Seuraa 
Viestejä979
Liittynyt27.8.2007

Älykkyys on nostettu nyky-yhteiskunnassa merkilliseen asemaan: sitä mittaillaan, sitä tavoitellaan ja sillä rehvastellaan. Mutta kaikenlainen vertailu tuntuu olevan paheksuttavaa.
Ihmisten pituudessa on kyse samanlaisesta ominaisuudesta, mutta sen kohdalla ei kukaan tuomitse vertailua. Jopa pahansuopa vertailu tuntuu olevan hyväksyttävää kun ihmisiä jaotellaan ihailtaviin pitkiin ja sitten lyhyihin jotka eivät ole yhtä puoleensavetäviä.

Nykyinen korrektius älykkyyden ympärillä on saanut hullunkurisia paradigmoja: jopa diagnosoitujen kehityshäiriöiden ei sanota vaikuttava älykkyyteen. Esimerkiksi autismin sanotaan olevan kyllä kehityshäiriö, mutta miltei samaan hengenvetoon huudetaan ettei se tietenkään vaikuta älykkyyteen. Tällainen ajattelu johtuu asianosaisten turhista asenteista älykkyyttä kohtaa; sitä ei mielletä aivan tavalliseski inhimilliseksi ominaisuudeksi.

Toinen vieroksuttava luulo on, ettei lukihäiriö vaikuta älykkyyteen. Tätä seikkaa toitotetaan kouluissa pyhän korrektiuden nimissä ja samalla survotaan lukihäiriöistä kärsivät samaan muottiin toisten kanssa! Eräs kaverini sattui menemään Mensan ÄO-testiin kun ärsyyntyi tyhmäksi haukkumisesta ja halusi kai todistaa jotain. Kaverin lukihäiriö vain oli sen verta paha että testi meni aivan penkin alle ja kuviot pyörivät hedelmäpeliä silmien edessä
Tämäkään henkilö ei todellakaan ole mikään tyhmä, aivan kuin eivät muutkaan lukihäiriöiset. Tavallinen tyyppi jolla on vain todellisia hankaluuksia hahmotuksessa. Reilua olisi siis sanoa, että lukihäiriö todennäköisesti vaikuttaa osaan älykkyydestä mutta sillä ei ole mitään merkitystä, miksi olisi

" sähkö (se sähkö, jota tuotetaan mm. voimalaitoksissa) ei ole energiaa "
- Vastaaja_s24fi

“Jos et ole kaksikymppisenä vihreä, sinulla ei ole sydäntä. Mutta jos et ole nelikymppisenä perussuomalainen, sinulla ei ole aivoja.”
- Cargo

Kommentit (3)

Tunnen veetumaisiä älypäitä ja suuremmoisia tyhmiä ja päinvastoin. Ihmisen persoonallisuus on niin kompleksinen ettei jokin mittari kuvaa sitä kokonaan. Erillaisten sosiaalisten sääntöjen tyhmentämät ovat oma lukunsa.

Jaha, taas näitä ÄO(ÄÖ )-ketjuja on alkanut ilmestymään kuin sieniä sateella.

En kyllä ymmärrä tätä hölötystä älykkyysosamäärästä. Älykkyyttä on monenlaista, enkä usko testien selittävän onko henkilö erinomaisempi kuin toinen.

Esimerkiksi tunnen yhden kaverin, jolla on matalampi ÄO kuin minulla, mutta on paljon parempi matematiikassa kuin minä.

Opitut taidot ja motivaatio ratkaisevat.

Älykkyydellä rehvastelu ei eroa rahalla tai ulkonäöllä rehvastelusta juuri mitenkään, sen havaitseminen on vain vaikempaa.

Lukihäiriö luultavasti ainakin vaikeuttaa kielten opiskelua ja näin luultavasti ilmenee kielellisissä älykkkyystesteissä. Tunsin yhden lukihäiriöisen jolle esimerkiksi sana 'dynamiitti' tuotti vaikeuksia, hän kirjoitti sen muotoon 'tynämiitti', mikä vahvistaa käsitystä lukihäiriön taustalla luultavasti olevasta fonologisesta häiriöstä. Eikä nämä lukihäiriöiset muutenkaan niitä kovimpia sanaseppoja ole.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat