Seuraa 
Viestejä8231
Liittynyt9.9.2005

[size=150:16rzo95l]Elovena aloitti mahdollisuuden verottaa kulutuksesta johtuvaa haitallisuutta[/size:16rzo95l]
[size=75:16rzo95l](YLE Aamu-TV uutisoi 18.4., että Raision ehkä tunnetuin tuotemerkki Elovena aloitti Suomessa ja mahdollisesti koko maailmassa ensimmäisenä "haittamerkintöjen" *) ilmoituksen itse tuotepaketissa)[/size:16rzo95l]

[ ... ihmiset vertailevat hintoja, laatua, määriä ja tästä päivästä alkaen myös ostamansa tuotteen kulutusjälkeä ympäristöllemme --- tuotteille ja palveluille on syntymässä haittatarrojen aikakausi ja se johtaa vääjäämättä kulutuksen haitallisuuden täsmäverotukseen ... ]

Turkulainen Raisio avasi pelin, jolla on merkittävät jäljet huomiselle ja seuraaville sukupolville, jotka joutuvat maksamaan sen laskun, jonka me aikaansaimme. Elovena paketti kertoo nyt kuluttajalle, että 100 grammaan Elovenaa on kohdistunut koko tuotantoketjussa kaikkinensa 37 gramman hiilidioksidipäästöt 1). Voimme sanoa tätä rehelliseksi ympäristövastuuksi tietona kuluttajille.

Kun myöhemmin sopivin lainkohdin, laskentamallein ja kaavoin rakennamme verotussäännöt, jotka kohtaantuvat kulutuksessa ja haitallisuuden luonnissa ympäristöä kohtaan - voimmekin lopettaa miltei kaiken muun verotuksen.

Ympäristöllemme, josta saamme elantomme, vaurautemme ja aiheet sotiin - on vain yksi merkitys, se on kulutusjälki, jonka aikaansaamme sinne toiminnoillamme. Tämä toiminta haitallisuuden verotuksena on tae ympäristön kohenemiseen huomiseksi ja seuraaville sukupolville. Raisio ymmärsi tämän ja kertoi jo nyt yhden ympäristötekijän kuluttajille - nyt on lainlaatijan vuoro verotuksen suurremonttiin.

Elovena, tuo suomalaisuuden ja maaseudun symboli kaupunkilaisille teki Suomi-neidon työn vastuusta ja sen kantamisesta - onneksi olkoon Raisio, joka markkinoinnissaan hoksasi oleellisen oleettomasta. Menestystä ympäristötekoihin ja menestystä verotuksen muuntoon kohti haittakuluttamista ja ohjaamista sinne, jossa ympäristömme säilyy huomisille sukupolville.

*)
Mainittakoon, että hiilidioksidi, joka aiheuttaa osaltansa muotipuhenaiheena olevaa ilmastonmuutosta - ei ole myrkky tai "haitta" - itseasiassa se on viherkasvulle välttämättömyys, me vain satumme tuottamaan sitä liikaa normikiertoon nähden.

1)
Kts. myös hiilidioksidin sitoutuminen kasvuaikana - http://www.elovena.com/

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.vuodatus.net
http://ilkkaluoma.blogspot.com
........................

Alla kaksi mielipidekirjoitusta haitta- ja informaatiotarroista, kuuttamisen verottamisesta ja aiheuttamisperiaatteista

[size=75:16rzo95l]I KIRJOITUS

[Mielipidekirjoitus 7. tammikuuta 2007]
Kirjoitukseen liittyvä nettikeskustelu ---
http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?t=13618

Turhuus- ja haittatarrat jokaiseen tuotteeseen

Ihmisen elo on liikkumista paikasta toiseen tavaroineen. Toinen harrasteemme on käyttää energiaa näyttämiseen, käyttämiseen ja lopulta myös tarpeeseenkin. Olemme ansioituneita niin materia- kuin ilmastomuuttajinakin. Olipa ilmiöiden takana ihminen tai ei, niin kaikki kuluttamamme tuotteet ja palvelut voidaan merkata asianmukaisilla turhuus- ja haittatarroilla.

Ulkona ei ole lunta, emmekä saa unta taistellessamme syistä syvistä; auringon pilkut, taustasäteilyn muutokset ja ihmisen oma toiminta saavat kukin osansa. On perin selvää, että yhtenä keskipisteenä on meidän oma kulutus. Ihminen on koko maapallon historiassa kaikista eliöistä eniten muuttanut maapallon pintaa materiamuutoksina.

Olemme ainut eläinlaji, joka tietoisesti käyttää ulkopuolista energiaa täyttääkseen mielihalujansa. Me kulutamme enemmän biomassaa ja raaka-aineita elokiloa kohden, kuin mikään muu eläin- tai eliölaji. Me muutamme ympäristöämme omien mielihalujemme, tarpeidemme ja kuviteltujen oikeuksiemme myötä kiihtyvällä tahdilla.

Jokainen käyttämämme tavara, palvelu tai muu kulutuksen kohde on ympäristömerkittävä selvällä haitta- ja turhuustarralla ja kirjattava "maailman kulutusviraston" tietokantaan, kuten kemikalioviraston suunnitelmissa on tallentaa jokaisen käyttökemikaalin sisältö ja vaikutus.

Tavaroille ja palveluille pitää syntyä haittaverotuksen peruslähtökohta: mitä haitallisempi tuote, tai mitä vahingollisempi tuotantoprosessi, niin sen tylympi tuoteseloste. Tarra kertoo käyttäjälle, kuinka paljon hiilidioksidia sen valmistus on aikaansaanut, samoin tarra mm. kertoo, kuinka kauan tuotteen biologinen haitallisuuselinkaari jatkuu.

Jokaiselle tuotteelle pitää olla kierrätysseloste, jossa kuvataan tuotteen synty sen alkumateriaaleista lähtien päätyen sen takaisin paluuseen luonnon kiertoon ilman mitään haittavaikutuksia. Kuluttajien tulee tietää tarkoin mitä hän ostaa, sillä haitallisuus tulee verolle. Ihmisen on tiedettävä, mitä hän elossaan käyttää, jotta ymmärtää, mitä hän ympäristölleen suoraan tai epäsuorasti aiheuttaa.

Jokaisella ihmisellä pitää olla vapaus omaehtoiseen vastuuvalintaan. Vastuiden kasvaessa jokainen ihminen on huomenna suoravaikuttaja ympäristönsä laatuun, omaan terveyteen ja lastensa ylihuomiseen elinolosuhdepuhtauteen. Tuotteellinen haitta- ja turhuustarra on luettavissa myös tarran lähelle viedyllä monitoimikännykällä, jolloin avautuu tietoväylä maailman tuotetietovarastoon ja tietokantaan. Haittatieto pitää olla myös hinnoiteltu - kuluttajalla on oltava tieto, kuinka paljon haittaveroa tuotteessa on tai mikä on kulutusverotuksellinen turhuusmarginaali.

Valveutuneisuuden kasvaessa ja lumen vähetessä huoli ympäristöstä kasvaa. Me emme voi kuluttaa tätä palloa puhki, me emme voi kuluttaa tämän pallon biokerrosta kasvun köyhyysrajalle pölyäväksi aavikoksi, kuten USA:n riistoviljely oli tehdä jo 1930-luvulla. Massiivinen kulutuskasvu patoutuu haittamerkeillä, turhuusverotuksella ja tiedon saannin helppoudella niistä vahingoista, mitä kuluttamamme tuote ja palvelu aikaansaavat.

Nyt jo luemme kilokaloreja, rasva-arvoja ja vitamiinisisältöjä tuoteselostetarroista huolissamme itsestämme; rasva-arvoista tosin emme vielä 1960-luvulla juuri mitään tienneet - tosin elintasokumpumme vatsanseuduilla eivät olleet niin koholla kuin nykyiset verenpainearvot. Seuraavaksi vastuurajapinta ulottuu jo nenänvartemme verran enemmän luonnon ja ympäristön suuntaan. Tiedonhalu kasvaa ympäristöhaitoista kasvaen lämpökäyrien mukana, vaikka helmikuun pakkasaalto on vielä kokematta.

Muutos tapahtuu vapaaehtoisesti ja siihen oman apunsa tuo haitta- ja turhuustarrat jokaisessa tuotteessa sekä palvelussa. Yhden ihmisen suomalainen ekoympäristöjalanjälki on noin 6,6 biohehtaaria, niin paljon tarvitsemme ollaksemme keskiarvokulutussuomalaisia. Ekojalanjälkemme on yksi maailman suurimmista. Kaikkien kiinalaisten kuluttaessa kuten me, talven lumi sulaa käsivarresta ja Utsjoen pään kuhmusta viimeisen kerran ja eteläisin Eurooppa kuivuu hiljalleen aro-aavikoksi.

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.com

Kuva:
B0001174.JPG. 15. tammikuuta 2006. Copyright by Ilkka Luoma 2006. Kuvaa saa käyttää vapaasti ylläolevan tekstin yhteydessä. Linkki kuvaan: http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/347250127/

Kuvateksti:
Jo vuosi sitten Etelä-Suomessa oli lumetonta vielä tammikuussakin. Nurmikko viheriöi kauniisti Mannerheim-kotimuseon vieressä (tarkkaan ottaen tämän pihalla). Marsalkan ollessa talossaan, Suomessa oli runsaasti kovia pakkastalvia runsaine lumivaroineen. Pelastipa osaltansa tulipalopakkaset ja valkoinen lumipeite Suomen itsenäisyyden huippukylmänä talvena 1939-1940, jolloin suomalaiset olivat 70% maalla, nyt nuo 70% ovat kaupungeissa.
.................................................................

II KIRJOITUS - seuraus edellisestä ----

[Mielipidekirjoitus vuodelta 2006]
NETTIKESKUSTELU ---
http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtop ... highlight=
Visiona kannusteellisin työ on veroton ansainta

Kehittymättömien seuranta- ja tietojärjestelmien takia ihmiset ovat hoitaneet yhteiskunnallisen tulontasauksen verottamalla työtä. Kaikki eivät tee tai halua tehdä työtä, näin ei kerry täysin oikeudenmukaisesti tuloveroakaan.

Kaikki ihmiset kuluttavat ja tästä on maksettava. Langaton maailmanlaajuinen tietoverkko ja mahdollisuus reaaliaikaiseen yhteyteen mahdollistaa visiona kulutusveron säätämisen henkilökohtaiseksi. Palkka- ja kaikki muukin työ vapautetaan kokonaan verosta.

Ihmiset saavat tehdä kukin kykynsä ja taitonsa mukaan työtä maksamatta siitä mitään tulontasaukseen. Kansalaispalkka on syntymähetkellä annettava kaikille samansuuruinen elämisen perustase, joka täydentyy myöhemmin työllä ja vähentyy kulutuksella.

Maapallo on rajallinen luonnonvara ja elomme keskipiste. Tunnetusti on vaikeaa harjoittaa lisääntymistä ja valtapyyteitä ilman vettä, hengitettävää ilmaa ja energiaa kehollemme. Ihmiselo tarvitsee myös kukin kohtuullisen henkilökohtaisen ja dynaamisen reviirin. Evoluutio itsessään pyrkii kasvattamaan eliönsä yli reviirirajojensa. Mikäli kasvulle ei ole mitään luontaista vihollista, seurauksena on kaaos ja harmonian tuhoutuminen. Ihmisen on syytä oppia kannustamaan maapalloistunutta yhteisyyttä, jossa ylettömälle kulutukselle on laitettava suitset suuhun.

Yhteiskunta siirtyy kokonaisuudessaan varojen keräyksessä pelkkään kulutuksen verottamiseen reaaliajassa. On ajan kysymys, jolloin kaikilla ihmisillä on jatkuvasti maailmanverkkoon oleva tietoyhteys. Kaikki kulutustapahtumat kirjautuvat reaaliaikaisesti verottajan keskusjärjestelmiin kuitaten jokaisen henkilökohtaisesta kertymätaseesta kulutuksensa verran yleiseen tulonjakoon ja yhteiskunnan menojen ja inhimillisen sosiaalitoimen kattamiseen.

Kaikilla ihmisillä on syntyhetkelle määritetty kohtuullinen ympäristön huomioiva kertymätase, jonka määrä on laskettu hyvän elämisentason kulutuskäyttäytymisestä. Tämä tase elää kulutuksemme mukaan. Saamme kaiken ansaitsemamme ostovoiman käyttöömme lyhentämättömänä. Jokainen voi näin toteuttaa säästämisen tai kuluttamisen politiikkaa halunsa mukaan. Kulutus on sen sijaan tarkasti sen ympäristörasittavuuden mukaan jaettu haittaluokkiin. Haittaluokituksen määrää kansallisesti edustuksellinen 75% enemmistö ja kansainväliset normit määrää YK.

Veroa eli jokaisen henkilökohtaista kertymätasetta vähennetään jokaisessa kulutustapahtumassa. Kaikki muodostunut tulo kirjautuu samaiselle tilille, missä kertymätase on. Eurot ja markat ovat numeroita tietojärjestelmissä henkilökohtaisella ja verottomalla ansaintatilillä ja tuo rahamäärä pienenee aina kulutustapahtumassa. Yhteiskunnan rasitteellistajat ja luonnon materian ja energian käyttäjät maksavat juuri sen verran kuin kuluttavat. Ken haluaa ostaa ja käyttää, maksaa myös siitä. Kaikilla on vapaus omiin päätöksiin, ainoastaan yhteiskunta määrää sen, mikä on luonnolle ja yhteisölle rasitteellisinta, joka määrää kulutustapahtumille rasitepisteytyksen, jolla on hintansa.

Tietotekniikan kutistuessa taskuihimme, ja laitteiden sisältäessä paikannuksen, on jokaisella oma yksilöllinen laitteensa nimikoidusti kuten nytkin. Kaikista taskukännyköistä on yhteys keskusjärjestelmiin, jotka kirjaavat tekniikan tarkasti kaikki kulutustapahtumat ja verottavat sitä. Työtä ei voi tehdä ilman jokapäivästä kuittautumista ilman omaa taskukännykkää. Kännykkä kerää työsuoritteet ja välittää tiedot kulutusjuhlistamme tai jakaen säästämisestä lisäkertymää henkilökohtaiseen kertymätaseeseemme. Kulutuksen haittataulukot luovat pisteytyksen, jossa plusbonuksia saa erityisestä työllistämisestä sekä energiaa säästävästä kierrätyksestä ja tasemenetyksiä miinusbonuksina taas saa erityisen haittavaikutuksensa vuoksi.

Hengittämämme ilma on kulutusseurannasta vapaa, mutta ilmakehän rasittaminen mm. auton käytöllä on verotettavaa. Kävelemisestä ei veroteta, vaan henkilökohtaisen taskukännykkämme laskiessä riittävän määrän kävelyä, antaa keskusjärjestelmä kävelijälleen plusbonuksia. Kaikki kulutus- ja ansaintatapahtumat kirjautuvat henkilökohtaiseen kulutushistoriaamme ja näin meille muodostuu elämisen kulutustase. Jokainen tietää, mikä on ollut oma osuus yhteiskuntamme tulonjaossa ja luonnonrasitteessa.

Jokainen on yksinkertaisesti oikeudenmukaisessa asemassa ansaitsemassa kukin työhalujensa ja -kykyjensä mukaisesti ja jokainen saa aina tietää oman osuutensa olemuksestansa luonnon rasitteena. Langaton tietoinfrastruktuuri, suuret suojatut massamuistit, oppivat ohjelmistot ja henkilökohtaiset sensorit mahdollistavat reaaliaikaisen työ- ja kulutushistorian muodostumisen käyttöoikeuksien puitteissa kertyvälle henkilökohtaiselle blogille.

Blogissa sijaitsevat myös kaikki muukin tallentamamme tietomateriaali niin tekstinä, kuvina, videoina kuin asiakirjamerkintöinä kaikesta siitä, mitä nyt teemme mm. virastoissa paperin ja lomakkeiden avulla. Maapalloistuva yhteiskunta kehittyy ja tasa-arvoisempi maapallomme kuluttaminen tulee vääjäämättä osaksemme. Enää ei voida hyväksyä toisen eloa toisen kustannuksella.

Ilkka Luoma

Kirjoitus samasta aiheesta - 7. tammikuuta 2007 -
http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtop ... highlight=[/size:16rzo95l]

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sivut

Kommentit (18)

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8231
Liittynyt9.9.2005

Tuo uutinen oli pieni spiikki -- mutta sen vaikutus hiljalleen kasvaen on merkittävä askel koko kulutuksen, verotuksen ja ympäristön maailmaan. Ymmärrys kasvaa hitaasti, ... osalle se ei edes iduunnu -peilin eteenkö?

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8231
Liittynyt9.9.2005

Itseasiassa Elovenalla on suopein imago suomalaisten keskuudessa brandina - kun kyseessä on kotimaisuus ja puhtaus ja työtä tuottava vaikutus Suomeen...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka, rajoita noita tekstejä. Tee jokin referaatti. Olet varmaan ainoa joka jaksaa lukea näitä tekstejä alusta loppuun. Ja mitä hittoa tuo "fonttikoko ykkönen" tuossa meinaa?

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8231
Liittynyt9.9.2005
gargoyle
Ilkka, rajoita noita tekstejä. Tee jokin referaatti. Olet varmaan ainoa joka jaksaa lukea näitä tekstejä alusta loppuun. Ja mitä hittoa tuo "fonttikoko ykkönen" tuossa meinaa?

....

Jokainen lukee niin paljon tai vähän kuin haluaa - tämä on foorumi, jossa keskustelut lähtevät liikkeelle alustuksesta - kukin ottaa osaa siihen alustukseen mihin haluaa.

Tällä foorumilla on lisäksi 85% lukijoita, jotka eivät yleensä vastinekantaansa anna - hekin lukevat niitä juttuja joita haluavat [ klo 12:30 oli 19 rekisteröitynyttä ja 237 ei-rekisteröitynyttä käyttäjää foorumilla, joilla ei ole kirjoitusoikeutta, mutta lukuoikeus on - heillä saattaa olla hyvinkin teräviä mielipiteitä, mutta eivät ole täällä suuna päänä - kuten eräät ]

Sanalla on vapautensa ja sillä on myös hintansa ---

Elovena oli yksi ympäristöasioiden merkkiuutinen - pienuudestaan huolimatta...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8231
Liittynyt9.9.2005

author="Mr.Hankey" kirjoitti:........

Mikähän ajatuskytky tähän beduiinihuiviin kytköstyi ?? --- Täytyy tunnustaa, ettei mene jakeluun. Itse Elovenan tempaus Raisiolta oli historiallinen ja alku jollekkin, joka on arkipäivää jo ehkä muutaman vuoden kuluttua.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8231
Liittynyt9.9.2005

Elovenan tuottaja Raisio vastasi lähetettyyn sähköpostiin ja ilmoitti toimitusjohtajan suulla asiakaspalautteen pohjalta tapahtuvan tuotekehityksen "haitta- ja informaatiotarrojen" osalta jatkuvan ja saattaa olla, että näemme lisää näitä "ympäristölle aiheutumisinfoja" muissakin paketeissa, ... jonkun piti tämä aloittaa ja Raisio halunnee tehdä tästä itselleen markkinavaltin (?) ... olemme tiellä kohti kuluttamisen verottamista.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8231
Liittynyt9.9.2005

Suomalaiset ovat kiittäneet yhtä tunnetuinta ja suomalaisinta brandia juomalla yli miljoona pulloa Elovena -juomaa

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8231
Liittynyt9.9.2005

author="Mr.Hankey" kirjoitti:

........

Tuo kuvake onkin hyvä merkki sille, että Elovenan joukkoonn liittyvät nyt autot erittelevine haittatarroineen - paljon kuluttaa, mitä kuluttaa, kuinka tehty ja paljon tekeminen on kuluttanut - siis kaiken kattava ekologinen jalanjälki - nuo pakoputkethän päästelevät monissa tilanteissa miltei sitä itseänsä, siis kuvakkeesi merkitystä ... edelleen

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

http://www.teollinenekologia.fi/documents/TE-GTK_Hoffren.pdf

Tilastokeskuksen Jukka Hoffren piti ylläolevan oikein kiinnostavan esityksen teollisen ekologian tämän kevään seminaarissa. En ole lähteitä tonkinut, mutta esityksen mukaan EU:ssa on kovakin tahtotila päällä keksiä jotain BKT:ta parempia indikaattoreita osoittamaan suuntaa yhteiskunnan kehitykselle.

Talousteorian puitteissahan taustaoletuksena on että tuotteiden ja palvelujen arvo määräytyy täydellisesti vastaamaan niiden ostajalleen tuomaa parannusta elämän laadussa ja onnellisuuden lisäystä. Mutta koko teollistuneen yhteiskunnan ajan on BKT, TMR (kokonaismateriaalinkäyttö) ja aiheutettujen ympäristöhaittojen määrä olleet naimisissa keskenään. Tätä taustaa vasten on näyttänyt siltä, että luonnonresurssien mahdollisimman suuri käyttömäärä itsessään on toivottava kehityssuunta, koska se johtaa BKT:n kasvuun, mikä johtaa onnellisuuteen. Materiaalien kulutuksen ja ympäristöhaittojen yhteyttä ei jokseenkin varmasti saada katkaistua, mutta materiaalinkäytön ja BKT:n välisen yhteyden katkaisusta haaveillaan kovastikin, ja siitä käytetään nimitystä irtikytkentä.

Tähän ongelmaan, jossa ihmisyhteisöjen onnellisuuden kasvu näyttää olevan sidoksissa lisääntyvään luonnon tuhoamiseen, tartutaan siis kahdesta suunnasta. Toinen on irtikytkentä eli ekotehokkuuden kasvattaminen, ja toinen on uusi tavoitteiden määrittely, jossa BKT korvataan itseisarvona, koska se ei varauksetta johda parempaan elämään. Tavoiteltaessa onnellisuutta paremmilla keinoilla on todennäköistä että BKT:kin kasvaa, mutta se on sivuvaikutus.

Mutta ennen kuin nuo uudenlaiset onnellisuutta kuvaavat indikaattorit ovat käytössä, on ongelmallista yrittää verottaa kulutusta, koska tällä isketään suoraan BKT:n kasvuun.

Tuosta jälkimmäisestä mielipidekirjoituksesta tulee mieleen että eikös tuo ole jo aikamoista kontrolliyhteiskuntaa? Miksi ei voida vain verottaa tuotteita niiden haitallisuuden mukaan vaan tunkeudutaan ihmisten elämään pieniä yksityiskohtia myöten?

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8231
Liittynyt9.9.2005

Itella eli entinen Posti otti myös käyttöönsä "haittamerkin" - markkinoivat sähköistä Netpostiaan ilmaisulla:

"jokainen lähetetty netpostikirje säästää tavalliseen kirjeeseen nähden 100 grammaa hiilidioksidia ilmakehästä per kirje". --- Näin sanoma leviää. Elovena aloitti ja saa jatkoa ...

Toki autojen päästöilmoitukset ovat myös alkutaipaleellaan - pitäisi ilmaista koko auton - alusta loppuun - tuotantoketjuun liittyvä haittavaikutus + mutta... myös työllistävyysvaikutus!

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8231
Liittynyt9.9.2005
Pahanilmanlintu
http://www.teollinenekologia.fi/documents/TE-GTK_Hoffren.pdf

Tilastokeskuksen Jukka Hoffren piti ylläolevan oikein kiinnostavan esityksen teollisen ekologian tämän kevään seminaarissa. En ole lähteitä tonkinut, mutta esityksen mukaan EU:ssa on kovakin tahtotila päällä keksiä jotain BKT:ta parempia indikaattoreita osoittamaan suuntaa yhteiskunnan kehitykselle.

Talousteorian puitteissahan taustaoletuksena on että tuotteiden ja palvelujen arvo määräytyy täydellisesti vastaamaan niiden ostajalleen tuomaa parannusta elämän laadussa ja onnellisuuden lisäystä. Mutta koko teollistuneen yhteiskunnan ajan on BKT, TMR (kokonaismateriaalinkäyttö) ja aiheutettujen ympäristöhaittojen määrä olleet naimisissa keskenään. Tätä taustaa vasten on näyttänyt siltä, että luonnonresurssien mahdollisimman suuri käyttömäärä itsessään on toivottava kehityssuunta, koska se johtaa BKT:n kasvuun, mikä johtaa onnellisuuteen. Materiaalien kulutuksen ja ympäristöhaittojen yhteyttä ei jokseenkin varmasti saada katkaistua, mutta materiaalinkäytön ja BKT:n välisen yhteyden katkaisusta haaveillaan kovastikin, ja siitä käytetään nimitystä irtikytkentä.

Tähän ongelmaan, jossa ihmisyhteisöjen onnellisuuden kasvu näyttää olevan sidoksissa lisääntyvään luonnon tuhoamiseen, tartutaan siis kahdesta suunnasta. Toinen on irtikytkentä eli ekotehokkuuden kasvattaminen, ja toinen on uusi tavoitteiden määrittely, jossa BKT korvataan itseisarvona, koska se ei varauksetta johda parempaan elämään. Tavoiteltaessa onnellisuutta paremmilla keinoilla on todennäköistä että BKT:kin kasvaa, mutta se on sivuvaikutus.

Mutta ennen kuin nuo uudenlaiset onnellisuutta kuvaavat indikaattorit ovat käytössä, on ongelmallista yrittää verottaa kulutusta, koska tällä isketään suoraan BKT:n kasvuun.

Tuosta jälkimmäisestä mielipidekirjoituksesta tulee mieleen että eikös tuo ole jo aikamoista kontrolliyhteiskuntaa? Miksi ei voida vain verottaa tuotteita niiden haitallisuuden mukaan vaan tunkeudutaan ihmisten elämään pieniä yksityiskohtia myöten?


.....

Esimerkillinen, haastava, kantaa ottava sekä ideoiva vastine - todellista tiede-palstan polemisointia

~~~

Olemme jo - joka tapauksessa - holhousyhteiskunnassa lukumäärämme ja demokratiaväitteen vuoksi. Demokratia kasvattaa valvontaa, ja valvonta byrokratiaa - kun näin on, niin miksemme jo tietojärjestelmillä aikaansaa samantien kaiken sen tiedon, jota valvontajärjestelmiimme tarvitsemme - valvoaksemme "näennäisoikeudenmukaisuutta"

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

el6
Seuraa 
Viestejä1457
Liittynyt12.2.2007

Hieno juttu sinänsä, mutta onko kukaan laskenut kuinka paljon metaanipäästöjä tulee lautasellisesta kaurapuuroa?
Kuulemma ne dinosauruksetkin piereksivät itsensä sukupuuttoon, , kaurapuuron riskillä voimalla mekin voisimme tehdä saman.

.

---
Seuraa 
Viestejä3539
Liittynyt6.9.2006
el6
Hieno juttu sinänsä, mutta onko kukaan laskenut kuinka paljon metaanipäästöjä tulee lautasellisesta kaurapuuroa?
Kuulemma ne dinosauruksetkin piereksivät itsensä sukupuuttoon, , kaurapuuron riskillä voimalla mekin voisimme tehdä saman.Kyllähän siinä vaan olisi jotain kaunista. Kun ihmiskunta tähyilee taivaalle tappajakomeettaa peläten, valuu kuolema hiljalleen jokaisen perslävestä ja vie vaivihkaa potin.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat