Seuraa 
Viestejä45973

Tämä aihe poiki itselleni Kalmankenkun ultimaaatumiaiheesta, kun siinä ruvettiin pohtimaan Venäjän ja Suomen sivistystä. Suomen sivistys alkujaanhan on varsin paljon myös Ruotsin samantapaista sivistystä, tai ihan toisinpäin barbariaa, raakalaisuutta. Barbaarinen rautakausi, barbaarinen alkufeodalismi, barbaarinen sotilasfeodalismi, jopa barbaarinen porvarinen aikakin eli raakalaiskapitalismi. Koillinen, sehän tulee germaanisten kielten kylmää takoittavasta sanasta, vaikkapa englannin cold tai cool. Ollaan Euroopan viileimmässä osassa.

Ennen katolistamista, joka reaalisesti alkaa myöhemin kuin legendain mukaan, Suomi yleiseltä sivistykseltään oli barbaarimaa. Täällä ei osattu lukea eikä kirjoittaa, noidat olivat vahvoilla. Järjestynyttä valtiota ei ollut.
Eipä ollut paljon asukkaitakaan sen hallittavaksi, puolensataa tuhatta.
Talouden perusmuoto, vaikka viljaviljelyä ja pikkukarjan pitoa on tuhansia vuosia aiemmin, on saalistus. Vakinaisia asuinpaikkoja ei juurikaan ole. Niinpä hirsirakennukset eivät alkujaan syntyneet asumisen tarpeisiin, vaan nautoja varten. Vasta 1400-luvulla maatalous ml. kaskiviljely yleisesti peruselinkeinona voittaa alkuelinkeinot.

Tämä maa kuitenkin tuhat vuotta on ollut kehittyneen rautakulttuurin maa.
Rauta tuli enimmäkseen Ruotsista, takomisen ensimmäiset taitajat puolestaan itäisiä heimoveljiä. Juuri rautakulttuurin perinne mahdollistikin
Suomen nopean kehityksen 1400-luvulla sivistykseen ja alkufeodalismiin.
Rautakulttuuri sittemmin muuntui sotaisten aikojen kulttuuriksi. Tämän alan saavutusten sutheen epäilemättä Ruotsin Suomi oli ihan Euroopan kärkimaita.

Ruotsin sivistys ja barbaarius oli samansuuntaista. Siellä toki yleisesti
maatalous oli voittanut jo katolisuuden voittaessa ja alettaessa vallata Suomea. Kiviin piirrettin jo riimukirjoituksiakin.

VENÄJÄ. Siellä kristinusko voitti runsaat tuhat vuotta sitten. Sen kirkko ja kulttuuri oli alkujaan bysanttilaista, ja omasi samalla myös Bysantin rappion piirteitä. Bysantista kotiutuivat Venäjälle myös nopeasti juonittelut ja niiden kaikki tavat ja keinot. Gardarikassa, Linnojen maasa, tämä varuskuntakulttuuri nopeasti vaihtui kaupunkikulttuuriksi, maasta tuli Kaupunkien maa, ja niinpä viron kielessä linn tarkoittaa sittemmin kaupunkia. Maaseutu, sitä kaupunkien väki edelleen verotti. Orjuus ja orjakauppa olivat edelleen yleisiä, ja myös uskomuksiltaan maalaiset elivät lähes pakanuudessa vielä tataarien hyökätessä. On mm. Marxilla uskomus, että mongolit/tataarit olisivat olleet syy Venäjän takapajuisuuteen vuosisadoiksi. Todellinen syy oli siinä, että jo ennen mongoleja ulkoisesti sivistyneet kaupungit riistivät barbarista takapajuista maaseutua. Mongolit kyllä pistivät montakin kaupunkia tuleen, mutta
maalla ei muuttunut juuri mikään. Päinvastoin kaupparauha edisti elpymistä ja uutta nousua, ja saapui idästäkin nyt uutuuksia. Moskovan
valta syntyi, kasvoi ja eriytyi alkujaan tataarien suojassa ja näiden vastapainona Puola-Liettuaa vastaan. Sittemmin Iivana III, itsenäistyneen Moskovan suuriruhtinas, solmii vielä yhden linkin bysanttilaisuuteen, nai puolisokseen Bysantin viimeisen keisarin, jokseenkin aution Konstantinopolin valtiaan, tyttären; painoi kuulemma 135 kiloa. Pojanpojassa Iivana Julmassa yhdistyivät slaavilaisen ja tataarilaisen barbaarin ja ison bysanttilaisen rappiosivistyneen julmurin ja ketkun piirteet.

Pietari Suuri ja Katariina II, heidän länsimainen sivistyksensä nousi
maaorjuuden ja heidän kovennetun riistämisensä varassa.

Neuvostoliitto, silläkin oli sama ongelma. Nyt vanhaa sivistystä oli tuhottu. mutta kommunistinen puoliraakalaisuus oli tilalla. Ja myös tässä järjestelmässä kaupungit, ja niiden virallien valtiasluokka proletaarit, hallitsi diktatuurin ankarin ottein maaseutua ja sen musikoita.

Nyt kommunistinenkin sivistys on romahtanut. Uusrikkaiden Venäjä, se kyllä kuin haikailee kommunismia edeltäneeseen kulttuuriin. Vaan onkohan kyse pelkistä pyhistä esineistä, joilla tuossa valtakunnassa ei ole reaalista merkitystä? Merkitystä on varmasti vain öljyllä. Se on tullut
alkuaikojen kullan, turkiksien ja suolan tilalle, ja maaorjien tuottaman
viljan.

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat