Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Jokin aikaa sittenhän uutisoitiin, että kantaville rottanaaraille syötetty koliinilisä olisi kasvattanut rottapoikasten aivojen kokoa jopa neljänneksellä.

Ihmisillä mitään selkeää tutkimustietoa ei taida vielä olla, mutta mietin kuitenkin, mikä olisi se mahdollisimman hyvä tapa ottaa sitä koliinia.

Ensinnäkin ongelma on, että monissa yhteyksissä puhutaan vain koliinista, vaikka sitä ei taida sellaisenaan esiintyä, vaan se olisi aina jossakin suolan muodossa, sitoutuneena esimerkiksi kloori-ioniin tai hydroksyyliryhmään. Ilmeisesti ainakin joissakin rottakokeissa koliinilisä on annettu juuri koliinikloridin muodossa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Koliini

Kuitenkin sitten taas joissakin lähteissä mainitaan, että tuossa muodossa suuri osa ravinnon mukana saadusta koliinista muuttuisi muiksi aineiksi (di- ja trimetyyliamiini) suolessa. Sen sijaan elimistön yleisin koliinin lähde olisikin 1,2-diasyyli-sn-glysero-3-fosfatidyylikoliini eli
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lesitiini

Toisaalta kuitenkin täällä on ollut aiempi keskustelu http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?t=23408, jossa seuraava teksti:

Tutkimusten mukaan lesitiini ei paranna muistia eikä lievitä Alzheimerin taudin oireita. Väite muistin parantamisesta perustuu siihen, että lesitiinin väitetään lisäävän asetyylikoliinin määrää aivoissa.

Sinänsähän tuo ei suoraan osoita lesitiinilisää hyödyttömäksi raskauden aikana, koska tuo teksti viitannee "valmiisiin" aivoihin, ei sikiön kehittyviin aivoihin, joissa koliini ymmärtääkseni osallistuu hermopäätteiden rakentamiseen.

Oleellisin ongelma lesitiinin kanssa on se, että tyypillisesti lesitiinilisät ovat soijapohjaisia luontaistuotteita, ja soijahan taitaa olla, ainakin propagandasivujen mukaan, haitallista sikiönkehitykselle sen sisältämien estrogeenityyppisten yhdisteiden vuoksi. Mutta itselleni on vähän epäselvää, millaisia nämä haitalliset määrät ovat. 5 grammaa soijalesitiiniä sisältää ilmeisesti gramman luokkaa tuota fosfatidyylikoliinia. Koliinisuositus Yhdysvalloissa raskaana olevalle naiselle on hieman alle 500mg / vuorokausi, mutta on sitten taas epäselvää, että mistä koliinimuodosta tuossa puhutaan.

Kananmunassahan olisi käsittääkseni jonkin verran sekä sitä epämääräistä koliinia, että vielä lisäksi sitä fosfatidyylikoliiniakin. Kuitenkin, jos tuijotetaan vain sitä kananmunan koliinimäärää (eli mukaan ei lueta fosfatidyylikoliinia), niin kananmunaa saisi vetää päivässä melkein puoli kiloa, että koliinimäärä olisi edes kaksinkertainen verrattuna suositukseen.

Että mitä tässä nyt sitten sille äidille ja sikiölle syöttää?

Asian unohtaminen ei ole ratkaisu, koska tällä hetkellä on kaikenlaisia koliinitutkimuksia meneillään. Tämähän tarkoittaa sitä, että muutaman vuoden sisällä koliinilisä tulee suositukseksi täällä Suomessakin, ja ennen suosituksia synnytetyt lapset tulevat siis pääsääntöisesti olemaan tyhmiä kuin saappaat verrattuna koliinilisää saaneisiin, muutaman vuoden myöhemmin syntyneisiin lapsiin. Nämä koliinilisää saaneet lapset vievät sitten työpaikat, autot ja naiset koliinilisättömien lapsien nenien edestä, ja koliinilisättömät sitten puolestaan syrjäytyvät ja joutuvat sontahommiin ja vihoittelevat vanhemmilleen surkeasta ajoituksesta ja muusta. Kyllä. Tämä skenaario taisi olla hieman muunneltuna jossakin aikoinaan esitetyssä Äärirajoilla-jaksossa, tosin siinä tavisten yli kävelivätkin geenimuunnellut huipputyypit. Eli sinänsä on kyllä luuserin ratkaisu olla ylipäätään tällä hetkellä lastenhankintaiässä. Voittajatyyppi olisi odottanut siihen asti, että geenimanipulaatio olisi juuri otettu käyttöön ihmislasten ominaisuuksien ohjelmoinnissa.

Kommentit (1)

Jahas. Coloradon yliopisto ja Amerikan mielenterveysseura ovat jo suorittamassa ihmistutkimusta aiheesta:

http://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT0 ... %22&rank=7

Vaikuttava aine tutkimuksessa on polyenyylifosfatidyylikoliini, joka ilmeisesti ainakin aikuisväestön keskuudessa on erittäin hyvin siedettyä, ja suunnilleen samaa tavaraa on tosiaan kananmunassakin.

Suomesta ei ilmeisesti mitään tuollaisia saa, vaan täällä täytyy tyytyä perinteisiin soijalesitiinikikkareisiin, mutta soijan raskauden aikaisesta käytöstä taas on paljon (kiistanalaista) tutkimustietoa. Tässä olisi nyt vaikka tohtori Tolosella hyvä sauma tuoda uusi tuote Suomen markkinoille.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat