Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tiede-lehti uutisoi jokunen vuosi sitten seuraavaa:

"17.10.2004
Sammakoiden kato kiihtyy
Ensimmäinen maailmanlaajuinen arvio sammakkoeläinkannoista on hälyttävää luettavaa. Jopa kolmannes eli 1 856 tunnetusta 5 743:sta sammakkoeläimestä on vaarassa hävitä maapallolta. Kurjat uutiset koskevat myös monia konnia ja salamantereita. Jos kehitystä ei saada pysäytettyä, sadat sammakkoeläinlajit saattavat kuolla sukupuuttoon jo muutamassa vuosikymmenessä, raportoi Science.
Kato on nopeampaa kuin missään muussa lajiryhmässä. Kansainvälisessä uhanalaisuusrankingissä eli ns. punaisella listalla on enemmän sammakoita kuin esimerkiksi nisäkkäitä ja lintuja. Listalta löytyy 1 211 (12%) lintulajia ja 1 130 nisäkäslajia (23%).
Kantojen taantumisen syytä ei tarkkaan tiedetä. Mm. elinalueiden häviämistä ja intensiivistä metsästystä epäillään. Huolestuttavinta on se, että sammakkoeläimet hupenevat jopa luonnonpuistoissa, missä niitä varsinaisesti uhkaa mikään ihmistoiminta."

Kyllähän se syy on tiedetty jo vuosikaudet. Sammakot kun hengittävät osittain (tai siis jopa kokonaan uusimpien tietojen mukaan) ihollaan. Tämä ihohengitys taas on paljon herkempi ympäristömyrkyille kuin keuhko- tai kidushengitys.

Eli ilmanlaatu huononee, sammakot kuolevat ensimmäisinä. Ainakin 5 vuotta tästä oli puhetta, ellei pidempikin aika sitten.

Mihin tämä seikka on unohtunut? eikö se pitänytkään paikkaansa?

Mielestäni se on loogisin, ja samalla ehkä pessimistisin selitys kadolle, joka ei tule näillä näkymin loppumaan ennen kuin sammakot ovat kokonaan kadonneet.

Kommentit (14)

Huolestuttavaahan tuo on kun lajeja katoaa nopeammin kuin mitä niitä ehditään edes tunnistaa

Sammakot todella ovat todella herkkiä ympäristön muutoksille, indikaattorilajeja.
Ehkä todennäköisintä on, että niiden tuhoon vaikuttavat useammat tekijät joista yksi on nimenomaan ilmanlaadun heikentyminen. Myös elinaluiden tuhoutuminen on merkittävä syy, on sammakkoeläimiä jotka ovat kadonneet kun niiden asuttamat vesistöt yms. on kuivattu tai muuten hävitetty rakennusten tieltä. Myös sademetsissä elää merkittävä sammakkoeläinkanta. Madagascarin metsistä on hävitetty jo yli 75% ja siellä elelevistä lajeista valtaosa on (tai oli) endeemisiä.
Sammakoiden populaation pienenemisestä seuraa pullonkaula ilmiö joka vaikuttaa geeniperimään. Mahdollisuutena ovat siis myös sisäsiittoisuus, perinnölliset sairaudet sekä yleisen kunnon heikentyessä (myös muista kuin perinnöllisistä syistä) immuniteetin heikkeneminen. Loiset leviävät jne.
Myös petoeläinten populaatiot voivat muuttua (ja usein muuttuvatkin) ja samoin saaliseläinten kanta järkkyä...

On se kumma, kuinka helposti ekosysteemin voi suistaa raiteiltaan.

Lisäksi joitain lajeja pidetään tuhoeläiminä. Myös hyönteismyrkkyjen ja keinolannotteiden käyttö vaikuttaa kiertoreittiä muihinkin kuin paikalliseen ympäristöön. Vesistöjen rehevöityminen on myös vakava uhka monille lajeille, muillekin kuin sammakoille. Sitten on muita saasteita ja roskaa jotka muodostavat potentiaalisen uhan luonnonvaraisille eläimille...

Sammakkoeläinten säilyttämisen tärkeyttä ei kauhiasti kailoteta. Kaikkia eivät kiinnosta kurnuttavat ystävämme. Niiden suojelemiseksi täytyy tehdä paljon tutkimusta sillä ei lajia voi pelastaa jollei siitä tied mitään. Sademetsistäkin suuri osa on vielä tuiki tuntematonta.
Pitäisi selvittää tarkemmin minkälaista tehtävää sammakkoeläimet suorittavat kukin omalla elinalueellaan.

Ehtisiköhän sitä erikoistua sammakkoeläin ekspertiksi ennen kuin koko joukko potkaisee tyhjää...? Kaikkia lajeja ei ikävä kyllä enää voi pelastaa mutta tehkäämme voitavamme!

ei hätää, kyllä monien kuvia on näyttää lapsille vielä vuosien päästä, jos sotien keskeltä enää niitä kyemme näyttämään.

Olen havainnut saman. Kurnuttajakato. Järvien vedenpinnat (ainakin Päijänteen yläpuolisilla vesistöillä) ovat olleet viime vuosina poikkeuksellisen alhaalla, joten perintenteisillä kosteikkojajaan ei ole ollut.
Nythän vedenpinta on taasen poikkeuksellisen korkealla, joten jospa tilanne korjaantuisi.

Ikävään kurnuttajakatoon epäillään syiksi pääosin jonkinlaista ihosientä, saasteita, elinympäristöjen pienenemistä ja ilmaston lämpiämistä. Myös epäonnistuneilla eläinlaji-istutuksilla on osansa. Tulokkaista esimerkiksi Agakonnaa kuljetettiin Australiaan torjumaan viljelyssatoa tuhoavia kuoriaisia, vaan toisin kävi. Konna alkoikin järkyttää maan ekologiaa syömällä muita lajeja, kuten juuri sammakkolajeja.

Nykyään yritetään kantoja elvyttää valitettavan vaihtelevalla menestyksellä, kuten ottamalla niitä eläintarhojen suojiin lisääntymään rauhassa. Kyseessä on kuitenkin suuri kriisi. Vuosi jota elämme on julistettu sammakon vuodeksi. Tämä tarkoittaa suojeluhankkeiden lisäksi lähinnä neuvottelua esim. teollisuuden kanssa ympäristöä koskevista kysymyksistä. Ehkä pienet ystävämme palaavat kunhan opimme arvostamaan heitä.

Sammakoiden ongelma tulee ehkä tulevaisuudessa koskettamaan meitäkin. Lääketiede on hyötynyt ja hyötyy edelleenkin sammakoiden (ihon)eritteistä koskien mm. virus- ja bakteerilääkkeitä(mm. HIV-lääkkeet). Puhumattakaan niiden tehokkaasta kyvystä torjua tuhohyönteisiä ja tauteja levittäviä ongelmalajeja.

Viimeiseksi sammakoiden läsnäolo on tae puhtaasta ja turvallisesta ympäristöstä.

Kurnuttajia muistan hyvällä. Mukelona niitä oli metsälehdon isompi rapakko täynnä. Kurnutus oli kovaa ja silmiä vaan näkyi.

Tuossa kävelyretkelläni huomasin, SIIS, maaliskuussa, että sammakoita oli heräillyt ja laittelin niitä lehtikasojen alle takaisin talviunille...
Koville ottaa varmaan monen lajin kohdalla ilmastonmuutos.
Mehiläisten kohdalla olen myös tehnyt huomioita, vähenevät huolestuttavasti.
Täytyykö kohta lähteä trassellitukon kanssa itse pölyttelemään kasveja ym ...

NO, toivotaan, että.....

Antero Rantanen

John Carter
Seuraa 
Viestejä10046
Liittynyt17.2.2006

Niin,lääketieteelle hyödylliset sammakkolajit katoavat suurta vauhtia,sillä jo nyt n.2000 sammakkolajia ovat uhanalaisia ja viimeisten 20 vuoden aikana n.130 sammakkolajia on kuollut sukupuuttoon.

Tämä saattaa olla vasta alkua siitä mitä ilmaston muuttuminen saa aikaan jo tällä vuosisadalla,sillä muutokselle herkimmät lajit tulevat häviämään samalla tavalla kuin aikaisemmissakin ilmastoon liittyvissä joukkotuhoissa.Sammakkoeläimet hävisivät myös triaskauden massatuhossa,jonka lienee aiheuttanut hiilidioksidi,jota arvioidaan olleen silloin ilmakehässä yli 1500 ppm.

Australian aborginaalit sekä monet intiaaniheimot Etelä-Ameriikassa ovat osanneet käyttää sammakoita lääkkeenä,myrkkynä,ravintona sekä hallusinogeenina jo tuhansia vuosia.(myös USAssa Californian hipit tuntevat Colorado River Toadin sekä Sonoran Desert Toadin jotka sisältävät hallusinogeeneja kuten bufotoksiineja,bufoteeneja sekä tryptamiineja.)

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

Yhden sammakon nähnyt tänä keväänä, kun olin puun taimia istuttamassa. Alue on kyllä hiukan kosteahkoa.
Tässä lähempänä katsellut jo jonkun aikaa, että ojat ovat olleet paljon kuivempia kuin lapsena muistaisin. Kauheat määrät oli tuossa aina sammakon kutua ja poikasten kehitystä oli mielenkiintoista seurata. Jotain juotikkaita ja kaikenlaista muuta pientä ötökkää piti myös pyydystää.
Ehkä 5-10 vuotta sitten ainakin hiekkateillä öiseen aikaan pyörällä ajellessa kuljeskeli jotain rupikonnia paljon. Pitää tosiaan vähän katsella näkyykö mitään näitä elukoita tänä kesänä enää.. Minkälaisella aikataululla sammakoilla poikaset tapaavatkaan kehittyä?

Pihalla olevan vanhan kaivon vedenpinnan korkeudesta pitäisi kysellä kuinka korkealla on tavannut olla vai onkohan sillä mitään tekemistä tämän asian kanssa?

Kuinka, onkos tänä kesänä näkynyt sammakoita? Itse olen autolla myöhään ajaessa on nähnyt joitain tässä tiellä loikkivan. Vanhoja hyviä sammakonpoikasten tarkkailupaikkoja en muistanut käydä kuitenkaan katsomassa.

Kosteaa ainakin on ollut... Minkähänlainen syksy mahdetaan saada?

Noh... Ainakin yhden rupikonnan ilmeisesti näin tässä joku päivä.. En tiedä kuinka pitkälle mahtoi mennä virran mukana, kun hyppäsi ojaan minua vissiin pelästyessään. Eli ei nuo kaikki ainakaan ole kadonneet

Sammakkoeläimet vaarassa
Uutinen

Vuosittain syödään miljardi sammakkoa
Uutinen

Jaa että ihmiset eivät ole mitään heinäsirkkoja, jotka syövät kaiken tieltään?

Sammakot kärsivät ympäristömyrkyistä ensimmäisinä, koska ne ovat herkempiä myrkyille kuin muut eläimet. Mutta kun sammakot ovat kadonneet, tulee muiden vuoro.

Sammakot ovat todellakin vähenemässä ympäri maailmaa, monistakin syistä. Lähes jokaiseen syyhyn liittyy ihminen, ainakin epäsuorasti.
Ei hyvä. Ei todellakaan.

el6
Seuraa 
Viestejä1457
Liittynyt12.2.2007
Dredex
Sammakkoeläimet vaarassa
Uutinen

Vuosittain syödään miljardi sammakkoa
Uutinen

Jaa että ihmiset eivät ole mitään heinäsirkkoja, jotka syövät kaiken tieltään?

Sammakot kärsivät ympäristömyrkyistä ensimmäisinä, koska ne ovat herkempiä myrkyille kuin muut eläimet. Mutta kun sammakot ovat kadonneet, tulee muiden vuoro.
Näinhän se on, ihmiset syö ja paskoo tämän planeeetan tärviölle. Ihmiset ovat maapallon syöpä.

.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat