Seuraa 
Viestejä45973

Istuskelin tässä nojatuolissa ja venyttelin jalkoja, kunnes huomasin että jos jalan nostaa suoraksi ja venyttää, niin jalka alkaa vetää aivan hirvittävää rallia itsekseen eikä sitä saa ihan helposti loppumaan, vaan pitää keskittyä kunnolla että jalka lopettaa nykimisen.

Muistan kuulleeni, että lihaksissa on jonkinlainen venymisrefleksi joka saa ne supistumaan automaattisesti jos niitä venyttää nopeasti. Ilmeisesti lihas vetäisee kun sitä venyttää ja sitten sama tapahtuu toisella puolella ja homma alkaa alusta.

Kaikenlaisia muitakin mielenkiintoisia refleksejä olen löytänyt. Jos kopauttaa nyrkillä polven yläpuolelle hieman sisäreiteen päin siihen lihaksen päähän, niin oikein näkee kun koko lihas supistuu.

Kuinka herkkiä näiden refleksien pitäisi olla? Onko siinä kyse jostain kontrollin heikkoudesta, kun jalka pääsee sätkimään noin voimakkaasti? Varsinkin kylmällä säällä saattaa jalat täristä samalla tavalla ihan muuten vaan kun on ensin seisonut paikoillaan hetken ja sitten nousee vaikka portaita.

  • ylös 0
  • alas 1

Kommentit (15)

Vaari
Seuraa 
Viestejä3335

Karkeasti ottaen, ja tavalla joka tekee väkivaltaa asiaa paremmin tunteville, kyseessä on ns. periferisen motoneuronin refleksikaaren normaalin inhibitiom puutteesta johtuva häiriö.

Sen syynä voi olla ylimääräinen rasitus, nestetasapainon poikkeama, psyykkiset, käsittämättömät syyt, tai jokin muu, todennäkäisesti tilapäinen ongelma sinun tapauksessasi, — aivoista selkäytimen kautta tulevassa lihasten jänteyttä kontrolloivassa säätelyssä.

Hyötykäytössä refleksikaaren kontrolloimaton toiminta on silloin kun nojaat kädelläsi esim. hehkuvaan keittolevyyn. Aivosi eivät ehdi aistia palaneen käryä ennen kuin kätesi vetäytyy pois levyltä.

Tyypillisimmillään tuollainen automaattinen toiminta aktivoi nimenomaan fleksoreita, raajojen koukistajia. Kätesi nousee kuumalta levyltä ranteen, kyynärnivelen ja olkanivelen koukistajalihasten pakonomaisella, äkillisellä liikkeellä.

Ikävimmillään refleksikaaren inhibition puute näkyy esim. CP-vammaisen ihmisen yläraajojen hallitsemattomana, tai melkein hallitsemattomana koukistajalihasten liiallisena aktiviteettina.

Näet asennon mielessäsi, kun mietit milltä hyvän ystäväsi CP-vammaisen kädet näyttävät.

Hänen alaraajojensa liiallinen ojennustonus, lihajänteys taas johtuu hyvin alkuperäisen ojennusrefleksin inhibition, säätelyn puutteesta. Tuo asento on muisto alle vuoden ikäisen sinun tai hänen normaalista motoriikasta, jonka tulee väistyä laadullisesti monitahoisemman motoriikan tieltä tuon ikäkauden jälkeen, normaalissa asentorefleksimekaniikassa.

Sinun tapauksessai ei ole kyse CP-vammasta. Sen diagnoosin saa vain, jos keskushermoston kehityshäiriö on tapahtunut ennen syntymää, sen aikana tai ennen neljättä ikävuotta syntymän jälkeen. Neljävuotiaan keskushermoston katsotaan olevat kypsä tukitoimitta elävälle veronmaksajalle, vammatasosta riippuen tietenkin.

Syö ylimääräistä magneessiumia, jos kouristukset jatkuvat, ja mieti elämäntilannettasi, sitä mikä siinä on niin kouristavaa .-)

"Etenen, sillä muistini lyhyempi kuin kehä, jota kierrän." (Markku Envall)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Nechimide
Seuraa 
Viestejä14249

Herranjestas, tuollaisia ei saa selville googlaamalla. Oletko Vaari fysiatrian alan ihmisiä?

Meikällä nuo vastaavat nykimisjutut ovat olleet elohiiritasoa. Mitäs jengi on mieltä, auttaako liikunta/venyttely noihin yllämainittuihin juttuihin vai pitääkö mennä pahimmassa tapauksessa suoraan puukolle?

Siis tarkennuksena tuohon ilmiöön:

Jos kuvittelet itsesi istumaan nojatuoliin ja nojaamaan taakse, sitten otat nilkasta kiinni (tai vaikka sukasta jos ei muuten veny tarpeeksi) ja suoristat polven. Kun aloin nostamaan jalkaa tästä ylemmäs, niin jossain vaiheessa jalka nykäisi linkkuun päin ja sitten suoraksi ja linkkuun jne. väpättämällä.

Se tuntui liittyvän nimenomaan siihen että kuinka paljon sitä koukistajaa venyttää.

Voiko jalkojen lihasten "venymäherkkyyteen" vaikuttaa sekin, jos istuu kauan aikaa paikoillaan ja lihakset tai hermot puutuvat?

Vaari
Seuraa 
Viestejä3335

Venytysrefleksin laukaisema koukistajalihasten supistus on myös esimerkki lihaksen refleksikaaren toiminnasta. Senkin tuoteselostuksen mukainen alkuperäinen tarkoitus on kai suojella ko. lihasta repeämästä.

Jos siis sen villiintymistä ehkäisevässä, aivoista tulevassa informaatiossa on ongelma, syntyy kuvaamasi kaltainen kramppi tai sarja niitä.

Tuo esto voi itsessään häiriintyä, tai se ei pysy ajantasalla esim. lihaksessa olevista olosuhteista (liiallinen väsymys, nestetepasapaino, lihasten yhteistominnan koordinaatiovrhe...).

Yleensä kun lihas supistuu, sen ns. vastalihas rentoutuu. Tähän perustuvat kaikki vuorotahtiset liikkeet. Sekin on osaltaan refleksikaaren automatiikkaa, jota aivot ohjaavat (pikajuoksijan lihasrevähdys johtuu tahdistusvirheestä tuossa automatiikassa, jolloin tosilleen vastakkaisen liikkeen aiheuttavat lihakset supistuvat hetkellisesti yhtäaikaa).

Puutumisella tarkoitetaan kai ääreishermon tai verenkierroon puristusta. Tuollainen hermopinne voisi olla syy siihen ettei normaali refleksiä säätelevä informaatio pääse lihaksen refleksikaareen. Väpätys voi johtua siitä, säätely toimii, ei toimi, toimii... tahdistin sekoilee — siis kun olet seissyt tai istunut kylmässä pitkään paikallasi.

Refleksin voi väsyttää, mutta se ei muuta sen perussyytä. Muuta en osaa sanoa.

Jos sen sijaan saan taas puoskaroida, niin järjestä itsellesi perusteellista lihashuoltoa, tarkista ravinto- ja nestetasapainosi, ajattele olosuhteisiin nähden kohtuullisen positiivisesti, nauti aurinkoisesta syyspäivästä ja elä hyvä elämä .-)

"Etenen, sillä muistini lyhyempi kuin kehä, jota kierrän." (Markku Envall)

Vaari
Seuraa 
Viestejä3335
Se
Puutumisella tarkoitetaan kai ääreishermon tai verenkierroon puristusta. Tuollainen hermopinne voisi olla syy siihen ettei normaali refleksiä säätelevä informaatio pääse lihaksen refleksikaareen.

Pakko palata tähän. Olen niin vaativa itseäni kohtaan — ja se minua. Vaari on puhunut potaskaa.

Refleksikaaren säätely tapahtuu keskushermostossa (aivot+selkäydin). Näin ollen sen ulkopuolisen, periferisen, sensorisen tai motrorisen hermon pinne/puutuminen pikemminkin lamaa refleksitoimintaa, kuin villitsee sitä.

Tämä varmaan auttoi .-)

"Etenen, sillä muistini lyhyempi kuin kehä, jota kierrän." (Markku Envall)

Asia oli siis, kuten alunperin sen kuvittelin mielessäni.

Ongelmaksihan tuota ei voi sanoa, kun ei esiinnykkään kuin noin harvinaisissa tapauksissa, eli tahallaan venytellessä. Kylmässähän samanlainen ilmiö tapahtuu ilmeisesti sen takia, että hermosto käskee lihaksia värisemään tuottaakseen lämpöä, joka sitten häiritsee normaalia liikkumista sen verran, että jalat tärrää kun koettaa kävellä portaita.

Eihän se jalka jatka sitä tärinää, kuin sen ajan että sen päästää pinteestä ja lihas pääsee normaaliin tilaan.

Vaari
Seuraa 
Viestejä3335
Veikko
Eihän se jalka jatka sitä tärinää, kuin sen ajan että sen päästää pinteestä ja lihas pääsee normaaliin tilaan.

Mistä juolahtaa taas neurovelhon mieleen, että mitä tapahtuu,
jos panet itsesi kuvaamaasi solmuun, ja painat vielä lopuksi leukasi rintaan? Voimistaako kaulan koukistus kuvaamaasi väpätystä jaloissa?

Selkäytimen venytys ja jokin kenellekkään epätoivottava jumi siellä saattaa ilmetä tuossa liikkeessä, esim. lievä välilevyn pullahdus tai muuta ikävää. Terve selkäydin ja sen esteetön kanava eivät pääsääntöisesti ole moksiskaan siitä.

"Etenen, sillä muistini lyhyempi kuin kehä, jota kierrän." (Markku Envall)

Vaari

Sä oot pelottava! Tuhatsata ihmistä tekee tuon solmun tänä yönä ja sitten ppkl:t pullistelee kuin tyrät pelästyneitä palstalaisia

Mummo
hypocondris honoris causa

Vaari
Seuraa 
Viestejä3335

Ups!

Mutta toisaalta. Moni saa elämälle uuden tarkoituksen vaarikammon hälvettyä ja pkl:t on täynnä hyväntekijöitä päästyään sanomaan että ota vuoteesi ja käy vähemmän kuumana palstapuoskareiden houreista.

Ja on tuo lasekki melko harvinainen kaiken kaikkiaan, että uskoisin menevän vähän alle tuhatsata nyt ekana yönä.

"Etenen, sillä muistini lyhyempi kuin kehä, jota kierrän." (Markku Envall)

Jostain syvältä nutturan alta kumpusi reikäiseen päähäni muinaisista muinaisin luento, jossa alkoholistin pikkuaivovaurio saatiin selville jollain tuon kaltaisella koivennostokokeella. Kolmen hertzin vapinaksi sitä taidettiin nimittää.

Nyt ei tätä aivomatoa voi mitenkään mistään tarkistaa . Sana aivomato on johdettu sanasta korvamato. Aivomato on sitä, kun ei saata laata ajattelemasta sitä, mitä ei voi muistaa, ymmärsittehän?

Osaisiko Vaari tai joku muu häätää madon ja kertoa tuosta kolmen hertzin vapinasta.

Mummo

Onkos sulla muuten suonenvetoa tai nykiikö lihakset,kun alat nukkumaan(kun rentoudut)? Jos on,niin kyseessä on magnesiumin ja kaliumin puute,mahdollisesti myös jonkun muun hiven/kivennäisaineen.Lihassolussa ja sen ympärillä on pieni jännite-ero.Kun aivoista lähtee sähköimpulssi/käsky liikuttaa jalkaa,tämä jännite-ero tassantuu ja lihas liikahtaa.Tahattomasti supistuvat lihakset(suonenvedot ym.) johtuvat juuri em. aineiden puutoksesta,jolloin lihassolun ja sen ympäröivän alueen jännite-eroa ei käytännössä ole,syntyy tahattomia supistuksia.Tämä siksi,että magnesium jne. ovat metalleja,vaikuttavat tähän jännitejuttuun.Mahtoikohan kukaan ymmärtää lainkaan,mitä tarkoitin?

Voihan tuo tärinä johtua siitäkin, että jos tapanasi ei ole venytellä, kankea lihas yrittää suojella itseään revähdykseltä sen ylittäessä totutun liikelaajuuden. Tämä taisi olla sitä refleksiasiaa, josta Vaari kertoili. Oma asiantuntemukseni on rajallinen, joten en yritäkään perustella tarkoilla anatomian tai fysiologian tiedoilla tätä.

Ville1SuuriI
Onkos sulla muuten suonenvetoa tai nykiikö lihakset,kun alat nukkumaan(kun rentoudut)? Jos on,niin kyseessä on magnesiumin ja kaliumin puute,mahdollisesti myös jonkun muun hiven/kivennäisaineen.Lihassolussa ja sen ympärillä on pieni jännite-ero.Kun aivoista lähtee sähköimpulssi/käsky liikuttaa jalkaa,tämä jännite-ero tassantuu ja lihas liikahtaa.Tahattomasti supistuvat lihakset(suonenvedot ym.) johtuvat juuri em. aineiden puutoksesta,jolloin lihassolun ja sen ympäröivän alueen jännite-eroa ei käytännössä ole,syntyy tahattomia supistuksia.Tämä siksi,että magnesium jne. ovat metalleja,vaikuttavat tähän jännitejuttuun.Mahtoikohan kukaan ymmärtää lainkaan,mitä tarkoitin?

Enpä ole huomannut. Joskus tulee se perinteinen putoamisen tunne ja silloin säpsähtää.

Nyt levänneenä kun testailin samaa venytystä, niin eipä jalka alkanutkaan heilumaan yhtä väkivaltaisesti, vaan vain pientä värinää oli havaittavissa. Ei vaikuttanut asiaan, vaikka leuan painoi rintaan, mutta kivasti se venytti selkälihasta, pitää muistaa tuo temppu.

Yleensäkkin olen melko taipuisa ihminen, ellen sanoisi kumimies. Oikea puoli kehosta on lapsuuden tapaturmien ja perimän myötä vähän irtonainen joka nivelestä ja tavanomaiset venyttelyt eivät usein tunnu hirveän tehokkailta.

Noista Vaarin jutuista tuli mieleen hyvä keino takareiden venytykseen.

Känny selällesi makaamaan, koukista toinen jalka ja laita kädet jalkapohjan taakse yhteen. Yritä suoristaa jalkaa. Kun yrität suoristaa jalkaa, koukistaja rentotuu refleksin takia ja venyy parhaitan. Opin tämän jekun vasta pari vuotta sitten ja on hirmu tehokas verrattuna muihin pyllistelyvenytyksiin. Voi ihan rauhassa suoristaa jalkaa niin että jalka tärisee rasituksesta ja koukistaja vain rentoutuu ja venyy.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat