Seuraa 
Viestejä14101

Miksi elämää nähnyt nainen juo enemmän kuin ennen?

Uutisoinnissa on vilahdellut yli nelikymppisten naisten juovan lisääntyvästi alkoholia. Yhteiskuntamme on muutoksien kourissa; miehet kuolevat ennen aikojaan puhumattomina ja lääkärintarkastamattomina. Nekin miehet, jotka jotenkin selviävät ylipainosta, tupakasta, viinasta ja liikkumattomuudesta joutuvat yksinäisyyden tielle, koska erot lisääntyvät lasten lentäessä pesästä ja avioparin huomatessa, että mitään ei jäänyt jäljelle. Näin mies ajatuu erilleen kuollakseen yksinäisenä yli 10 vuotta aiemmin kuin entinen vaimonsa, joka taas jatkaa samaa yksinäisyyden polkua.

Kypsille naisille on löytynyt miehinen lohduke ja lääke yksinäisyyteen; lasi viiniä ja tilkka likööriä kasvaa herkästi suurempiin mittoihin. Nainen elämänkykyisempänä ja itsestään huolehtivampana selviää "huikasta" eri tavoin kuin mies; nainen tietää paremmin rajansa ja hoitaa asiansa eläen siltäkin osalta pidempään lopulta erakoituen kaupunkikaksioihin ja lähiökolmioihin.

Mies ei menestyksessään huomannut ennen jo eläkeikää vanhuuden lähenevän ja jätti oman huolehdintansa ajautuen sanattomuuden jälkeen avioeroon ja mieron tielle. Nainen taas hoiti työnsä, itsensä ja keskustelut sen parhaan naisystävänsä kanssa löytäen myöhemmin kierrekorkin alta myöskin yksinäisten iltaehtoiden lohdukekumppanin. Näin kokeneesta ja elämää nähneestä naisesta tuli harmiton "kaappitissuttelija".

Nainen ottaa kiihtyvällä vauhdilla miehen rooleja myös työelämässä edeten ylemmäksi kuin ennen huomaten samalla, kuinka ennen niin miehinen työpaine iskee jälkensä myös iltahetkiin väsymyksenä ja kaipuuna työn unohduksesta, jolloin kierrekantinen lohdukepullo suo unen jaksamaan seuraavan päivän tai viikon työrupeaman. Nainen on saamassa työotteellisen tasa-arvon saaden myös miehiset "raskas työ, raskaat huvit" tekosyyselitykset.

Myös nuorten naisten, jopa tyttöjen juomakulttuuri lähentelee poikien ja miesten vastaavia karkeloita ja näin on valmis "uraputki" kohti kypsyysiän liikakäyttöä, jota nyt niin yllättyneenä uutisoidaan. Miehet suuntaavat nykyisin nuorina enemmän kädentöihin ja nainen sivistää itsensä yliopiston kautta virkauralle päättämään miehisesti yhteiskuntamme kohtaloita, jopa saunan lauteilta sitä saunaolutta vieroksumatta. Naisten saunakulttuuri on tullut miesten vastineen rinnalle ja taas kostea tie kypsyysiän "lasikaapille" on kivetty.

Nainen on yksinkertaisesti ottanut miehisia rooleja, hän on onnistunut eroamaan ja huomaa ystävien vähenevän, jolloin pullo on taas yksinäisyyden poistajana, kun eri kerhoissakaan ei kaikkia iltoja kehtaa viettää, eikä pelkkä miehinen sohvakulttuuri riittävästi miellytä. Kierros naisen miehisyyspolussa täyttyy, kun se miesten mielestä liiallinen selostus ja ääneen ajattelu sekä elämän analysointi ja naapurien arvostelu vähenee miehiselle puhumattomuuden linjalle. Elämäntehtäväksi jää sisäinen pohdinta miehiseen tapaan, kuinka kukaan "ei ymmärrä minua" ja taas pulloon tarttuminen tuntuu luontevalta. Miehen ja naisenhan loppujen lopuksi erottaa vain se "puuttuva kylkiluu", vai kuinka se Raamattu meitä anatomisoi.

Ilkka Luoma

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

  • ylös 12
  • alas 4

Sivut

Kommentit (219)

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14101
Dredex
Totta, mutta ei kaikkien naisten kohdalla.
Oliko jotain ratkaisuehdotuksia?

Niin, hyvin harvoja juttuja voi yleistää; tilastojen mukaan alkoholin käyttö on lisääntynyt ja pienen gallupin mukaan pitää myös käytännössä paikkansa.

Kukapa tuohon ongelmaan lääkkeen keksisi, voi vain todeta, että nykymaailmassa tavoitehakuisuus, kovenevat päämäärät ja tuloksen teko vaativat panoksia siksi runsaasti, että "pinna" kiristyy herkästi. Ja nyt naiset ovat nousemassa miesten rooleihin (joka on hyvä) ja pääsevät kokemaan sitä "miesten" elämää hyvine ja huonoine puolineen.

Tosin tilastot kertoivat, että jo varsinaisen aktiivityöuran lopettaneet naiset olisivat erityisen selkeästi lisänneet alkoholin käyttöä, mutta pienistä määristä syntyy herkästi suuret nousuprosentit.

Kaikkien tietämä lääke olisi huolehdinta, välittäminen ja tunnustuksen anto tarpeellisuudesta. Myöskin kaupungeissa, jossa yksinäisyys ja erakoituminen on kasvavaa, voisi yhteenkuuluvuuden tunnetta nostaa jollain ryhmätoiminnalla, mutta kyllä ihminen on alun alkaen tarkoitettu parisuhteeseen, jolloin myös vanhemman iän kasvavat ongelmat olisi helpommin kestettävissä; yhdessä. Jotta asia ei ole yksinkertainen, niin on paljon ihmisiä, jotka ovat yksinkin tyytyväisiä tai haluavat siltä näyttää...

Voisikohan yleisesti sanoa, että lansimaalainen markkinakulutuskulttuuri vanhushoitoloineen "ajaa" perheitä laajasti ajatellen erilleen ja esim. kaukoidän maille tyypillinen useamman sukupolven perheyhteys on meille vierasta. Mm. Kiinassa monisukupolvisuus antaa runsaasti sukupolvien välistä kokemusrikkautta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, mutta lähtökohdatkin ja asenneilmasto on niin erilainen..., jälleen kerran on todettava, että kyllä Suomessakin laajaa perheyhteyttä esiintyy, mutta liian paljon on yksinäisyyttä huonoimmillaan ilman sukulaisuus- ja ystävyyssuhteita.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuulepa "Ilkka Luoma"

Minoon, monen ikäiseni tavoin, käynyt kouluni, tehnyt työni, synnyttänyt ja hoitanut lapseni ja vanhempani siinä sivussa ja nyt nostan ansaittua eläkettä.

Minkäs helskatin takia minun tai rouvapiirin viinijuonnista pitää jonkun keinohurskaan päiviintyä?

Hoida sinä pätkä hommas samaan malliin, no synnyttämisestä saat sukupuolesi vuoksi anoa erivapautta.

Minoon kuule huolehtinu, vaahtehtinu, lohduttanu ja tukenu ihan tarpeeksi yhelle naiselle. Nyt minä haluan istua sohvalla ja kälistä papalle joka kumminkin nukkuu. Meuhata netissä, tapailla rouvia ja naukkailla viiniä.

Käy sinä vuorostas kaupungilla naisia kehumassa
[size=150:jxgiw1mm]HAH[/size:jxgiw1mm]

Mummo

Ihmisellä on aina ollut tapana rentoutua huumavien aineiden avulla. Miksi ihmetellä naisten juomisen yleistymistä, kun naiset kantavat samaa työvastuuta kuin miehet.

Mitä tulee yksinäisyyteen ja viittaukseen perhekeskeiseen ratkaisumalliin: kiinalainen perhekulttuuri on ehkä syntynyt siitä ettei siellä ole tukirakennetta, joka mahdollistaisi ihmisille elämän perheensä ulkopuolella, toisin kuin Suomessa. Täällä erilaiset yhteiskunnan tukirakenteet mahdollistavat perheiden hajoamisen opiskelijoiden, vanhusten, yksinhuoltajien ja muiden yksittäisten suomalaisten toimijoiden taloudellisella tukemisella.. Onko tämä hyvä vai huono asia, onkin oma kysymyksensä?

Onko kyseessä siis ongelma naisten alkoholisoitumisesta ja suomalaisen perheen kylmyydestä vai perisuomalaisesta ratkaisusta yksityiseen ongelmaan ja suomen erinomaisesta sosiaalidemokraattisesta yhteiskunnan tukiverkostosta? Mikä on ongelman juju? Ehkä vain emme voi hyväksyä mielikuvaa naisesta, joka juo. Se ei kuitenkaan ole ratkaisu juomiseen. Mies/nainen on alkoholisti, koska on henkisesti tai fyysisesti riippuvainen huumaavasta aineesta. Tähän ei sukupuoli vaikuta. Olisi parempi pohtia miksi suomalainen juo, kuin eritellä ongelmaa sukulpuolittain.

Nechimide
Seuraa 
Viestejä14249

Jos viunoittelusta puhutaan niin vanhemmiten ei välttämättä muisteta huolehtia nesteytyksestä yhtä hyvin kuin nuorempana. Naiset eivät myöskään kestä viinaa niinkuin miehet, vähemmän vettä kehossa.
Toisaalta, eiköhän siihen ikään sitä tajuakin ole enemmän keskimäärin kuin teitipissiksillä?

Shamppanjaa silti Kuopioon!

Alkoholismi on vakava sairaus, josta on vaikea parantua. Siihen sairastuu sekä miehiä että naisia.

Siitä ei tässä jestailussa ole kyse. Tässä saa sukupuolten tasa-arvosodassa taistellut sukupolvi vielä kerran lähteä rintamalle.

Miksi meidän vanhojen naisten olisi luovuttava viinin iloista, kun samaa ei vaadita samanikäisiltä miehiltä? Synnytysikäisiltä naisilta voi heidän lastensa nimissä odottaa kohtalaista varovasuutta alkoholin käytössä, mutta meikäläisiltä se homma on jo hoidettu.

Tutkitusti naisilla on enemmän ja vaihtelevampia sosiaalisia suhteita kuin miehillä. Lisäksi naiset selviävät avioeroista paremmin kuin miehet, joille ero on todellinen syrjäytymisriski. Juonteen aloittajan hurskastelevat näyt yksin sohvalla korkkia narauttavista tätösistä on epätosi.

Me olemme totisesti yhteiskuntavastuumme kantaneet, se jääkööt nuorempien miespolvien harteille (tahallinen kielimielikuva)

Ken on todella kiinnostunut vanhempien naisten sielunelämästä, lukekoot Merete Mazzarellan mainion esseekirjan "Täti ja krokotiili"

Muuten, vanhemmiten voi vapaammin harrastaa ns. huonoja elämäntapoja. Maksakirroosin hankkiminen vaatii määrätietoista, päivittäistä naukkailua vuosien ajan. Jos vanhemmiten vasta ryhtyy rupeamaan, ehti kuolla muutenkin ennenkuin alkaa kylkikaaressa kopisemaan.

Mummo

Mummo

Miksi meidän vanhojen naisten olisi luovuttava viinin iloista, kun samaa ei ole vaadita samanikäisiltä miehiltä? Synnytysikäisiltä naisilta voi heidän lastensa nimissä odottaa kohtalaista varovasuutta alkoholin käytössä, mutta meikäläisiltä se homma on jo hoidettu.

Juoppo mikä juoppo, jos käyttää liikaa alkoholia. Nykyään ryyppääminen
on yleisesti hyväksyttyä ja ihmiset juovat itsensä humalaan ja räkäkänniin
aina viikonloppuisin. Mutta juoppo mikä juoppo, vaikka juoppoja olisivat
kaikki muutkin.

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210

Jotenkin minun on hankala kuvitella Mummoa sielunsisarineen plyyshisohvalla räkä poskella, eiköhän se liene sellaista tissuttelua vaan. Joka tunnetusti on terveellistä vähän korkeammassa iässä. Ja Mummo, sinä haluat nyt oppia uuden hienon Elimäki-sanan: Rouvi. "Kuvaa tilaa, johon kunnianarvoisat vanhat rouvat joutuvat kun he ovat nauttineet hieman liikaa sherryä, josta - kuten tiedetään - ei tule humalaan."

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

OOOO Rouvi, no sepä se.

Tosin mieluimmin nautin punaviiniä, siitäkin tulee hieman rouviinsa, sillen mukavasti.

Tosiasiassa minua ottaa tässä keskustelussa päähän tekopyhyys.

Miehet kuluttavat edelleen kaikissa ikäryhmissä viinaa naisia enemmän. Silti vain naisten, ja nyt nimenomaan meidän varttuneiden alkoholinkäyttöä moralisoidaan.

Enemmän on syytä huolestua keski-ikäisistä, eronneista miehistä tai siideriä kännäävistä pissiksista.

Mummo

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210

Näinhän tämä. Miehet nyt joka tapauksessa poistuvat n. 10 vuotta aiemmin kuin naiset, miksi naiset eivät saisi tehdä loppuajalla keskenään mitä huvittaa? Mummo, isona minusta tulee sinä...

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Nechimide
Seuraa 
Viestejä14249

Näitä mielenkiintoisia myyttejä liittyen hieman myös naisten alkoholinkäyttöön on tuo naisten sosiaalisten turvaverkostojen "paremmuus" miehiin verrattuna. On tutkittu, että naisilla suhteet ovat usein ehdottomampia ja tunnepitoisempia, kun taas miehet kykenevät keskenään yhteistyöhön, vaikka suunnilleen vihaisivat toisiaan. Naisilla tällaiset yhteiset sopimukset ovat

Opiskeluiässä olevien nuorten naisten yksinäisyys ja ahdistuneisuus on selvästi lisääntynyt. Olisiko niin, että kun naiset eivät pääse hihhuloimaan ja juoruamaan keskenään, miehille ominaisia muita "takaovia" ei olekaan? Nainen ei saa niin hyvää palkkaa kuin mies, harrastuspohja ei välttämättä auta niin paljon kun on kotihengetärpaineet toisessa vaakakupissa ja sitten vielä mahdollisia ulkonäköesteitä. Miehillä on oikeus olla ruma, mutta naisilta odotetaan kauneutta perushygienin lisäksi. Jos sitä sosiaalista virtaa ei löydy, olisiko tässä yksi selitys tarttua siihen pulloon, josta saa aina ystävän kun vain jerkkua löytyy?

Kaksi kaljaa/ yksi siideri tai vastaava annos muuta keittoa on terveyden kannalta optimaalinen määrä. Siitä ylöspäin meneminen päivittäin ei ole enää tissuttelua, vaan ryyppäämistä. Olkoon homma hanskassa tai ei, keississä oelminen lisää monien vaaratilanteiden riskiä, etenkin vanhemmilla ihmisillä. Etenkin naisilla, jos juo saman verran kuin samanpainoinen/ikäinen mies.

Tuon "10 vuoden" ikäeron (mikä on Suomessa muita maita suurempi) saa helposti kursittua kokoon kulttuurin harrastamisella, positiivisella ajattelulla ja terveydestä yleensä huolehtimalla. Jos ämmät vain jatkaa kännäämistään, eron kuromisesta tulee vieläkin helpompaa.

Mummo
Silti vain naisten, ja nyt nimenomaan meidän varttuneiden alkoholinkäyttöä moralisoidaan.

Miesten kännäys on tiedetty jo pitkään eikä se ole mikään uutinen.

Jälleen kerran: naisten tilastolliseti lisääntynyt alkoholinkulutus ei ole sama kuin alkoholismiin sairastuminen.

Valtaosa ihmisistä käyttää viinaa ihan hallitusti. Tietysti, mitä enemmän juopi viinaa sitä suurempi vaara on alkoholismiin sairastua.

Naisilla on todella joukkona enemmän ja monipuolisempia ihmissuhteita kuin miehillä. Tämä selitänee naisten paremman selviämisen erotilanteissa, leskeytyessä ym.

Uutiset ovat todella kertoneet nuorten naisten lisääntyvästä pahoinvoinnista. En osaa sanoa, mistä se voisi johtua.

Eivät ulkonäkö- tai urapaineet olleet omalle ikäpolvelleni sen vähäisempiä. lLsäksi silloin kotihengetärroolin katsottiin ilman muuta kuuluvan naiselle.Nykymiehet ovat huimasti isiään tasa-arvoisemmin ottaneet perhevastuita.

Luulen että tässä ajassa on jotain muuta, mikä on huonontamassa nuorten, erityisesti naisten oloa.

Alkoholi on ainoa laillinen euforisoiva aine, jota saa ihman reseptiä, köyhän Prozac. Omat vaaransa siinä tietysti on, mutta puritaaninen moralisointi ei ole ennenkään mitään auttanut.

Muuten: yleisissä elämääntyytyväisyytutkimuksissa vanhenevat naiset sijoituvat ihan mukavasti. Tätösenä tai mummelina on aika kiva olla

Mummo

Nechimide
Seuraa 
Viestejä14249

Naissukupuolen sekoilua koetaan yleisemminkin huolestuttavampana, mm. koska naisen on reproduktion kannalta olennaisempi kuin mies ja koetaan myyttisesti hauraammaksi olennoksi.

teksti Martti Paananen (lyhennelmä)
kuva A-lehtien kuvatoimitus
Julkaistu 27. kesäkuuta 2005
Tasa-arvoa juomiseen

"Alkoholinkäyttö on tasa-arvoistunut. Erityisesti tyttöjen alkoholinkäyttö on muuttunut rajummaksi viime vuosina. Tutkimusprofessori Salme Ahlström Stakesista toteaa, että vaikka varhaisteini-iässä tytöt käyttävät kokonaisuudessa vähemmän alkoholia kuin pojat, humalakokeilut ovat yhtä yleisiä pojilla ja tytöillä.
Missään muussa Euroopan maassa tyttöjen humalajuominen ei ole samaa tasoa poikien kanssa, Ahlström toteaa.

Myöhemmin juomatavat erilaistuvat, sillä nuoret naiset juovat vähemmän kuin nuoret miehet. Parisuhde, raskaus ja äitiys ovat useimmille naisille aikaa, jolloin juominen vähenee. Vastuuntunto ja huoli sikiön terveydestä saavat useimmat heistä vähentämään tai lopettamaan kokonaan alkoholinkäytön. Toisaalta myös alkoholia rajusti käyttävien odottavien äitien määrä on kasvussa.

Tämänhetkisten suositusten mukaan odottava äiti saisi juoda korkeintaan kaksi annosta viikossa. Tuoreimpien tutkimusten mukaan jo yksikin humala sikiön kehityksen kriittisessä vaiheessa saattaa aiheuttaa vaurioita esimerkiksi sisäelimiin tai sydämeen.

Vanhempien sukupolvien naiset ovat käyttäneet alkoholia kohtuullisemmin, mikä näkyy muun muassa siinä, että yli 50-vuotiailla sukupuolten väliset erot alkoholinkäytössä ovat selkeät. Vähintään kerran viikossa tuonikäisistä naisista juo 29 prosenttia, kun miehistä kuppia kallistaa 52 prosenttia viikoittain.

Alkoholimaailma on edelleen miehinen, vaikka tasa-arvoistumista tapahtuu. Vuonna 2000 naiset joivat kaikesta kulutetusta alkoholista 25 prosenttia; vuonna 1968 vastaava osuus oli 12 prosenttia. Odotettavissa on, että tasa- arvokehitys jatkuu, Ahlström pelkää.

Käytännössä tämä merkitsee sitä, että alkoholin aiheuttamat terveys- ja yhteiskunnalliset haitat kasvavat väistämättä merkittävästi.

Kadonnut naiseus

Nuorten humalakokemukset ja juomisen tasa-arvoistuminen luovat pohjaa myös päihderiippuvuudelle. Naisille kehittyy riippuvuus nopeammin kuin miehille. Myös terveyshaitat ilmenevät aikaisemmin, vaikka mies ja nainen käyttäisivät yhtä paljon alkoholia. Syyt ovat fysikaalisia ja kemiallisia: naisen kehossa on esimerkiksi vähemmän vettä ja vähemmän alkoholia hajottavaa entsyymiä. Myös naisen hormonitoiminta sekoittuu alkoholin vuoksi pahemmin kuin miehen.

Päihdehoitoon hakeutuvista naisista monet ovat kokeneet seksuaalista hyväksikäyttöä, heidät on esimerkiksi raiskattu. Myös ympäristö pitää alkoholia käyttävää naista yhä helposti huonona naisena;, mikä aiheuttaa päihteidenkäytön salailua ja asian ilmitulon jälkeen häpeän turruttamista edelleen päihteiden avulla."
----------------------------------------------------------------

Madonna-huora- myytti elää edelleen vahvana. Vaikka elämme nk. tasa-arvoisessa yhteiskunnassa, ovat moraaliset odotukset suuremmat naisia kuin miehiä kohtaan. Tietysti on hyvä, että naisten alkoholinkäytöstä keskustellaan, mutta toisaalta keskustelun sävy monesti - vaikkakin tahattomasti - roolittaa naisen aseman miehisessä yhteiskunnassa holhottavana ja heikompana sukupuolena.

Nechimide
Seuraa 
Viestejä14249

Madonna-Huora-myytistä kannattaa ehdottomasti lukea Helena Saarikosken "Mistä on huonot tytöt tehty"-kirjaa. Sen kirjan kun lukee, ei ihmettele naisten lisääntynyttä alkoholinkäyttöä enää yhtään.

Vierailija

Nyt kuin minäkin lopetan baarissä käymisen minun alkoholin juonti loppuu ja en myöskään altistu savulle jota tulee tupakista. Taikka sitten liian kovalle melulle.

Tais mennä ohi aiheen en oo nainen.

jaakkoj
Seuraa 
Viestejä76
Mummo
Luulen että tässä ajassa on jotain muuta, mikä on huonontamassa nuorten, erityisesti naisten oloa.
Mummos&s&s
Kadonnut naiseus

Niin? Vai?

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19810

Niin kai. Nuorten naisten ei enää ole coolia olla naisia eikä nuorten miesten miehiä. Mimmit kulkee maihinnoususaappaissa ja tuutti suoltaa homo-ohjelmia. Menee sitä itseään etsivä nuori vähemmästäki sekasin. Tasa-arvo on ihan ok tiettyyn rajaan asti, mutta naiseutensa/mieheytensä kieltäminen tai sellaisen roolimallin opettaminen ja muu julkinen julistaminen on /C:stä!

DM

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat