Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Kiina on avannut Anti-CNN sivuston, jolla se omien sanojensa mukaan paljastaa CNN maailmalle myydyt väärennetyt uutiskuvat Tiibetin mellakoista.

Uskoo ken tahtoo, ja mihin ketäkin huvittaa, tai on uskomatta mihinkään.

Joka tapauksessa, Kiinalainen versio: http://www.anti-cnn.com/

Kommentit (6)

Kiina muistuttaa päivä päivältä yhä enemmän P-koreaa.

Eikä kukaan uskalla edes tosissaan suuttua kiinalle. Jos sota tulisi, niin ei luodit riittäisi.

rcislandlake
Seuraa 
Viestejä2683
Liittynyt3.10.2006
OzziXX
Kiina on avannut Anti-CNN sivuston, jolla se omien sanojensa mukaan paljastaa CNN maailmalle myydyt väärennetyt uutiskuvat Tiibetin mellakoista.

Uskoo ken tahtoo, ja mihin ketäkin huvittaa, tai on uskomatta mihinkään.

Joka tapauksessa, Kiinalainen versio: http://www.anti-cnn.com/

Tuohan ilmiselvästi lisää olympialaisten lippujen myyntiä..

Parempi on olla sanomatta mitään, jos ei ole mitään sanottavaa. Keskustella voi aina.

Median toiminta on viimeisten kahden viikon tapahtumien aikana joutunut tiukan tarkastelun kohteeksi sekä kiinalaisviranomaisten että tavallisten kiinalaisten taholta. Erityisesti länsimaista mediaa on syytetty tosiasioiden vääristelystä ja valheellisen tiedon levittämisestä. Onko journalistinen etiikka tässä kohtaa joustanut?

Tämän artikkelin tarkoituksena ei ole selittää, mistä Lhasan viimeaikaiset tapahtuvat johtuvat, vaan sen sijaan tarkastella sitä, miten tiedotusvälineet ovat tapahtumista uutisoineet. Asioiden esittäminen tietyssä valossa on joka tapauksessa vaikuttanut suuresti siihen, miten maailmalla tarkastellaan ja tulkitaan Tiibetin tapahtumia.

Osatotuuksia vai valheita?

Kiinalainen verkkosivusto anti-cnn.com väittää, että jotkut länsimaisissa tiedotusvälineissä julkaistut uutiset ovat olleet erheellisiä. Sivuilla nostetaan esiin erityisesti saksalaismedia. Esimerkiksi N-TV televisio näytti kuvia pampuin aseistautuneista poliiseista, jotka ottivat yhteen munkkien kanssa. Kuvat esitettiin Tiibetiä koskevan uutisartikkelin yhteydessä. Osoittautui, että kuvat olivat Nepalista ja niissä esiintyvät poliisit olivat nepalilaisia. Sama televisioasema julkaisi myös toisen Nepalista otetun kuvan, jonka kuvatekstissä luki “Uusia mellakoita Tiibetissä”. Verkkosivusto RTLaktuell.de on niin ikään esittänyt anteeksipyynnön käytettyään uutisoinnissaan kuvia, joilla ei ollut mitään tekemistä Tiibetin tapahtumien kanssa.

Kiinassa on kritisoitu länsimaista mediaa. (Kuva: Anti-cnn.com)Kiinassa on kritisoitu länsimaista mediaa. (Kuva: Anti-cnn.com) Sama tarina toistui muillakin verkkosivuilla, kuten Bild.de sivustolla, joka julkaisi kuvia virheellisin kuvatekstein. Kuvissa mielenosoittajia taluttavat tai munkkeja pieksevät poliisit olivat nepalilaisia, eivät kiinalaisia, kuten kuvateksteissä annettiin ymmärtää. Tätä anti-cnn.comin väitettä emme pysty todentamaan, koska Bild.de on sittemmin päivittänyt sivunsa.

Mediassa on myös saatettu käyttää todellista kuva- ja filmimateriaalia Lhasan mellakoista, mutta asiayhteydestään irrotettuna. Esimerkiksi Berliner Morgenpost esitti materiaalia, jossa poliisi pidätti mielenosoittajan kovakouraisesti. Samasta tapauksesta taltioitu Youtube-video osoittaa selvästi, että kyseessä oli tilanne, jossa avustustyöntekijä saattoi loukkaantunutta ihmistä turvaan. Berliner Morgenpostin verkkosivulla oleva artikkeli ei vahvista tätä väitettä, koska kuvateksti on nyt oikein.

Anti-cnn.com nostaa esiin myös Radio France Internationalin verkkosivuilla olevan kuvan, ja toteaa, että kuvassa esiintyvien poliisien sanotaan virheellisesti olevan kiinalaisia, vaikka he todellisuudessa ovat nepalilaisia. Onnistuimme löytämään kyseisen artikkelin, mutta siinä oleva kuva ei ole se, minkä kiinalainen verkkosivu mainitsee.

Jos anti-cnn.comin esittämät syytökset länsimaista mediaa kohtaan ovat totta, herääkin kysymys motiiveista. Miksi? Että saataisiin aikaiseksi sensaatio? Että saataisiin lehtiä myydyksi? Oliko tarkoitus johtaa ihmisiä harhaan?

Joissakin tapauksissa kuvia on manipuloitu digitaalisesti. Anti-cnn.com kirjoittaa, että sen protestin kohteena oleva uutistoimisto, yhdysvaltalainen CNN, julkaisi kuvan, jossa kaksi ihmistä juoksee kiinalaisten sotilasajoneuvojen edessä. Kuvateksti väittää heidän pakenevan armeijaa. Alkuperäinen valokuva esittää mellakoijia, jotka heittävät autoja kivillä. Johtuen kuvamanipulaatiosta nousseesta kohusta CNN poisti artikkelin (13 päivää sen jälkeen kun se oli julkaistu) ilman anteeksipyyntöä.

Länsi ottaa mielellään kunnian vapaasta ja ennen kaikkea oikeudenmukaisesta uutisoinnista. Se ottaa etäisyyttä kiinalaiseen tiedonvälitykseen, jota se pitää propagandana. Mutta miten propaganda sitten määritellään? Eikö kyse olekin siitä, että tiedotusvälineet päättävät uutisoida vain siitä näkökulmasta joka tukee niiden omaa kantaa. Kannattaakin miettiä miltä tuntuu niistä kiinalaisista, jotka näkevät tällaista uutisointia länsimaisessa mediassa.

Entäs sitten se kiinalainen tiedonvälitys?

Kiinalaisviranomaiset järjestivät tiedotustilaisuuden mellakoiden jälkeen. (Kuva: China News Service)Kiinalaisviranomaiset järjestivät tiedotustilaisuuden mellakoiden jälkeen. (Kuva: China News Service) Kiinalaismedia ei säästy kritiikiltä sekään. On ilmeistä, että tiedonvälitystä sensuroidaan. Vain kiinalaisilla tiedotusvälineillä oli pääsy Lhasaan mellakoiden jälkeen. Tekikö se parhaansa antaakseen oikeudenmukaisen kuvan tapahtumista?

Kaikki uutiset mainitsevat yksioikoisesti “Dalai Laman klikin” tapahtumien alkuunpanijaksi, mutta onko olemassa ainuttakaan kiinalaisen toimittajan tekemään raporttia, jossa asiaa selvitettäisiin pintaa syvemmältä? Onko kiinalaisessa tiedonvälityksessä annettu kaikille osapuolille yhtäläinen mahdollisuus tulla kuulluiksi, ja onko tietoa jaettu muualle maailmaan?

Maaliskuun 14. päivän mellakoiden jälkeen alkoi nousta anti-cnn.comin kaltaisia sivustoja, joissa kritisoidaan länsimaista mediaa. Mutta kuinka kriittisiä ja tasapuolisia nämä sivustot ovat? Vai syyllistyvätkö ne samaan kuin kritiikkinsä kohde, ja hakevatko nekin vain osatotuuksia oman katsantokantansa tueksi?

Ja Kiinan hallitus...

Suljettuaan ensin Lhasan kaikilta ulkomaisilta tiedotusvälineiltä kiinalaisviranomaiset päättivät sitten järjestää valikoiduille median edustajille ohjatun vierailun Tiibetin pääkaupunkiin. Ulkoministeriön puhemiehen Qin Gangin mukaan vierailu auttaisi toimittajia “ymmärtämään totuuden mellakoista”. Kaksi viikkoa tapahtumien jälkeen?

Onko tällaisilla hallituksen järjestämillä retkillä todellakaan mahdollisuutta selvittää mitä kaupungissa tapahtuu? Tai kysellä kadunmiesten mielipiteitä? Oikeasti kaivaa esiin totuus tapahtuneesta?

Jos ulkomainen media olisi saanut seurata tapahtumia sitä mukaa kun ne etenivät, maailmalla olisi selkeämpi kuva tilanteesta. Silloin Beijing olisi viestittänyt muulle maailmalle olevansa avoin, ja että sillä ei ole mitään salattavaa – ihan niin kuin se vakuutti hakiessaan Beijingin olympiakisoja.

Jos maailmalla olisi nähty kuinka mielenosoittajat tuhoavat omaisuutta tai vahingoittavat siviilejä ja poliiseja, reaktiot olisivat saattaneet olla toisenlaisia. Syytösten sijaan olisi saatettu saada ymmärrystä sille, että nopeasti kehittynyt väkivaltainen tilanne otettiin päättäväisesti hallintaan.

Medialla on velvollisuus kertoa asioista niin kuin ne ovat – oli se sitten hyvää tai pahaa - ja antaa ihmisten vetää johtopäätöksiä ihan itse. Sekä länsimaisen että kiinalaisen tiedonvälityksen tulisi pidättyä manipuloimasta, sensuroimasta tai suoranaisesta vääristämästä informaatiota. Totuuden kertomisen velvoitteeseen ei tule suhtautua kevyesti.

http://www.radio86.fi/kaikkea-kiinasta/valtio-historia/10285/onko-uutiso...

peippo
Kiina muistuttaa päivä päivältä yhä enemmän P-koreaa.

Totta. Erittäin huolestuttavaa ja varsinkin kun kukaan ei halua oikeasti tehdä mitään asialle, koska se on haitallista bisnekselle.

peippo

Eikä kukaan uskalla edes tosissaan suuttua kiinalle. Jos sota tulisi, niin ei luodit riittäisi.

Juu. Kansanarmeija on ainut armeija maailmassa, joka pystyy tuhoamaan vihollismaan pelkästään antautumalla.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat