Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio on antanut 8.4. vastauksen yksityishenkilön tekemään huomautukseen Kansaneläkelaitoksen lomakkeista. Kelan lomakkeissa avioliitto ja rekisteröity parisuhde ovat erillisinä vaihtoehtoina, vaikka ne useimpia etuuksia haettaessa ovat tasavertaisia keskenään. Huomauttaja katsoi että tämä käytäntö osaltaan alleviivaa rekisteröidyt parisuhteet kakkosluokan liitoiksi ja samalla erittelee asiakkaita seksuaalisen suuntaumisen perusteella. Varsinkin kun eräiden lomakkeiden täyttöohjeissa mainitaan että rekisteröidyn parisuhteen osapuoli rinnastetaan aviopuolisoon.

Oikeusasiamies teetti asiasta laajan lausuntokierroksen Kelassa ja lausunnot olivat keskenään hyvinkin erilaisia. Hieman yllättäen Kelan Itä-Suomen ja Länsi-Suomen aluekeskukset olivat lyhyissä jä ytimekkäissä lausunnoissaan halukkaita yhdenvertaistamaan avioliiton ja rekisteröidyn parisuhteen ja laittamaan nämä "saman rastin alle" kun taas Etelä-Suomen aluekeskuksen pitkä lausunto tahtoi pitäytyä nykyisessä, erottelevassa käytännössä ja vielä erikseen mainitsi tarpeelliseksi sen että samat asiat jotka ovat saatavissa sähköistä rekeistereistä pitää vielä toistamiseen(!) ilmoittaa hakemuspapereissa.

Oikeusasiamies arvioi tilannetta sekä tasa-arvoisuuden että yksityiisyyden suojan kannalta ja totesi että Kelan tulisi jatkossa pyrkiä kysymään asiakkailta yleensäkin vain sellaisia tietoja joita ei muualta, esim. väestötietojärjestelmästä, voida ajantasaisesti saada. Lisäksi oikeusasimies katsoi että jatkossa avioliitto ja rekisteröity parisuhde tulisi yhdistää yhdeksi vaihtoehdoksi sellaisissa hakemuksissa, joilla haetaan etuisuutta jonka kannalta ei ole merkitystä kummassa liitossa hakija mahdolliseti elää.

Kommentit (1)

kohta kaikki tiedot on tasa-arvoisesti kaikkien saatavilla:

"Luottamuksellisia potilastietoja on päässyt Kelan nettipalvelussa vuotamaan väärälle henkilölle. Kela on joutunut tietoturvaongelman vuoksi sulkemaan vasta viikko sitten avatun palvelunsa, jossa asiakkaat ovat voineet kysellä tietoja omista sairaanhoitokorvauksistaan.

Helsinkiläisnainen sai lauantaina omalle tietokoneelleen toisen ihmisen luottamukselliset tiedot muun muassa tämän korvattavista lääkkeistä ja sairauspäivärahoista"
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtm ... /05/648188

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat