

Kävihän venäjäkin aika alhaalla. 20 vuotta ja venäjä jälleen kertoo mielipiteensä.

Voihan se olla että myös demokratia, markkinatalous käyvät jossain vaiheessa muutosvaiheen.

Kiitos tabularasa kirjoituksestasi.

sigfrid
Seuraa 
Viestejä8692
Liittynyt20.7.2007

Mallas:

Yhdysvalloilla on kuitenkin positiivinen väestönkehitys ja se on heille tärkeää. Siellä on valtionvelasta huolimatta valtavasti pääomaa, suuret sisämarkkinat ja vahvoja, kilpailukykyisiä yrityksiä. Maan yrittämiskulttuuri on vahva. Paljon vahvempi kuin vaikkapa suomessa. Maassa on paljon osaamista ja innovaatioita piisaa.

Euroopassa ikärakenteen ongelmat ovat vakava juttu jonkin ajan päästä. Vanhusten hoitoon tarvitaan ihmisiä, jotka ovat pois tuottavasta työstä. Vanhuksien kerryttämä omaisuus vapautuu vanhustenhoidon tarpeisiin, joten kannattaa olla nappulaa eläkkeellä, muuten voipi oja kutsua.
Yhdysvaltain väestökehitys on hyvä maahamuuton ansiosta. USA on aina ollut kansojen sulatusuuni, sillä on sellainen kasvupolitiikka. Eurooppa on ollutviime aikoihin asti luovuttaja suhteessa USA:an. Toinen asia on mitä hyötyä USA:n tavasta kasvaa on tänä päivänä, jolloin tuontantoelämä automaation kehittymisen ja palkkojen nousun vuoksi tarvitsee yhä vähemmän ihmistyövoimaa. Väestökasvun rajat on länsimaissa jo saavutettu, ei pelkästään uudistumattomien luonnonvarojen kulutuksen, vaan myös tuotannon tarpeen osalta.

Yhdusvaltain yritykset kärsivät innovaatioiden puutteesta. SUuret yritykset liittyen tietokone-, energia-, auto- ja lentokoneteollisuuteen ovat paikoilleen jämähtäneitä, vanhoja ideoita edelleen hyödyntäviä jättiläisiä savijaloilla. Viime vuosina ainoastaan Microsoft on vanhaa p..kaa myymällä onnistunut tuottamaan huikeita voittoja, ei tuotteiden laadun, vaan tavaran vaikean vaihdettavuuden vuoksi. Nyt myös Amerikan lentokoneteollisuus näyttää tulleen tiensä päähän, koska jopa kankea ja monikansallinen EU pystyy lyömään sen vapaassa kilpailussa.

Miksi me puhumme niin vähän yritysten kasvusta ja sitä myöten niiden vaikutusvallan kasvusta? Maailman globalisoituessa useimmat ihmiset joutuvat valitsemaan yrityksen, joka tuottaa heille leivän pöytään. Yritys on tuottava ja voi hyvinkin nousta niin suureksi ja vahvaksi valtion sisällä, että sen saamat erivapaudet ovat merkittäviä vaikuttaen kilpailukykyyn ja siten nostaessa yrityksen valtaa myös ko valtion sisäpolitiikassa ja tietenkin myös välillisesti ainakin ulkopolitiikassa. Valtiot ovat pelkkiä alustoja yrityksille, joista ne saavat tuloa. Tietenkin yritykset ovat riippuvaisia asiakkaistaan, mutta jos leikimme vaikka ajatuksella, että joku firma tuo markkinoille ylivoimaisen tuotteen ja patentillaan varmistaa järkyttävät tulot. Tämä merkitsisi työpaikkoja ja tuloa vaikkapa suomessa. Jos valtio ei myönnä erivapauksia, niin yhtiö ilmoittaa siirtävänsä tuotannon intiaan. Kun hinta on tarpeeksi suuri, valtionjohto antaa periksi. Kun pikkusormi on annettu, niin miksei otettaisi seuraavaksi peukaloa. Tämähän on pelkkää peliä/taloussotaa/strategiaa. Pelisäännöt suosivat pelaajia.

Valtion ja yrityksen suhteessa on kysymys valtion kyvystä turvata yrityksen tuotanto ja tarjota sille markkinat. Yritykset ovat valmiita maksamaan siitä paljon. Länsimaissa tuotavan työvoiman osuus on ainoastaan noin 30% työvoimasta, loput 70% ovat pelkän tuotannon kannalta pelkkää painolastia. Sitähän ne ovatkin, ne pitävät laivan kurssissa. Tuottamattomat palkansaajat takaavat demokraattisena enemmistönä vakaat olot ja toimivat markkinoina yritysten välisessä kilpailussa. Tämä tarkoittaa tuottavuuden ja siitä maksettavan palkkion eriytymistä; toiset tuottavat, toiset kuluttavat -tällä ei ole merkitystä globaalissa maailmassa, jossa tärkeintä on että pyörät pyörivät. Tätä yhtälöä miettiessä pitää muistaa, että elämme edelleen luonnon riistotaloudessa, kulutamme enemmän kuin tuotamme. Aurinko ja maaemo tuottavat puhdasta energiaa, jolla pyörät pyrivät. Siihen ei pelkästään yritysten jalostusarvo riitä. Luonnonvaroja on kahta lajia, uusiutuvia ja uusiutumattomia. Vaikka pääsisimmekin jossain vaiheessa terveelle pohjalle ja luopuisimme uusiutumattomien käytöstä, niin edelleen tuotantomme perustuu luonnonvaroihin, joita yritykset hyödyntävät. Yritysten toiminta on vain yhteisten luonnonvarojen käyttöä ja palikoiden järjestelemistä mieleisekseen.

Takuutestattu suomalainen. Aboriginaali Finlandian asukas.

Blogi: http://terheninenmaa.blogspot.fi

Dredex
Yhdistää yhdistää, mutta tuotanto on silti Kiinassa...

jep, ja raha kotiutetaan sieltä nätisti länteen....kevyt vero on maksettu tuotannon sallineelle maalle esim. Kiina, halpatyövoima hyväksikäytetty, mutta myyntivoitot tulevat isännille länteen. Ei ole kuitenkaan pitkään halpa maanosa länsiyrityksille.
Kuitenkin talouskasvu on huimaa luokkaa Aasian maissa, ja se vahvistaa heidän asemaansa, mm. valuutan arvo kohenee vauhdilla. Tieto-taito jää heille hyväksikäytettäväksi, suunta voi olla vain ylös tässä voluumituotannossa, mitä siellä harjoitetaan. Aasia puhaltaa voimakkaasti jo länsimaiden niskaan.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat