Seuraa 
Viestejä45973

http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=33611&tyyppi=1

Asiasta kertoo ISO:n Office Open Xml (ooxml) -kehitysryhmän vetäjä Alex Brown. "Word-asiakirjat, joita tehdään Microsoft Office 2007:n nykyisellä versiolla, eivät ole ISO/IEC 29500 [standardin] mukaisia", hän toteaa. ISO/IEC 29500 on ooxml-standardin virallinen standardinumero.

Tämä on seurausta siitä, että standardointiprosessin aikana standardiin tehtiin useita muutoksia. Muutokset eivät ole suuren suuria, mutta ne vaikuttavat tiedostojen muotoon.
Tämähän oli toki selvästi nähtävissä. Microsoft tiesi tasan tarkkaan että tuleva standardi joudutaan muokkaamaan jolloin sen oma ohjelmisto ei enää täytä standardia.

Äkkiseltään ajateltuna tämä kuulostaa typerältä, mutta todellisuus on tarua ihmeellisempää. Microsoftin strategia ei koskaan ole ollut tuottaa standardin mukaisia dokumentteja, sillä se toisi muille yrityksille mahdollisuuden hyödyntää näitä samoja tiedostoja ja tällöin Office-tuoteperhettä käyttäville avautuisi todellinen mahdollisuus kokeilla ja käyttää kilpailevia tuotteita.

Aikaisemmin Microsoft on tietoisesti koukuttanut käyttäjiään siten, että he ovat omaksuneet olemassaolevan standardin ja sitten päivittäneet sitä niin, että käyttäjät eivät voi enää luopua Microsoftin ohjelmistoista aiheuttamatta yhteensopivuusongelmia omien järjestelmiensä suhteen.

Tällä hetkellä kaikki jotka ovat valinneet Officen sen perusteella että siitä tulee standardin mukainen, ovatkin tehokkaasti koukussa siihen koska se ei ole standardin mukainen eikä sillä tuotettuja tiedostoja saa auki muilla ohjelmilla. Täten he ovat myös koukussa seuraavaan Office-versioon, koska ainoastaan seuraava versio osaa lukea tiedostot oikein, mikä olikin koko prosessin tarkoitus.

Mikään ei myöskään estä Microsoftia adoptoimasta OOXML standardia seuraavaan Office-versioon ja sitten taas "kehittämään" sitä hieman lisää tuomalla jotain ominaisuuksia joita virallisessa versiossa ei ole, joka rikkoo yhteensopivuuden ja koukuttaa uuden version käyttäjät.

Idea on kaikessa yksinkertaisuudessaan se, että voit käyttää virallista standardia jos haluat, mutta oletusasetus on MS:n oma tiedostomuoto johon on laitettu vähän sitä sun tätä ylimääräistä kivaa jotta käyttäjät valitsisivat sen joko ymmärtämättömyyttään, laiskuuttaan tai mainospuheiden perusteella.

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat