Seuraa 
Viestejä1918
Liittynyt11.3.2008

”Kaskela väläyttää sellaistakin vaihtoehtoa, että sodanajan vahvuutemme supistuisi tulevaisuudessa noin 250.000 mieheen.” http://www.defmin.fi/?661_m=3377&s=270 se alkaa olemaan hyvin lähellä laskelmien tulosta 170 000 miestä itse asiassa se on vajaat 70% kyseisestä määrästä. Ehkäpä tulevaisuudessa näemmä suomessakin palkka-armeijan Tosin enhän minä sivarina mistään mitään tiedä.

Kerron tähän loppuun perusteellisesti kuinka laskelmiin päädyttiin, jotta tulokset ovat muidenkin tarkastettavissa, ilmankin Exceliä.
1) Tilastossa esiintyy laskelmatasolla epätarkkuuksia, joista merkittävimmät johtuvat siitä ettei sivareiden työnarvoa ole lainkaan mitattu. Tietopohjalta tilasto on valheellinen koska naisia ei oleteta olevan lainkaan armeijassa, edellä mainitut toimenpiteen helpottivat tilaston tekemistä.
3) Puolustusmenot on laskettu puolustusministeriön tietoihin perustuen. http://www.defmin.fi/index.phtml?s=122

2) Miespuolinen ikäluokka on laskettu väestörekisterikeskuksen vuoden 2007 viiden ikäluokan jakamisella viidellä, mistä tulee 33773,8 henkilöä. Armeijan käy Kaskealaan liittyvän lehtiartikkelin mukaan 80% ikäluokasta mikä on täten 27019 henkilöä.
3) Työn hinta on laskettu tilastokeskuksen vuoden 2007 vuoden tietoihin pohjautuen seuraavalla tavalla.
- Työllisiä on 2 490 000 kpl johon kuuluu sellaiset henkilöt jotka tehneet palkkatyötä.
- Miespuolisten työllisten määrä on silloin 1 245 000 henkeä.
- palkkojen osuus BKT:stä on 44,8%
- BKT vuonna 2007 oli 178,8 miljardia €
- Palkkojen rahassa mitattavissa oleva osuus BKT:stä näin olen oli 80,1024 miljardia €
- Tämän kun jakaa työllisten määrällä saadaan työn hinnaksi 2680,803213€/kk.

4) Sveitsin malli on Lassin lausunnon ” Suomeen tulee sovellettu malli Sveitsin armeejasta. Muutama kuukausi peruskoululutusta ja sitten ehkäpä vuosittain viikon parin täydennyskoulutus, joka on palkallista lomaa, erillään kesälomasta.” mukainen. (http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?p=760271)
5) Työn menetyksen arvon ja saadun työn arvon olen laskenut seuraavasti:
- "Vm"=Sveitsin mallissa keskimääräinen palvelusaika on 3 kuukautta, näin ollen töissä ollaan 9 kuukautta.
- "R"=Vuoden aikana reserviläinen käy kaksi viikkoa eli puoli kuukautta kertaamassa, näin ollen töissä ollaan 11,5 kuukautta.
- Nykymallin mukaan keskimääräinen asepalvelus on hampusta ommellusta hatustani temmaten keskimäärin 7,5kk.
-Palkka-armeijassa palvellaan 12 kuukautta.
6) Lopuksi tarkistus: Esim solu C5 tuloksen pitäisi olla 1,7 miljardia.
Miespuolisten työllisten määrä*työnhinta*palvellut kuukaudet/miljardi.
(1 245 000*2680*0,5)/1 000 000 000=1,7 miljardia euroa.

-

Kommentit (2)

Tosin en ole täysin palkka-armeijankaan kannalla vaan enimmäkseen vapaaehtoisen asepalveluksen puolella, joka lakkauttaisi asevelvollisuuden ja perustaisi valtiolle ARMEIJAN. Palkka-armeija tulisi kysymykseen vain sodan syttyessä, ei rauhan aikana.

Eräänlaisena vertauskohtana suhteessa palkka-armeijaan ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen pidän ehdottomasti YK-joukkojen (vapaaehtoinen asepalvelus/palkka-armeija) tapaa tai maankuntajoukkojen (vapaaehtoinen asepalvelus) ylläpitoa luontevimpana vaihtoehtona Suomelle jatkossa. Raha ei ole tärkein elementti vaan armeijan kokonaisvaltainen tehokkuus, toimivuus, luotettavuus ja uskottavuus maanpuolustuksen kannalta. Näin ajateltuna tulisi Suomen liittyä myöskin Natoon!

Palkka-armeijakin olisi hyvä suunta, mutta ehdotinkin tuolla keskustelupalstalla sitä vain sodan aikaiseksi, enkä rauhan aikaiseksi.

Asevelvollisuus tulee kuitenkin lakkauttaa ja perustaa Suomeen kunnon ARMEIJA (olimme Natossa tai emme), jolloin laatu kattaa määrän eikä nykyoloissa päin vastoin!

Saattaa jäädä rahaa vielä asekalustohankinnoille yms.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat