Seuraa 
Viestejä45973

Iran kriisi on kuumenemassa! USA ja EU kokeilevat kuinka pitkälle kehitysmaat oikein menevät, jos niitä painostetaan oikein kunnolla! Tosiasiassa esim Kiinalla ja Intialla ei ole mitään syytä perääntyä, koska ne itse ovat hankkineet aseensa "laittomasti" Ilman kansainvälisen yhteisön hyväksyntää ydinaseen ovat siis hankkineet mm Israel, Pakistan, Intia ja Kiina.

Viimekädessä Iranissa kyse on periaatteesta. "Kansainvälinen yhteisö" eli tässä tapauksessa USA ja EU laittavat itsensä likoon oikein urakalla! Jos kehitysmaat antavat nyt periksi, on kyseessä ISO arvovaltatappio mm Brasilialle! Kiinan, Venäjän ja mm Intian muodostama "koaliition" pitäisi kuitenkin tässä asiasa olla kylliksi vahva, ja koomista mutta kyllä nyt arkiviholliset Intia ja Pakistan ovat kerrankin samaa mieltä asiasta;Ei ole "lännen" asia määritellä, millaisia aseita Iranilla kuuluisi olla!

Kyse on viimekädessä suurvaltaperlistä ja arvovallasta, aivan kuten Iraqin sodassa! On kysymys siitä, kuinka pitkälle pääosin Kiinan ja Yhdysvaltojen keskinen nokittelu tulee menemään. Itse en usko, että USA:lla olisi mitään todellisia keinoja painostaan Kiinaa, ilman että se itse siinä samassa kärsisi vakavia tappioita. Joten ohjusten sijaan tässä on enemmänkin kyse sanojen vaihdosta. Iran kirotaan maanrakoon koska se on muslimimaa joka havittelee omaa ydinasetta, mutta mites sitten olikaan esim Pakistanin laita ?

Viimekädessä on kyse Kiinan ja USA:n välisestä HYVIN sekavasta poliittisesta näytelmästä. USA ymmärtää, että Kiinan "heräämisen" pysäyttäminen alkaa olla tässä vaiheessa liian myöhäistä ilman TUNTUVIA omia tappioita! Oikeastaan nyt ei ole kyse Kiinan, vaan pikemminkin USA:n heräämisestä! USA on näet menettämässä kovaa vauhtia "maailmanherruuttaan"

Lopulta kyse on pelkopelistä;kumpi väistää ensiksi? Haluaako Kiina avointa konfliktia Yhdysvaltojen kanssa. Ja jos ei haluaisikaan, kestäisikö Yhdysvallat sitä? Johtuen mm Lähi-Idän politiikastaan luultavasti ei. Mutta jos Kiina estää Yhdysvaltoja laajentamasta "imperiumiaan" Iraniin, muuttuuko maiden jo jonkin aikaa käymä niin sanottu "kylmä sota" lopulta "kuumaksi" Kumpikin osapuoli kehittää näet paljon tappavampia ja pelottavampia aseita kuin vain perinteisiä ydäreitä.

Mutta lopulta kyse on vallasta ja periaatteesta. Myös EU:n mielestä Iranin ei kuuluisi saada ydinasetta. Kyse on periaatteesta;Israel ja USA ovat "hyviä jätkiä" ja Pakistan on liian kaukana ainakaan voidakseen ballistisella ohjuksella uhata EU:ta. Niin sanottu EU trio on päättänyt ajaa asiassa "kovaa linjaa" Jos tulee KOVA konflikti, EU luultavasti perääntyy. USA jää yksin vaihtoehtona mahdollinen sota mm Kiinan ja Venäjän kanssa, tai sitten perääntyminen.

Hyvin, HYVIN mielenkiintoista! Itse en usko, että USA kestäisi sitä sotaa. MM USA:n ohjuspuolustusta vastaan on kehitetty uusia menetelmiä, kuten mm niin sanottuja "yliääniohjuksia" Yksi likainen temppu olisi tietenkin viedä pommit suoraan USA:n maaperälle, joka ei mielestäni suinkaan ole mahdonta, eikä pommien edes tarvitse olla ydinaseita

Lopulta kyse on siitä, kumpi tajuaa väistää ensiksi. USA:n kaiken järjen mukaan PITÄISI väistää, mutta sen varaan ei kannata panna liiaksi rahaa likoon. Amerikka on nyt niin sanottu "hypervalta" jolle nämä asiat ovat "periaatekysymyksiä" Jos nyt annetaan periksi, niin kotiyleisölle pitäisi selittää "tappio" Jos sotilaalliset keinot ovat heikkoja, ja talous on muutenkin kuralla niin saattaa olla, että joku kenraali tulee jossain vaiheessa valkoiseen taloon sanomaan, että kiitti, mutta mulle riitti! Eli suomeksi sanoen Bushille tehdään "Nixonit" jolloin hänet tilapäiväisesti siirretään pois vallasta Amerikan kansallisen turvallisuuden takaamiseksi. Se taas puolestaan merkitsisi koko kansainvälisen järjestyksen kaatumista´!

Niin tai näin, tämä on HYVIN mielenkiintoista! Itse en usko, että tässä lopulta on niinkään kyse Iranista. On kyse Kiinan ja USA:n välisestä valtapelistä ja lopulta enemmästäkin;entä jos USA ja EU eivät enää hallitsisi maailmaa, vaan maailma olisi niin sanotusti "moninapainen" eikä enää Eurooppalaisista ja Amerikkalaisista valtakeskuksista käsin hallittavissa? Onko mahdollista, että USA on jo kaatumassa, ja että maassa olisi niin sanostusi "sisäisiä pommeja" odottamassa räjähdystä? Entä kuinka pitkälle EU menee USA:n tukemisessa? Kuinka monta ihmistä tässä konfliktissa vielä kuolee? Lisää tietoa saatte katsomalla päivän uutiset

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (123)

Toinen tuleminen
Iran kirotaan maanrakoon koska se on muslimimaa joka havittelee omaa ydinasetta, mutta mites sitten olikaan esim Pakistanin laita ?

Pakistanin hallinto on sentään maallinen. Iranissa vallassa ovat hurmahenkiset, uskonnolliset mielipuolet, jotka ovat Allahin nimeen valmiita vaikka räjäyttämään koko maailman.

Hyvin, HYVIN mielenkiintoista! Itse en usko, että USA kestäisi sitä sotaa. MM USA:n ohjuspuolustusta vastaan on kehitetty uusia menetelmiä, kuten mm niin sanottuja "yliääniohjuksia" Yksi likainen temppu olisi tietenkin viedä pommit suoraan USA:n maaperälle, joka ei mielestäni suinkaan ole mahdonta, eikä pommien edes tarvitse olla ydinaseita

Taidat oikein kuola valuen toivoa USA:n kaatumista? Ikävämpää vain, että samassa ryminässä menisi myös koko Eurooppa USA:n sotilasmahdin poistuessa suojaamsta maanosaamme. Tie olisi auki Kremlin, Pekingin ja Lähi-Idän rosvolaumoille ja rättipäille. Jonkin aikaa vanha maailma voisi taistella vastaan, mutta ei ikuisesti. Euroopan kansat ovat liiallisen hyvinvoinnin pehmittämiä eivätkä kestäisi pitkää taistelua. Ranskalla ja Englannilla on tosin ydinaseita, jotka jonkin aikaa voisivat toimia pelotteena, mutta niin on Venäjälläkin, ja jos USA antaa periksi Lähi-Idässä, on ydinpommeja kohta fanaattisilla rättipäilläkin, jotka uskonkiihkossaan eivät piittaa vastaiskun mahdollisuudesta. Venäjän ei tarvitsisi kuin antaa Allahin sotureiden tehdä likaisen työn ja katsoa Euroopan pääkaupunkien lentävän ilmaan yksi toisensa jälkeen. Sitten Euroopan selviytyjät saisivat aikaan täyden rähinän rättipäiden kanssa, joka kuluttaisi heidän loputkin voimansa, minkä jälkeen Venäjälle olisi helppoa marssia Gibraltarille saakka.

Suuren rytinän alkaessa olisi Euroopan melkeinpä pakko iskeä ensin Venäjän kimppuun, joka varmasti yrittäisi hyötyä tilanteesta ja kyltymättömään tapaansa vallata itselleen yhä lisää ja lisää lebensraumia saastutettavaksi ja tuhottavaksi, mutta tuolla roistovaltiolla on sadoittain ydinohjuksia suunnattuina Euroopan suurimpiin kaupunkeihin. Helvetin tehokkaan puolustusjärjestelmän kehittäminen olisi enemmän kuin paikallaan nyt, kun ei vielä ole liian myöhäistä. Euroopan teknologian taso on kuitenkin sen verran kova, ettei sen pitäisi mahdotonta olla. Valitettavasti tuota osaamista ei kohdisteta puolustukseen läheskään niin paljon kuin pitäisi. Toivotaan siis, että Venäjälle tulee kädet täyteen töitä vaikkapa Kiinan kanssa.

Entä kuinka pitkälle EU menee USA:n tukemisessa?

Kumpikahan tässä oikein tukee ja ketä? Ilman USA:ta ei koko EU:ta olisi ikimaailmassa päässyt syntymään. USA:n öljylaitosten vaurioituminen pistää eurooppalaistenkin elämän sekaisin, kun taas Euroopassa tapahtuvasta katastrofista jenkit vähät välittäisivät.

Sitä paitsi, unohdamme erään Aasian nousevan mahdin: Intian. Intiassa ei ole kommunisteja eikä islamistisia fanaatikkoja, mutta maan väestö kasvaa edelleen (jo nyt on Intian väestö suurempi kuin Kiinan) ja tekninen kehitys ottaa aimo askeleita eteenpäin. Intia on yksi harvoista fiksuista kehitysmaista, joka on tajunnut huipputeknologian olevan ainoa keino köyhyyden ja kurjuuden nujertamiseksi. Kaukonäköisenä USA onkin jo alkanut lämmitellä suhteitaan Intiaan. Ehkäpä Intia ottaa vastaisuudessa kiittämättömän ja riitaisan Euroopan roolin USA:n tärkeimpänä liittolaisena?

salai
Seuraa 
Viestejä8898
Andúril
Sitä paitsi, unohdamme erään Aasian nousevan mahdin: Intian. Intiassa ei ole kommunisteja eikä islamistisia fanaatikkoja, mutta maan väestö kasvaa edelleen (jo nyt on Intian väestö suurempi kuin Kiinan) ja tekninen kehitys ottaa aimo askeleita eteenpäin.
[list:2vm968qu]Countries Ranked by Population: 2005
--------------------------------------------------------
Rank Country Population
--------------------------------------------------------
1 China 1,306,313,812
2 India 1,080,264,388
3 United States 295,734,134
4 Indonesia 241,973,879
5 Brazil 186,112,794
6 Pakistan 162,419,946
7 Bangladesh 144,319,628
8 Russia 143,420,309
9 Nigeria 128,765,768
10 Japan 127,417,244
--------------------------------------------------------
Note: Data updated 4-26-2005 (Release notes).
Source: U.S. Census Bureau, International Data Base.
[/list:u:2vm968qu]
Lähde: IDB -- Rank Countries by Population
Sitä paitsi luulen, että Intiassakin on kommunisteja.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Toinen tuleminen
Ilman kansainvälisen yhteisön hyväksyntää ydinaseen ovat siis hankkineet mm Israel, Pakistan, Intia ja Kiina.

Ja kun ihan totta puhutaan, eivät Venäjä, USA, Britannia ja Ranskakaan niitä ydinaselupiaan mistään ole ainakaan etukäteen anoneet.

Entä kuinka pitkälle EU menee USA:n tukemisessa?

Käytännössä EU on kuitenkin suuremmassa vaarassa kuin USA jos Iran saa ydinaseensa valmiiksi. Vaarallisin tilanne ei-islamilaisista maista on kuitenkin Israelilla, jonka tuhoa Iran vannoo päivittäin, sillä ydinkärjen kuljetukseen kykenevät Shahab 3 ohjukset kantavat jo nyt kevyesti sen jokaiseen kolkkaan. Iranin naapurit (mm. Saudi-Arabia, Irak ja Turkki) ovat tietysti täysin suojattomia jos ajatollat saavat ydinaseensa vireeseen.

Okei, tuosta Intian väestönkasvusta oli jokin aika sitten juttua uutisissakin. Mutta voi hyvin olla, että muistan väärin, ehkäpä siellä sanottiinkin vain, että Intian väestö tulee tällä menolla ylittämään Kiinan väestön.

Samum anker
Toinen tuleminen
Ilman kansainvälisen yhteisön hyväksyntää ydinaseen ovat siis hankkineet mm Israel, Pakistan, Intia ja Kiina.

Ja kun ihan totta puhutaan, eivät Venäjä, USA, Britannia ja Ranskakaan niitä ydinaselupiaan mistään ole ainakaan etukäteen anoneet.

Entä kuinka pitkälle EU menee USA:n tukemisessa?

Käytännössä EU on kuitenkin suuremmassa vaarassa kuin USA jos Iran saa ydinaseensa valmiiksi. Vaarallisin tilanne ei-islamilaisista maista on kuitenkin Israelilla, jonka tuhoa Iran vannoo päivittäin, sillä ydinkärjen kuljetukseen kykenevät Shahab 3 ohjukset kantavat jo nyt kevyesti sen jokaiseen kolkkaan. Iranin naapurit (mm. Saudi-Arabia, Irak ja Turkki) ovat tietysti täysin suojattomia jos ajatollat saavat ydinaseensa vireeseen.

Ja Iran tietenkin HETI saatuaan toimivan ydinaseen lähettää ohjuksen juutalaiskaupunki New Yorkiin. Ohjukseen voisi toki samantien kirjoittaa:Im from Iran. Hit my

Pakistanin hallinto on sentään maallinen. Iranissa vallassa ovat hurmahenkiset, uskonnolliset mielipuolet, jotka ovat Allahin nimeen valmiita vaikka räjäyttämään koko maailman.

Eli Pakistanin hallinto on "maallinen" koska vallassa tilapäiväisesti on yksi kenraali, joka ei kaikesta huolimatta kykene estämään maan muuttumista todelliseksi terroristien ja fanaattikojen pesäksi? Eli Pakistanilla "saa" olla ydinase koska se on "maallinen" muslimidiktatuuri, jossa mullahit pitävät TODELLISTA valtaa ja harjoittavat veristä terroria mm Kashmirin solassa ja myyvät ydin ja biologista teknologiaa eniten tarjoavalle? Ja millä Jumalan mandaatilla me muuten määrittelemme kuka "saa" ja kuka "ei saa" pitää hallussaan ja kehittää tätä teknologiaa? Eikö kaikki ihmiset muka ole luotu tasa-arvoisiksi? Kuka on antanut Yhdysvalloille Jumalan mandaatin? "Israelin suojeleminen" ei ole pätevä tekosyy määrittää itselle sopiva ydinasepolitiikka. Kehitysmailla on oikeus myös samaan sotilasteknologiaan kuin "lännelläkin" eivätkä ne tulekkään hyväksymään moista hömppöilyä! MM "laittomasti" oman aseensa saanut Intia tulee luultavasti yhdessä Kiinan ja Brasilian kanssa äänestämään moista RASISTISTA SYRJINTÄÄ vastaan! EU:n ja USA:n on syytä vakavasti miettiä, haluavatko ne jonkinlaista uutta "kylmää sotaa" kehitysmaita vastaan(jota ne eivät voi voittaa, koska ne hädin tuskin kykenevät valvomaan omia rajojaan)vai kannattaisiko nyt suosiolla sallia maapallon "tasapäistyminen" enemmänkuin kuin panna pystyyn tällainen naurettava teatteri?

Andúril
Sitä paitsi, unohdamme erään Aasian nousevan mahdin: Intian. Intiassa ei ole kommunisteja eikä islamistisia fanaatikkoja, mutta maan väestö kasvaa edelleen (jo nyt on Intian väestö suurempi kuin Kiinan) ja tekninen kehitys ottaa aimo askeleita eteenpäin. Intia on yksi harvoista fiksuista kehitysmaista, joka on tajunnut huipputeknologian olevan ainoa keino köyhyyden ja kurjuuden nujertamiseksi. Kaukonäköisenä USA onkin jo alkanut lämmitellä suhteitaan Intiaan. Ehkäpä Intia ottaa vastaisuudessa kiittämättömän ja riitaisan Euroopan roolin USA:n tärkeimpänä liittolaisena?

Intian voimakkaat hindunationalistit ovat vähintään yhtä fanaattisia, vaarallisia ja laajentumishaluisia kuin kommunistit ja äärimuslimit. Ties vaikka se olisikin Intia eikä USA joka hoitelee sotaisat islamistit maailmankartalta... Jaa mutta Iranin ydinlaitoksiin taitaa kuitenkin iskeä se jota asia eniten koskettaa ja jolla on siihen kykyä vaikka Iranin ilmapuolustus onkin laitettu mm. Venäjän avulla huippukuntoon: ISRAEL!

Toinen tuleminen
Pakistanin hallinto on sentään maallinen. Iranissa vallassa ovat hurmahenkiset, uskonnolliset mielipuolet, jotka ovat Allahin nimeen valmiita vaikka räjäyttämään koko maailman.Eli Pakistanin hallinto on "maallinen" koska vallassa tilapäiväisesti on yksi kenraali, joka ei kaikesta huolimatta kykene estämään maan muuttumista todelliseksi terroristien ja fanaattikojen pesäksi?

En sanonut pitäväni Pakistanin tilanteesta. Se on lähes yhtä räjähdysherkkä kuin muutkin alueen muslimimaat, juuri pinnan alla kuohuvien ääriainesten vuoksi. Ydinaseet ovat sentään vielä toistaiseksi sotilaiden käsissä, mutta islamistien varalta niille olisi hyvä olla jokin evakuointi- tai hajottamissuunnitelma. Tuskinpa kenraali Musharrafkaan haluaa pommeja islamistien käsiin.

Ja millä Jumalan mandaatilla me muuten määrittelemme kuka "saa" ja kuka "ei saa" pitää hallussaan ja kehittää tätä teknologiaa? Eikö kaikki ihmiset muka ole luotu tasa-arvoisiksi? Kuka on antanut Yhdysvalloille Jumalan mandaatin? "Israelin suojeleminen" ei ole pätevä tekosyy määrittää itselle sopiva ydinasepolitiikka. Kehitysmailla on oikeus myös samaan sotilasteknologiaan kuin "lännelläkin" eivätkä ne tulekkään hyväksymään moista hömppöilyä!

Useimmat kehitysmaat ovat kehitysmaita myös henkisesti, eli kun niille antaa aseen, alkaa heti paukkua joka suuntaan eikä seurauksista piitata tuon taivaallista. Länsimaat taas ovat kyllästyneet sotimiseen. Vaatimus, että kehitysmailla olisi oikeus samoihin pommeihin kuin länsimailla, on typeryydessään vertaansa vailla. Et kai tosissasi voi olla niin tyhmä, että haluaisit tasapuolisuuden nimissä ydinpommin jonnekin vitun Iranin ajatollahien käsiin?

MM "laittomasti" oman aseensa saanut Intia tulee luultavasti yhdessä Kiinan ja Brasilian kanssa äänestämään moista RASISTISTA SYRJINTÄÄ vastaan! EU:n ja USA:n on syytä vakavasti miettiä, haluavatko ne jonkinlaista uutta "kylmää sotaa" kehitysmaita vastaan(jota ne eivät voi voittaa, koska ne hädin tuskin kykenevät valvomaan omia rajojaan)vai kannattaisiko nyt suosiolla sallia maapallon "tasapäistyminen" enemmänkuin kuin panna pystyyn tällainen naurettava teatteri?

Jos islamistit saavat pommin, ovat kaikki kohta päätä lyhyempiä. Etkä taida täysin käsittää esim. USA:n sotilasmahdin koko voimaa. USA ja EU kykenevät kyllä halutessaan valvomaan rajojaan erittäin tiukasti. Sellaista on vain vältetty, koska se sotisi koko länsimaista vapauden periaatetta vastaan. Mutta stopin paneminen elintasopummien vyörylle on kyllä tarpeen.

Toinen tuleminen
Ja Iran tietenkin HETI saatuaan toimivan ydinaseen lähettää ohjuksen juutalaiskaupunki New Yorkiin.

Kantavuus ei riitä New Yorkiin mutta Tel Aviviin riittää ja pian Eurooppaankin. Päivittäin Israelin tuhoa uhoava Iran olisi ydinaseen saadessaan merkittävä vaaratekijä Israelin turvallisuudelle ja olemassaololle. Iran tukee ja kouluttaa myös Etelä-Libanonista käsin Israelia vastaan toimivia raskaasti aseistettuja Hizbollah-terroristeja.

Andúril
Et kai tosissasi voi olla niin tyhmä, että haluaisit tasapuolisuuden nimissä ydinpommin jonnekin ***** Iranin ajatollahien käsiin?

Tuollainen ajattelu ei ole ollenkaan harvinaista Suomessakaan joten arvaukseni on kyllä voi. Mitä vastaa "Toinen tuleminen" itse?

Kantavuus ei riitä New Yorkiin mutta Tel Aviviin riittää ja pian Eurooppaankin. Päivittäin Israelin tuhoa uhoava Iran olisi ydinaseen saadessaan merkittävä vaaratekijä Israelin turvallisuudelle ja olemassaololle. Iran tukee ja kouluttaa myös Etelä-Libanonista käsin Israelia vastaan toimivia raskaasti aseistettuja Hizbollah-terroristeja.

Yes! Tulihan se sieltä! Israeliahan tässä suojellaan

Joillekin voi näemmä syöttää pajunköyttä uudelleen ja uudelleen. Nämä ihmiset muodostavat G.W. Bushin kannattajien ytimen, niin USA:ssa kuin täälläkin.

Iranin kriisi on se että siellä on 10% maailman öljyvaroista 'väärissä käsissä'.

L
Seuraa 
Viestejä7979

blast from the past

Kirjoitit:

Iranin kriisi on se että siellä on 10% maailman öljyvaroista 'väärissä käsissä'.

Iranin öljy on ja pysyy Iranilaisten omistuksessa. Kuten Saudi-Arabian öljyn on saudien, Irakilaisten öljy irakilaisten, Kuwaitin öljy kuwaitilaisten, Norjan öljy norjalaisten etc..

Käy tarkistuttamasi pääsi. Vakutat pahasti vainoharhaiselta salaliittoilijalta; troppi parantanee oloa ja saat elämän paremmin raiteilleen.

En viitsinyt osallistua tähän keskusteluun, kun tämä oli alusta alkaen täynnä rasistisia rättipää-juttuja tyyliin: "Iranissa vallassa ovat hurmahenkiset, uskonnolliset mielipuolet, jotka ovat Allahin nimeen valmiita vaikka räjäyttämään koko maailman."

Jos nyt unohdamme Andúrilin ja Blast from The Pastin tavan tarkastella maailmaa erilaisten ideologisten, uskonnollisten tai poliittisten ruusunpunaisten toiveiden silmälasien tai mustien ennakkoluulojen aurinkolasien läpi, niin koitan esittää pari analyysia tilanteesta. Aivan reaalipoliittisesti, ilman toiveajattelua.

Ensin, mikä on Iran? Ikivanha Persia, indoeurooppalainen suurvalta, jolla on suunnattoman pitkä historia. Sotilaallisena ja kulttuurillisena suurvaltana se oli Antiikin Kreikan suuri kilpailija jo 600 ekr. Myöhemmin he omaksuivat islamin, mutta eivät arabian kieltä ja kulttuuria ja historiassa he ovat aina nähneet arabit enemmän tai vähemmän vihollisina, joihin verrattuna he edustavat mielestään ikivanhaa sivistyskansaa.

Tämä osaltaan selittää myös heidän asennettaan amerikkalaisiin. Heidän näkökulmastaan jenkit ovat historiattomia ja sivistymättömiä barbaareja, jotka vertautuvat ehkä lähinnä mongoleihin. Samasta syystä he tulevat paremmin toimeen eurooppalaisten, kiinalaisten ja intialaisten kanssa. He arvostavat traditiota, pitkää historiaa, jatkuvuutta ja vastustavat muutosta. En väitä että he ovat oikeassa, mutta näin he näkevät maailman.

Nykyinen tilanne. Usa on syrjäyttänyt Afganistanin keskiaikaisen kylämullahin asenteilla ja tiedoilla varustetut hihhulit ja Saddamin maallisen arabisosialistismin. Toisaalta he siis poistivat kaksi Iranin nykyhallinnon verivihollista vallasta tavalla mikä lisäsi suunnattomasti maan uskonnollista ja poliittista vaikutusvaltaa lähiympäristössä. Toisaalta tapahtumat toivat “suuren saatanan” voimat aivan naapuriin. Erilaiset sotilaalliset konfliktit ovat käynnissä maan rajojen ympärilä.

Samaan aikaan Intia ja Pakistan ovat hankkineet ydinaseen. USA on jumissa Irakissa ja sen post9/11-vaikutusvalta alkaa hiipua. Maata ja sen hallintoa kritisoidaan. USA ja Israel ovat käytännössä ainoat maat jotka ovat valmiit käyttämään kovia keinoja maata kohtaan. Niiden tämän hetkinen voima ja kansainvälinen asema eivät siihen riitä.

Iranin yhdinohjelma on kaikkien lähteiden mukaan hajautettu ja suojattu hyvin. Täysimittainen hyökkäys maahan ei ole USA:lle mahdollista ennen Irakin tilanteen rauhoittumista. Eikä Iran ole mikään jo kerran sotilaallisesti lyöty Irak, vaan yhtenäinen keskitetysti johdettu maa, jolla on toimintakykyinen armeija. Jos maahan hyökättäisiin, niin persialaisten perinteinen nationalismi johtaisi todennäköisesti raivoisaan vastarintaan ja maan uskonnollisen johdon aseman vahvistumiseen. Näin kävi Irakinkin hyökättyä. Maa unohti mullahien tuoreen vallankumousterrorin ja olisi todennäköisesti miehittänyt Irakin elleivät länsimaat olisi tukeneet Saddamia ja katsoneet sormien välistä kaasuaseiden massiivista käyttöä ja siviiliväestön terroria ja joukkomurhia.

Öljyn hinta on pilvissä, siis talous kunnossa, ja maa on hoitanut diplomatialla tilanteensa hyvään kuntoon. Sen taloutta ei uhkaa mikään, sen vihollisilla ei ole painostuskeinoja sitä kohtaan, sen alueellinen vaikutusvalta on kasvanut ja maan vapaamielisen opposition asema on heikentynyt viime vaaleissa. Maa on kuitenkin (hyvin omituinen) demokratia, sekin tulee muistaa. Toisaalta alueella on levotonta ja maan kansallismielinen johto kokee maan uhatuksi.

Mitä tästä seuraa? Iran hankkii lähivuosina ydinaseen. Sitä ei nähdäkseni estä mikään ja maan johto vain pelaa aikaa. Kyseessä on raaka reaalipoliittinen ja –sotilaallinen laskelmointi. Maa kasvattaa taloudellista, uskonnollista ja sotilaallista vaikutusvaltaansa koko ajan levottomammaksi käyvällä alueella, jossa ydinaseet ovat levinneet viime aikaikoina. Jos minä olisin maan presidentti, niin tuossa tilanteessa pyrkisin aivan samaan, ellei sitten tarjottaisi vastineeksi jotain todella tuntuvaa. Sitä voisi olla esimerkiksi USA:n maan hallinnon täydellinen tunnustaminen, suhteiden normalisointi ja Israelin vetäytyminen kaikilta miehittämiltään alueilta.

Viime mainitut ehdot ovat täysin mahdottomia ja näiden maiden näkökulmasta täysin järjettömiä, joten eiköhän aleta varautumaan siihen, että Iranilla on kohta pommi. Muu edellyttäisi jotain tulevaisuuden historiaa, jota ei tällä hetkellä ole näkyvissä. Mitä siitä seuraa, onkin sitten kokonaan toinen juttu.

Edit:

ps. Useissakin amerikkalaisissa lehdissä on spekuloitu oliko USA: houkuttelu Irakiin yksi maailman loistavimpia vakoilijaharhautuksia. Tämän näkemyksen mukaan sen toteutti Iranin tiedustelupalvelu, jonka agentti Ahmed Chalabi harhautti maan johdon monivuotisella väärällä informaatiolla kaatamaan Saddamin ja kuvittelemaan, että maassa otetaan miehittäjät vastaan kukkasin ja joukot saadaan jouluksi kotiin.

En yleensä kannata salaliittoteorioita, mutta Chalabin informaation vaikutus maan korkeimman johdon päätöksentekoon on ollut keskeinen ja hänen läheiset yhteytensä Iranin tiedusteluun on tullut esille.

Jos tuo pitäisi paikkansa, niin kyseessä olisi yksi maailman sotahistorian suurimmista harhautuksista/ansoista ja Chalabi tultaisiin lukemaan maailman historian taitavimpien vakoojien joukkoon. Olen kuitenkin hieman skeptinen.

L
Seuraa 
Viestejä7979

Bomt Kneder

Kirjoitit:

Iranin yhdinohjelma on kaikkien lähteiden mukaan hajautettu ja suojattu hyvin. Täysimittainen hyökkäys maahan ei ole USA:lle mahdollista ennen Irakin tilanteen rauhoittumista. Eikä Iran ole mikään jo kerran sotilaallisesti lyöty Irak, vaan yhtenäinen keskitetysti johdettu maa, jolla on toimintakykyinen armeija. Jos maahan hyökättäisiin, niin persialaisten perinteinen nationalismi johtaisi todennäköisesti raivoisaan vastarintaan ja maan uskonnollisen johdon aseman vahvistumiseen.

Olettaisin tämän olevan päivänselvää USA:n johdolle.

Ja:

Mitä tästä seuraa? Iran hankkii lähivuosina ydinaseen. Sitä ei nähdäkseni estä mikään ja maan johto vain pelaa aikaa. Kyseessä on raaka reaalipoliittinen ja –sotilaallinen laskelmointi. Maa kasvattaa taloudellista, uskonnollista ja sotilaallista vaikutusvaltaansa koko ajan levottomammaksi käyvällä alueella, jossa ydinaseet ovat levinneet viime aikaikoina.

Noinhan siinä mitä luultavimmin käy. En ihmettelisi, vaikka Israel yrittäisi jotain ohjelman hidastusta, mutta pitkän tähtäimen lopputulosta tuskin kukaan epäilee.

Ja:

Viime mainitut ehdot ovat täysin mahdottomia ja näiden maiden näkökulmasta täysin järjettömiä, joten eiköhän aleta varautumaan siihen, että Iranilla on kohta pommi.

Ja toivotaan, että Iran on jo pykälän lähempänä demokratiaa ja oikeusvaltiota siinä vaiheessa, kun niillä pommi.

L
Bomt Kneder, joten eiköhän aleta varautumaan siihen, että Iranilla on kohta pommi.

Ja toivotaan, että Iran on jo pykälän lähempänä demokratiaa ja oikeusvaltiota siinä vaiheessa, kun niillä pommi.

Niinpä. Iran on omituinen ja ristiriitainen maa. Minulla oli iranilaisia opiskelukavereita 80-90-lukujen taitteessa. Maltillisia ammatti-ihmisiä, joille maistui jopa suomalainen joulukinkkukin ("tätä ei kotona saa" ja silmänisku). Toisaalta he suhtautuivat hyvin kriittisesti maansa uskonnolliseen hallintoon (joka oli silloin paljon pahempi kuin nykyisin). Toisaalta he olivat hyvin isänmaallisia ja epäluuloisia USA:n hallinnon suhteen. Vaikka taas toisaalta ihailivat amerikkalaista viihdettä ja sen sellaista. Kuitenkin he pitivät maataan demokratiana.

Minä en ole hirveän huolissani siitä, että Iran saa ydinaseen. Vaikka maa on kiivas Israelin kriitikko, niin en usko että maa alkaa ampua ohjuksia Tel Aviviin. Heidän aikaisempien toimiensa perusteella en uskoisi siihen. Ulkopolitiikassa Iranin pappishallinto on noudattanut koko ajan eräänlaista jyrkkää reaalipolitiikkaa. He eivät ole sotkeutuneet Afganistanin ja Irakin hallintojen sisäpolitiikkaan niillä edellytyksillä mihin heillä olisi edellytyksiä. Esimerkiksi aseellista tukea Irakin Shiioille ei ole tullut, vain sosiaalista ja uskonnollista. Tämän ovat jenkitkin hyväksyneet. Siis järkeviä reaalipoliitikkoja on silläkin puolella.

He ovat tukeneet Hizbollahia, mutta tuki on ollut lähinnä sosiaalista ja taloudellista. Hizbollah on ammuskellut Israeliin omatekoisia epätarkkoja raketteja ja Katjuskoja, joita sisällissodan jäljiltä maassa riittää. Iran ei oloe toimittanut sille modernimpaa venäläistä aseistusta. Vaikuttaa lähinnä siltä, että Iran pyrkii vahvistamaan asemaansa huipputason että ruohonjuuritason vaikutusvallan alueellisena suurvaltana, jolla on uskonnollista ja moraalista auktoriteettiä. Eli en odota maailmanloppua. Huolimatta Andúrilin ja jonkun muun kauhunkuvista, niin Iranin pappisjohto ei ole mitään oppimattomia mullaheja. Karmeita uskonnollisia konservatiiveja kylläkin. Ilmeisen taitavia reaalipoliitikkoja siitä huolimatta.

L
Seuraa 
Viestejä7979

Bomt Kneder

Kirjoiotit:

Minä en ole hirveän huolissani siitä, että Iran saa ydinaseen. Vaikka maa on kiivas Israelin kriitikko, niin en usko että maa alkaa ampua ohjuksia Tel Aviviin.

Samma här. Sellainen skenaario on tietenkin kehiteltävissä, jossa Iran häiriintyy niin pahasti, että Tel Avivissa (tai muualla Iranin ohjusten kantaman sisällä) tärisee, mutta pidän tätä hyvin epätodennäköisenä.

Muiltakin osin yhdyn sanomaasi täysin.

L
Iranin öljy on ja pysyy Iranilaisten omistuksessa. Kuten Saudi-Arabian öljyn on saudien, Irakilaisten öljy irakilaisten,Kyse ei olekaan omistuksesta, vaan hallinnasta. Irakissa on nukkehallitus ja Saudit ovat ok niin kauan kuin palvelevat USA:n etuja.

Käy tarkistuttamasi pääsi. Vakutat pahasti vainoharhaiselta salaliittoilijalta; troppi ja - clips -

Käyty on, kiitos vain. Sieltä vaan ei muuta vikaa löytynyt kuin lievä ahdistuneisuushäiriö, jota sinun kaltaisesi tähtilippunaiivit idiootit eivät helpota.

No, Iranilla on ollut ydinohjelma jo 50 vuotta. Ainoa asia, mikä länttä huolestuttaa, on heidän keskimatkan ja pitkänmatkan ohjuksensa. Samoja kuin Pohjois-Koreassa, eri nimisiä vain. Molempien maiden ohjukset pohjautuvat venäläiseen SS-20 malliin. Kehitystä on tapahtunut merkittävästi. Viime vuoden sotilasparaatissa Teheranissa oli esillä Sahab-3, tai Sahab-4 ohjuksia kuusi kappaletta. Sahab-4 kiistetään. Se on olemassa. Tämä pelottaa jenkkejä, ja kyllä se pelottaa muutakin maailmaa. Sahab-4 kykenee viemään satelliitin avaruuteen kiertoradalle. Tämä on uhka. Se pystyy viemään kamaa kauas. Sotilasparaatissa ohjukset oli verhoiltu banderolleilla: "Death to the USA" " We Wipe Out Sionist Israel"
Jos mullahit saavat päättää,rahaahan siellä on, näin voi pahimmassa tapauksessa käydä. Riski on kuitenkin pieni. Silti, miksi antaa äärifundamilisteille mahdollisuutta tuhota enemmän, kuin autopommeilla tehdään nykyään?
Iran ei tarvitse ydinenergiaa sähkön tuottamiseen tai muuhun energiaan. Heillähän on järkyttävät määrät öljyä ja maakaasua. So?. Ainoa syy on hankkia ydinase. Sille stoppi.

Chair
Seuraa 
Viestejä2833
L
Bomt Kneder

Kirjoiotit:

Minä en ole hirveän huolissani siitä, että Iran saa ydinaseen. Vaikka maa on kiivas Israelin kriitikko, niin en usko että maa alkaa ampua ohjuksia Tel Aviviin.

Samma här. Sellainen skenaario on tietenkin kehiteltävissä, jossa Iran häiriintyy niin pahasti, että Tel Avivissa (tai muualla Iranin ohjusten kantaman sisällä) tärisee, mutta pidän tätä hyvin epätodennäköisenä.

Muiltakin osin yhdyn sanomaasi täysin.


Herää kysymys mihin Iran tarvitsee ydinasetta?

rebel327
Viime vuoden sotilasparaatissa Teheranissa oli esillä Sahab-3, tai Sahab-4 ohjuksia kuusi kappaletta. Sahab-4 kiistetään. Se on olemassa. Tämä pelottaa jenkkejä, ja kyllä se pelottaa muutakin maailmaa. Sahab-4 kykenee viemään satelliitin avaruuteen kiertoradalle. Tämä on uhka. Se pystyy viemään kamaa kauas. Sotilasparaatissa ohjukset oli verhoiltu banderolleilla: "Death to the USA" " We Wipe Out Sionist Israel".

Onko väitteiden pohjaksi jotakin näyttöä? Entä mikä merkitys noiden banderollien tekstillä on eli kuinka vakavasti niihin pitää suhtautua esimerkiksi jos suunnittelee ostavansa tavaratalon ja penthouse-kämpän Tel Avivin keskustasta?

"Die Theorie bestimmt was wir beobachten können."(Albert Einstein)

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat