Seuraa 
Viestejä45973

Jos oletetaan että löydettäisiin keino muuttaa nopeasti ja halvasti osa kuun maaperästä (kuuperästä?), esim jonkin bakteerin avulla, ilmakehäksi, niin riittäisikö kuun painovoima pitämään tämän ilmakehän tallella?
Vaikuttaisiko kuun magneettikentän puute asiaan?

  • ylös 0
  • alas 1

Kommentit (13)

Lyhyellä tähtäimellä kuuhun voisi ehkä rakentaa ilmakehän. Mutta kyllä se nopeasti katoaisi. Kuun painovoima kun on vain n. 1/6 osa maan painovoimasta. Ja tuo magneettikentän puute aiheuttaa sen että aurinkotuuli kyllä aika nopeasti puhaltaa pois ilmakehän kuusta.

Itseasiassa jopa Marsin gravitaatio on liian vähäinen kyetäkseen ylläpitämään Maan elämälle välttämätöntä ilmakehää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
L2K2
Seuraa 
Viestejä150
Cain
--riittäisikö kuun painovoima pitämään tämän ilmakehän tallella?
Vaikuttaisiko kuun magneettikentän puute asiaan?Ei riittäisi koska magneettikentän puutteen vuoksi aurinkotuuli puhaltaisi kaasukehän pois.

Tarkennan tuota edellistä viestiäni vielä seuraavalla kommentilla.

Marsin ilmakehän (nykyinen) koostumus:
Hiilidioksidi (CO2): 95.32%
Typpi (N2): 2.7%
Argon (Ar): 1.6%
Happi (O2): 0.13%
Vesihöyry (H2O): 0.03%
Neon (Ne): 0.00025 %

Marsin ilmassa on noin tuhannesosa vettä Maan ilmaan verrattuna, mutta se riittää pilvien muodostumiseen. Marsin pilvet ovat normaalisti korkealla ilmakehässä olevaa utua, tai vuorien ympärillä olevaa tiivistymää. Joissakin laaksoissa voi olla aamuisin sumua ja esimerkiksi Viking 2 -laskeutujan paikalla oli maassa aina talviaamuisin huurretta.
Aikanaan Marsilla on ollut todennäköisesti paksumpi ilmakehä, sillä nestemäisen veden esiintyminen pinnalla vaatii sitä ja havainnot tukevat veden olemassaoloa menneisyydessä. Mars on kuitenkin kovin pieni planeetta, joten sen massa ei riitä pitämään paksua ilmakehää, vaan kaasua on karannut vuosimiljoonien kuluessa avaruuteen ja pako jatkuu edelleen.

Näin ollen on selvää, että Kuuhun ei kyettäisi edes keinotekoisesti luomaan pysyvää ilmakehää.

Kuussa olisi helppo tehdä kasvihuoneita samasta syystä kuin siellä ei pysy ilmakehä. Niis jos sinne saisi välineet valmistaa niitä.

Mikäs se kriittinen raja sitten on, milloin painovoimaa on riittävästi ilmakehän pysymiseen? Onko maa siinä alarajoilla?

"Mikäs se kriittinen raja sitten on, milloin painovoimaa on riittävästi ilmakehän pysymiseen? Onko maa siinä alarajoilla?"

Minun kompetenssini ei riitä tarkempiin analyyseihin, mutta uskoisin maapallon olevan "alarajoilla". Jos haluat täsmällistä vastausta, käväise vaikkapa Ursan kotisivuilla.

Tarkka alaraja "mutu"-tuntumalla voisi olla vaikkapa Venuksen luokkaa, mutta näissä asioissa pitää huomioida niin kovin monia muuttujia; esim. gravitaatio, etäisyys Auringosta/lämpötila, akselin kaltevuus jne.

Voitaisiinko Kuuhun saada minkäänlaista pysyvää kaasukehää millään tunnetulla kaasulla tai kaasukombinaatiolla (alhaisen kiehumispisteen aineella)?

Karkaahan sitä Maastakin kaasukehää koko ajan aurinkotuulen mukana avaruuteen. Maan magneettikenttä tosin estää kohtuullisen tehokkaasti tuon aurinkotuulen vaikutusta, ja onneksemme Maahan "sataa" koko ajan avaruudesta uutta ainetta, joten kaasukehä on täällä kuitenkin pysyvä.

Eli, luultavasti Marsin tapauksessa magneettikentän puuttuminen on se tärkeämpi tekijä kuin Marsin massan pienuus?

Kiviplaneetan tai kuun kaasukehän pysyvyyteen vaikuttaa todellakin moni asia. Tärkeimmät niistä ovat planeetan massa ja halkaisija (gravitaatiovoima pinnalla), kaasumolekyylien paino, planeetan etäisyys aurinkoon sekä aurinkotuulelta suojaavan magneettikentän olemassaolo.

En ole sellaiseen yksikäsitteiseen kaavan asiasta ikinä törmännyt mutta peukalosääntönä käytetään sitä, että jos pakonopeus planeetan pinnalta on vähintäin kuusinkertainen kaasukehän molekyylien keskim. nopeuteen verrattuna, niin kaasukehällä on hyvät mahdollisuudet pysyä stabiilina eonien ajan. Tosin, erilaiset kosmiset katastrofit voivat äkkiäkin muuttaa tilanteenö.

Kuukivestä ilmakehä?
Tuo kuullostaa sangen haasteelliselta, mutta jos Jeesuskin muutti veden viiniksi, niin ei kai se mahdotonta ole...

tietäjä
Kuukivestä ilmakehä?
Tuo kuullostaa sangen haasteelliselta, mutta jos Jeesuskin muutti veden viiniksi, niin ei kai se mahdotonta ole...

Itseasiassa ei niinkään haasteellista. Kuukivissä kun on runsaasti mm. vettä ja se on mahdollista erottaa kivistä suhteellisen yksinkertaisella prosessilla. Ainakin jos "kuu myytävänä" ohjelmaan on uskomista.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46596
tapani
Itseasiassa ei niinkään haasteellista. Kuukivissä kun on runsaasti mm. vettä ja se on mahdollista erottaa kivistä suhteellisen yksinkertaisella prosessilla. Ainakin jos "kuu myytävänä" ohjelmaan on uskomista.Yksi kuun materiaalin keskeinen ero Maan materiaaleihin on se, ettei siinä ole kidevettä. Kuuta myyvät huijarit eivät ole luotettava lähde, koska minkään maan laki ei vahvista mitään maanomistuksia Maan ulkopuolella. Ihan yhtä lailla voit väittää Kuuta omaksesi maksoit siitä huijarille tai et.

Happea Kuun kivistä kyllä saa, ja se kelpaa kaasukehäksi. Muistaaksen on arvioitu, että Kuun kaasukehä katoaa noin kymmenen tuhannen vuoden aikaskaalassa. Sen pitämiseksi ennallaan pitäisi joka vuosi tuottaa uutta happea noin kymmenestuhannesosa kaasukehan massasta. Ei mikään halpa projekti ainakaan, kravattikaulat laskekoot missä ajassa se maksaa investointisa takaisin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat