Seuraa 
Viestejä14141

[size=150:3a60d1gr]Kiinassa kohtaa länsimaalainen rikka silmässä näkemättä aina metsää puilta[/size:3a60d1gr]
[size=75:3a60d1gr](Uutisointi rummuttaa Tiibet, Olympialaiset, ihmisoikeudet - sananvapaus ja urheilevan nuorison boikotointi, ... uutisointi näkee tavallansa, kuinka moni tietää "rahallansa?")[/size:3a60d1gr]

[ ... Kiinasta on kasvanut maailman suurin markkina - virtoina ja tapahtumina. Länsi on ottanut tavakseen kohdistaa huomionsa sellaisiin virheisiin, mitä me olemme tehneet aiempina vuosikymmeninä - "älä tee niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon" - hurskastelua? ... ]

USA:n presidentti, joka aloitti laittomasti väärin ja valheellisin perustein Irak-sodan - joka "hirtätytti" entisen laillisen Irakin päämiehen ja välillisesti käskyillään tapatti noin 100.000 irakilaista siviiliä + 4.000 omaansa - katsoi tähdelliseksi huomauttaa Kiinaa Tiibetin ihmisoikeuksista ja sananvapaudesta.

Kiina on arvoitus suurimmalle osalle ihmiskuntaa, vaikka mm. meillä suomalaisilla on noin 245 kiinalaista jokaista suomalaista kohden. Media tarttuu kiinalaisittain hyvin pieniin tapahtumiiin - samalla suhteella voidaan sanoa enontekiöläisten huomauttelu helsinkiläisille - kokosuhde on sama. Enontekiöläiset eivät huomauttele Helsingin suuntaan, vaikka voisi olla jopa tarvetta

Meillä Suomessa on kovin vähän Kiinan historian, kulttuurin kuin kielen tuntijoita ja osaajia. Voimme sanoa, ettemme tunne juurikaan niitä vuosisataisia tapoja, mitä itäiset toverimme elämältään odottavat ja toivovat.

Meillä lännessä on voimakas käsitys, että valitsemamme elämän- ja yhteiskuntajärjestys on se ainoa oikea. Me olemme sitä mieltä, että kaltaisemme demokratia on se ainut tapa. Olemme innokkaita historiastamme lähtien tuputtamaan uskontojamme, yhteiskuntajärjestystämme kuin maallista himoa kaikkeen kiiltävään - jopa ristin ja miekan voimalla.

Mikä tekee meille oikeudeksi ajaa eri tavalla valiintuneisiin yhteiskuntamalleihin tapojamme? Mikä tekee oikeutuksen ajaa näkemyksiämme ansainnasta ja kulutuksesta, kuitenkin kieltäen mm. kiinalaisilta, yhteisessä maapallossa eläviltä, niitä oikeuksia ja mahdollisuuksia, mitä meille on luvattu ja mahdollistettu.

Olemmeko hyvyydessämme ja kaikkivoipaisuudessamme niin hyvin omat asiamme järjestäneet, että se antaa oikeutuksen kaivaa pienetkin epäkohdat esille unohtaen omat ongelmamme - yksinäisyydestä, työuupumuksesta, kulutuksesta, ympäristöstä ja epäoikeudenmukaisuudesta. Onko meidän oma yhteiskunta niin valmis, että se antaa oikeutuksen puuttua toisten meidän havaitsemiin ongelmiin? Emme elä täydestä sananvapaudesta, me elämme huomioitsevasta yhteenkuuluvuudesta.

Voisimme aloittaa ymmärryksen Kiinan koosta ja historiasta. Kiina on ollut aina kollektivistinen, perhe- ja sukukeskeinen yhteiskunta, jossa vallitsee voimakas yhteenkuuluvuuden tunne. Kiina ei ole kokenut koskaan länsimaista demokratiaa, jonka kaikkivoipaisuutta jopa jo osin meilläkin epäillään - jos katsot ympärillesi, niin huomaatko meidän asioiden olevan kaikin osin kunnossa, antaen oikeutta arvioida muita?

Kiina on ottamassa yhteisistä maapallollisista resursseista osaansa, joka lienee "demokraattisesti" 1,34 suhde 6,5:een. Tähän päivään mennessä tämän päivän suhteella mm. USA on käyttänyt yhteisistä energiataseista 0,36 suhde 6,5:een. Jos tarkastelemme viimeisen100 vuoden aikajännettä - ovat länsimaat käyttäneet pelkästään yli 65% koko maapallon energiavaroista ja vastanneet saman verran myös ympäristöpäästöistä.

Kiina on huomisen maapalloveturi. Kiinassa valmistuu vuodessa 340.000 insinööriä, he rakentavat 20 ydinvoimalaa, 20.000 jäteveden puhdistamoa ja ovat maapallon suurin teräksen ja sementin käyttäjä. He valmistautuvat ratkaisemaan omat ongelmansa, tavallansa.

Kiina korjaa - todennäköisesti ilman ristiä ja miekkaa Afrikassa ne virheet, jotka uskonto- ja maallisen ahneuden innossa teimme viime vuosisatoina. Kiina ei jaa rajoja, ei se jaa kansoja - vaan tarjoaa kauppaa, saadakseen raaka-ainevaroja sekä liiketoimintaa - kuten mekin. Kilpailu afrikkalaisten sieluista on alkanut - mm. Nokia tietää tämän tarkoin.

Käsi sydämellä voimme tarkastella omia toimiamme omassa maassamme. Mikä antaa sen voiman ja uskon, että meillä on messiaaninen oikeus puuttua muiden asioihin? Oletko huomannut, että kiinalaiset olisivat puuttuneet afrikkalaisten tai meidän sisäiseen politiikkaan? Oletko huomannut lausuntoja kiinalaisilta, että he puuttuisivat meidän kulutukseemme? ---

George W. Bush on katsonut oikeudekseen huomauttaa kiinalaisia lisääntyvästä kulutuksesta, vaikka amerikkalainen kulutus on keskiarvona noin 10-kertainen tavallisen ihmisen tasolla kiinalaisiin nähden. Miksi oikeus ja kohtuus ovat lännessä eri mittakaavaiset kuin näkemyksemme mukaan Kiinassa?

Onko nyt tullut Kiinan vuoro saada se heille kuulunut osuus, joka on jäänyt viimeisen sadan vuoden aikana käyttämättä? Olemmeko kuin se vanha pappi, joka kannusti tekemään kuten hän sanoo, muttei niin, kuin hän tekee?

Olemmeko me varmoja, että valitsemamme yhteiskuntatie on se oikea tie? Olemmeko perehtyneet kiinalaisten tapoihin niine tuhansien vuosien perinteineen, mistä he ovat mallejaan kehittäneet? Ovatko meidän mallit, mitä kiinalaiset uteliaina ja innokkaina "kopioivat ja matkivat" - se oikea tapa, ... ja mitä se tekee viime kädessä täysin erilaiseen yhteiskuntamalliin tottuneille ihmisille?

Olisiko meidän pitänyt huomata ja osata varoittaa tavoistamme ja niiden seurauksista, jotka näkyvät yhteiskunnissamme ja ympäristöissämme kohta ylitsepääsemättöminä ongelmina?

Olemmeko luoneet ratkaisemattoman yhtälön sellaisille, jotka eivät ole omaksuneet yksilökeskeistä maailmankatsomusta? Onnistummeko rikkomaan kiinalaisten mallin, kuten teimme Afrikassa, Aasiassa ja Amerikoissa jo 1400- luvulta lähtien? Kenellä olisikaan opittavaa ja kenellä opetettavaa? Pitäisikö meidän huomata se kehitys, mikä tosiasiallisesti on Kiinassa käynnissä ja olla puuttumatta rikkaan silmässä, kun malka on omassamme?

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.vuodatus.net
http://ilkkaluoma.blogspot.com

Mielipidekirjoitukseen liittyvä kuvakertomus-

[kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä - copyright by Ilkka Luoma 2008]

Kuva 1
--- http://www.panoramio.com/photo/8975709 ---

Teksti
Shanghai oli eurooppalaisten suosikkikaupunki 1800- ja 1900 lukujen taitteessa. Huumeet olivat tuottoisa business mm. englantilaisille ja ranskalaisille. Shanghaissa kohtaa vanha eurooppalaisuus ja uusi kiinalaisuus - kaupunki kasvaa hallitsemattomasti, kuten ovat tehneet monet euroopplaisetkin kaupungit. 23 miljoonaa asukasta, "osa laittomia", osa rakennusihmeen tehneitä työläisiä maalta.

Kuva 2
--- http://www.panoramio.com/photo/8975765 ---

Teksti
Kiinalaiset ovat perhe- ja sukukeskeisiä - avioliitto on keskeinen osa kiinalaisuutta ja lasten saanti. Yhden lapsen politiikka on kokenut virheensä. Kiinassa on 20 miljoonan nuoren miehen "ylijäämä". Kiinalaiset ovat tehokkaasti kaupunkien keski- ja yläluokissa omaksumassa länsimaalaiset markkinaoppitapamme. Kulutus on viemessä Eurooppaa ja Amerikkaa tielle, jolta ei ole paluuta- yhtälö muuttuu mahdottomaksi. Kiinalaiset uskovat pystyvänsä ratkaisemaan tuon meille mahdottoman yhtälön?

Kuva 3
--- http://www.panoramio.com/photo/8975809 ---

Teksti
Markkinatalous on vallannut Kiinan business-cityn, joka ei edusta lähellekkään kiinalaista keskiarvoa. Kiina on maatalousvaltio, joka täyttää edelleen länsimaalaiset kehitysmaan kriteerit. Jopa jokilaivat, jotka ovat puksuttaneet vuosikymmenet mm. Maon Kiinan aikana - ovat saaneet markkinajargonian kansilleen - kulutus on kohta täälläkin elämän arvomitta - seuraukset näkyvät jo meillä, mitä se tarkoittaa...

Kuva 4
--- http://www.panoramio.com/photo/8975851 ---

Teksti
Kiinalainen katukeittiö suurkaupungissa, johon saapuu kymmeniä tuhansia maaseudun työläisiä paremman leivän toivossa - ja näin tapahtuukin. Ilmainen työnantajan tarjoama ruoka, parakkiasumus ja pieni kulutus maaseutuun nähden tuplapalkalla mahdollistaa massiivisen (purot muodostavat virtoja) ostovoiman siirron maalle, perheelle ja sukulaisille. Palkka rakennustyöläisellä kaupungissa on 60-70 euroa kuussa, kun se olisi maalla vain 30-40 euroa. Yli puolet lähetään kotiin, se tarkoittaa samankokoisen tulonsiirron kuin jo kokonainen maaseutukuukausipalkka! Tässä syy miksi Kiina "vaurastuu" ja ostovoima leviää hiljalleen... Muuten, tuo katukeittiön ruokaannos maksoi 7 juania ~ 70 senttiä ulkopuoliselle! Oli hyvää ja ravitsevaa - Kiinassa ei toistaiseksi näy juurikaan liikalihavia, kuten meillä-

Kuva 5
--- http://www.panoramio.com/photo/8975896 ---

Teksti
Joka päivä maalta tulee sankoin joukoin maalaisia - tämä on heidän vihannes- ja hedelmätori. Kiinalainen ruoka on terveellistä - heillä ei ole sydän- ja verisuonitauteja, heillä ei ole juurikaan liikalihavia, paitsi ylihemmotellut nykypojat, ainoat sellaiset - ja Mäkkärin roskaruoka on tehnyt tehtävänsä. Kiinalainen ruokatori on hyvin halpa - ruoka syntyy muutamilla euroilla useaksi päiväksi. Kiinalainen kuluttaa keskimäärin vain puolet siitä mitä me, ja tekevät tupla-ajan töitä! Liikalihavuus on kiinni pienistä asioista - tekemisestä ja syömisestä - siis mitä syöt! Kiinalainen ruoka on hämmästyttävän monipuolista, maitoa ei ole, mutta kuulemma piimä on innostavan makuista!

Kuva 6
--- http://www.panoramio.com/photo/8976025 ---

Teksti
Kiinassa on itseasiassa meidän yksilöllisen kulkemisen pyhiä lehmiä hyvin vähän. Kiinassa autokanta on uutta, kalliimpaa ja parempaa kuin meillä. Shanghaihin tulee joka päivä uusia henkilöautoja lisää 1.600 - Pekingiin yli 2.500. Jos Kiinassa olisi samassa suhteessa autoja kuin USA:ssa - olisi Kiinassa yli 1500 miljoonaa autoa! Se on mahdoton yhtälön parametri, kuka kieltää sen heiltä, ja kuka valmistaa nuo autot ja kuka toimittaa energian niihin?

Kuva 7
--- http://www.panoramio.com/photo/8976090 ---

Teksti
Kiinassa harmonia ja puutarha istuksineen on rauhan ja hiljentymisen paikka, jossa mieli ja taipumus yhtenevyyteen kohtaavat. Vesi on yhdistäjä ja elämän virtojen siirtäjä - Kiinasta on loppumassa puhdas vesi paikka paikoin. Tapamme kuluttaa on tarttumassa kiinalaisiin. Toivottavasti herääminen tapahtuu ennen kuin ongelma kasvaa ylittämättömäksi. Olemme siinä oiva esimerkki. Katsokaamme ylipaisuneita kaupunkejamme. Milloin me hiljennymme luonnon edessä ymmärtämään, että kokonaisuus ratkaisee, ei ihmisen oma itsekeskeinen malli omasta ylioikeudesta muiden kustannuksella.

Kuva 8
--- http://www.panoramio.com/photo/8976176 ---

Teksti
Kiinassa ihmisen oma toiminta, itse-ehtoinen oman kehon käyttö on maailman kuulua. Akrobatia on kehon hallintaa lähes täydellisyyteen saakka - kun tähän lisätään mielen hallinta, jossa useat kiinalaiset ovat mestareita, pitäisi yhtälössä olla parametrit, jottei Kiinassa kohtaa länsimaalaiset kasvun ja kulutuksen ongelmat, jotka meille ovat jo aikaansaaneet ratkaisemattomuuden. Kehon ja mielen hallinta on harmoniaa itsensä tuntemiseen.

Kuva 9
--- http://www.panoramio.com/photo/8976242 ---

Teksti
Länsimaalainen skyline ja hutong. Kiinassa surutta puretaan vanhaa ja perinteistä, tästä muuten syntyvät ne ongelmat, joista paljon nähdään meidänkin uutisissa. Meillä 1950- 60- ja 70-luvuilla purettiin kaikki se kauneus ja perinne, jossa kohtasivat menneiden sukupolvien kokemus ja taito elää. Tilalle saimme lähiöt raakkirakennuksineen, virhe tuli tehtyä. Nyt Kiinassa suurissa kaupungeissa puretaan vanhoja hutong-alueita maailman korkeimpien rakennusten tieltä. Länsimaalaisuus on tarttuvaa.

Kuva 10
--- http://www.panoramio.com/photo/8976291 ---

Teksti
Kiinassa on paljon vaurautta, mutta suhteessa muuhun populaan nähden hyvin vähän. Kaupungeissa kohtaa länsimaalainen väärän Kiinan - vain pienen osan. Myös Kiinassa jää oravanpyörän ulkopuolelle paljon ihmisiä. Kuvan soittaja saattoi olla kuitenkin tyytyväinen, hän sai tehdä jotain - osa ei jaksa edes tätä - ei meillä eikä heillä. Nuoriso katsoi hiukan alaviistoon kanssaihmisiään. Ylpeys käy lankeemuksen edellä. Kaikilla ihmisillä on lähtökohdiltaan samat oikeudet, on vain kysymys onnesta, yritteliäisyydestä ja vanhempien huolehdinnasta.

Kuva 11
--- http://www.panoramio.com/photo/8976341 ---

Teksti
Kiinassa on paljon poliiseja, Kiinassa on myös paljon asukkaita. Kiinassa on rikollisuutta kuten meilläkin. Kiinassa poliisi on auktoriteetti ja häntä pelätään. Kiinassa koko kansalla on keskushallinto, jonne viimeiset ahdistuneet valitukset ja avunpyynnöt suunnataan. Kiina on niin suuri maa, että sinne eivät sovellut meidän "ihannemallimme". Meidän yhtälö on yksinkertaisesti niin erilainen, että meidän ei kannata tuputtaa omia parametreja heille tuntemattomina tekijöinä sotkemaan heidän kaavojansa.

Kuva 12
--- http://www.panoramio.com/photo/8976401 ---

Teksti
Kiinalainen kaupunki, jossa jo Marco Polon kerrotaan käyneen ja ihastuneen siihen niin, että nimitti sen maailman kauneimmaksi paikaksi. Järvi on käsin kaivettu keisareiden aikana lomapaikaksi ylimystölle. Hangzhou on pieni kiinalainen kaupunki, vain 1.7 miljoonaa asukasta. Edelleen kaunis, siisti ja puhdas!

Kuva 13
--- http://www.panoramio.com/photo/8976439 ---

Teksti
Kiinalaista perinnettä ja pysyvyyttä. tämä esine ja koriste on kiinalaisten 10 yuanin (~ 1 euro) setelissä. Mainittakoon, että kaikissa kiinalaisten seteleissä on edelleen pitkän marssin syorittaneen nykyKiiann isän Mao Zeding ´in kuva, vaikka hän kuoli jo 1976. Kuvan järvi on kokonaan kaivettu lapioilla käsipelissä satoja vuosia sitten - pinta-alaa muutama neliökilometri.

Kuva 14
--- http://www.panoramio.com/photo/8976524 ---

Teksti
Kiina on ateistinen valtio, mutta uskonnon vapaus on tosiasia, puhutaan me länsilehdistössä mitä tahansa. Kuvan Buddhalaisuuteen liittyvät patsaat ovat hartauden kohde. Kiina on suvaitsevainen uskontoja kohtaan, kunhan ne eivät ryhdy puuttumaan yhteiskunnan yleisiin asioihin. Kiinaa pidetään pystyssä meille avautumattomilla tavoilla, joihin meillä ei olisi mitään syytä puuttua.

Kuva 15
--- http://www.panoramio.com/photo/8976631 ---

Teksti
Kiinassa rakennetaan enemmän kuin missään muualla. Silti Kiina on kehitysmaa, jossa tuloerot kasvavat, kuten meilläkin. Kiinassa muhii maailman suurin pankkikriisi, johon keskushallinto on jo varautunut. Kiinalaiset ovat rahoittaneet USA:n vajeita - ja siinä piilee vaara, kuinka suurella varmuudella nuo sijoitetut rahat kotiutuvat, sillä niitä tarvitaan omien kriisien "takuumiehiksi".

Kuva 16
--- http://www.panoramio.com/photo/8976698 ---

Teksti
Nöyrän virkamiehen puutarha - viisi hehtaaria, nöyryyttä vailla vertaa - Kauneus ja silmän harmonia on keskittymisen ja oppimisen viisautta kohtaamaan epäselvyydet, joita vääjämättä kaikissa yhteiskuntamalleissa ilmaantuu harmeiksemme. Millä oikeudela katsomme olevamme neuvovia ihmisille, jotka ovat katselleet toisiaan jo tuhansia vuosia niin saman- kuin erimielisinä?

Kuva 17
--- http://www.panoramio.com/photo/8976736 ---

Teksti
Suzhou - Kiinan Venetsia. Kanavia, lapioin ja käsipelissä tehdyt. Onnellisia ihmisiä, jos saisivat asua siellä missä ovat, saisivat saada lapsia kuten ovat tottuneet ja onnellisia vähäänkin, jos onni kohtaisi perheen ja suvun terveytenä.

Kuva 18
--- http://www.panoramio.com/photo/8976787 ---

Teksti
Bonsait yhdistetään Japaniin. Kiina on vähintäänkin yhtä vanhat historian juuret omaava Bonsaissa kuin japanilaisetkin. Oppi harmoniasta ja miniatyyristä, jossa kauneutta haetaan hitaasti ja huolella. Vanhimmat bonsait ovat 100 vuotta vanhoja. Kuva Suzhou´sta.

Kuva 19
--- http://www.panoramio.com/photo/8976833 ---

Teksti
Havainnollinen kuva kuinka paljon Kiinassa rakennetaan, kaikki mitä tässä näkyy, on rakennettu muutamamssa vuodessa - niin edessä olevat pientalot kuin takana olevat kerrostalot. Kiinassa on menossa maailman historian suurin rakennusbuumi. maaseudun työväki on tässä ratkaisevassa asemassa ja heitä riittää --- sinä on myöskin Kiinan huomisen vaurauden lähde ja ongelmien synty.

Kuva 20
--- http://www.panoramio.com/photo/8976900 ---

Teksti
Saksalaisen Siemensin huippuinsinöörityö - Maglev - magneettileijujunarata. 430 km/h. 40 kilometriä, maailman ainoa levitaatiojuna. Kiihtyy 0-300 km/h 145 sekunnissa! Toimii sähköllä ja ottaa sitä miehekkäästi. Kiina suunnittelee rakentavansa vuoteen 2020 mennessä 20 uutta atomivoimalaa - Siemens ja jokin kiinalainen yhteistyökumppani?

Kuva 21
--- http://www.panoramio.com/photo/8976923 ---

Teksti
Jin Mao tornista 88. kerroksesta kuvattu utuinen maailman korkeimmaksi tornitaloksi nouseva liikerakennus - yli 508 metriä. Shanghai. Shanghain ydinmuistuttaa enemmän Manhattania enemmän kuin Manhattan itse.

Kuva 22
--- http://www.panoramio.com/photo/8976975 ---

Teksti
Vesisade puhdistaa katuja ja ilmaa. Hutong-alue, joka kohtaa purkamisensa lähivuosina - saa väistyä korkeiden tornitalojen tieltä - business tarvitsee tilaa, pitää olla tilaa kuluttaa - oppi saatu länsimaista. Taustalla, oikealla jo näkyy uusien tornitalojen rakennusprojektit.

Kuva 23
--- http://www.panoramio.com/photo/8977036 ---

Teksti
Teennäisesti entisöity Shanghai´n vanha kaupunki. hienoa työtä, mutta kuinka aidosti - tehtiinkö se turismin ja kaupan ehdoin?

Kuva 24
--- http://www.panoramio.com/photo/8977103 ---

Teksti
Tämä on vanhan Shanghai ´n todellisuutta - taustalla siintää korkeat tornitalot, jossa business pyörii kiihtyvästi nostaen kulutuslukemat mahdottomiksi yhtälön parametreiksi koko maapalloa ajatellen. Missä ja miten tapahtuu muutos, vai tapahtuuko se sittenkin Kiinasta, jossa Kiinan edesmennyt suuri mies Deng Xiaoping kehotti rikastumaan, mutta jätti sanomatta, mitä hän sillä tarkkaan ottaen tarkoitti - rikkautta on monen laatuista, kaikki eivät lähde rahasta, kulutuksesta ja näyttötaloudesta liikkeelle.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (32)

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14141

Suomen valtamedian kannanottoa sattumalta juuri tänä aamuna kuvastaa hyvin Helsingin Sanomat ja tämän Kiinan kirjeenvaihtaja Sami Sillanpää - tekstit kertovat hyvin länsimaalaisen ajattelutavan suhtautumisessa Kiinaan. Saminkin pitäisi ymmärtää, että 1.300 miljoonasta ihmisestä löytyy mielipidettä joka lähtöön ja ne eivät aina edusta laajaa kansakunnan mielipidettä.

Suomestakin löydämme kaikkiin näkökulmiin kannatetta, olipa vaikka kyseessä kuinka olematon tai pieni asia. Miksi Kiinan informoinnin tietty tapa on juuri iskostunut Hesariin? Pitäisikö uutisointia laaja-alaistaa, jotta se toisi kattavammin informaatiota Kiinasta - miksi Hesari haluaa tiedoittaa vain kapea-alaisesti - mikä on toiminnan päämäärä?

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Suomen valtamedian kannanottoa sattumalta juuri tänä aamuna kuvastaa hyvin Helsingin Sanomat ja tämän Kiinan kirjeenvaihtaja Sami Sillanpää - tekstit kertovat hyvin länsimaalaisen ajattelutavan suhtautumisessa Kiinaan. Saminkin pitäisi ymmärtää, että 1.300 miljoonasta ihmisestä löytyy mielipidettä joka lähtöön ja ne eivät aina edusta laajaa kansakunnan mielipidettä.

Suomestakin löydämme kaikkiin näkökulmiin kannatetta, olipa vaikka kyseessä kuinka olematon tai pieni asia. Miksi Kiinan informoinnin tietty tapa on juuri iskostunut Hesariin? Pitäisikö uutisointia laaja-alaistaa, jotta se toisi kattavammin informaatiota Kiinasta - miksi Hesari haluaa tiedoittaa vain kapea-alaisesti - mikä on toiminnan päämäärä?

Kiinassa ei paljoakaan kunnioiteta ihmisoikeuksia myöskään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14141
Ayla
Ilkka Luoma
Suomen valtamedian kannanottoa sattumalta juuri tänä aamuna kuvastaa hyvin Helsingin Sanomat ja tämän Kiinan kirjeenvaihtaja Sami Sillanpää - tekstit kertovat hyvin länsimaalaisen ajattelutavan suhtautumisessa Kiinaan. Saminkin pitäisi ymmärtää, että 1.300 miljoonasta ihmisestä löytyy mielipidettä joka lähtöön ja ne eivät aina edusta laajaa kansakunnan mielipidettä.

Suomestakin löydämme kaikkiin näkökulmiin kannatetta, olipa vaikka kyseessä kuinka olematon tai pieni asia. Miksi Kiinan informoinnin tietty tapa on juuri iskostunut Hesariin? Pitäisikö uutisointia laaja-alaistaa, jotta se toisi kattavammin informaatiota Kiinasta - miksi Hesari haluaa tiedoittaa vain kapea-alaisesti - mikä on toiminnan päämäärä?
Kiinassa ei paljoakaan kunnioiteta ihmisoikeuksia myöskään.

..............

Kiinassa kunnioitetaan suuresti perhe- ja sukuyhteyttä. Nämä sidokset ovat 99,9%:sti tapahtumia, joista kiinalaiset elävät. Kuinka meillä arvostetaan verenperintöä ja omaa perhettä kuin sukua - kuinka hoivaamme vanhuksemme?

Kiinan mittakaava pitää ensin ymmärtää, tämän jälkeen on aiheellista paneutua itse tapoihin niin Suomessa kuin Kiinassa. Kiinan historia on yksi maailman pisimmistä. Jopa Tiibet on aihe, jota pitäisi tutkia historian valossa.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Kiinassa kunnioitetaan suuresti perhe- ja sukuyhteyttä. Nämä sidokset ovat 99,9%:sti tapahtumia, joista kiinalaiset elävät. Kuinka meillä arvostetaan verenperintöä ja omaa perhettä kuin sukua - kuinka hoivaamme vanhuksemme?

Kiinan mittakaava pitää ensin ymmärtää, tämän jälkeen on aiheellista paneutua itse tapoihin niin Suomessa kuin Kiinassa. Kiinan historia on yksi maailman pisimmistä. Jopa Tiibet on aihe, jota pitäisi tutkia historian valossa.

Paljoa muita ihmisoikeuksia ei siellä sitten kunnioitetakkaan. Puhumattakaan sananvapauden puutteesta ja ihmisten vangitsemisesta heidän mielipiteittensä takia. Ja sitten ne alituiseen tapahtuvat teloitukset. Kovin on ihmisoikeuksellista touhua.

Minusta ymmärtääksemme kiinaa ja kiinalaisia meidän täytyy perehtyä sen historiaan 1800-luvulta lähtien.

Olen myös eri mieltä länsimaalaisten puusilmäisyydestä. Pitää muistaa, että meitä "länsimaalaisia" on laskentatavasta riippuen lähes miljardi. Ymmärtääksemme länsimaista suhtautumista kiinaan kannattaa myös palata ainakin sinne 1800-luvulle. Samalla saamme muistutuksen elämän realiteeteista.

On ihan turhaa jeesustella kiinan ymmärtämisellä. Kiinalla on potentiaali ottaa ohjat käsiin maailmanpolitiikassa ja sitähän ei anneta noin vain tapahtua. Sinä Ilkka puhut kiinan mittakaavan ymmärtämisestä, mutta muistutan sinua omista mittakaavoistamme myöskin suhteutettuna kiinan mittakaavoihin. Kiina on valtavat ihmisresurssit omaava maa, joka voi olla pahin painajaisemme tai suuri siunaus. On selvää, että sellaista tahdotaan ohjailla niin kauan kuin se on mahdollista. Sen jälkeen sitä pitää manipuloida.

Kiina on siunaus ainoastaan sen taloudellisen hyödyn osalta. Muutenhan kiina on pelkkä painajainen länsimaisen hegemonian edessä. Kiinaa pitää osata oikealla tavalla pelätä. Onhan selvää että sitä myös pelätään, sillä edes kiinalaiset eivät tiedä minkälaisessa maassa asuvat 20 vuoden kuluttua.

Kiinahan oli oikea rauhan ja hajanaisuuden tyyssija. Mitäpä siitä seurasi. Huomisen kiina muistaa kyllä historiansa. Siksi maa on saatava niin järjestykseen kuin mahdollista. Sen sijaan nämä tiibetin ongelmat eivät oikeasti voisi vähempää kiinnostaa maailman päättäjiä. Tiibet on poliittinen työkalu ja länsimaisen sananvapauden sekä länsimaisen tekopyhyyden poliittinen taistelukenttä. Jos länsimaita oikeasti kiinnostaisi, niin oltaisiinhan sitä afrikankin teurastuksiin puututtu eri tavalla. Kannattaa myös muistaa meidän länsimaiden kaikkivoipaisuuden rajat. Minusta olet oikeassa. Tiibet tulee pysymään osana kiinaa aivan kuten formosa tulee olemaan osana kiinaa. Nämä ovat asioita, jotka tiibettiläiset joutuvat hyväksymään. Nämä ovat asioita, jotka formosan asukkaat vielä jonain päivänä joutuvat hyväksymään. Nämä ovat asioita, jotka meidän länsimaalaisten on pakko hyväksyä.

Kenties tulee aika, jolloin taiping toistuu tai se joudutaan toistamaan.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14141
mallas
Minusta ymmärtääksemme kiinaa ja kiinalaisia meidän täytyy perehtyä sen historiaan 1800-luvulta lähtien.

Olen myös eri mieltä länsimaalaisten puusilmäisyydestä. Pitää muistaa, että meitä "länsimaalaisia" on laskentatavasta riippuen lähes miljardi. Ymmärtääksemme länsimaista suhtautumista kiinaan kannattaa myös palata ainakin sinne 1800-luvulle. Samalla saamme muistutuksen elämän realiteeteista.

On ihan turhaa jeesustella kiinan ymmärtämisellä. Kiinalla on potentiaali ottaa ohjat käsiin maailmanpolitiikassa ja sitähän ei anneta noin vain tapahtua. Sinä Ilkka puhut kiinan mittakaavan ymmärtämisestä, mutta muistutan sinua omista mittakaavoistamme myöskin suhteutettuna kiinan mittakaavoihin. Kiina on valtavat ihmisresurssit omaava maa, joka voi olla pahin painajaisemme tai suuri siunaus. On selvää, että sellaista tahdotaan ohjailla niin kauan kuin se on mahdollista. Sen jälkeen sitä pitää manipuloida.

Kiina on siunaus ainoastaan sen taloudellisen hyödyn osalta. Muutenhan kiina on pelkkä painajainen länsimaisen hegemonian edessä. Kiinaa pitää osata oikealla tavalla pelätä. Onhan selvää että sitä myös pelätään, sillä edes kiinalaiset eivät tiedä minkälaisessa maassa asuvat 20 vuoden kuluttua.

Kiinahan oli oikea rauhan ja hajanaisuuden tyyssija. Mitäpä siitä seurasi. Huomisen kiina muistaa kyllä historiansa. Siksi maa on saatava niin järjestykseen kuin mahdollista. Sen sijaan nämä tiibetin ongelmat eivät oikeasti voisi vähempää kiinnostaa maailman päättäjiä. Tiibet on poliittinen työkalu ja länsimaisen sananvapauden sekä länsimaisen tekopyhyyden poliittinen taistelukenttä. Jos länsimaita oikeasti kiinnostaisi, niin oltaisiinhan sitä afrikankin teurastuksiin puututtu eri tavalla. Kannattaa myös muistaa meidän länsimaiden kaikkivoipaisuuden rajat. Minusta olet oikeassa. Tiibet tulee pysymään osana kiinaa aivan kuten formosa tulee olemaan osana kiinaa. Nämä ovat asioita, jotka tiibettiläiset joutuvat hyväksymään. Nämä ovat asioita, jotka formosan asukkaat vielä jonain päivänä joutuvat hyväksymään. Nämä ovat asioita, jotka meidän länsimaalaisten on pakko hyväksyä.

Kenties tulee aika, jolloin taiping toistuu tai se joudutaan toistamaan.

....

Kuinka siunauksellista oli markkinatalouden esiinmarssi länsimaissa koko 1900-luvun aikana - mitä tuolloin jäi perinnöksemme esim. ympäristöasioissa? - ja kulutustottumuksissa?

Kiina on muutakin kuin 1800-luku, muistettakoot, että mm. 1400-luvulla Kiina oli maailman suuri meri- ja kauppavalta.

Boksarikapina on länsimaalaisittain mielenkiintoinen episodi - kannattaa tutustua - liittyy oopiumiin ja eurooppalaisten siihen liittyvään menestykselliseen businekseen! Mitä nyt teemme Afganistanissa, mm. huumeisiin liittyen?

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma

Kuinka siunauksellista oli markkinatalouden esiinmarssi länsimaissa koko 1900-luvun aikana - mitä tuolloin jäi perinnöksemme esim. ympäristöasioissa? - ja kulutustottumuksissa?Juuri näin! Loistavaa Ilkka. Kuinka siunauksellista on markkinatalouden esiinmarssi Kiinassa ja minkä perinnön se jättää?

Ilkka Luoma
Kiina on muutakin kuin 1800-luku, muistettakoot, että mm. 1400-luvulla Kiina oli maailman suuri meri- ja kauppavalta.Juuri niin Ilkka. Kiina on muutakin kuin 1800-luku, mutta kirjoitukselleni riitti 1800-luku, joka on vähimmäisvaatimus mielestäni Kiinan ymmärtämisessä.

Ilkka Luoma
Boksarikapina on länsimaalaisittain mielenkiintoinen episodi - kannattaa tutustua - liittyy oopiumiin ja eurooppalaisten siihen liittyvään menestykselliseen businekseen! Mitä nyt teemme Afganistanissa, mm. huumeisiin liittyen?

Olen tutustunut. Tuo Afganistan on hyvä pointti, mutta tarkentaisitko vielä mitä ajat takaa.

Ilkka Luoma

USA:n presidentti, joka aloitti laittomasti väärin ja valheellisin perustein Irak-sodan - joka "hirtätytti" entisen laillisen Irakin päämiehen ja välillisesti käskyillään tapatti noin 100.000 irakilaista siviiliä + 4.000 omaansa - katsoi tähdelliseksi huomauttaa Kiinaa Tiibetin ihmisoikeuksista ja sananvapaudesta.

Jokainenhan haluaa nähdä oman tekonsa parhaana mahdollisena. Naapuria on helpompi moittia, kuin tutkia omaa moraaliaan.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14141
tyson
Ilkka Luoma

USA:n presidentti, joka aloitti laittomasti väärin ja valheellisin perustein Irak-sodan - joka "hirtätytti" entisen laillisen Irakin päämiehen ja välillisesti käskyillään tapatti noin 100.000 irakilaista siviiliä + 4.000 omaansa - katsoi tähdelliseksi huomauttaa Kiinaa Tiibetin ihmisoikeuksista ja sananvapaudesta.
Jokainenhan haluaa nähdä oman tekonsa parhaana mahdollisena. Naapuria on helpompi moittia, kuin tutkia omaa moraaliaan.

...

noinhan se on ollut vuosisatoja --- olet oikeassa, ... Kiina on uhka, koska emme tunne sitä. Voisimme esim. verrata jenkkien ja kiinalaisten sotaisuutta - kumpi on aikaansaanut enemmän ruumiita?

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14141
Ayla
Ilkka Luoma
Kiinassa kunnioitetaan suuresti perhe- ja sukuyhteyttä. Nämä sidokset ovat 99,9%:sti tapahtumia, joista kiinalaiset elävät. Kuinka meillä arvostetaan verenperintöä ja omaa perhettä kuin sukua - kuinka hoivaamme vanhuksemme?

Kiinan mittakaava pitää ensin ymmärtää, tämän jälkeen on aiheellista paneutua itse tapoihin niin Suomessa kuin Kiinassa. Kiinan historia on yksi maailman pisimmistä. Jopa Tiibet on aihe, jota pitäisi tutkia historian valossa.
Paljoa muita ihmisoikeuksia ei siellä sitten kunnioitetakkaan. Puhumattakaan sananvapauden puutteesta ja ihmisten vangitsemisesta heidän mielipiteittensä takia. Ja sitten ne alituiseen tapahtuvat teloitukset. Kovin on ihmisoikeuksellista touhua.

....

Kiina on suuri maa ja paljon suita ruokittavaksi... kuinka paljon, Ayla, saat kaloreita täydestä sananvapaudesta? Onko meillä täysi sananvapaus -tai oikeastaan, mitä sillä on merkitystä, jos se ei vaikuta mihinkään?

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14141

Eikö EU ota kantaa Tiibetin kaltaisesti mm. Espanjan Baski-alueiden separatistiliikkeisiin ja Espanjan valtion toimiin, kun Madrid estää baskien itsenäisyyspyrkimyksiä.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14141

Paljon puhuttiin tiibetiläisistä separatisteista, he saivat länsimaiden sympatiat - entä nyt kun Baskimaan separatistit saavat länsimaiden terrorismisyytteet? Baskit ovat koettaeet saada itsenäisyyttä jo vuosikymmenien ajan. Todettakoot, että baskit ovat saamelaistemme lisäksi ainoita läntisen Euroopan alkuperäkansoja - baskeilla ei ole mitään tekemistä espanjalaisten kanssa.

tiibetiläisten ja Kiinan historia on huomattavan yhtenäistä läpi vuosisatojen ---

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Kiinassa ei arvosteta luovuutta ja itsenäistä ajattelua, koska sitä pidetään narsismina.
Tämän takia Kiinasta ei voi ikinä enää tulla maailman ykkösvaltaa - se on tuomittu olemaan tehokas tuotantoreservi aina siihen asti kun häviää tuottavuuskilpailussa muille nouseville kehitysmaille.

Tuotekehitys ja suunnittelu (=valta) tulee pysymään länsimaissa. Ainoastaan Venäjällä, Brasilialla ja joskus Intialla on mahdollisuuksia haastaa Eurooppa, USA ja Japani tässä.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14141
mvd
Kiinassa ei arvosteta luovuutta ja itsenäistä ajattelua, koska sitä pidetään narsismina.
Tämän takia Kiinasta ei voi ikinä enää tulla maailman ykkösvaltaa - se on tuomittu olemaan tehokas tuotantoreservi aina siihen asti kun häviää tuottavuuskilpailussa muille nouseville kehitysmaille.

Tuotekehitys ja suunnittelu (=valta) tulee pysymään länsimaissa. Ainoastaan Venäjällä, Brasilialla ja joskus Intialla on mahdollisuuksia haastaa Eurooppa, USA ja Japani tässä.


................

Kollektivismi on usein massiivisuudessaan tehokkaampi tuotanto- kuin kehityspanostus kuin yksittäiset suoritukset. Monimutkaistuva tekninen, kaupallinen ja sosiaalinen maailma tukee tiimityöskentelyä - kollektivismista huolimatta maailman suurimman valtion voima on kuitenkin individualistiset päätökset istuvasta politbyroosta, jossa äänten mennessä tasan ilman puheenjohtajaa 4-4 - ratkaisee vain yhden henkilön ääni, siis kummalle puolelle pj. kallistuu tai jättääkö päätöksen pöydälle.

Mielenkiintoinen vertailu tehokkuudessa ja ympäristöharmoniassa ovat biomassaltaan noin samanpainoiset eliökunnat - ihmiset ja muurahaiset - kummallakin on puolensa, vain muurahaiset jättävät muulle luonnolle armottomuudessaankin tasapainon mahdollisuudet... selvyyden vuoksi korostan tässä, että en vertaa kiinalaisia ja muurahaisia - tosin muurahaiset olivat ennen ihmistä ja tulevat olemaan meidän jälkeenkin

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Toope
Seuraa 
Viestejä32896
mvd
Kiinassa ei arvosteta luovuutta ja itsenäistä ajattelua, koska sitä pidetään narsismina.

Kyllä kai Konfutse ja Sun Tzu mm. edustavat itsenäistä ajattelua. Kyllä sitä luovuutta sielläkin puolella maailmaa löytyy, vaikka itsekin pitäisin länsimaista kulttuuria, ainakin jossain määrin, enemmän individualismia suosivana.

"Ruotsikin oli pirullinen maa ennen kuin tajusivat tuon monikulttuurin. Peppit ja Lindgrenit ovat niin eilispäivää." Pommit ja etnojengit? Uusi normaaliko?
"Ei ole tärkeää, kuka tai mikä hallitus tai puolue lopettaa huonon maahanmuuton Suomeen. Pääasia on se, että joku sen lopettaa."
"Minä kun tyhmänä luulin, että median moniarvoisuus olisi arvokasta, eikä valtamedian samanmielisyys?"

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14141
Toope
mvd
Kiinassa ei arvosteta luovuutta ja itsenäistä ajattelua, koska sitä pidetään narsismina.

Kyllä kai Konfutse ja Sun Tzu mm. edustavat itsenäistä ajattelua. Kyllä sitä luovuutta sielläkin puolella maailmaa löytyy, vaikka itsekin pitäisin länsimaista kulttuuria, ainakin jossain määrin, enemmän individualismia suosivana.

...............

Hankalia seuraamuksia meille kaikille maapallolla on tiedossa, kun kiinalaiset innokkaasti matkivat läntisen maailman markkinatalous- ja kulutusjuhlatapoja---

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14141

Läntinen uutisointi löytää 4 prosentin "virheet", joihin olemme itsekkin syyllistyneet (siksi kait ymmärrämme niistä kirjoittaakin) - mutta emme näe, emmekä ymmärrä 88 prosentin positiivisuutta, mitä emme ymmärrä - ilmeisesti emme itse niin ole tehneetkään --- kun uutisoimme Kiinaa ja kiinalaisuutta.

Miksi olemme uutisoinnissa niin negatiivishenkisiä - lueppa vaikka yhden sattumanvaraisen sunnuntaihesarin, niin ynnäähän positiiviset ja negetiiviset uutiset (kirjoitusasultaan) - niin huomaat jotain...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Olisi vain parempi, jos valtiot tekisivät omilla etupiireillään mitä haluavat! Kun kaikki suurvallat kumminkin polkevat vähemmistöjen oikeuksia, kyseinen moralisointi on lähinnä v****! Koska länsi(siis Eurot!)eivät kumminkaan Kiina voi pysäyttää, niin kannattaisi vain olla hiljaa ja pitää huoli ihan vaan omista ongelmista, jotka tuskin ovat aivan lähipäivinä loppumassa kesken!

Suuri maa, keskusvaltaisuus ja kommunismi ovat lyömätön kehityksen jarru jota vanha kulttuuritaustakaan ei korjaa. Kaikki nuo vaivat täytyy purkaa jos aikoo menestyä.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14141
Rikastaja
Olisi vain parempi, jos valtiot tekisivät omilla etupiireillään mitä haluavat! Kun kaikki suurvallat kumminkin polkevat vähemmistöjen oikeuksia, kyseinen moralisointi on lähinnä v****! Koska länsi(siis Eurot!)eivät kumminkaan Kiina voi pysäyttää, niin kannattaisi vain olla hiljaa ja pitää huoli ihan vaan omista ongelmista, jotka tuskin ovat aivan lähipäivinä loppumassa kesken!

..........

Ronskilla sanailulla tekstattu pitkälti vallitseva käytännön totuus... noinhan tuo menneepi ~ tuo vähemmistöjen sallittu sopiva poljenta on käynnissä myös meillä Suomessa - evoluutio ei juuri siedä eläinkunnassakaan häviäjiä... mitä nuo häviäjät muuten ovat?

On yksi lohdun sana - se on se, että olemme jokainen joka lukee esim. tätä - suuria voittajia aivan helvetin kovasta kilpauinnista - vai olisko niin, että mistä tahansa siittiöstä olisi tullut juuri sinä!?

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat