Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Mikähän mahtaa olla tuorein tilanne paleoklimatologiassa ja etenkin lämpötilarekonstuktioissa, kun ne tapaavat niin paljon puhuttaa? Onko mitään uusia proxyjä keksitty tai vanhoista saatu luotettavampaa dataa?

Pohdiskelin nimittäin tuossa, että mikä voisi olla maapallon maa/meri-pintalämmön keskipitkän ajan mediaani, jossa keskipitkällä tarkoitan niin pitkää, että siinä suodattuu auringonpilkkuvaihteluiden "pienet jääkaudet" ja lämpömaksimit pois, mutta kuitenkin sen verran lyhyttä, että kattaa vain nykyisen holoseenin (l. viime jääkauden loppumisen jälkeisen modernin ajan). Eli esmes semmosen 6000 vuoden keskiarvo - sopivasti maailman iän mukaan. ;)

Vielä kun rekonstruktiosta saisi suht tarkasti selville historialliset anomaliat puoleen tai toiseen, sekä niiden viiveet mahdollisiin aiheuttaviin tekijöihin (esim. Maunder-tyypin minimit) nähden, niin tulisimme kertaheitolla hullua huomattavasti hurskaammiksi siitä, oliko 1900-luvun globaali lämpeneminen erityisen poikkeuksellinen ajoitukseltaan, nopeudeltaan tai amplitudiltaan, vaiko sittenkin tyypillinen palautuminen minimistä mm. valtamerten lämpökapasiteetin ja napajäiden albedon aiheuttamalla viiveellä.

Siis, millähän tolalla tällainen tutkimus mahtaa olla tällä hetkellä? Toisikohan pukki jo jouluksi säkillisen uusia, hienoja käppyröitä punaposkisten lapsosten ihmeteltäväksi?

Kommentit (0)

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat