Seuraa 
Viestejä9177

Nyt se sitte tuli Aslakille hilijanen syksy.
Se liukhassa törmässä jalka lipsahti, ja polvi yritti taipua väärhän suunthan.
Tietäähän sen miten siinä kävi, se nivelsithet repes.
Se kaljahti mustaksi polvi. Eiku lasareethin. Yksinko olin reissussa, soli
hervottomalla koparalla koikkelehtiminen kotia kova homma.
Lasareettii oli kova pettymys, jäitä panthin muovipussissa polven päällä,ja
meneppä oottelemhan vuoroas. No tulihan se vuoroki.
Lääkäri katto ja haki semmosen ruskean" pintelin", se käärithin
polvhen ku hevoselle. Buranaa ja muutama vähän parempi tapletti särkhyn , siinä se. Kuulemma seurathan muutama viikko , jos ei ala paranemhan sitte panhan Rovaniemelle tähystysleikkaukshen.
Koipi rietas on kipeä, eipä ole tullu juurikhan nukutuksi. Kainalosauvvoilla sitä on koikerihettu mitä sitä on ollu pakko liikkua.
Vähäsen eppäillyttää tuo hoito, perkule ko se on tosi kipeä tuo kopara.
Onko se kelhän teistä kokemusta vastaavasta hommasta ?
Paraneeko se pelkällä levolla , vai pittääkö se varrautua leikkaukshen ?
Vai mitä poovvaatta, kuinka kauvvon se pittää nuilla kepakoilla
mennä köpötellä ?

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (109)

Itse asiaan eli hoitoon ja ennusteeseen en osaa mitään sanoa.

Myötätuntoiset terveiseni lähetän

. Nilkasta meni kerran nivelsiteet Mummolta. Ei siinä puukkoa sitten lopulta tarvittu mutta pirun kipeä se oli ja ihan tarpeeksi kauan. Jääpussi auttaa ihan oikeasti. Muistathavaan kääriä sen vaikka pyyhkeen sisään jottei iho kylmety. Ja polvi ylös, sohvalla lisätyynyjä alle.

Jos minä täältä Stadista puhallan oikein kovaan näin [size=150:1xnwj8fd]PUUUUUH [/size:1xnwj8fd]Pniin jos se kipu helpottaisi?

Mummo

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Olin kymmenkunta vuotta sitten tulossa ravintolasta, mitenkään kovasti en juovuksissa ollut, mutta oli sellainen kaljamikkojäätikkö jalkakäytävällä ja tiellä. Vaikka miten tepsuttelin, niin nurinhan siinä mentiin. Silmälasit palasiksi ja nilkka nurin. Yritin nousta monta kertaa, mutta nilkka ei ottanut alleen, aina nurin vaan. Ei siinä auttanut kuin istua lumipenkalle odottamaan apua.

Ja tulihan viimein sininen Transitti. Iloitsin että viimeinkin pääsen kotiin tai lääkäriin, kotiin oli parisataa metriä matkaa. Mutta eivätkö nuo perkeleet kyöränneet putkaan. Toinen oli vielä nainen, kyttä kuin kyttä, ei niiltä naisellista empaattisuutta löydy.

Kun pääsin aamulla pois näki putkavahtikin kyllä mistä oli kyse, kun sen käytävän kulkemiseenkin meni monta kymmentä minuuttia. Onneksi täällä Oulussa on poliisista matkaa linja-autoasemalle vain, olisiko 100m, niin pääsin kinkkaamaan sinne. Siellä on aina takseja tolpalla. Kun pääsin kotiin soitin jollekin pääkytälle, olisiko ollut apulaispoliisimestari ja valitin tapahtuneesta. Sanoi vain ettei ole menetelty niiden määräysten ja ohjeiden mukaan, mitä annettu on. Jätin asian siihen kuitenkin.

Nivelsiteet oli menny. Siihen laitettiin liimaside joka parin viikon päästä poistettiin. Kyllä se vaivasi pitkän aikaa, mutta ei sille sen enempää tehty. Tuttu sairaanhitaja, jolle asiasta (nivelsiteistä), sanoi että häneltäkin menneen pari vuotta aikaisemmin ja tuntuu että vaivaa vieläkin joskus.

Minä en tarvinnut keppejä mutta kyllä se aika pitkään aristi, pari kuukautta ehkä. Ajasta on niin vaikea sanoa kun ne paranee vähitellen, tarkkaa pävämäärää ei tiedä. Riippuu varmaan siitä, kuinka pahoin on käynyt ja iästä ja muusta semmoisesta. Kylla se kuitenkin paranee varmasti ajan kanssa. Jos se olisi pitänyt leikata todennäköisesti, niin varmaan olisivat leikanneet heti.

Lierikki Riikonen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Nechimide
Seuraa 
Viestejä14249

Hyvä ettei kierukka paukahtanut, tai mikä pahempaa, ristiside mennyt. Niistä saa pahat banaanit.

Rationaalinen ja säännöllinen punttisaliharjoittelu, hölkkä tai vastaava aerobinen liikunta säännöllisesti ja koko kehon lihashuolto auttavat pitämään polvien vakautta ja toimintakykyä yllä myös vanhemmiten. Vamman toipumisen jälkeen harjoittelu tulisi aloittaa kuntouttavilla ja ohjeistetuilla harjoituksilla, mutta niihin harjoittelua ei kannata missään nimessä jättää. Tuntemusten mukaan kun ohjeet loppuu.

Kovasti myötätuntoa myös täältä sinulle, Aslak. Toivottavasti tapaturma ei hiljennä syksyäsi niin kovasti, että kirjoittelukin laantuu. Pohjoisen miehelle liikkumisrajoitukset ovat varmaankin kova pala.

Mutta kuten olet huomannut, monilla on kokemuksia, kaikenlaisia. Minultakin leikattiin kaksi vuotta sitten nivelkierukka polvesta ja pari rustonpalaa kun tapaturman tai useammankin jälkeen en älynnyt heti hakeutua hoitoon vaan luotin siihen, että se paranisi samalla tavoin kuin toinen polvi - nuorempana. Ei parantunut.

Työkaverille, nuoremmalle, tehtiin taannoin salibandyottelun jälkeen nivelsiteen korjausleikkaus. Siinä siirrettiin, lyhennettiin ja ties miten modifioitiin toisesta nivelsiteestä korvike. Nykyään äijä tanssii kuin vuorenpeikko Griegin tahtiin ja käy kalassa, mutta ei jostain syystä pelaa salibandyä enää.

49
pojasta polvi paranisi, mutta...

Heti, kun jalka kantaa, sille on painoa varattava. Kovin herkästi näitä nivelsiteitä ei leikkelemään lähdetä. Olen ymmärtänyt asian niin, että tällainen repaleinen sidos ottaa paremmin yhteen, kuin sitten se operoimalla tehty.

Toki on jalka varmasti kipeä. Mustaksikin on mennyt, tarkoittaa, että sisäistä verenvuotoa on. Mahtanee olla ajetuksissakin.
Kylmähoito, ja kohoasento. Kylmää kannattaa pitää useita kertoja päivässä n.15-20min. kerrallaan ja kuten Mummokin jo mainitsi, pyyhettä väliin, ettei tule paleltumisvammaa kaupanpäällisenä.
Kylmäpussiksi kelpaa vaikka kaupan pakastehernepussi. Sen voi roiskaista käytön jälkeen aina uudelleen pakkaseen ja kun tarve loppuu, roskiin. Sen kun kietaisee käsipyyhkeen mutkaan, niin sen kummempaa ei tarvitse.

Ja juu.. Tähän sopii se pirtuside.. Ulkoisesti Aslakki ulkoisesti.. Siis jos sitä turvotusta on. Helpottaa se nesteen poistuminen liikkumistakin. Sitä kun tarvitsee olla hävyttömän vähän ja ihan on raajasta veto poissa.

Paranemisiin vain.. Saamme ilmeisesti nauttia hiukan enemmän pirkhalen riethaista teksteistä, joten omat positiiviset puolensa sva-ajalla.

Nechimide
Seuraa 
Viestejä14249

Käsittääkseni nivelkierukoita leikeltiin ennen aika ahkeraan, mutta nykyään pyritään säästämään ne niin pitkälle kuin mahdollista. Ne toimivat tärkeinä iskureina, jotka pehmentävät tärähdyksiä ja suojelevat siten rustoa. Itselläni älyttömän notkea polvinivel, joten tarvitsen tavallistakin enemmän kyykkyharjoittelua ja vastaavaa. Polvikivut "paljastuivat" myöhemmin autoimmuunitaudin sivuoireeksi, mitkä lähtivä pitkälti lääkityksen alettua varsinaiseen tautiin. Jännää sinällään sama immunosupressiivinen lääke auttaa myös nivelreumaan.

Loptio
Seuraa 
Viestejä1187
lierik
Nivelsiteet oli menny. Siihen laitettiin liimaside joka parin viikon päästä poistettiin. Kyllä se vaivasi pitkän aikaa, mutta ei sille sen enempää tehty. Tuttu sairaanhitaja, jolle asiasta (nivelsiteistä), sanoi että häneltäkin menneen pari vuotta aikaisemmin ja tuntuu että vaivaa vieläkin joskus.

Itseltäni meni myös aikoinaan nivelsiteet nilkasta astuessani katukiven verran korkeammalta linja-autopysäkiltä "alas" tielle nilkka jostain syystä väärässä asennossa. Nilkan paraneminen käyttökuntoon kesti noin 2-3 viikkoa ja täydelliseen parantumiseen meni noin vuosi. Ensimmäinen viikko oli kovin tuskaisaa mutta vuoden paranemisen jälkeen vammasta ei jäänyt merkkiäkään jäljelle.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Kiitoksia ystävät , nuista osanotoista. Se kyllä kummasti lämmittää, ku
huomaa että ihmiset# välittävät # toisesta, jopa tämmöisestäkin tavallaan tuntemattomasta. Son ku kietasis kunnon hömpsyt väärtiläistä.
Hissunkissun on oltu, liikkuminen on rajottunu vain pakollishin, vessassakäynthein ja vastaavhin. Makoillessaki jos varomattomasti liikahtaa, se killa saakuri soikhon tuntuu polvessa.
Joo sain väärtiltä lääkettä , ja semmosia sinisiä pusseja joita saattaa lämmittää ja jäävyttää. Killa se tästä pikkuhiljaa.
Nyt sitä vasta hoksaa kuinka tärkejää son liikkumiskyky ihmiselle.
Haluttas niin riethasti lähteä, räntääku kilmoo se siika liikkuu.
Saattaspa se kairassa nyt vuottua karhunki jälki.
Hirvenpyytöki se kohta alkaa. No kattelhan tälläkertaa asijoita sivusta.
Killa son sanottava että ,on ne tyhjänpäiväsiä nuo televison ohjelmat.
No ei se mithän, poika lupas tuuvva tulleshans muutamia hyviä elokuvia.
Semmosia levyjä, mitä non Dvt tai jotaki.
On se tuonu semmosen vehkhenki jolla niitä saattaa kattoa.
Mutta ei mulla ittellä ole siihen ku kaks levyä, non tullukki vahattua niin , että ne muistaa ulkoa.
Mithän se tuo Harmiton höpisee, ulkosesti ?
Mie ole koskhan kuullu ,että pirtu olkosesti vaikuttas.
Killa se niellä pittää,ja vettä perhän.
No ei siinä mithän, väärtiläinen lähentellee pirtua, kokkeilhan ny kaikki.

Tuttu on tunne, valitettavasti.

Sählyssä vuosia sitten pisti kaveri täydessä vauhdissa jalan eteen, polvi pamahti suuntaan johon sitä ei ole suunniteltu, ja 6 viikkoa koko jalan kipsi.
Tykkäsivät luut huonoa, semmosta pikku sirpaletta irtoili kuulemma.

Hankalaa on jalkavammaisen elämä kieltämättä. Talviliukkailla oli keppien kanssa kestämistä. Kieltämättä hankalinta tuo nukkuminen on, sitä ei tarvi kuin vähän liikahtaa, niin jalat seuraa perässä, ja kun liike sattuu, sitä herää.

Ei siitä yhtä vahva tullut kuin ennen, mutta vielä se sählyn kestää tuella. Seuraavasta vastaavasta joutuukin ennenaikaiselle sairaseläkkeelle, luulen ma.

Mutta hyvänä puolena siinä oli se, että aikaa oli lukea paljon. Televiisari vain kiinni ja hyvä kirja eteen, niin ei mene sairasaika hukkaan:).

Hyviä paranemisia.

Ulkoisesti, ulkoisesti Aslakki

Haitanneeko tuo mittään vaikka hiukan sisäisestikin nappaa.
Kastelet oikein litimäräksi muutaman emännän puuvillaisen keittiöliinan, näitä mitä leivonnaisten päälle levitellään. Ne kietaiset polven ympärille..

Vain olikos sinulla siinä se liimaside?

Se tieten pitää ensin pyöritellä pois. Jos kaapista löytyy vanhaa idealsidettä, voi siitä pirtuliinojen päälle pyöräyttää polven tueksi. Ja sitten ei kun kappale tuorekelmua, tai muovipussia. Jotta kaikki ei haihdu het taivaan tuuliin, Ja teipillä kiinni. Ja annetaan yön yli vaikuttaa. Paharasti ei ole vaikka sängyn jalkopäähän saa rakennettua jonkinlaisen liuskan, jossa jalka jää hiukan kohoasentoon. Polvea tukien. Eli polvitaipeen alle tyynyä myös. Asennosta kannata paljon murehtia, ei sitä kipeän jalan kanssa muutoinkaan nuku hyvin. Tosin jos tykkää selällään nukkua, asento on ihan OK.

Aamulla voi kuivuneet liinat poistaa ja vaihtaa sen ruskean tukisiteen takaisin. Napakasti, mutta niin, ettei varpaanpäät sinisty.
Jos auttoi, voi liinat uusia tarpeen vaatiessa. Jos ei, otat vähän neuvoa-antavaa ennen palautetta. Ja se palaute sitten mielellään yksityisviestinä.. Menee siinä sen verran arvokasta tavaraa hukkaan.

Ei tosin, teho on omin silmin koettuna. Ja idea ihan ortopedian erikoislääkäriltä lähtöisin. Tosin venäläiseltä. Mutta mie en ole mikään kansalaisuusrasisti.

Kiitos Lierik Mutta, nyt kun olen tässä ite paikalla, huseeramassa, niin laitoin oireenmukaisen hoidon, hiukan potilasta mukaellen..
Lämmöllä siis.. Ka ku mies on sieltä Lapista

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Kiitos Harmiton resäftistä, on se Väärtin homma semmosta , no ihan karvan
verran alle 90 rosenttista. Sitä pirtua täällä ennää misthän saa, ennen
se saatto eläinlääkäri sitä kirjottaa. Nykysin non nekki makamas niin kranttuja. Turvotus on killa komea, ei siinä mithän.
Ja polvi on nivelen alapuolelta mustana. On kaajettu kurkhunki lääkettä, niin tehhämpä vielä hauvvekki. Eikhän se ala koranus paranemhan.
Koknakki se vishin on kuitenki liian lievää tuohon homhan.
Sitä olis kätköissä kolmekki isoa putelia.
Mutta mitä mieltä son tohtori siittä ,että koknakkia sisäsesti ja pontikkaa ulkosesti ? Son jo kumma jos ei se ala kasvamhan, vaikka uusi nivel
reshun koparhan. Kiitoksia vielä hyvistä neuvvoista, Lierik ja Harmiton.

Konjakki on hyvä, sisäisesti. Mutta tarkkana kannattaa sen sisäisen lääkityksen kanssa olla. Jos en ihan väärin muista, niin hävyttömän pieni määrä se on sekin minkä lääkäri annokseksi suosittelee.. Sellaisen reseptin on perheen päämies joskus saanut.
Ja ei, ei kannata alkaa konjakilla suttaamaan. Kyllä siinä rosentit täytyy olla kohdallaan, pirtusiteessä.

Ole hyvä vain Aslak, ja pikaisiin toipumisiin.

Hmm.. Laitanpa varuiksi, että pirtusidettä ei sitten laiteta, jos iho on rikki… Siinä käy hassusti.

No hyvä tavaton, tervan väärinkäyttöäkö?

Kun mummoni aikoinaan poti reumatismiaan, opin häneltä sellaistakin että saunan jälkeen lämpimään pellavapyyhkeeseen käärittynä kipupaikoille (ja ehjälle iholle, toki) tekee hyvää
- keitetty ja kuuma keräkaali
- kaurapuuro (älkää nyt vielä naurako)
- pontikalla kasteltu lampaantalja (kissankin käy, mutta kissaihmisenä vähän vieroksun tätä vaihtoehtoa)
- kiukaalla lämmitetty spelttivilja, harsopussissa
- suolta haettua turvetta, samoin saunassa lämmitettyä, tyynyliinaan ja se kipiään kohtahan

Näytti toimivan, ainakin kipuja ja turvotusta alentavasti - vammoihin sinänsä se tuskin vaikutti.

Alkoholia Aslakin lailla monin tavoin - myös väärin - käyttäneenä ja ruuasta vielä enemmän huonoa omaatuntoa kantavana kehottaisin kokeilemaan em. reseptejäkin ihan vain relaksanttisina menetelminä, sekä ylempänä kirjoittaneiden esittelemiä lihasten kuntoutusmetodeja.

Meille vanhemmille ei ehkä kyykistely kenenkään edessä käy pirtaan, mutta kierukkaleikkaukseni jälkeen, muutamassa kuukaudessa, oli polvi ja reisikin aika timmissä kunnossa kun tietokoneen tai TV:n ääressä teki sääriojennuksia, polvistui kuin sienimetsässä suppilovahveroita etsiessä tai naista kosiessa: turhaan mutta monta kertaa, sisäisesti uskoen kuitenkin että ponnistelu palkitsee.

49
kyykkyviulunsoittotaidoton

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Höh täysi ihminen, mutta minua nuorempi ja nyt jo höpisee.
Ei HARMITON en mie sinua meinannu, mutta tuota ystäväämme neli ysiä.
Tietenki juttu kaurapuurosta son hyvä, mutta sinä ilmosna ikänä en ole
pontikkaa käyttäny väärin. En ole siinä liotellu kissoja ja lamphaita, enkä
eeesss niijen taljoja. Son pontikka aina käytetty siihen mihin son tarkotetukki, elikkä kurkusta alas. Mutta nyt sitte seki synti on tullu tehtyä.
Jumala minua ja Bacchus siittä armahtakhon.
Tehin niinko Harmiton määräsi, liotin valkosen tyynynpäälisen pontikassa.
Sen käärin koiven ympärille, ja pakastepussi päälle, sitte pyyheliina
ja lopuksi ideaalisije kiinikheksi. Ylimääräset ainhet visusti talthen,ne meni illalla televisiota vahatessa. Vähäsen oli "niinku sivumakua"hyvässäki ainhessa.Turvotus koparasta on killa laskenu, mutta
korvat soivat vieläki. Son minun onni että olen vaivanen ,muuten olsin saanu
nokialaisesta päähän. Ei sen takia että hyvvväää juomaa meni hukhan, mutta jonku mielestä tyynynpäälinen on ijäksi pilalla, ja eikä tyynynpäälisiä ole
tuommoshin tarkotettu. Ja lisäksi olen vanha juoppo ., joka on juonu aivons pellolle. No tietäähän ne L,,,,,,,,,laiset miten niistä maka olis viishampia tullukhan.
Niin että korvamakeaa piisas.

Huh ,huh, vieläki puistattaa, mutta poikaki soitteli. Soli lähteny sieltä etelästä kohen pohjasta ja kotiperiä. Son huomen aamulla täällä.
Pirkele mie killa tehen jonkulaisen kipsin tuohon koparhan , että pääsee
verkostelemhan poikien kans. Mie en killa jää hullujen akkojen kans kotia, ku pojat menevät kämppäjärvelle.
Älkää ny Mummo ja muut suuttuko, mutta son vain Aslakki semmonen.
Se pittää päässä miesten homhin ja kuuntelemhan miesten juttuja.
Hulluksihan sitä akkojen juttuja kuuntelemalla tullee.
Son vain tuo kopara nyt siinä kunnossa, että sitä ei suoraksi pannakhan.
Son semmonen kipukynnys vähän ennen ku se suoraksi mennee.
Mutta jo sitä kainalosauvvoilla , polvi vähäsen koukussa
koikkelehtii muutaman kilometrin.
Mullon vanhoja sanomalehtiä, niistähän son helppo tehhä kipsi,ku
käyttää puuliimaa kovettajana. Killa se vishin päivän pari kestää ?
Miepä alanki sitä touhuamhan.

No jo eilen arvasin, jotta Aslakilta menee oitis hermo, kun joutuu pirttiin jäämään, kun muut menee kalaan ja metsälle.

Ja miksi ihmeessä minä tai muut naisihmiset siitä hermostuttais, että miehillä on hinku niihin omiin porukoihinsa ja harrastuksiinsa?

Hyvä kun menevät, saamme naiset olla omissa rauhoissamme ja sitten kun se mies on siellä maailmalla tarpeeksi riehunut, niin kotiinhan se tulee ja hyvällä mielellä. Saattaapi sitten vielä vaimoansa hyvänä pidellä, samaan syssyyn.

Voi tulla siitä omatekosesta kipsistä hiukka erikoinen. Lähetä se Kiasmaan seuraavaan kansantaidenäyttelyyn. Keksit tekeleelle kummallisen nimen ja joku ulkomaan museo ostaa sen kokoelmiinsa eksoottisen taiteena. Muista vaan pyytää kova hinta, ainakin silloin taiteeksi uskovat.

Mummo

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Harmiton:


Vain olikos sinulla siinä se liimaside?

Se tieten pitää ensin pyöritellä pois. Jos kaapista löytyy vanhaa idealsidettä, voi siitä pirtuliinojen päälle pyöräyttää polven tueksi.

Oletko tuosta liimasiteen pyörittelystä pois ihan varma. Ei me kaikki olla sellaisia asiantuntijoita, jotka saa sen kanssa takaisin paikalleen oikein. Minun ainakin käskettiin mennä poistattamaan se lääkintävahtimestarilla, joka minua moitti, koska olin kaksi päivää myöhässä.

Lierikki Riikonen

Saahan se Aslakki mennä kalaan vaikka paareilla, kun on kantajia. Tee vaan kipsi sanomalehdistä ja liimasta, eikös se ole aika lähellä nykyisiä kipsimateriaaleja eli lasikuitukipsiä?

Voi olla, että leikkaus on edessä, mutta aika sen näyttää. Ei kannata sorkkia puukolla ennen kuin näkee miten luonto hoitaa asian.

Minäkin joudun leikkaukseen, meinaan hiusten sellaiseen.

Mooi, mää en ny sit lähre Tampereelle, vaan operatsiooniin. SomMoro!

PS: Juu, se on liimasiteen laitto taitolaji. Ei pidä mennä poisteleen, ei se edes tartu uudelleen ja vakuutan, ettet osaa sitä kunnolla laittaa. Mäkin kävin viikon kurssin Vierumäellä ihan pelkästään opiskelemassa sidosten laittamista.

lierik
Harmiton:

Vain olikos sinulla siinä se liimaside?

Se tieten pitää ensin pyöritellä pois. Jos kaapista löytyy vanhaa idealsidettä, voi siitä pirtuliinojen päälle pyöräyttää polven tueksi.
Oletko tuosta liimasiteen pyörittelystä pois ihan varma. Ei me kaikki olla sellaisia asiantuntijoita, jotka saa sen kanssa takaisin paikalleen oikein. Minun ainakin käskettiin mennä poistattamaan se lääkintävahtimestarilla, joka minua moitti, koska olin kaksi päivää myöhässä.

Aslak puhui ruskeasta kääreestä, kaikki ruskea ei ole liimasidettä. Oletettavasti sitä tiukkaan pakkautuvaa, liimasidettä ei tuollaisessa käytetä. Monta kipeää polvea olen nähnyt, mutta varsinaista liimasidettä, joka ei jousta laisinkaan, en kertaakaan.
Ja juu.. jonkinlainen tuntuma tieten pitää olla.
Harjoittelemalla sekin löytyy.

Yleensä se tuppaa tuo lääkintavahtimestari kertomaan pakettia tehdessään, onko oma-aloitteinen visiointi suotavaa.

Oletaanpa nyt, että mies, joka osaa visioida itselleen kipsin, pärjää
tämänkin neuvon kanssa.

Vai liina pilalla. Noh.. Sitä voi sitten käyttää toistekin

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat