Seuraa 
Viestejä45973

se lentää kuun edestä?
Tai edes kiikareilla?

Taivaaltahan sen ilmeisesti voi bongata valopisteenä helpostikin.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (8)

Eipä ihan taida onnistua. ISS on aika pieni kulmaläpimitaltaan. Paljaan silmän erotuskykyraja on noin 2 kaariminuuttia (2') ja ISS näkyy muistaakseni lähimmilläänkin noin 25"-50" (kaarisekunnin) kokoisena (Yksi aste on 60 kaariminuuttia, yksi kaariminuutti on 60 kaarisekuntia). Suomessa havaitsemista haittaa vielä ISS:n suuri etäisyys, koska asema on parhaimmillaankin kohtuullisen matalalla horisontissa. Kaukoputkella monet amatööriastronomit ovat kuvanneet ainakin ISS:n transitteja Auringon edestä. En ole törmännyt ISS:n kuunohitusvideoita, mutta tapahtuman kuvaaminen/havaitseminen kaukoputkella ja kiikareilla on mahdollista. Itse asiassa Kuu-transitin havaitseminen on peruskiikareilla etc. helpompaa ja turvallisempaa kuin Auringon editise lentojen havaitseminen. Siihen kun ei tarvitse suotimia silmien kiehumista estämään.

Mitä olen videoista nähnyt, ISS liikkuu Auringon kiekon editse erittäin nopeasti. Arvioisin, että transitti on ohi noin 0,5-1 sekunnissa. Googlella löytyy varmasti videoita ja kuvia, kun laittaa hakusanaksi vaikka ISS transit.

Tuossa on yksi video: http://iss-transit.sourceforge.net/subscribers/RolandStalder.html

hyper
se lentää kuun edestä?
Tai edes kiikareilla?

Taivaaltahan sen ilmeisesti voi bongata valopisteenä helpostikin.

"Taivaan kirkkaimmat satelliitit

ISS eli kansainvälinen avaruusasema lienee näistä kohteista kaikkein kirkkaimpia. Avaruusasema toimii taivaallisena laboratoriona, jossa tutkitaan mm. painottomuuteen liittyviä asioita. Siellä työskentelee astronautteja ja kosmonautteja.

Marraskuusta 1998 lähtien ISS on kasvanut kokoa moduuli moduulilta. Sen sivuilla on kookkaat aurinkopaneelit, jotka heijastavat myös tehokkaasti auringonvaloa. ISS:n kirkkaus nousee usein -1 magnitudin tienoille ja parhaimmillaan se loistaa vieläkin kirkkaampana erittäin helposti havaittavana kohteena, muistuttaen kaukana horisontissa vaeltavaa lentokonetta.

ISS näkyy meillä kuukauden välein, vuoroin aamulla ja vuoroin illalla. Ratakorkeus 398 km."

Lähde: http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/tekokuu ... right.html

Lisää tietoa:

"Avaruusasema ISS on taivaan kirkkain satelliitti

Maata kiertää jättiläinen. Kansainvälisen ISS-avaruusaseman rakennustyöt aloitettiin vuonna 1998. Vuosien myötä se on kasvanut moduuli moduulilta ja pian jalkapallokentän kokoinen avaruusrakennelma alkaa olla täydessä mitassaan.

Massiivinen ISS on myös taivaalla komea näky. Meillä se näkyy verraten matalalla eteläisessä horisontissa, mutta ylityksensä aikana se kilpailee kirkkaudellaan taivaan planeettojen kesken. ISS näkyy erinomaisesti paljain silmin eikä siis optisia apuvälineitä tarvita."

Lähde: http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/tekokuut/indexsat.html

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Minä olen useita kertoja nähnyt, asuin kerran sellaisessa talossa jossa sen näki suoraan keittiöstä, talo oli mäenpäällä.

On tullut sitäkin katseltua niin paljon että en enään jaksa siihen kiinnittää pahemmin huomiota. Mutta se on kuitenkin kirkas ja se voi nähdä paljainsilmin. Koska eri planeetakin näkee paljainsilmin kuin osaa niitä katsoa ja ne ovat paljon kauempana.

Jos haluat nähdä planeettoja niitä on hyvä katsoa silloin kuin ne ovat täältä katsottuna lähellä kuuta. Silloin ne löytää, kuin löydät kuun.

Mutta voi niitä kattella muulloinkin

Yks ilta olin pihalla ja kännykällä otin kuvia kuusta. Kuvia katsellessani sitten huomasin toisen ison valo möllykän kuun lähellä,ilmeisesti oli satelliitti.
Taivaalle katsoessa se satelliitti näkyi pienenä,mutta miten se siinä kuvassa sitten näkyi niin isona? Jotain heijastus-juttuja?

Niinniin, kyllä tiedän, että kamerakännykällä ei hyviä eikä selviä tms. kuvia saa. Mutta jos sillä vaikka yötaivaasta ottaa kuvan, niin siinä näkyy vaan isommat valonkohteet (esim. kuu),mutta jostain kumman syystä se satelliitti siinä näkyi...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat