Diabetes

Seuraa 
Viestejä13176
Liittynyt3.4.2005

Äitini on 10 vuotta sairastanut diabetestä ja sai vasta 6 kuukautta sitten lääkeet.

Miksi verensokerit on ruvennut heittelemään 6 kuukauden aikana kuin ei ole heittänyt 9 ja puolen vuoden aikana yhtään.

Lievästä 2. luokan diabeteksestä on kysymys.

Sivut

Kommentit (16)

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

http://keskustelu.diabetes.fi/index.php ... =1799206.0

Jäin miettimään onko diabetes tosiaankin merkki suomalaisten sisäsiittoisuudesta. Tottahan toki diabetes tai sen riski voinee periytyä, mutta ovatko kaikki tänäpänä diabetes sairastavat välttämättä toisilleen sukua? Entäs jos taipumus diabetekseen on syntynyt itsenäisesti useammassa eri yhteisössä? Intiaaneillahan diabetes kuulema on hyvin yleistä, tuskinpa me suomalaiset sentään heille kovin läheistä sukua olemme, jos saa tällaisen leväperäisen idean tässä ilmoille viskata...

Ensimmäisen kerran diabeteksen syntysyistä kiinnostuin kun näin tiededokumentin jossa käsiteltiin ruotsalaisten diabetesalttiutta. En muista enää varsinaista agendaa, mutta esille tuotiin että alttius sairauteen olisi alunperin kehittynyt nälkävuosina. (Olisikohan se ajatus ohjelmassa ollut se että menneiden sukupolvien kärsimykset voivat periytyä tulevien sukupolvien perimään...)

Voihan sitä ajatella että jos yhteisö näkee nälkää, henkiin jäävät ne joiden elimistö on erinomaisen hyvä varastoimaan energiaa. Kun koittavat yltäkylläisyyden ajat, nälkää kestävien jälkeläiset eivät kestäkään yltäkylläisyyttä, koska heidän perimänsä eli käytännössä kehonsa on viritetty niukoille ajoille. Runsasenerginen ruokavalio sairastuttaa. Varsinkin hiilarien kanssa lotraaminen, olettaisin.

Sama kehityskulku on saattanut tapahtua useammassakin paikassa missä vain väestö on tottunut esim. luolamiesruokavalioon, eli kun sinne sitten tuodaan ja tuputetaan hiilarivoittoista ruokavaliota niin johan paukkuu ihmisten terveys. Ei kai se tarkoita että nämä ihmiset siellä täällä ovat aina sukua toisilleen?

Vaikka voin kyllä uskoa että diabteksen yleisyys johtuu niin sisäsiittoisuudesta kuin menneisyyden olosuhteistakin. Mutta kauheaa painotusta sukurutsaisuudelle en kuitenkaan laittaisi, semminkin kun olen tiededokumentista kuullut että sata ihmistä riittäisi muodostamaan avaruusretkikunnan jonka jälkeläiset eivät ole sukurutsaisia. Tuskinpa suomalaistenkaan esi-isiä niin vähäistä määrää on ollut missään vaiheessa? Ehkä toki satunnaisissa erillisissä asukaspesäkkeissä korpi kuusen kainalossa siellä täällä sittemmin, muttako jo siinä vaiheessa kun tänne porukkaa alkoi alunperin lappaa?

Kiinnostaisi myös miksei islantilaisista koskaan puhuta sukurutsaisina örkkeinä, vaikka tuskin se Islantiin aikoinaan muuttanut porukka mikään valtava lössi oli, vai oliko? Entä miten lienee heikäläisten diabetesalttiuden laita? Jos ei kamala, niin liekö vaikutusta sillä että ovat syöneet mereneläviä eikä jotain hemmetin heinäkasveja?

Vierailija
Rousseau
Jäin miettimään onko diabetes tosiaankin merkki suomalaisten sisäsiittoisuudesta.



Onko ei-suomalaista geenistöä kantavilla suomalaisilla ykköstyypin diabetes yleisempää, kuin yleistä suomalaista geeniperimää kantavilla suomalaisilla? Tunnen erään tummaihoisen ykköstyyppiläisen, mutta kiinnostaisi tietää miten asia on noin yleisesti. Jos ykköstyypin yleisyys on tasapäistä koko ikänsä suomessa asuneilla suomalaisilla ja ulkomaalaisilla, voisi olettaa, että ykköstyyppi johtuu jostakin muusta, kuin perimästä.

Onko kenelläkään tietoa, onko mitään tutkimuksia asiasta tehty?

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14029
Liittynyt23.6.2005

Ykköstyyppi on nimenomaan syntyperäisillä tai "geneettisillä" suomalaisilla maailman yleisintä.

Rousseau
http://keskustelu.diabetes.fi/index.php?action=printpage;topic=1799206.0

Jäin miettimään onko diabetes tosiaankin merkki suomalaisten sisäsiittoisuudesta. Tottahan toki diabetes tai sen riski voinee periytyä, mutta ovatko kaikki tänäpänä diabetes sairastavat välttämättä toisilleen sukua? Entäs jos taipumus diabetekseen on syntynyt itsenäisesti useammassa eri yhteisössä? Intiaaneillahan diabetes kuulema on hyvin yleistä, tuskinpa me suomalaiset sentään heille kovin läheistä sukua olemme, jos saa tällaisen leväperäisen idean tässä ilmoille viskata...


Myöhään sivistystyksen suuntaan kasvonsa kääntäneillä luonnonkansoilla on paljon alkoholisimia ja diabetesta, eli ns. inuiittisyndrooma.

Suomalaiset olivat mm. uusimman Tiede-lehden artikkelin antropologin mukaan vihoviimeisiä mtsästäjä-keräilijöitä, tai pikemminkin metsästäjä-keräilijä-kalastajia koko Euroopassa.

Akuutistihan homma toimii niin, että rajusti karppaavat herkistyvät hiilareille aika lyhyessäkin ajassa, eli ei siihen rankkaa geneettistä valintaa edes tarvita. Glukoositoleranssitesteissä voivat verensokerit ampua pilviin.

Rousseau
Sama kehityskulku on saattanut tapahtua useammassakin paikassa missä vain väestö on tottunut esim. luolamiesruokavalioon, eli kun sinne sitten tuodaan ja tuputetaan hiilarivoittoista ruokavaliota niin johan paukkuu ihmisten terveys. Ei kai se tarkoita että nämä ihmiset siellä täällä ovat aina sukua toisilleen?

Ei toisilleen sukua oleminen ole se olennaisin asia, vaan elinympäristön pitkässä juoksussa tuoma evoluutiopaine.

Rousseau
Kiinnostaisi myös miksei islantilaisista koskaan puhuta sukurutsaisina örkkeinä, vaikka tuskin se Islantiin aikoinaan muuttanut porukka mikään valtava lössi oli, vai oliko? Entä miten lienee heikäläisten diabetesalttiuden laita? Jos ei kamala, niin liekö vaikutusta sillä että ovat syöneet mereneläviä eikä jotain hemmetin heinäkasveja?

Islantilaiset itse asiassa jotain 400 vuoden ajan söivät silkkaa elukkaa, koska kasvit puuttuivat. Aikakaudelta on säilynyt paljon luurankoja, joiden perusteella saarella elävät ovat olleet äärimmäisen tervettä ja infektiovapaata porukkaa.

Kun viljat tulivat kuvioihin, homma meni vessanpöntöstä alas jo yhdessä sukupolvessa. Mutta siltikin, heillä oli kovempi karsinta ja pidempi aika tottua rehuihin kuin suomalaisilla.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Vierailija
Rousseau
Ensimmäisen kerran diabeteksen syntysyistä kiinnostuin kun näin tiededokumentin jossa käsiteltiin ruotsalaisten diabetesalttiutta. En muista enää varsinaista agendaa, mutta esille tuotiin että alttius sairauteen olisi alunperin kehittynyt nälkävuosina. (Olisikohan se ajatus ohjelmassa ollut se että menneiden sukupolvien kärsimykset voivat periytyä tulevien sukupolvien perimään...)



Ei välttämättä vaan ihan omassa elämässä taaksepäin on tullut elettyä kuin elettäisiin nälkävuosia. Itselläni on ihan sama homma mutta nykyään elän toisin.

Siis jos ei syö säännöllisesti vaan pitää pitkät ruokavälit niin kroppa reagoi siihen ikäänkuin ne nälkävuodet olisivat meneillään ja alkaa säästämään energiaa.

Vierailija

Kakkostyyppiin sopisi helposti oletus siitä, että se olisi aikanaan aiheuttanut positiivisen valintapaineen geeneille jotka nykyään sitten aiheuttavat kakkostyyppiä ruokavalioiden muututtua.

Ykköstyyppiin oletus sopii vähän heikommin, koska syömällä sitä et voi hankkia ja yleisin puhkeamisikä kyseisellä sairaudella karsii suht nopeasti kaikki epäterveet geenit poolista, sillä tauti puhkeaa yleensä ennen sukukypsyyttä.

Kulaushaikara
Seuraa 
Viestejä1023
Liittynyt27.4.2009

Diabeteksen yleistyminen Suomessa on eräiden lähteidän mukaan D-vitamiinin puutteesta johtuva juttu. Tällöin puhutaan varmaankin ykköstyypin diabeteksestä, mutta voisi luulla sillä olevan vaikutusta myös kakkostyypin diabetekseen. Onko joku lukenut tutkimuksia tästä? Ilmeisesti yleensäkin tutkimukset ovat vielä kesken.

Vanhuksella d-vitamiinin tuotanto iholla ainakin hiipuu, joten sikäli olisi luontevaa ajatella, että sillä olisi vaikutusta.

Tämä oli spekulointia.

Vierailija

Erään tutkimuksen mukaan reilulla D-lisällä (noin kymmenkertainen nykysuositukseen) voitiin estää 80 % ykkösistä puhkeamasta. Pari päivää sitten oli myös uutinen, jonka mukaan vauvana sairastettu enterovirusinfektio saattaisi olla keskeinen laukaiseva tekijä. Ykkösten ja monien kakkostenkin suolistosta virusta löytyy, ja se kulkeutuu sieltä helposti vain 1 cm päässä olevaan haimaan sitä tuhoten. Terveiltä virusta ei löydy. Joko siihen ei ole sairastuttu tai siitä on parannuttu täydellisemmin.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14029
Liittynyt23.6.2005

+ ihailtavaa aloitteellisuutta.

Ainakin tietyt enterokokit näyttävät kykenevän kyykyttämään antibioottista katelisidiinia, jota siis D-vitamiini stimuloi voimakkaasti mm. ihossa:

http://www.google.fi/url?sa=t&source=we ... _knTThYvwA

Jatkakaa ihmeessä aloitteellista linjaa.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat