Seuraa 
Viestejä45973
YLE
Säteilyltä suojaava lääke kehitteillä

Yhdysvalloissa tutkijat kehittelevät lääkettä, joka suojelee soluja säteilyn aiheuttamilta vaurioilta. Eläinkokeissa lääkkeen todettiin suojaavan hiirien ja apinoiden luuydintä ja suolistoa säteilyn aiheuttamilta vaurioilta, kertoo yhdysvaltalainen tiedeaikakauslehti Science.
...
Tutkijat kehittivät lääkkeen tarkasteltuaan, kuinka eräät vastustuskykyiset syöpäsolut kykenevät kestämään säteilyhoitoa. Lääke estää solujen itsemurhaohjelman, apoptoosin, käynnistävän proteiinin.

Lääkkeen avulla terveet solut voivat matkia syöpäsolujen keinoja välttää solukuolema. Vaikutukset ovat kuitenkin väliaikaisia ja peruutettavia, mikä puolestaan estää solujen muuttumisen syöpäsoluiksi.
...
Tehdyissä kokeissa lääke suojasi terveitä soluja sekä ennen säteilylle altistamista että sen jälkeen annettuna. Säteilyhoitojen ohella toinen mahdollinen sovellutus on ihmisten suojaaminen esimerkiksi ydinvoimalaonnettomuuden tai niin sanotun likaisen pommin levittämän säteilyn vaikutuksilta.
...
http://www.yle.fi/uutiset/haku.php?acti ... &id=281836

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

Vierailija

Tuo lääke siis ei suojaa säteilyvaurioilta, vaan vain estää säteilyn vaurioittamia soluja tappamasta itseään. Ei se siis suojele säteilyltä, vaan vain lievittää säteilysairauden oireita.

Kysymys sitten kuuluukin, että jos säteilysairaus estetään, pystyvätkö kudokset korjaamaan itsensä vai jäävätkö vauriot ja geenivirheet soluihin?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat