Seuraa 
Viestejä165
Liittynyt15.11.2007

Kerran olen päässyt leikkaamaan pienitehoisella plasmaleikkurilla, mutta siitä on jo aikaa ja nyt minua kiinnostaa sen toimintaperiaate eli tiedän että elektrodin ja leikattavan pinnan välille syntyy valokaari ja samaa kanavaa pitkin virtaa paineilma joka kuumenee muuttuen plasmaksi, mutta haluaisin tietää sen, että mitä luokkaa on pienitehoisessa(alle 3kW) muuntajasta ulostulojännite ja virta ja miten valokaari saadaan syttymään koska elektrodin ja leikattavan pinnan välissä on kummiskin reilu sentin ero?

Sivut

Kommentit (110)

Toiset pääsevät leikaamaan plasmalla ja toiset joutuvat...
Tässä jotain Hs-plasmaleikkauksesta

Leikattaessa työkappale on positiivisena elektrodina. Negatiivinen elektrodi on kuparisuuttimella
ympäröity.

Kaasu virtaa suuttimen läpi erittäin suurella nopeudella, jopa 1000 m/s. Plasmakaari kuristetaan suuttimen avulla, jolloin kaaresta tulee keskittyneempi ja sen lämpötilat ovat korkeammat.
Suuttimen sisällä on keraaminen pyörre rengas jonka ansiosta plasmasuihkusta tulee vakaampi ja näinollen leikkausjälki on hienompi.
Ymmärtääkseni tuota ei tosin löydy käsiplasmoista. (ainakaan kaikista)

Kun plasmakaasu kohtaa kylmän levyn pinnan, molekyyleja muodostuu uudelleen ja dissosiointiin kulunut energia vapautuu sulattaen materiaalin paikallisesti ja suurinopeuksinen kaasuvirtaus puhaltaa sulan pois.

Itsellä ei ole kokemusta tommosista pienemmistä "käsi-plasmoista" mutta ainakin noissa NC ohjatuissa vempeissä kaarijännite on luokkaa 100v - 150v
Mitä isompi jännite, sitä korkeammalla poltin on levyn pinnasta.
Tuolla jännitteellä säädetään leikkauskorkeutta. (virtahan pysyy vakiona)
Koneissa on siis erilliset virtalähteet (tasasuuntaajat) jotka pitävät virran vakiona jännitteen vaihdellessa tilanteesta riippuen.
6mm pelliä leikattaessa riittää hyvin 80A kone, mutta paksummille 20-25mm tarvitaan jo 200 amppeerin kone.
...no menee niillä pienemmilläkin koneilla 20mm pelli ja 200A:n koneella pystyy leikkaamaan melkein 40mm asti, mutta leikkausjälki/nopeus alkaa kärisä huomattavasti.

Siinä jotain omakohtaista tietoutta...
Plasmaleikkauksessa on toisin useita eri variaatioita, joten ylläoleva teksti ei päde joka tilanteessa...

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14872
Liittynyt16.3.2005

En minäkään noista käsiplasmoista tiedä, mutta isoissa koneissa on kolme elektrodia: wolframelektrodi, suutin ja leikattava materiaali. Kaari synnytetään wolframelektrodin ja suuttimen välille suurjännitepulssilla (käytetään useaa nimeä: suurjännitelaite, RF-laite jne). Sytytyksen helpottamiseksi kipinäväliin puhalletaan argonia, jonka läpilyöntikestävyys on suunnilleen kymmenesosa ilman läpilyöntikestävyydestä. Kun kaari on syttynyt, niin puhalletaan suuttimen läpi typpeä tai vetyä leikkauskaasuksi. Varsinainen leikkausjännite kytketään wolframelektrodin ja leikattavan kappaleen välille.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Kupariahan se enimmäkseen on jonka keskellä hopeinen "sydän".
Näin ainakin itse käyttämissä Centricutin elektrodeissa.

...ja niinkuin ensimmäisessä viestissä sanoin, variaatioita on useita.
Meillä ei käytetä argonia muuten kuin merkkauksen suojakaasuna.
Leikkauksessa käytetään typpeä, happea ja paineilmaa.
...toki argoniakin käytetään yleisesti.
Argon takaa hyvän kaaren syttyvyyden mutta matalan kaarijännitteen.
Argon on myös suhteellisen kallista...

Gunner
Seuraa 
Viestejä165
Liittynyt15.11.2007

Kokeilin huvikseen tasasuuntaa 230VAC ja ulos tuli tietenkin 230DC ja virranrajoittimen kanssa 10A tasan, mutta sitten kokeilin saada syttymään valokaarta kahdella piuhalla muttei ollut toivoakkaan saada valokaarta, vain kuulu pieniä pamauksi ja vähän lensi kipinöitä joten onko mahdollista saada jollain muulla konstilla edes pieni valokaari?

Kyllä se elektrodi pitäis olla wolframia...
...ja kaiketi siinä tarvii sen oikeanlaisen (sähköä johtavan) kaasunkin, että valokaaren saa palamaan.
...nyt tuntuu siltä, että alkaa kuitenkin oma tieto loppua ja mennään mutun puolelle, joten toivottavasti muualta saat tarvitsemasi tiedon.

Netissä tuntuu olevan aika huonosti tietoa (suomeksi) asiasta...

Tuossa nyt joku pdf missä oli jotain tietoa.... (sivu 4)

[size=150:11ycmish]**Klik klik**[/size:11ycmish]

Gunner
Kokeilin huvikseen tasasuuntaa 230VAC ja ulos tuli tietenkin 230DC

Ei varmasti tullut, vaan 325VDC.
ja virranrajoittimen kanssa 10A tasan, mutta sitten kokeilin saada syttymään valokaarta kahdella piuhalla muttei ollut toivoakkaan saada valokaarta, vain kuulu pieniä pamauksi ja vähän lensi kipinöitä joten onko mahdollista saada jollain muulla konstilla edes pieni valokaari?

Vaatii argonia tai jotakin muuta suojakaasuksi/kanavaksi, sillä muuten ei valokaari tahdo edes syttyä

Obi-Wan: I have something here for you. Your father wanted you to have this when you were old enough, but your uncle wouldn't allow it. He feared you might follow old Obi-Wan on some damn fool idealistic crusade like your father did.
Luke: What is it?
Obi-Wan: Your father's light saber. This is the weapon of a Jedi Knight. Not as clumsy or random as a blaster; an elegant weapon for a more civilized age. For over a thousand generations, the Jedi Knights were the guardians of peace and justice in the Old Republic. Before the dark times... before the Empire.

Gunner
Onko muuten elektrodi ja se nokka( engl.tip tai nozzle) eristetty toisistaan vai?

On. Ja Nozzle on ihan yksinkertaisuudessaan suutin.

Gunner
Seuraa 
Viestejä165
Liittynyt15.11.2007

Kiitos! Luin netistä lisää asiasta ja monissa pienemmissä leikkureissa käytetään pelkkää paineilmaa, ei ole muita kaasuja , mutta mietin että tuleeko elektrodin ja suuttimen napoihin HV-piikki että saadaan aikaiseksi pienempi valokaari ja sitten kun paineilma puhaltaa valokaarta suuttimesta ulos, elektrodin ja suuttimen valokaari häviää ja se siirtyy pelkästään elektrodista leikattavaan pintaan?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat