Seuraa 
Viestejä45973

Mitä on haju? Onko se esim. atomeiden ominaisuus ja onko sillä tilavuutta/massaa?

Mikä saa mansikan haisemaan siltä kuin se haisee? Miksei kaikki haise samalta?

Silmistä aivoihin lähtee malli näkemästä valon aallonpituuksia apuna käyttäen. Minkä perusteella malli aistitusta hajusta lähtee aivoihin?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

Hajut ovat käsittääkseni ilmassa leijuvia molekyylejä, jotka sitten kulkeutuvat nenään hengitysilman mukana ja ärsyttävät nenän hajureseptorisoluja. Veikkaisin, että asiat tuoksuvat/haisevat erilaisilta, koska niiden molekyylit ovat erilaisia.

sampoika
Mikä saa mansikan haisemaan siltä kuin se haisee?

Varmaan evoluutiolla on jotain osuutta asiaan. Eivätkös kasvit joskus lisäänny kun joku eläin syö niiden hedelmää, jossa siemenet ovat, ja käy sitten tarpeillaan ja levittää siemeniä kauemmas? Varmaan parhaimmalta tuoksuneet hedelmät ja marjat (ja mansikan tapauksessa epähedelmät) ovat pärjänneet ja tulleet syödyiksi ja lisääntyneet. Tällöin parhaiten tuoksuvat ovat peitonneet luonnonvalinnassa tuoksuttomammat. Luultavasti marjan/hedelmän maku on voinut kehittyä samalla tavalla.

Näin siis maalaisjärjellä voisi päätellä. Onko kenelläkään muita ajatuksia? ^^

Minun tietääkseni "haju" koostuu hajumolekyyleistä, jotka sitten nenässä liikkuessaan ärsyttävät hajureseptorisoluja. Sieltä viesti sitten kulkeutuu aivoihin.

Hajuaisti on muuten kaikista ihmisen aisteista vähiten tutkittu ja tunnettu..

Että silleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
maielle
Hajut ovat käsittääkseni ilmassa leijuvia molekyylejä, jotka sitten kulkeutuvat nenään hengitysilman mukana ja ärsyttävät nenän hajureseptorisoluja. Veikkaisin, että asiat tuoksuvat/haisevat erilaisilta, koska niiden molekyylit ovat erilaisia.Näinhän se on, ja esimerkiksi kuumennettaessa pullaa tai vastaavaa molekyylejä, joita nenän hajuaistireseptorit voivat ilmasta kaapata ja aistia, irtoaa enemmän kuin kylmästä pullasta, jolloin haju leviää laajallekin alueelle huoneistoon.

maielle

sampoika
Mikä saa mansikan haisemaan siltä kuin se haisee?Varmaan evoluutiolla on jotain osuutta asiaan. Eivätkös kasvit joskus lisäänny kun joku eläin syö niiden hedelmää, jossa siemenet ovat, ja käy sitten tarpeillaan ja levittää siemeniä kauemmas? Varmaan parhaimmalta tuoksuneet hedelmät ja marjat (ja mansikan tapauksessa epähedelmät) ovat pärjänneet ja tulleet syödyiksi ja lisääntyneet. Tällöin parhaiten tuoksuvat ovat peitonneet luonnonvalinnassa tuoksuttomammat. Luultavasti marjan/hedelmän maku on voinut kehittyä samalla tavalla.Aikalailla näin olen minäkin asiaa ajatellut, mutta taitaa myöskin hyönteisten hajuaisti olla kehittynyt haistamaan tiettyjen kukkien hajut hyväntuoksuisina. Ihmisten hajuaistikehityksessä taitaa olla jonkin verran mukana kyllä kulttuurillistakin sopeutumista hajuihin, aivot sitten ikään kuin tekevät hajuista joko pahoja tai huonoja (itse meinaan lähes oksentaa kun haistan maksalaatikon, kun taas jollekkin kaverilleni tulee vesi kielelle ).

EDIT:

sampoika

Silmistä aivoihin lähtee malli näkemästä valon aallonpituuksia apuna käyttäen. Minkä perusteella malli aistitusta hajusta lähtee aivoihin?

Tästä löytyy vielä vähän tarkemmin:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Hajuaisti

Eli nenän hajureseptorit lähettävät hermojohtoja pitkin viestin aivoihin, kun tietty hajureseptori aktivoituu, eli kun se saa kiinni ilmasta tietyn molekyylin.

Ja tosiaan pitää nyt vielä lisätä, että kun jotain maistaa (esim. sitä mansikkaa) niin se on sitä hajua, jonka tavallaan maistaa. Makuja on vain viisi, eivätkä ruuat maistu oikein miltään, jos pitää nenästä kiinni tai nenä on tukossa. Pitää vähän korjata tuota minun edellistä viestiä tässä, kun ei tullut tämä asia äsken mieleen.

Helsingin sanomien kuukausiliitteessä oli tässä taannoin iso artikkeli mauista. Monia (en nyt muista minkä makuisia, mutta ainakin suolakurkut kuuluvat tähän ryhmään) ruokia pitää opetella syömään, koska yleensä lapsen mielestä ne maistuvat automaattisesti pahalta. Sitten useamman kokeilun jälkeen niihin tottuu ja niitä voi jopa alkaa rakastaa. On unohtunut jo artikkelin sisältö eikä lehteäkään löydy enää meiltä (varmaankaan), mutta jos kiinnostaa niin kirjastolle vaan käymään. ^^

JohnCarter
Seuraa 
Viestejä33150

Niin,ilma on välttämätöntä hajujen kannalta,koska hajuaisti reagoi ainoastaan ilman välityksellä liikkuviin aromaattisiin ärsykkeisiin,jotka ovat haihtuvia.

Hajumolekyylit kulkeutuvat nenäontelon takaosaan hajuepiteeliin,jossa hermot ulottuvat pintaan saakka ja siellä liikkuessaan hajumolekyyli saattaa ärsyttää hermoja niin,että syntyy aistimuksen aiheuttava impulssi aivoille.

Tuossa hieman tarkemmin aiheesta:

http://www.cumc.columbia.edu/news/journ ... ility.html

http://www.hhmi.org/research/investigat ... l_bio.html

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat