Seuraa 
Viestejä45973

Miksi suhteellisen rauhallisena vuosikymmenet pysyneet Eurooppa ja USA muuttuivat väkivaltaiseksi, poliittista, ideologista ja rasistista terroria harjoittaviksi alueiksi 1800-luvun loppupuolelta aina 1930-luvulle asti (aikakausi huipentui II maailmansodan joukkoteurastukseen)?

Kysymykseen ei liene varmaan yhtä ainoaa vastausta. Joka tapauksessa vihan tulet alkoivat niin USA:ssa ja varsinkin itäisessä Euroopassa palaa näinä vuosina. Aikakauden tunnusmerkkejä olivat:

-yhteinen rahapolitiikka siis kultakanta
-maataloustuotteiden maailmanmarkkinahintojen selvä lasku
-tieteellisen maailmankuvan nousu
-uskonnon merkityksen väheneminen
-radikaalit poliittiset aatteet (sosialismi, marxismi, leniniläisyys, imperialismi)
-laajamittainen muutto kaupunkeihin
-teollisuuden valtava kasvu

Rinnan kiistattoman taloudellisen kasvun ja elintason nousun kanssa syntyi raivoisia rotumellakoita, lynkkauksia, pogromeja sekä poliittista terrorismia.

[size=75:2h6wwymd]Lynkkaus USA:n Nebraskassa, syyskuun 28. päivä 1919.
Ihmiset ottivat kuvia lynkatuista ja asettuivat mielellään samaan kuvaan. Näistä kuvista tehtiin suosittuja postikortteja, joita läheteltiin tuttaville. Eräässä kortissa luki: "Katsokaa millaisen grillijuhlan me vietimme".[/size:2h6wwymd]

[size=75:2h6wwymd]Pogromin uhreja. Kishinev 1903. Venäjällä ja muualla itä-Euroopassa pogromit yleistyivät 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa.[/size:2h6wwymd]

[size=75:2h6wwymd]Poliittista terroria Unkarissa 1919. Bela Kunin kommunistien uhreja.[/size:2h6wwymd]

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (4)

Tutkijoista ainakin Beck ja Tolney näkevät selvän korrelaation toisaalta poliitiikan ja toisaalta esim. puuvillan hintakehityksen ja USA:n lynkkausaallon nousun kanssa:

When blacks received the right to vote, white politicians from counties with black majorities faced black challengers for their jobs. Blacks were threatened, beaten and sometimes killed when they tried to vote for black politicians.

Economic competition also prompted violence by some white Southerners. "When whites felt threatened, especially economically, they were more likely to act out violently," Tolnay said.

Beck and Tolnay also found that traditional cotton-growing areas hit by hard economic times were especially susceptible to mob violence. In areas where cotton dominated the local economy, they found there was an especially high number of lynchings.

"When cotton prices would fall and inflation was bad, so that you were getting a greater economic squeeze, the lynchings went up," Beck said. The number of lynchings peaked when cotton prices plummeted in the 1890s.

Silloinhan oli myös joku suurlama. Kun talous kasvaa, ihmisten asemat ja ammatilliset urat paranevat. Mutta talouden hiipuessa ihmiset joutuvat taistelemaan asemistaan ja ammateistaan - kirjaimellista taistelua tai vähintään kyräilyä. Tulevaisuudessa talous ei voi kauheasti kasvaa etenkään kun bensa käy vähiin ja hinnat nousevat. Silloin syttyy levottomuuksia ja jopa lynkkauksia. Esimerkiksi Keniassa oli vaalit, mutta syttyi levottomuuksia jossa ihmisiä tapettiin, kun ei oltu tyytyväisiä vaalien tuloksiin. Nyt Zimbabwessa on hiukan samanlainen vaalitilanne.

Mutta mielenkiintoiseksi ajat käyvät, kun muslimit ja länsimaalaiset kohtaavat vielä enemmässä määrin kuin nyt. No onhan siellä jo fundamentaalit olleet kovasti vauhdissa... ja Irakissakin on ollut sotia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Herättäisin keskustelua myös tieteellisen maailmankuvan merkityksen kasvulle rinnan rasistisen ja antisemitistisen terrorin kanssa. Oliko darwinilaisuuden vulgarisoiminen Euroopassa ja USA:ssa myös nähtävä tapana legitimoida siirtomaa-ajattelu ja juuri vastikään päättynyt neekeriorjuus?

En aivan purematta niele poliittisen ja etnisen terrorin syynä vain ja ainoastaan taloudelliset tekijät. USA:n etelävaltioiden terrorin taustalla oli myös paikallinen poliittinen järjestelmä, joka halusi

a. pitää mustat poissa päätöksenteosta
b. ylläpitää puuvillaan perustuva valtarakenne

Mustien kohtaama terrori alkoi astettain joskin merkillepantavan nopeasti 1920-luvulta lähtien vähetä. Terrorin huippua edustivat eteenkin 1890-luku ja 1900-luvun ensimmäinen vuosikymmen. Myöhemmin entisissä orjavaltioissa koettiin myös erittäin vaikeita taloudellisia aikakausia (kuten 1930-luku) mutta silloin terrori ei saavuttanut enää läheskään entisenlaisia mittasuhteita.

Itä-Euroopassa terrorin huippu ajoittui myös 1900-luvun alkuvuosikymmeniin. Tuolla "kultaisella aikakaudella" (vertaus otettu kultakannasta) ihmisten psyyke oli suorastaan käsittämättömän altis joukkoväkivallalle. Suomen poliittinen terrori v. 1904-1922 on nähtävä myös tätä taustaa vasten.

Kultakanta oli aikansa globaalitaloutta. Sillä oli taloudellisen kehityksen suhteen paljon myönteisiä piirteitä, mutta se synnytti myös erittäin ikäviä poliittisia jännitteitä.

Unohditko USA:n sisällisodan 1860-luvulla ja intiaanisodat? Eikä niitä rauhan vuosikymmeniä Euroopassakaan 1800-luvulla peräkkäin montaa ollut. Alkupuolella ainakin Napoleonin sodat ja 1870-71 Saksan ja Ranskan välinen sota sekä Saksan ja Itävallan sota Tanskaa vastaan 1863-64 sekä vuoden 1866 Saksan sota (Preussi ja Italia vastaan Itävalta, Baijeri ja Saksi).

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat