Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Puutun taas asioiden uutisointiin lehdissä ja netissä. Muutama päivä sitten Iltalehti kirjoitti seuraavaa.

author="<a href="http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200804097498649_ul.shtml">Iltalehti</a>" kirjoitti:

Ruuan hinta uhka maailmanrauhalle
9.4.2008 22:12

Nälän aiheuttamat mellakat tulevat horjuttamaan hallituksia.

Näin arvioi YK:n humanitaarisesta avusta vastaava apulaispääsihteeri John Holmes Egyptissä tällä viikolla tapahtuneiden ruokamellakoiden jälkeen. Mellakoihin johti peruselintarvikkeiden hintojen kaksinkertaistuminen viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Holmes varoitti Dubaissa koolla olleessa konferenssissa yhä kohoavien hintojen laukaisevan mielenosoituksia ja väkivaltaisuuksia. Ruuan puute ja polttoaineen hinnannousu vahvistavat hänen mukaansa ilmaston lämpenemisen haittavaikutuksia.

Maailmanlaajuisesti elintarvikkeet ovat kallistuneet vuodessa keskimäärin 40 prosenttia.

-Ruokakriisin turvallisuusvaikutuksia ei pidä aliarvioida, sillä ruokamellakoista raportoidaan jo eri puolilta maailmaa, Holmes sanoi.

Urbaani nälänhätä todellisuutta

Holmesin mukaan suurin haaste humanitaariselle työlle on ilmastonmuutos, joka on lisännyt luonnonkatastrofien määrän vuotuisesta paristasadasta noin neljäänsataan kahdessa vuosikymmenessä.

YK:n alaisen maailman elintarvikeohjelman WFP:n johtaja Josette Sheeran totesi jo viime kuussa:

-Näemme nyt nälän uudet kasvot. Näemme enemmän urbaania nälänhätää kuin koskaan ennen. Hyllyillä on ruokaa, mutta ihmisillä ei ole varaa ostaa sitä.

Elintarvikeohjelma on pyytänyt lisärahoitusta avustusbudjettiinsa kattaakseen hintojen nousun, joka sen työntekijöiden mukaan vaarantaa ohjelman mahdollisuudet jatkaa 73 miljoonan ihmisen ruokkimista eri puolilla maailmaa.

Maailmanpankin johtaja Robert Zoellick sanoi yhä useampien ihmisten kärsivän ja näkevän nälkää, elleivät Yhdysvallat, Eurooppa, Japani ja muut vauraat maat tarjoa rahoitusta. Hänen mukaansa peruselintarvikkeiden hinta on noussut kolmessa vuodessa 80 prosenttia ja hintojen nousu uhkaa vakautta 33 maassa.
Uutinen sanoo suoraan, että nälänhädän ja kaiken muunkin pahan syy on ilmastonmuutos. Totuus on kuitenkin ihan erilainen.

Nälänhädän syynä ovat toimenpiteet ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Ruoan tuotantoa on siirretty polttoaineen tuotantoon. Esim. USAssa etanoilituotantoa tuetaan voimakkaasti, ruoantuotantoa ei. Etelä-Amerikassa tuotanto on siirtynyt samoin perustein etanoilituotantoon.

Monilla riisin tuottajilla on varastoissaan ylijäämäriisiä, mutta maat ovat asettaneet riisin vientikieltoon välttyäkseen mahdollisesta tulevaisuudessa olevasta oman maan tuotannon vähenemisestä.

Ilmastonmuutos ei siis ole syy nälkään, mellakoihin ja sotiin kuten annetaan ymmärtää. Syy on ilmastonmuutoksen nimissä tehdyt turhat ja älyvapaat toimet, joilla muka ilmasto muutetaan ja maailma pelastetaan.

Hesari saa jutun jo melkein oikein, mutta vain melkein. Sääongelma ovat pääosassa, mutta biopolttoaineetkin mainitaan.

author="<a href="http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/IMF+ja+Maailmanpankki+varoittavat+ruuan+hintojen+noususta/1135235544010?ref=rss">Hesari</a>" kirjoitti:

IMF ja Maailmanpankki varoittavat ruuan hintojen noususta

Washington. Viikonvaihteessa koolla olleet Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja Maailmanpankki varoittavat ruuan hintojen noususta, minkä pelätään tuovan mukanaan muun muassa nälänhätää.

"Maailmantaloutta uhkaavat haasteet ovat luonteeltaan maailmanlaajuisia", muistutti IMF. Sen mukaan talouden lähinäkymät ovat synkät, eikä vuosi 2009 tuo vielä helpotusta tilanteeseen.

"Tuhannet, sadattuhannet ihmiset kärsivät nälästä, lapset kärsivät aliravitsemuksesta, millä on seurauksia koko heidän loppuelämänsä kannalta", varoitti järjestän johtaja Dominique Strauss-Kahn.

Ruuan hintojen nousu on aiheuttanut jo mellakoita muun muassa Haitissa, Filippiineillä ja Egyptissä, rahasto muistutti.

Ruuan hinnan räjähdysmäisen nousun syynä on ollut sääongelmien lisäksi se, että viljan viljelyyn käytettävästä maa-alasta yhä suurempi osa menee biopolttoaineeksi käytettävien kasvien viljelyyn.

IMF:n mukaan ruuan ja energian hintojen nousu kiihdyttää myös inflaatiota.

IMF päätti kokouksensa lauantai-iltana Washingtonissa. Sunnuntaina koolla ollut Maailmanpankki mietti myös ruuan hintojen nousun aiheuttamia maailmantalouden ongelmia.

Kuinkahan kauan ja mitä kaikkea saadaankaan ilmastomuutoksen piikkin?

Kommentit (8)

Ei ilmastonmuutos (jos tarkoitetaan lämpenemistä) aiheuta nälänhätää. Nälänhätää aiheuttaa pikemminkin täysin tolkuton ilmastonmuutoseforia biopolttoainetuotantoineen. Jo nyt on nähtävissä, että biopolttoainetta varten tuotettu raaka-aine on nostanut viljan maailmanmarkkinahintaa ja näin ollen ikävällä tavalla on ollut edesauttamassa köyhien maiden ihmisten ahdinkoa.

Ympäristöhörhöillä on verta käsissään. Jo nyt voidaan olla varmoja, että kiihkoilu on aiheuttanut tuhansien ihmisen ennenaikaisen kuoleman kehitysmaissa. Pahinta on jos biopolttoainetuotanto tulee horjuttamaan kehitysmaiden vakautta.

Tästä varoitettiin, mutta varoitukset kaikuivat kuuroille korville.

[size=75:3a68wst8]Matti Vanhanen - kenties hieman verta hänelläkin käsissään?[/size:3a68wst8]

No ei meillä täällä länsimaissa ehkä mitään hätää tulekaan. Mutta sitten kun siellä lähempänä päiväntasaajaa seudut aavikoituu ja maanviljelemisestä tulee yhä vaikeempaa? Vesi haihtuu yhä nopeampaa ja kaivot kuivuvat. Siellä kuollaan kyllä aika nopeasti nälkään ja janoon...

Kyllä se nyt kuitenki tuntuu vähän oudolta pistää ruuan kallistumiset ja muut ilmastonmuutoksen aiheuttamiksi. Ilmastonmuutos on nykyään se iso paha susi, ja kun se voitetaan, niin terroristit ja sairaudet katoaa *poks*. En kuitenkaan väitä, etteikö lämpenemistä tapahtuisi tai etteikö se olisi vaarallista. En ole mikään tiedemies. Kannattaahan sitä hervotonta saastuttamista hellittää ihan vaikka vaan ilmanlaadun parantamiseksi.

Öljystä alkaa olla pulaa, kun Kiinan teollisuus kehittyy ja alkaa kuluttamaan yhä enemmän energiaa. Tällöin ei tarvita välttämättä ympäristöhörhöjäkään, vaan yksinkertaisesti viljelijät saavat paremmat rahat myymällä viljansa biopolttoaineeksi kuin dumppaamalla puoli-ilmaiseksi kehitysmaiden markkinoille.

Dredex
Öljystä alkaa olla pulaa, kun Kiinan teollisuus kehittyy ja alkaa kuluttamaan yhä enemmän energiaa. Tällöin ei tarvita välttämättä ympäristöhörhöjäkään, vaan yksinkertaisesti viljelijät saavat paremmat rahat myymällä viljansa biopolttoaineeksi kuin dumppaamalla puoli-ilmaiseksi kehitysmaiden markkinoille.

Seuraavan sodansyy onkin Kiinan ja USA:n taistelu öljyvaroista. Jossain vaiheessa arabivaltiot menevät mukaan. Saattaa sieltä lentää ydinpommikin Eurooppaan. Siitä vaan Natoon ja puolustamaan jenkkejä joskus seuraavan sukupolven aikana.

Tämä peltojen valjastaminen polttoainetuotantoon on kyllä ollut surullista seurattavaa. Poliitikkojen selkärangattomuus vain korostuu samoin kuin puutteet järjestelmässämme. Emme voi myöskään kääntää selkäämme näiden typerienkään länsimaisten "muoti-ilmiöiden" osalta... Jostain pitäisi löytyä voimakas "tekstiviesti" Liikaa Tarja Halosia..

ralf64
Ympäristöhörhöillä on verta käsissään. Jo nyt voidaan olla varmoja, että kiihkoilu on aiheuttanut tuhansien ihmisen ennenaikaisen kuoleman kehitysmaissa.

Ymmärtääkseni tämähän on heidän tavoitteensakin. Ainakin Linkolan koulukunnan voisi kuvitella olevan tyytyväinen.

ralf64
Ympäristöhörhöillä on verta käsissään. Jo nyt voidaan olla varmoja, että kiihkoilu on aiheuttanut tuhansien ihmisen ennenaikaisen kuoleman kehitysmaissa.

Ymmärtääkseni tämähän on heidän tavoitteensakin. Ainakin Linkolan koulukunnan voisi kuvitella olevan tyytyväinen.

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005

Eivätkö toisaalta suuria alueita, jotka nyt eivät sovellu maanviljelykseen koska ovat liian pohjoisessa, muutu sopivaksi maanviljelykselle? Venäjällä luulisi olevan tällaista maa-alaa vaikka koko maailman ruokkimiseen?

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat