Seuraa 
Viestejä45973

YLE:n uutisten mukaan Kokkolan seudulla tavatut punkit kuuluvat Siperialaiseen lajiin. Miten Kokkolaan on tullut Siperialaisia punkkeja? Laivojen mukana ? Kuinka kauan niitä on Kokkolan sudulla ollut? Hyönteistutkijoita k.o.alueilta? Onko muita siperialaisia lajeja löytynyt?

Mummo

saapppaissa lahkeenvarret

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (9)

Nostan vielä tätä aihetta.

Eikö kenenkään muun mielikuvitusta kutita ajatus siperialaisten punkkien pienestä ja päättäväisestä joukosta, joka vaaroja uhmaten on rotupuhtautensa säilyttäen vaeltanut kaukaisesta ja kylmästä Siperiasta ihanaan Kokkolaan?

Mummo
ällistynyt ainokainen

Eipä tässä muutakaan tule mieleen kuin että Krimin sodan aikaan englantilaiset amiraali James Plumridgen johdolla yrittivät maihinnousua Kokkolaan. He epäonnistuivat ja saaliiksi saatu tykkivene on yhä näytteillä Kokkolan Englanninpuistossa.

Punkit ovat saapuneet maahamme siten että Plumridgen laivasto-osasto on purjehtinut aiemmin Mustalla merellä ja ajan yleisen tavan mukaan on sotalaivoihin pakkovärvätty vallattujen alusten miehistöä.

Siellä seassa on sitten ollut joku siperialaisen punkin kantaja ja punkki on lisääntynyt hillittömästi lämpimässä ilmanalassa.

Taas täällä pohjoisessa punkki ei ole pystynyt leviämään kuin saastuttamansa tykkiveneen lähiympäristöön.

Kirjoitti

Balthasar

Itämaan Tietämätön

Pienessä nousukkaassa, tarjoten Mummollekin konjakkia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sepi
Mummo, olet hyvin aktiivinen keskustelija. Olitko vanhalla palstallakin mukana?

Oli se. Itse et ilmeisesti ollut?

Balthasarilla on mielenkiintoinen teoria - joka saattaa aivan hyvin osua oikeaankin - mutta minulla puolestani on hatara muistikuva, että pikasilmäillessäni ko. uutista jostain päivälehdestä, siinä olisi arveltu punkkien tulleen joidenkin muuttolintujen mukana. Löytyisiköhän aiheesta kuukkelilla tarkempaakin infoa?

Tässä kun selvinpäin pällistelen tätä teoriaani niin se ei enää vaikutakaan niin upealta kuin illalla.

Tämän voisi kai määritellä viinirypäleeksi. Illalla teoriani vaikutti kauniilta ja houkuttelevalta ja mehevältä kuin viinirypäle joka kimmeltää auringon noustessa aamukasteen hennosti hunnuttamana Katalonian kukkeilla kukkuloilla.

Nyt aamulla rypäle onkin rutistunut ryppyiseksi rusinaksi.

Taitaa olla yleispätevää känniajatuksien kohdalla.

Vai on morkkismörkö Balthasarin kimpussa...HUIS Pois paha henki

Paras seitys tuo laiva ainakin minusta on.

Sepittelin jo mielessäni uljasta survivaltarinaa hyönteismaailmassa.

Mummo

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46503

Kuten on jo todettu, kyseessä lienee alueelle kulkeutunut laji, joka on pystynyt muodostamaan lisääntyvän kannan uudelle alueelle. Ainakaan hyönteisillä tuo ei ole mitenkään tavatonta. Monesti on hyvin vaikea selvittää, miten joku laji on päätynyt uudelle alueelle. Monet punkkilajit käyttävät erilaisia isäntäeläimiä leviämiseen. Sanotaanko tuossa uutisessa, että se on toisten eläinten mukana leviävä punkkilaji? Se voisi selittää asian helpoimmin.

Useimmiten leviävät hyönteiset liikkuvat itse lentämällä. Mutta huonosti liikkuvillakin hyönteisillä on kaikenlaisia eriskummallisiakin tapoja levitä. Joillakin perhosilla, joiden naaraat eivät liiku ja munivat kuoriutumispaikalleen, jollakin toukkavaiheella on pitkä karvoitus ja niiden arvellaan leijailevan tuulten mukana pitkiäkin matkoja. Joidenkin lajien munat mysyvät pitkiä aikoja elossa ajelehtiessaan veden mukana. Viljelykasvien tuholaiset matkaavat ympäri maailmaa myytävien kasvien mukana, niitä löytää verraten usein kaupoista. Luultavasti muut niveljalkaiset, kuten punkit, leviävät samantapaisilla tekniikoilla

Sepi
Seuraa 
Viestejä3265
Noor
Oli se. Itse et ilmeisesti ollut?

Hm, Mummon aktiivisuus ei riittänyt tähän kysymykseen vastaamiseen. Kiitos Noorille vaivannäöstä. Miten niin ilmeisesti?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat