Minun mielestäni evoluutiokehitysteoria on järkeenkäypä teoria elämän eri ilmiöiden tarkastelussa.
Aina joitain kysymyksiä nousee mieleeni kun tuota luonnon ihmeellisyyttä pähkäilen.
Miksi alkueliöt jakautuivat kasvi- ja eläinkuntaan?
Onko tuon ajanjakson, todella elämälle merkittävästä, kehitystapahtumasta mitään fossiilinäyttöä?
Evoluutiossa eläimille kasvit ovat välttämättömiä, entä onko kasveille eläimet välttämättömiä?
Sivut
Jos olet mielummin (ilmeisesti...) "kasvi" niin ok.
Joo noinkin minun voi kokea.
Entäs varsinainen kysymykseni?
Älä vastaa jos on vaikeata.
Mokomakin
Mehilaiset ovat useillekin kasveille ehdottoman valttamattomia.
--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto
Alkujaan meressä oli leväsoluja ja eläinsoluja. Leväsoluista nousi maalle kasveja ja eläinsoluista eläimiä, kun evoluutio kehitti niitä. Lisäksi oli sienisoluja, joista syntyi sienet. Ja sienisolut ja leväsolut yhdistyivät osassa evoluutiota ja siitä syntyi jäkälät.
markent kirjoitti:
"...Evoluutiossa eläimille kasvit ovat välttämättömiä, entä onko kasveille eläimet välttämättömiä?"
Seppo_Pietikainen:
"Mehilaiset ovat useillekin kasveille ehdottoman valttamattomia."
Osa kasvikunnasta ei tarvitse "eläinpölytystä"
Jatkavat sukuaan esim. ilmavirtauksia hyväksi käyttäen.
Sienet unohtui nyt kokonaan...
Dredex:
"Alkujaan meressä oli leväsoluja ja eläinsoluja. Leväsoluista nousi maalle kasveja ja eläinsoluista eläimiä, kun evoluutio kehitti niitä. Lisäksi oli sienisoluja, joista syntyi sienet. Ja sienisolut ja leväsolut yhdistyivät osassa evoluutiota ja siitä syntyi jäkälät."
Hienoa!
Mitä eroa on leväsoluilla ja eläinsoluilla ja miten jako noihin tapahtui?
Haluan TODELLA tietää.
Noita eri ryhmien erojahan käsitellään mm. peruskoulussa ja lukiossa. Jos on päässyt unohtumaan, niin voit aloittaa muistin virkistämisen vaikkapa tästä http://en.wikipedia.org/wiki/Plant_cell. Kohtuullisesti heti alussa viittauksia suurimpiin eroavaisuuksiin.
Tentaculata:
"Noita eri ryhmien erojahan käsitellään mm. peruskoulussa ja lukiossa. Jos on päässyt unohtumaan, niin voit aloittaa muistin virkistämisen vaikkapa tästä http://en.wikipedia.org/wiki/Plant_cell. Kohtuullisesti heti alussa viittauksia suurimpiin eroavaisuuksiin."
Siitä on yli viisikymmentä vuotta kun viimeksi kouluja kävin, mutta KIITOS vinkistä.
J.K.
Tarkennan vuosilukua. Yli kuusikymmentä vuotta
Kuusi luokkaa kansakoulua ja ehkä kuukauden jatkokoulua
(anteeksi että olin aluksi ilkeä )
Tässä jotain tietoa lähinnä kasvien ominaisuuksista ja kehityksestä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kasvi Ikivanhoja fossiileja elämän alkuajoilta on olemassa, ja kehityskulun pääpiirteet tunnetaan, mutta vanhoja fossiileja on vaikea tulkita, ja siksi eliöiden varhaisesta kehityshistoriasta ei ole yksityiskohtaisia tietoja.
Nykyiset kasvit ovat sopeutuneet elämään eläinten kanssa, ja niistä löytyy paljon lajeja jotka eivät tule toimeen ilman eläimiä. Esimerkiksi kukkakasvit perustavat pölytyksensä hyönteisiin ja monien kasvien siemienien itäminen edellyttää niiden kulkua jonkin eläimen ruuansulatuksen läpi. Erittäin tärkeä symbioosi on myös kasvien ja sienten välinen sienijuuri, jossa kasvien juurten kanssa yhteydessä oleva sienirihmasto tehostaa juuren toimintaa.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Symbioosi
Mutta pitemmän päälle jonkinlainen kasvillisuus voisi kukoistaa aivan hyvin maailmassa, jossa ei olisi eläimiä, ehkä jopa kokonaan ilman muita eliöitä. Eläimet ovat vaativampia. Toki ne voivat syödä bakteereja tai sieniä, mutta omillaan ne tuskin tulisivat toimeen. Ehkä joku alkeellinen eläin voisi käyttää vulkaanisia rikkiyhdisteitä energiantuotantoonsa.
Kasvien solurakenne on erilainen. Niissä on viherhiukkaset ja soluseinä.
KBolt:
"Jos olet mielummin (ilmeisesti...) "kasvi" niin ok."
markent:
"Joo noinkin minun voi kokea.
Entäs varsinainen kysymykseni?
Älä vastaa jos on vaikeata.
Mokomakin"
KBolt:
"Laughing kiva vastaus Wink
(anteeksi että olin aluksi ilkeä Wink )"
Ystäväiseni , alias KBolt, anteeksipyyntö hyväksytty.
Mutta asiaan.
Jos oletetaan, että elämän alun alkuaikoina alkukantaiset kasviaihiot olivat vallitsevia, vai esiintyikö kasvi- ja eläinaihiot samanaikaisesti rinnakkaisina solukkoina, niin oliko eläinsolukko kasvisolukon aikaansaama suuri mutaatio?
Eläimet tarvii kasveilta happea ja sokeria, sekä tietysti muutakin mutusteltavaa.
Kasvit tarvii eläimiltä hiilidioksidia, sekä tietysti apua levittämään siementä.
Evot on tosi pönttöjä kun ne pitää ihmisiä yksinkertaisina.
Kumpi oli ensin, kana vai muna, siis mehiläiset vai kukat ?
Ei kukkia ilman mehiläisiä, ei mehiläisiä ilman kukkia...
Vai olivatko mehiläiset ensin lihansyöjiä tms, ja sitten rupes hunajainen siitepöly kiinnostaan enemmän ?
Tietääkseni ainoastaan eukaryootit, eli aitotumalliset jakautuvat kasvi- ja eläinkuntaan (niin, ja sienikuntaan). Sitä yksinkertaisemmat pieneliöt eivät.
Kukat eivät olleet kukkia eivätkä mehiläiset mehiläisiä vielä silloin kun molempien varhaisemmat kehitysvaiheet olivat olemassa.
Kaikki alkoi tuulipölytteisistä kasveista, joista jotkut saivat pölytysetua kun niiden siitepölyä syövät hyönteiset myös kuljettivat siitepölyä kasvista toiseen täsmällisemmin kuin tuuli. Joidenkin kasvien siitepölykukinnot olivat helpommin havaittavissa kuin toisten, ja nämä saivat lisäetua. Tästä lähti liikkeelle vuorovaikutteinen luonnonvalintapaine alkukukkien ja alkumehiläisten välilä.
Eliöt on jaettu mm. solujen rakenteen perusteella. Kasvisoluilla on solukalvon lisäksi soluseinä joka kostuu selluloosasta. Arkkien, bakteerien ja sienien (kaikilla sienillä ei ole soluseinää) soluseinä taasen koostuu muusta aineesta, kuten kitiinistä. Lisäksi kasvit ovat omavaraisia sillä ne tuottavat itse tarvitsevansa energian, johon eläimet eivät kykene vaan niiden on otettava energiansa muualta ravinnon muodossa. Kasvien lisäksi syanobakteereilla on värihiukkasia ja ne kykenevät fotosynteesiin. Myös syvänteiden arkit sekä maan alla elävät hajottavat tuottavat oman energiansa kemosynteesillä johon ei tarvita valoa.
Sienet eivät kuitenkaan ole kasveja saati eläimiä.
Itse eliökunnan jaottelussa (systematiikka) on kuusi haaraa
-arkit
-bakteerit
-protoktistit
-sienet
-kasvit
-eläimet
Vielä laajempi jako kuuluisi prokaryootit (esitumalliset) ja eykaryootit (aitotumalliset) joista ensimmäiseen kuuluvat arkit ja bakteerit. Esitumallisilla eliöillä ei ole tumakoteloa ja ne ovat aina yksisoluisia.
Voin jatkeskella jos huvittaa...nyt ei jaksa. Laiska.
Tuossa jo aikaisemmin tulikin esille sieni. Onko se kasvi, vai eläin? Missä menee raja?
Sienestä jossain muistaakseni kerrotaan, että olis puolet ja puolet. Yksimielisyyttä asiasta ei ole. En viitti ettiä linkkiä tuohon kirjoitukseeni. Pidetään sillain, että sieni on puolikasvi ja puoli-eläin. Saatais evoluutiolle joku "aasinsilta" Jookos.
Sivut