Seuraa 
Viestejä506
Liittynyt15.1.2008

Kansanedustajien pestit max kolmekautisiksi

Yhdenkään kansanedustajan ei pitäisi toimia yhtäjaksoisesti kolmea kautta pitempään eduskunnassa. Uskon, että jos kansanedustajat, sekä nykyiset että menneet, pystyvät rehellisyyteen tässä asiassa ja ajattelevat kansakunnan parasta, ovat he samaa mieltä asiasta. Lakia tulee siis muuttaa tässä asiassa.

Pohdittavaksi jää, onko ylipäätään jotain, kansakunnan yhteistä etua kokonaisuudessa ajatellen, mitään tarvetta sille, että kolme kautta kansanedustajana istunut, palaa eduskuntaan joskus myöhemmin vielä takaisin. Kolmen kauden istumisen jälkeen on kansanedustajan hyvä toimia vähintään kolme kautta jossain muualla eli poissa eduskunnasta, jos hän sinne vielä joskus vaikka takaisin halajaisikin.

Suomen euroedustajat voivat viedä tämän saman ehdotuksen myös EU:hun ja koskemaan siellä kaikkien maiden edustajia. Ei ole kuitenkaan tarkoitus, että ravataan oman maan ja EU:n parlamentin välillä, vältellen kolmen kauden ’karenssia’ omassa maassa tai EU:ssa, vaan, että ollaan konkreettisesti muissa hommissa välillä oppimassa sitä sun tätä.

Perustelut muutokselle löytynevät meistä itse kunkin päästä. Jos niitä ei löydy, on siellä jotakin jo vinossa.

Meillä on onneksi ollut joitakin esimerkkejä viisaista kansanedustajista, jotka ovat osanneet jo ilman lakiakin toimia yllä olevan ehdotuksen mukaan. Se antaa toivoa, että koko järjestelmä ei ole vielä täysin turmeltunut.

Rahan voimalla edustajaksi pääsy tulee myös estää lailla niin Suomessa kuin EU:ssakin. Edustajaksi pääsemisessä on oltava kyse osaamisesta ja kyvyistä kuten muitakin työpaikkoja haettaessa.

Niin lahjakasta ja korvaamatonta ihmistä en ole vielä elämäni varrella tavannut, että häntä tarvittaisiin pestissään 12 vuotta kauempaa. Jos tällainen ihme kuitenkin jostain ilmaantuu, on häntä varten säädettävä poikkeus lakiin? Yleensä tällaisessa tapauksessa on kuitenkin kysymys ihmisestä, joka vain omia tarpeitaan ja etujaan ajatellen jämähtää ja jää roikkumaan johonkin yhteisöön, taloon ja pestiinsä. Hänen kohdallaan voi silloin puhua suojatyöpaikasta tai siitä, että tällainen henkilö työpaikallaan jarruttaa tai estää asioiden (esim. tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, demokratia) tervettä muuttumista ja kehittymistä ja eteenpäin menoa.

Kunnallispolitiikan puolella riittää kolme kautta per valtuutettu siinä missä eduskunnassa ja EU:ssakin.

Kommentit (0)

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat