Seuraa 
Viestejä2683

http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/nakok ... 85263.html


Kolikon toinen puoli

Kolme neljästä irtisanotusta on nyt töissä tai koulutuksessa. He ovat voittajia tai selviytyjiä ja osoittavat tutkimuksen mukaan, että shokista oli mahdollista selviytyä. Mutta tulos ei tarkoita sitä, että tilanteeseen pitäisi olla täysin tyytyväinen. Tutkimus paljasti häviäjien lohduttoman joukon. Joka neljäs on kokonaan työtön ja lähes joka toinen hakee työtä, vaikka olisikin sijoitettuna koulutukseen tai pätkätyöhön. Lakkautetun tehtaan tiloista suuren osan täyttävät käyttämättömänä seisovat paperikoneet. Neljännes tiloista on uusien yritysten käytössä, mutta vain noin joka toinen niiden parista sadasta uudesta työntekijästä on paperitehtaalta irtisanottu.
Jälkihoidon kannalta hankalinta on se, että työttömistä valtaosa on tavallisia peruspaperimiehiä, joilla ei ole muuta ammattitaitoa. Suuri osa heistä on liian nuoria eläkeputkiin tai liian vanhoja täydelliseen alanvaihtoon.

Paperimiesten into hakeutua uudelleenkoulutukseen ei välttämättä ole korkealla. Juuri paperimiehet ovat entiselle työnantajalleen kaikkein katkerimpia. Moni tuntee suoranaista vihaa. Heidän tulotasonsa romahdus näkyy pienellä paikkakunnalla pakkosäästämisenä, jonka seuraukset kertautuvat liikeyrityksissä, vaikkapa autokaupan hiipumisena. Mutta Kymenlaaksossa ei ole totuttu nousemaan avoimeen vastarintaan Kemijärven tavoin - maakunnassa purraan hammasta yhteen ja valitetaan kavereille.

Voikkaan tragedian todelliset seuraukset tullevat ilmi vasta pitkällä viipeellä. Turun yliopiston sosiologian laitos on luvannut seurata tilannetta ainakin pari seuraavaa vuotta. Voikkaan tapaus osoitti selkeästi, että väkeä vähentävien yritysten, valtion ja paikallistason vastuu irtisanomisten jälkihoidosta tehoaa. Mutta se myös armottomasti paljasti jälkihoidon heikon kohdan: lähivuosina laajenevan työttömien paperimiesten joukon auttamiseen nykyiset tukitoimet eivät riitä.

Hyvin menee, mutta menköön.

Parempi on olla sanomatta mitään, jos ei ole mitään sanottavaa. Keskustella voi aina.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (11)

Nyt voisi kysyä, että kannattiko mennä riehumaan. AY-pellet eivät näköjään koskaan opi, että rahaa ei synny itsestään, ja että yhtäällä korotetut palkat ja lakon aikana menetetyt tulot joudutaan kompensoimaan toisaalla. Kuten osan irtisanomisilla. Mahtaa olla Ahosella ja kumppaneilla nyt hyvä mieli heidän uhrattuaan osan paperityöläisistä oman pohjattoman ahneutensa ja kunnianhimonsa alttarilla. Mutta tokkopa ne siat pieniä päitään moisilla ajatuksilla vaivaavat.

Kyllä on vaikea tuntea sympatiaa niin etuoikeutettua joukkoa kohtaan kuin paperityöntekijöitä. Töitä mielestäni suomesta kyllä löytyy tällä hetkellä erittäin hyvin. Pitää vain olla valmis muuttamaan sen perässä jos on kotoisin pienemmältä paikkakunnalta.

Jotenkin ällöttävä artikkeli kun se kuvaa paperityöntekijöitä jotenkin kovina sotureina sillä 3/4 heistä on koulutuksessa tai töissä. Se on elämää. Hyvin moni muukin suomessa joutuu elämään pätkätyöläisenä voikkaan tehtaan irtisanottujen lisäksi. Monella on asiat huonommin. En toivo pahaa kenellekään, mutta sympatiaa heidän puolestaan ei mielestäni pitäisi kokea, sillä he ovat olleet erittäin onnekkaita ihmisiä ja heillä on työasiat olleet niin paljon paremmin että muutos normaaliin vain tuntuu shokilta.

Vaikea myöskin uskoa etteikö paperimiehen ammattitaidolla voisi muuta työtä hakea. Kyllä paperitehtaassa on paljon taloudellisia ja logistisia toimintoja jotka ovat samantyyppisiä monessa firmassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Fëanor:
"Nyt voisi kysyä, että kannattiko mennä riehumaan. AY-pellet eivät näköjään koskaan opi, että rahaa ei synny itsestään, ja että yhtäällä korotetut palkat ja lakon aikana menetetyt tulot joudutaan kompensoimaan toisaalla. Kuten osan irtisanomisilla. Mahtaa olla Ahosella ja kumppaneilla nyt hyvä mieli heidän uhrattuaan osan paperityöläisistä oman pohjattoman ahneutensa ja kunnianhimonsa alttarilla. Mutta tokkopa ne siat pieniä päitään moisilla ajatuksilla vaivaavat"

Ei tämä yhtälö näin mennyt.
Paperiteollisuuskapitaalien juoksupojat sekoilivat yritysostoissa maailmalla. Näistä sekoiluista syntyneistä tappioita pantiin työntekijät maksamaan.
Eräs syy tehtaiden alasajoon oli/on myös siinä, että nuo ekonomityöläisemme eivät osanneet sopeuttaa paperiteollisuuttamme maailman talouden muuttuneisiin olosuhteisiin.

Paperimiehet varmaan taputtivat käsiään, kun kuulivat, että UPM:n johtajan Jussi Pesosen tulot nousivat viime vuonna noin 30% ollen n. 1,2 miljoonaa Euroa.

babun

Vaikea myöskin uskoa etteikö paperimiehen ammattitaidolla voisi muuta työtä hakea. Kyllä paperitehtaassa on paljon taloudellisia ja logistisia toimintoja jotka ovat samantyyppisiä monessa firmassa.


Ainahan voi hakea, mutta moniko palkkaa esimerkiksi yli 40 vuotiaan paperimiehen varastomieheksi, jos nuorempiakin varastomiehiä on tarjolla?

Fëanor
Nyt voisi kysyä, että kannattiko mennä riehumaan. AY-pellet eivät näköjään koskaan opi, että rahaa ei synny itsestään, ja että yhtäällä korotetut palkat ja lakon aikana menetetyt tulot joudutaan kompensoimaan toisaalla. Kuten osan irtisanomisilla. Mahtaa olla Ahosella ja kumppaneilla nyt hyvä mieli heidän uhrattuaan osan paperityöläisistä oman pohjattoman ahneutensa ja kunnianhimonsa alttarilla. Mutta tokkopa ne siat pieniä päitään moisilla ajatuksilla vaivaavat.

Paperintuotanto ei ole kovin työvoimavaltainen ala, ei palkat ole oleellisia vaan raaka-aineen saanti. Paljon enemmän paperifirmat kärsivät metsänomistajien ja venäläisten ahneudesta.

Fëanor
AY-pellet eivät näköjään koskaan opi, että rahaa ei synny itsestään, ja että yhtäällä korotetut palkat ja lakon aikana menetetyt tulot joudutaan kompensoimaan toisaalla.

Olet väittämäsi kanssa täysin väärässä, kun epäilet etti AY-pellet eivät tiedä mistä raha syntyy. AY-pellet tietävät yrityksen taloudellisesta tilanteesta sen verran paljon, että ryhtyvätkin vaatimaan itselleen osaansa voitosta.

Josko AY-liike ei koskaan olisi vaatinut "omaa osuttaan" voitoista, niin kyllä täällä Suomessa vielä rääsyissä tekin nuoremmat kulkisitte. Jonkun vaan on ollut ryhdyttävä vaatimaan osuuttaan kakusta. Vai onko se oikein sinun mielestä, että metsäraaka-ainevarat ovat vaan tiettyjen sukujen käytössä ja hallinnassa.

Aiemmin oli kaksi duunarilegendaa: Paperimiehet ja raudoittat, joilla oli vuotuiset "Mersunvaihtoviikot" ja tuloilla rehvasteltiin. Ponteva AY-väki piti huolen ettei Mersu ehtinyt hailakoitumaan.
Ähäkutti. Menkää putkareiksi. Niistä on pulaa.

Paperimiehet järkyttyvät hakiessaan muuta työtä. Eivät ole olleet tietoisia maan menosta. Vaikea on tottua normaaliansioon paperimiesten, jotka ovat kansakoulupohjalta saaneet enemmän kuin lääkärit.

tietää
Aiemmin oli kaksi duunarilegendaa: Paperimiehet ja raudoittat, joilla oli vuotuiset "Mersunvaihtoviikot" ja tuloilla rehvasteltiin.

Sattuipa minunkin naapuriksi aikoinaan betoniraudoittaja. Painoi hommia kesäkuukausien ajan isänsä ja veljensä kanssa. Mersulla ajoivat. Talven lepäsivät. Mutta asiassa on vaan se pointti, että heidän palkkansa maksoi työnantaja, kun omana firmanaan työtä paiskoivat. Eli olivat erittäin kysytty ja varattu työmiesporukka kun valujen aika koitti. Ei heitä toimeen lähettänyt AY-liike vaan tehtaiden rakentajat. Tiesivät, että kun saadaan hyvä porukka työmaata vetämään ja raudoittamaan, niin aikatauluissa ei myöhästytä.

Mutta kuka kestää kovaa rääkkiä raudoitushomissa vuosikymmenet. Sopii mennä yrittämään itse kukin. Vinkiksi vaan, että raudoittajan työ on niin kuluttavaa, että kun on tehnyt täysipäiväistä työtä 5-kymppiseksi asti, niin siihen se loppuu betoniraudoitushommat, kun terveys ei kestä. Paikat ovat niin kuluneet, ettei enää työkalut pysy käsissä.

Petu
Seuraa 
Viestejä2289

Näin metallimiehenä , haistan katkeruutta . Miten on mahdollista ,että veronmaksajain varoilla pääoma karkaa ulkomaille . Olemme kaikki oikeutettu ansaitsemaan parempaa palkka. Meidän kansainvälinen varallisuus/palkka-vertailu ei riitä mihinkään . Jos sitä verrataan verotukseen ja sen kautta tuomaan ostovoimaan , tulee kuontaloon vielä enemmän. Olemme vanhassa itä-blokin sarjassa
Mielestäni paperiteollisuuden palkat kestivät kansainvälisen vertailun . Sen olisi duunarin Suomessa pitänyt ansaita keskimäärin . Kateudella se asia varmaan korjaantuu . Seuratkaa kansainvälisiä duunareiden palkkavertailuja ja siinä ohella pääomaverotusta

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat