Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Kiinnostaisi tietää, mitä VIISAAT nentit (NT = neurologisesti tyypillinen) tietävät ja ajattelevat asseista (AS = Aspergerin syndrooma, autismin kirjon lievemästä päästä)... Ei näet löydy hakusanalla kuin yksi kohde: http://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=2014 .

(Voin paeta jos menee liian hurjaksi...)

Sivut

Kommentit (24)

Mitäs heistä? Mitähän muistaisin. Heillä on vaikeuksia tunnistaa tunteita ja saattavat nauraa ihan väärässä kohdassa vitsiä. Jotkut, jotka eivät tiedä kyseisen henkilön sairaudesta, saattavat luulla tätä kylmäksi ja itsekkääksi. Ei heitä varmaan erityisen helposti erota "tavallisesta" väestöstä.

Itse en ole tavannut tai en ainakaan tiedä tavanneeni yhtään AS-ihmistä. Muita autistisia ihmisiä kyllä tunnen ja suvustakin heitä löytyy yksi. Naapurissa asuu toinen.

Hei,
Piti ihan kirjautua sisään tänne. Minä olen AS, ja olen kyllä löytänyt tietoa netiltä kivasti. Vaan en nyt muista mistä.

Minä olen hidas ottamaan sisään ja en hevin ymmärrä vitsejä. Olen kuitenkin älykäs. Olen toiminut hoitoalalla ja minun on ollut helppo auttaa toisia Asseja.

Itseasiassa tunnistin jo varhain läheisen yhteyteni autisteihin, ja myöhemmin työssä ihmettelinkin, kuinka olin lähempänä hoidettavia asseja, kuin henkilökuntaa. Henkilökunnan suhtautuminen oli välillä todella räikeänkin törkeää. Siitä puuttui joskus assin kunnioitus.

Vasta nyt, myöhemmin aikuisiässä minut on diagnosisoitu ASsikisi. Ja se selittääkin minulle nyt paljon!

Assit, vaikka olisivat kehitysvammaisia, ovat silti oikeasti tosi herkkiä. Ja siinä herkkyydessään pystyvät loppujen lopuksi turvallisessa tilanteessa ehkä analysoimaan ymmäpäristöään erittäinkin terävästi. Eli he tarvitsevat kunnioitusta sellaisina kuin ovat. Ja assit ovat yhtä tärkeitä yhteisössä kuin yleensäkin ryhmän erilaiset jäsenet. Jokainen tuo jotain lisäulottuvuutta ryhmään.

(Lainaan laiskuuttani itseäni eli aluksi ote aiemmasta keskusteluketjusta.)

Oltuani vuosiakin tekemisissä AS-diagnoosin saaneiden kanssa (en ammatillisesti) haluan sanoa, että diagnoosin määreet vaihtelevat hieman maittain ja kulttuureittain, tulkinnat, prognoosit ja neuvot muuttuvat kaiken aikaa ja peruskriteerien ja -oletusten kirjo on laaja.

Psykiatria ei valitettavasti ole täysin eksakti tiede, ja niin ollen tyypittely sen puitteissa aiheuttaa turhiakin leimautumisia, joista on haittaa niin diagnoosin saaneelle kuin hänen laheisilleenkin, etenkin kun yksikään taho ei voi sitovasti todistaa mistä mikin asia johtuu tai mihin se johtaa.

Tutkimusten valossa AS saattaa johtua perinnöllisistä tekijöistä (ehkä n. 50% diagnosoiduista), ympäristöstä (perhepiiristä tms.) ja niin edelleen.

Luokittelun mahdollinen hyöty on, että "ongelmalle" on luotu nimike ja periaatteessa "hoitomuoto", ja mahdollinen haitta on, että luokiteltu jää "tapaukseksi", ei ihmiseksi, jolla on erityispiirteensä ja -ominaisuutensa, joiden kautta yhteisö voisi oppia näkemään asioita eri tavoilla ja kehittyä sen myötä.

Tuntemani AS-diagnosoidut ovat hyvin voimakkaasti toisistaan poikkeavia, mutta yhdistävää heille on suorasukaisuus -- joidenkuiden mielestä tylyys -- ja ulkopuolisten "normaalien" ihmisten mielestä pinttynyt suhtautumistapa.

Tosin yksi itselleni läheinen AS-diagnosoitu on kehittynyt varsin sosiaaliseksi huolimatta siitä, että Lastenlinnan viikon kestäneen testauksen jälkeen hänet todettiin kyvyttömäksi käymään koulua normaalisti edes avustajan tuella ja haluttiin sijoittaa CP-vammaisten erityisluokalle. Hän käy nyt yläastetta ja on mm. oppinut kieliä erinomaisesti, toisin kuin asiantuntijat väittivät, mutta siihen hän on tarvinnut perhepiirissä tukea, ohjausta, kannustusta ja jopa voimakasta patistamista.

Ja mitä tulee huumorimieltymyksiin: ne ovat osittain sosiaaliympäristön mukaisesti opittuja ja muuttuvat elämän myötä. "Väärässä" kohdassa nauraminen saattaa myös osoittaa oivalluskykyä asiassa, jota muut eivät tajua. Tämä liittynee eräiden AS-oireileviksi diagnosoitujen suuriin innovaatioihin.

Tässä jokunen linkki, jos kiinnostusta riittää:

http://www.maapservices.org/
http://www.wrongplanet.net/
http://www.kandi.org/aspergers/index2.html

Sen verran vielä lopuksi: jos diagnoosin saa, ei sen vangiksi pidä jäädä -- ei sen enempää diagnosoitu kuin lähimmäisetkään.

Eräs parhaista ystävistäni epäilee että hänellä on tämä oireyhtymä.
On miettinyt asiaa koska hänelle on tullut hieman "ikävyyksiä" työpaikoilla.

Hän ei pysty hetkeäkään seuraamaan sivusta työpaikoilla tapahtuvaa epäoikeudenmukaisuutta. Kohdistuipa epäoikeudenmukaisuus häneen itseensä tai työkavereihin.
Hän ei ole johtavassa asemassa vaan "tavan duunari" joten ajoittain pomojen "naljailut" (esim. kiireen takia tapahtuva..) eivät oikein tahdo naurattaa.

Pariin otteeseen hän on irtisanoutunut työstään perusteena se että "kaksi vaihtoehtoa...joko eroan tai sinä kuolet...". Sanoo siis suoraan silmästä silmään olipa vastassa kuka hyvänsä. Ei mielistele ketään.

Kaveri tekee varmasti hänelle osoitetut tehtävät ja yleensä tarmokkaammin kuin keskimäärin muut. Luonteeltaan hän on herkin tyyppi jonka tunnen. Säveltää vapaa-aikanaan mm. klassista musiikkia, on erittäin hyvä piirtäjä ja on jopa liian herkkä mitä ihmissuhteisiin tulee.
Mutta auta armias jos joku erehtyy esim. uhkaamaan hänen vaimoaan tai lapsiaan...se viha ei lopu.

Kaveri on about 190 pitkä ja painoa 120...130kg eli vaihtoehtotilanteessa "eroan tai sinä kuolet" on varmaan jopa järkevää valita ensimmäinen vaihtoehto.
Tämä tietenkin aiheuttaa sen että kaveri saa karenssin (vaikka liiton mukaan näillä erokerroilla karenssia ei olisi pitänyt tulla...) ja masennus tietysti pomppaa pinnalle.

Harmittaa välillä kaverin puolesta...varsinkin kun ei oikein tiedä miten osaisi suhtautua asiaan.

Vaikuttaa enemmän paranoidiselta rajatilapersoonalta, jolla on vihanhallintaongelma. Pelkotilat ajat tuollaiseen aggressioon, joka johtaa sosiaalisiin vaikeuksiin. Riittävän vaikeassa ristiriitatilanteessa hän voi tehdä väkivaltaa tai ilkivallanteon.

tietää
Riittävän vaikeassa ristiriitatilanteessa hän voi tehdä väkivaltaa tai ilkivallanteon.
ei voi...eikä muuten taatusti ole mitään vihanhallintaongelmaa. Muuten hän olisi jo puristellut kakan pihalle jostakin.

Mmh... Mitenköhän aspergerit pärjäs evoluutiossa? Jostain luin, että sosiaalisten tilanteiden monimutkaistuminen ihmisyhteisöissä pakotti ihmiset ajattelemaan, jotta he voisivat ajaa omaa etuaan paremmin. Miksei evoluutio kitkenyt joukkoon kuulumattomia, sosiaalisesti osaamattomia aspengereja pois?

E: Ajatus katkes jossain vaiheessa...

ÄäliöNaama
Mmh... Mitenköhän aspergerit pärjäs evoluutiossa? Jostain luin, että sosiaalisten tilanteiden monimutkaistuminen ihmisyhteisöissä pakotti ihmiset ajattelemaan, jotta he voisivat ajaa omaa etuaan paremmin. Miksei evoluutio kitkenyt joukkoon kuulumattomia, sosiaalisesti osaamattomia aspengereja pois?

Taisit unohtaa, että "aspergerismillä" on myös puolia, jotka voivat olla hyödyllisiä. Jos summaksi muodostuu neutraali tai harvoin negatiiviseksi aktivoituva piirre, niin se voi kummitella perimässä vaikka kuinka kauan. Onhan ihmisillä paljon muitakin ominaisuuksia, jotka ovat äkkiajattelemalla huomattavasti haitallisempiakin.

Toisekseen voidaan kyseenalaistaa miten yleisiä autismi ja vastaavat ovat olleet ennen, koska ihmisenkin perimähän muuttuu koko ajan samoin kuin ympäristötekijät.

Lisäksi ei sovi unohtaa geenien välisiä vuorovaikutussuhteita, joista emme tiedä vielä paljoakaan, mutta jotka voivat vaikuttaa suuresti näiden (näennäisesti) negatiivisten ominaisuuksien ilmenemiseen, laimenemiseen/voimistumiseen sekä häviämiseen.

Kiitokset kommenteista edellä!

Tämän ketjun aloituksen laitoin oikeastaan sen kunniaksi, että tänään 2.4. vietetään maailman autismitietoisuuden päivää. Olen palannut Autismi- ja Aspergerliiton avoimien ovien päiviltä kuulemasta siitä, mitä kaikkea työtä tehdään autismikirjon piiriin kuuluvien henkilöiden ja perheiden hyväksi. Laitan tähän hiukan infoa ja yhteystietoja, jos jotakuta sattuisi lähemmin kiinnostamaan ottaa selvää autismikirjon asioista, etsiä kontakteja vertaisryhmiin tms.

Autismi- ja Aspergerliitto - http://www.autismiliitto.fi
Paikallisyhdistyksiä - http://www.autismiliitto.fi/index.phtml?s=73
Suomen Autismiyhdistys - http://www.suomenautismiyhdistys.com/
Suomen Aspergeryhdistys - http://www.kolumbus.fi/asperger/index.html
Aspergerfoorumi-keskustelupalsta - http://www.aspalsta.net
Autismikirjon Aikuiset - Empowerment - http://www.autismikirjo.net/empowerment/
Wikipedia - Asperger - http://fi.wikipedia.org/wiki/Asperger

Aiheeseen liittyviä ohjelmia telkkarissa ja radiossa hiljattain:

Tämänaamuinen (2.4.) autismi-aiheinen radio-ohjelma:
http://lotta.yle.fi/rsweb2.nsf/sivut/pa ... ntent7A88D

Eilisaamuna (1.4.) projektisuunnittelija Jan-Mikael Fredriksson oli Ykkösaamun haastateltavana. Alussa käsitellään pitkään Kanervan eroa…
http://www.yle.fi/java/areena/dispatche ... te=1000000

Hyvää autismipäivää!

ÄäliöNaama
Mmh... Mitenköhän aspergerit pärjäs evoluutiossa? Jostain luin, että sosiaalisten tilanteiden monimutkaistuminen ihmisyhteisöissä pakotti ihmiset ajattelemaan, jotta he voisivat ajaa omaa etuaan paremmin. Miksei evoluutio kitkenyt joukkoon kuulumattomia, sosiaalisesti osaamattomia aspengereja pois?

E: Ajatus katkes jossain vaiheessa...

Assit ovat usein erityislahjakkaita, siis tyypillisesti kapeahkolla alalla. Yhteisöllä on ollut jotain käyttöä kylähulluille, yrttienkerääjille, parantajille ja tietäjille (joihin rooleihin aspergeriset esimodernina aikana ovat saattaneet liukua). Vaikka mistään nerosyndroomasta tuskin on kyse, on Newtonin ja Einsteinin epäilty poteneen AS:aa.

Olisiko se jonkinlaista tarvetta katsoa asioita ylempää ja tutkiskella. Itse ei kuintekaan ehkä koe tarvetta osallistua kanssakäymiseen. Jokinlainen hitaus sosiaalisissa tilanteissa ehkä voisi johtua tuollaisesta.
Tavallaan ei itse joka hetki elä siinä tilanteessa, vaan tarkastelee sitä ja hitaammin käsittelee äänessä olevien puheita ja niiden tarkoituksia.
Ehkä on niin tunteellinen/herkkä, että haluaa olla hyvin selvillä muiden pyrkimyksistä.
Voiko toimia jonkinlaisena suojamuurina, jos joskus ilmeisesti tuo tunteet esille voimakkaasti.

EDIT
Vosiko Tiettyyn asiaan/alaan voimakas keskittyminen olla helpompaa ja mielekästä, jos haluaa pois ihmissuhteiden turhista koukeroista. Haluaisi elää suoraan tunteidensa mukaan, mutta sellaisia pyritään usein käyttämään hyväksi tai sulkemaan pois ryhmästä. Ehkä ei koe saavansa tai halua tavoitella voimantunnetta ryhmään kuulumisesta.

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662
Liittynyt31.1.2008
maielle
Heillä on vaikeuksia tunnistaa tunteita ja saattavat nauraa ihan väärässä kohdassa vitsiä.

Ja he saattavat myöskin kakkia väärässä paikassa..kun niiden pitäisi seisoviltaan pissata, niin ne kakkivatkin ja kakat tippuvat housuihin.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

TERÄS NALLEPUH
maielle
Heillä on vaikeuksia tunnistaa tunteita ja saattavat nauraa ihan väärässä kohdassa vitsiä.Ja he saattavat myöskin kakkia väärässä paikassa..kun niiden pitäisi seisoviltaan pissata, niin ne kakkivatkin ja kakat tippuvat housuihin.

Oliko tuo nyt ihan välttämätöntä? Aika törkeää ja huumorintajutonta vitsailua. Jopa sinulta.

maielle
TERÄS NALLEPUH
maielle
Heillä on vaikeuksia tunnistaa tunteita ja saattavat nauraa ihan väärässä kohdassa vitsiä.Ja he saattavat myöskin kakkia väärässä paikassa..kun niiden pitäisi seisoviltaan pissata, niin ne kakkivatkin ja kakat tippuvat housuihin.Oliko tuo nyt ihan välttämätöntä? Aika törkeää ja huumorintajutonta vitsailua. Jopa sinulta.
Mun mielestä tuo oli hyvä vitsi.

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662
Liittynyt31.1.2008
maielle
TERÄS NALLEPUH
maielle
Heillä on vaikeuksia tunnistaa tunteita ja saattavat nauraa ihan väärässä kohdassa vitsiä.Ja he saattavat myöskin kakkia väärässä paikassa..kun niiden pitäisi seisoviltaan pissata, niin ne kakkivatkin ja kakat tippuvat housuihin.Oliko tuo nyt ihan välttämätöntä? Aika törkeää ja huumorintajutonta vitsailua. Jopa sinulta.

no oli.
Noh, mitäs olet niin huumorintajuton.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat