Seuraa 
Viestejä14145

Haluttavuuden ja osallistumisen areena ~ netin "yhteisönaamakirjat"
[size=85:1246h5mz](Netissä ihmisten kesken leviää ilmiö Facebook 1) - "naamakirja", jossa tehdään sitä mitä on aina tehty. Uutisointi seurailee kansalaisten omaa suoravaikuttamista, uutisvälitystä ja seurustelupäiväkirjaa)[/size:1246h5mz]

[ ... ihminen sosiaalisena eläimenä haluaa hyväksyntää, osallistumista ja joukkoon kuulumista. Internet kaikkien verkkojen äitinä yhdistelee ujommankin äänettömänä tai äänekkäänä, nimellä tai ilman sitä. Naamakirjassa puhutaan vapaasti, avoimesti ja osin salaisuuksia varjelematta ... ]

Niskavaivat ja PC:n äärellä syödyt snacksruoat ovat suurin uhka terveydelle - vastapainoksi saamme "naamakirjoista" - tunnetaan mm. Facebook -ilmiönä - henkistä tyydytystä kisassa ystäväkirjan paisumisesta merkiksi, että olemme huomioidut ja hyväksytyt ... jonnekkin.

Amerikkalainen opiskelija hikeentyi, kun ei löytänyt opiskeluyliopistonsa opiskelijaluetteloita mistään - vapaasti ja helposti. Kirjoitti tietokoneella muutaman ohjelmarivin ja pyysi "kalastusverkkoonsa" ihmisiä kertomaan itsestään ja etsimään muita harhailevia yksinäisiä. Lista opiskelijoista rakentui. Myöhemmin koodinkirjoittaja sai Facebook yhteisöstään satoja miljoonia, kun luopui muutamasta prosentista sen omistuksesta.

Mitä tämä paljon puhuttu "Naamakirja" oikein on? Facebook ja muut vastaavat ovat yksinkertaisesti kohtaamisareenoita, joissa haetaan tunnettuutta, erikoistumista ja esilläoloa - kukin vapaaehtoisesti tavallansa. Tietonsa ja tekemisensä saa kukin ilmaista sillä vapaus- ja avoimuusasteella, mikä itselle ja omalle persoonalle parhaalta tuntuu. Facebook on avatun elämän areena, jossa käyttäjät ilmaantuvat omin erityispiirtein "kehiin" etsimään muita - tuttuja ja ehkä tuntemattomiakin.

Hiljainen tieto, yhteisöllisyys ja tallenteet jälkipolville

Parhaillaan työelämää vaivaa "hiljaisen tiedon" karkaaminen eläkkeelle. Hiljaista tietoa on kaikissa ikäluokissa, ei vain suurissa. Itse suuri sininen, IBM - tuo tietokoneyhtiö, joka muuttui palveluoperaattoriksi yhdistelemään osaamista, rahavirtoja ja ihmisiä rakennutti oman "facebookkinsa" omaan sisäiseen verkkoonsa. Naamakirjat ovat jo arkipäivää IBM sadoille tuhansille työntekijöille.

IBM koki murroksensa samoihin aikoihin kuin kotoinen Nokiamme, 1990-luvun alkutaipaleella. IBM oli aaltonsa pohjalla - nyt, kuten Nokiakin - aaltonsa huipulla. IBM hyväksyi tosiasian, että ihmiset kaikilla tasoilla tekevät busineksen ja asiakaspalvelun, ei organisaatiot tai käskytykset korkeuksista. Kaiken ideaksi syntyi avoimuus, uteliaisuus ja yhteenkuuluvuus kuin keskustelu anarkistiskollektivisteina - "löydä lisää omaan - siitä voi syntyä uutta ja saan vahvistetta itselleni - olinko oikealla vai väärällä tiellä". --- IBM hyväksyi ihmisen oikeasti osaksi IBM-yhteisöä sen kaikilta päätöstasoilta.

Tekijöille annettiin arvo - ryhmät IBM:n sisällä kehittivät vapaasti muotoutuen kehitysprojekteiksi, joille esimiehet antoivat edellytysten täyttyessä rahoituksen. Malli oli aivan uusi. Mallia tuki oma sisäinen "naamakirja" - koska se avautti mieliä, ideoita ja näin innovaatioille oli tie viitoitettu. Jatkuvasti kompleksoituva maailma vaatii yhä suurempia panoksia ymmärtää, oivaltaa ja haluta tehdä yhteisesti synergiaa ja harmoniaa ratkaisuiksi, kuin itse yksin siihen pystyisi.

Huomista maailmaa tehdään jo nyt yksityisten kansalaisten toimesta netissä ja näissä "naamakirjoissa", joissa ryhmätyö hakee nyt suuntiaan ja menetelmiään - ollen tiensä alkutaipaleella. Rakenne, pohja ja perustukset ovat valmiina. Tarpeemme salata asioita heikkenee, koska olemme ymmärtäneet, että vain yhä suurempi yhteen hiileen puhaltava keskitetty vapaan tiedonmuodostuksen "frame" -kehys, voi ratkoa jatkuvasti suurentuvia yleismaailmallisia ongelmia, jotka eivät ole enää yksittäisten maiden, vaan koko globaalin yhteisön yhteisiä.

Facebook ja muut naamakirjat avaavat rajat, sekoittavat rodut, värit, uskonnot ja mielipiteet, jättäen silti reviirit sellaisiksi, joissa turhaa sotaa maasta, vedestä ja puhtaasta ilmasta ei tarvitsisi käydä. Suomi on suomalaisille, Ranska ranskalaisille ja USA amerikkalaisille kuten Intia intialaisille. Verkko ulottuu yli rajojen turvallisesti - ilman fyysistä jännitettä, kun metrossa väri- ja uskontokirjot ylittävät kiusallisuuden rajat.

Naamakirja on avoin kaikille. Suomalaisia tuolla yhteisössä lienee noin 200.000 ja luku kasvaa joka päivä. Verkossa ovat myös blogit, kuva- ja videoarkistot kuin keskusteluareenat - kullekin mieltymyksiensä puitteissa. Yhteisöllisyyden verkostollinen vallankumous alkaa näiden MySpace -, Flickr -, Panoramio -, "naamakirjojen" ja blog-alueiden yhdistelystä. Yhdisteleminen synnyttää virtuaalisia maailmoja tekijälleen juuri siihen tarpeeseen mitä halu, uteliaisuus, tarve ja kyvyt uskallukseen pystyvät synnyttämään.

Maailma on nyt verkoiltaan avoin ja tavallinen kansalainen voi jo harjoitella omaehtoista itsepäätäntää niin kulutusinformoinnissa, politiikassa kuin muissakin yhteisissä asioissa. Maailma muuttuu kansalaista kohden poistaen täyttä riippuvuutta edustukselliseen länsidemokratiaan - olemme tiellä kohti suoraa kansalaisvaikutetta.

1)
Facebook --- LINKKI
http://fi.wikipedia.org/wiki/Facebook

Ilkka Luoma
FACEBOOK --- http://www.facebook.com/srch.php?nm=Ilkka+Luoma

http://ilkkaluoma.vuodatus.net
http://ilkkaluoma.blogspot.com
...............................

Kuvakertomus ylläolevaan mielipidekirjoitukseen-
[ kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä - osa kuvista on kuvattu julkisessa seminaarissa, lähteet: IBM ja Sofor Oy (lähde näissä mainiten) --- kuvina copyright by Ilkka Luoma 2008 ]
LISÄKUVAT (kooste)
http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/28ptt+i ... tieto.html

Kuvat
--- http://www.panoramio.com/user/500685/ta ... 0knowledge ---

Kuvatekstit linkin alta... ryhmänä.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

  • ylös 1
  • alas 1

Sivut

Kommentit (35)

Vierailija

Ilkka

Nyt seuraa kysymys: Kuinka moneen paikkaan postasit ylläolevan kirjoituksesi?

Vastaukseksi haluan positiivisen kokonaisluvun. Voit toki kertoa myös ne paikat johon kirjoituksesi postasit. Jos haluat muuta huttua kirjoittaa lisäksi, ole hyvä vaan.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14145

Naamakirjat lisääntyvät ja keskustelu niiden hyödyllisyydestä (haitallisuudesta) kasvaa. Kaikesta huolimatta tiivistyvissä asutuskeskuksissa on yhä enemmän yksinäisiä ihmisiä - modernisoituva sähköinen viestintäteknologia ja sovellusten monipuolistuminen antaa uusia yhteyksien mahdollisuuksia. Esim. Facebookissa lienee nyt noin 250.000 suomalaista.

Moni on utelias tietämään mikä on "naamakirja" ja asia leviää kulovalkean tavoin, uusia kontakteja syntyy ja vanhoja "sammuneita" yhteyksiä aktivoituu. Saattaa olla eduksi, jos info ja tietämys näistä uusista kontaktointi- ja yhteenkuuluvuusjärjestelmistä leviää.

Onkin sitten jokaisen oma asia, liittyykö vai ei - mutta suoran kansalaisvaikutteen kasvu on uusien sovellusten myötä vankistunut - ehkä lukumääräesimerkkinä sopinee "Light off" -projekti, johon Facebookissa otti osaa puolesta, ei-enempää kommentointia - vastaan kannaotoin noin 5 miljoonaa ihmistä kaikkialta maailmasta.

Oleellista on lisätä tietämystä aiheesta, sillä sosiaalisena eläimenä ihminen kaipaa osallistumista, hyväksyntää ja joukoon kuulumista kuten ennenkin - ja todellisuudessa nämä erityyppiset "naamakirjat" ovat yksi tälläinen väline hakea ryhmään kuulumista ja sen tukea. Valinta on vapaaehtoinen, kuten näillä keskustelufoorumeilla asiallisesti vastaaminenkin ...

Kirjoituksen julkaisi printtipuolella median itsensä valitsemana 18 lehteä ympäri Suomen ...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minullakin oli tili f**kbookissa. Luovuin siitä, koska tuntui, että yksityiset keskustelut muuttuvat siellä julkisiksi eli missä on yksityisyys? Ei missään. Sähköposti on parempi keskustelua varten.

Minua haastettiin vaikka mihin vampyyritappeluihin yms. En osallistunut kertaakaan, koska minulla on yleensä parempaa tekemistä ja toiseksi se
tuntui jotenkin liian ´teiniltä´ Aivan väkisin väännetyltä ´mukahauskalta´ idealta.

En oikeastaan myöskään halua varsinaisesti kuulua johonkin yhteisöön ja profiloitua sitä kautta.

En myöskään pidä ajatuksesta, että joku mulkero jossain rikastuu (muun ihmiskunnan raataessa) siitä hyvästä, että ihmiset itse tuottavat sisällön. Ihmiset luovuttavat itsestään arvokasta markkinatietoa aivan ilmaiseksi.

En pitänyt myöskään kyseisen härpäkkeen käyttöliittymästä ja siitä ajatuksesta, joka on läpinäkyvä, että pitää alkaa ikäänkuin ´keräämään´friendejä todistaakseen itselleen (ja muille) omaa suosiotaan.

Ennen vanhaan kerättiin tarroja tai vaikkapa postimerkkejä. Nyt sitten kerätään tällaista statusta.

Lopuksi vielä pieni vahvistamaton salaliittoteorian poikanen. Jostain luin, että CIA:n joku kiho on samanniminen kuin Feissiböökin joku pomo..

Pitäkää kirjanne, minulla on parempaa luettavaa

Ilkka Luoma
Valinta on vapaaehtoinen, kuten näillä keskustelufoorumeilla asiallisesti vastaaminen.
Kirjoituksen julkaisi printtipuolella median itsensä valitsemana 18 lehteä ympäri Suomen ...Kyllä isojussilla on ihan asiallinen pointti. Eräs foorumikulttuurin säännöistä on että muualla julkaistua kirjoitusta ei saisi postata uudelleen uutena kirjoituksena. Tämä lukee mm. Suomi24:n säännöissä ja varmaankin uudet moderaattorimme kehittävät käytäntöä tässäkin.

Tämä koskee muuten perinteisesti ja erityisesti lehtiä. Jo julkaistua kirjoitusta ei halua julkaista kukaan. Jos on siis tieto siitä. Floodauksesta. Ilmeisesti noissa 17:ssa tapauksessa ei ollut.

Samallahan tässä on nyt selitys näille lukuisille avauksillesi, joissa on hieman outo alustustyyppin en muoto. Nämä eivät ole siis kirjoitettu alunperin tälle palstalle lainkaan.

Hetken tuolla Facialbookissa viihdyin, mutta kuoletin profiilini (kai sekin jossain bittiavaruudessa säilyy hamaan tappiin saakka ). Olihan se aluksi mielenkiintoista etsiä vanhoja tuttuja, mutta pidemmän päälle siitä ei ollut kuin harmia. Saakelin akat kun ei voi käyttää yksityisiä viestejä, vaan kaikki pitää kirjoittaa näkyviin.. On muutamat parisuhdekriisit aiheuttanut tuo, sekä minulle että usealle tutulle. Useimmiten täysin syyttä. Ja sitä spämmiäkin tuli ihan kiitettävästi.
Hi5:ä käytän vielä satunnaisesti, lähinnä pitääkseni yhteyttä ulkomaisiin tuttuihin.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14145
acedia
Ilkka Luoma
Valinta on vapaaehtoinen, kuten näillä keskustelufoorumeilla asiallisesti vastaaminen.
Kirjoituksen julkaisi printtipuolella median itsensä valitsemana 18 lehteä ympäri Suomen ...Kyllä isojussilla on ihan asiallinen pointti. Eräs foorumikulttuurin säännöistä on että muualla julkaistua kirjoitusta ei saisi postata uudelleen uutena kirjoituksena. Tämä lukee mm. Suomi24:n säännöissä ja varmaankin uudet moderaattorimme kehittävät käytäntöä tässäkin.

Tämä koskee muuten perinteisesti ja erityisesti lehtiä. Jo julkaistua kirjoitusta ei halua julkaista kukaan. Jos on siis tieto siitä. Floodauksesta. Ilmeisesti noissa 17:ssa tapauksessa ei ollut.
................

Jeps --- printtimedia tietää, että en rajoita kirjoitusteni lähetystä vain yhdelle lehdelle. Suomi on täynnänsä paikallisia lehtiä, ja katson, että kaikilla pitää olla mahdollisuus tehdä julkaisupäätös, jos aihe on kiinnostava - julkaistaan - jos ei - niin ei palstatilaakaan. Saatu suora lukijapalaute tukee valittua linjaa...

Foorumeilla saa enemmän kannanottoa, jos keskustelu käydään laajasti. Tiede-palsta on yksi foorumi, johon on evaluoitunut omanlainen (samankaltaisuteen pyrkimysefekti) lukija- ja kirjoittajapiiri. Tiede-palsta edustaa siis yhdenlaista sektoria suomalaisesta näkemyskannasta.

Suomessa on myös muita - täysin erilaisia - foorumeita, jossa debatti on erityyppistä ja vastineet rakenteellisesti ja haasteellisesti myöskin erilaisia. Kaikille on sijansa - laaja kannanotto kehittää ajattelua, ymmärrystä ja hyväksyntää erilaisuuteen. "Emme ole samasta puusta"

Itse aihe Facebook - mainittakoon, että on muitakin --- mm. suomalainen Jaiku, joka taisi mennä Googlelle --- on keskusteluaihe, joka on pinnalla monissa piireissä. Facebookin kaltaiset yhteisöllisyyden (social utility) sovellukset ovat tiensä alussa ja onkin hyödyksi, jos aiheesta käydää laajaa debattia, sen kaikilta näkökannoilta - näillä debateilla on vääjäämätön vaikutteensa itse sovelluksen kehitykseen, varsinkin jos polemiikki on laajaa ja rakentavaa.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14145
Dessembrae
Hetken tuolla Facialbookissa viihdyin, mutta kuoletin profiilini (kai sekin jossain bittiavaruudessa säilyy hamaan tappiin saakka ). Olihan se aluksi mielenkiintoista etsiä vanhoja tuttuja, mutta pidemmän päälle siitä ei ollut kuin harmia. Saakelin akat kun ei voi käyttää yksityisiä viestejä, vaan kaikki pitää kirjoittaa näkyviin.. On muutamat parisuhdekriisit aiheuttanut tuo, sekä minulle että usealle tutulle. Useimmiten täysin syyttä. Ja sitä spämmiäkin tuli ihan kiitettävästi.
Hi5:ä käytän vielä satunnaisesti, lähinnä pitääkseni yhteyttä ulkomaisiin tuttuihin.....

Jeps ... haittoja on, näyttää muuten siltä, että tiedot jäävät poistumisenkin jälkeen järjestelmiin - tosin Facebook ilmoitti löyhentävänsä! tiedon säilymistä... sinänsä arveluttava kannanotto - pitäähän käyttäjällä olla oma päätös säilyykö vai ei.

Facebookin yksi täysin uusi elementti onkin tuo tiedon, juorujen ja infon läpinäkyvyys ja vapausaste. Ihmisille on salaaminen, peittely ja hyssyttely vielä tyypillisempää kuin orastava julkisuusnäkymä. Saa nähdä kuinka käy: Voittaako yhteisöllisyyden ja uuden löytämisen hyöty julkisuuden haittojen synnyn, vai tapahtuuko hyväksyntä ja asiaan tottuminen. Informaatioyhteiskunta on uuden alun viivoillansa.

Kukaan ei ole sanonut, että Facebookin kaltaiset järjestelmät ja sovellukset ovat valmiit, ei - ne ovat kehityksensä alkutaipaleella --- vrt. 1900-luvun alun auto nykyisiin - samana on vain 4 pyörää (ja etummaisten kääntyminen), ratti ja penkit istumiselle - milloinhan nuo perusprinsiipit muuttuvat

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14145
Aslak
Onkose naamakirja niinko valokuva-albumi ?
Ja mikä son se facebook ?
Book on ruottiksi kirja , ja ja face olisko sillä jotaki tekemistä kilpa-ajojen kans ?
Siis kilpa-ajoista tehty naamakirja , täynnä formulakuskien naamoja ,,,,,
ei kiinnosta pätkääkään........

Se on ja ne ovat - myös valokuva-albumeita, ja paljon muuta - voit enemmän tai vähemmän fiksuilla kysymyspattereilla testata omia mieltymyksiä muiden kanssa (mielenkiintoinen) --- kehittyy toki huimaa vauhtia ja kysymyspatterit parantuvat... voit etsiä "kadoksissa" olevia kavereita ... voit perustaa foorumeita, voit perustaa kantaaottavia "yhdistyksiä" jne ... Facebook ei tule jäämään "ainoaksi", vaan kilpailu ihmisten huomiosta tulee tuottamaan uusia "facebookkeja" --- kurkkaa saitti --- http://www.facebook.com --- Naamoja on siellä ehkä 150 miljoonaa, kaikki eivät ole formula-kuskeja, eikä siellä nyt esiintyvä "Kimi Räikkönen" saata olla oikeasti Kimi Räikkönen (?)

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14145
Alaston_Apina
Minullakin oli tili f**kbookissa. Luovuin siitä, koska tuntui, että yksityiset keskustelut muuttuvat siellä julkisiksi eli missä on yksityisyys? Ei missään. Sähköposti on parempi keskustelua varten.

Minua haastettiin vaikka mihin vampyyritappeluihin yms. En osallistunut kertaakaan, koska minulla on yleensä parempaa tekemistä ja toiseksi se
tuntui jotenkin liian ´teiniltä´ Aivan väkisin väännetyltä ´mukahauskalta´ idealta.

En oikeastaan myöskään halua varsinaisesti kuulua johonkin yhteisöön ja profiloitua sitä kautta.

En myöskään pidä ajatuksesta, että joku mulkero jossain rikastuu (muun ihmiskunnan raataessa) siitä hyvästä, että ihmiset itse tuottavat sisällön. Ihmiset luovuttavat itsestään arvokasta markkinatietoa aivan ilmaiseksi.

En pitänyt myöskään kyseisen härpäkkeen käyttöliittymästä ja siitä ajatuksesta, joka on läpinäkyvä, että pitää alkaa ikäänkuin ´keräämään´friendejä todistaakseen itselleen (ja muille) omaa suosiotaan.

Ennen vanhaan kerättiin tarroja tai vaikkapa postimerkkejä. Nyt sitten kerätään tällaista statusta.

Lopuksi vielä pieni vahvistamaton salaliittoteorian poikanen. Jostain luin, että CIA:n joku kiho on samanniminen kuin Feissiböökin joku pomo..

Pitäkää kirjanne, minulla on parempaa luettavaa
...

olet oikeassa, kehityksen alkukaareen kuuluvat myös negatiiviset pyrkyryyskomplikaatiot ja itsekkyysmomentin liialliset tavoitteet - karsiutunevat osallistujalaadun parantuessa. Facebook on vapaaehtoinen - ja moni väsyy, koska ei jaksa juoda "lähetettyhä kaljatuoppeja" ja katsella akvaariokaloja

Ehkä parasta ovat perustettavat sisäyhteisöt - ja sitä paitsi voit piilottaa julkiselta katseelta osan tiedoistasi --- valinta on sinun. Voit tehdä omia suosituimmuusryhmiä --- harraste, vakaumus, uskonto tms. valiintumiskriteereillä --- esim. SIPOO-SIBBO.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Aiheeseen hatarasti liittyen:

Yle

Israelilaissotilaalle vankeutta Facebookin käytöstä
Julkaistu 24.04.2008, klo 11.39
Israelin armeijan sotilas on tuomittu 19 päiväksi vankeuteen valokuvien julkaisemisesta internetissä. Asevoimien eliittiyksikön sotilas oli lähettänyt palveluspaikassaan otettuja kuvia Facebook-verkkoyhteisöön ilman esimiestensä lupaa.
Haaretz-sanomalehden mukaan tuomio on ensimmäinen laatuaan. Israelin ilmavoimat on äskettäin ohjeistanut sotilaitaan poistamaan Facebookista mahdolliset asevoimien tukikohtia esittävät valokuvat. Määräys ei kuitenkaan koske kaikkia armeijan sotilaita.

Israelin asevoimilla on ollut vaikeuksia estää arkaluontoisten tietojen vuotaminen julkisuuteen internetin sosiaalisten verkkoyhteisöjen valtavan suosion vuoksi.

YLE Uutiset, AFP


http://www.yle.fi/uutiset/ulkomaat/oikea/id88921.html

Facebookistahan voisi vielä löytyä vaikka tukea Libyalaisille väitteillekkin:
http://www.yle.fi/uutiset/ulkomaat/oikea/id88878.html

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14145
OzziXX
Aiheeseen hatarasti liittyen:
Yle

Israelilaissotilaalle vankeutta Facebookin käytöstä
Julkaistu 24.04.2008, klo 11.39
Israelin armeijan sotilas on tuomittu 19 päiväksi vankeuteen valokuvien julkaisemisesta internetissä. Asevoimien eliittiyksikön sotilas oli lähettänyt palveluspaikassaan otettuja kuvia Facebook-verkkoyhteisöön ilman esimiestensä lupaa.
Haaretz-sanomalehden mukaan tuomio on ensimmäinen laatuaan. Israelin ilmavoimat on äskettäin ohjeistanut sotilaitaan poistamaan Facebookista mahdolliset asevoimien tukikohtia esittävät valokuvat. Määräys ei kuitenkaan koske kaikkia armeijan sotilaita.

Israelin asevoimilla on ollut vaikeuksia estää arkaluontoisten tietojen vuotaminen julkisuuteen internetin sosiaalisten verkkoyhteisöjen valtavan suosion vuoksi.

YLE Uutiset, AFP


http://www.yle.fi/uutiset/ulkomaat/oikea/id88921.html

Facebookistahan voisi vielä löytyä vaikka tukea Libyalaisille väitteillekkin:
http://www.yle.fi/uutiset/ulkomaat/oikea/id88878.html
.........

F:ssa vallitsee usein tahtomaton tai jopa tahallinen vapauden tuntu - systeemin idea on olla avoin ja kerrankin niin, että salailu ei ole kannustettavasti esillä, toki omia tietoja voi tehokkaasti rajata, hyvinkin olemattomiin, mutta ehkä systeemin nyanssit ja mahdollisuudet (käyttöohje) jää tarkkaan lukematta. Toiset suorastaan innoissaan "paljastavat" kaikkea - tarkoituksella tai tahattomasti. Ilmiössä on samaa filosofiaa, kun oli 1960-luvun lopun kukkaiskansa-aatteessa ... joltain osin.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

acedia
Ilkka Luoma
Valinta on vapaaehtoinen, kuten näillä keskustelufoorumeilla asiallisesti vastaaminen.
Kirjoituksen julkaisi printtipuolella median itsensä valitsemana 18 lehteä ympäri Suomen ...Kyllä isojussilla on ihan asiallinen pointti. Eräs foorumikulttuurin säännöistä on että muualla julkaistua kirjoitusta ei saisi postata uudelleen uutena kirjoituksena. Tämä lukee mm. Suomi24:n säännöissä ja varmaankin uudet moderaattorimme kehittävät käytäntöä tässäkin.

Tämä koskee muuten perinteisesti ja erityisesti lehtiä. Jo julkaistua kirjoitusta ei halua julkaista kukaan. Jos on siis tieto siitä. Floodauksesta. Ilmeisesti noissa 17:ssa tapauksessa ei ollut.

Samallahan tässä on nyt selitys näille lukuisille avauksillesi, joissa on hieman outo alustustyyppin en muoto. Nämä eivät ole siis kirjoitettu alunperin tälle palstalle lainkaan.
Meili mahdollistaa lehdilllekin yhtä aikaa postaamisen. Sanomalehdille ai aina ole niin nuukaa kunhan naapurin kilpailijalehti ei ole julkaissut tekstiä ensin. Luoma lienee samanlainen julkisuuskroonikko kuin Ari Ojapelto joka postasi Taloussanomiiin aiemmin Yliopistossa julkaistun tekstinsä. Huomautin toimitukselle ja olivat kiitollisia vinkistä.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14145
Crash
acedia
Ilkka Luoma
Valinta on vapaaehtoinen, kuten näillä keskustelufoorumeilla asiallisesti vastaaminen.
Kirjoituksen julkaisi printtipuolella median itsensä valitsemana 18 lehteä ympäri Suomen ...Kyllä isojussilla on ihan asiallinen pointti. Eräs foorumikulttuurin säännöistä on että muualla julkaistua kirjoitusta ei saisi postata uudelleen uutena kirjoituksena. Tämä lukee mm. Suomi24:n säännöissä ja varmaankin uudet moderaattorimme kehittävät käytäntöä tässäkin.

Tämä koskee muuten perinteisesti ja erityisesti lehtiä. Jo julkaistua kirjoitusta ei halua julkaista kukaan. Jos on siis tieto siitä. Floodauksesta. Ilmeisesti noissa 17:ssa tapauksessa ei ollut.

Samallahan tässä on nyt selitys näille lukuisille avauksillesi, joissa on hieman outo alustustyyppin en muoto. Nämä eivät ole siis kirjoitettu alunperin tälle palstalle lainkaan.
Meili mahdollistaa lehdilllekin yhtä aikaa postaamisen. Sanomalehdille ai aina ole niin nuukaa kunhan naapurin kilpailijalehti ei ole julkaissut tekstiä ensin. Luoma lienee samanlainen julkisuuskroonikko kuin Ari Ojapelto joka postasi Taloussanomiiin aiemmin Yliopistossa julkaistun tekstinsä. Huomautin toimitukselle ja olivat kiitollisia vinkistä.

........
Itse kirjoittajat eivät valitettavasti ole tässä keskipisteessä, vaan jutut mitä tehdään ja erityisesti niiden lukuarvot, siis kuinka ne otetaan vastaan. Lukijapalaute suoraan kirjoittajalle on oleellisin seikka. Sieltä tulee aito tilanne ilman median omaa välihuutoa. Yleensä media julkaisee sitä, mikä menee lukijoihin. Palstoilla voi katsoa aktiviteetteja noista "numeromittareista" ...

Facebookissa asia on ratkaistu kuten blogeissa - "osastollesi" tulevat vain uteliaat tai kiinnostuneet. Toki omaa osastoa voi koettaa aktivoida kutsumalla mahdollisuuksien mukaan paljon omaan frendikansioon" tyyppejä - näin syntyy omalaatuisia frendikansioita, kun osa on sellaisia, että "tutun kummin kaima" --- mutta niistäkin voi syntyä vuoropuhelua ja yhteenkuuluvuutta - kuten jo aiemmin todettuna facebookit ovat kehityksensä alkutaipaleella.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Vierailija

Törmäsinpä Näkökulman foorumilla tällaiseenkin:

Näkökulman moderaattorit
Nimimerkki Ilkka Luoma on toistaiseksi rajoitettu aloittamasta uusia ketjuja. Tämä sen takia, että saman blogiviestin yhtäaikaista bulkkipostittamista useammalle eri foorumille ei koeta meillä toivottavaa keskustelua edistäväksi asiaksi. Nimimerkkiä on lisäksi useasti, mutta turhaan huomautettu tästä asiasta.

-Moderaattorit
Kyllä tuota toimintaasi voisi verrata roskapostittamiseen. On liian helppoa huomionkipeydessään postata sama asia miljoonaan eri paikkaan. Kaikkein hassuinta on laittaa linkki blogiisi, ja sieltä sitten linkki takaisin keskusteluihin täällä.

Banaania sanon minä...

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14145

Hyvin pienellä otoksella palstalaisista 28% on Facebookissa - äänestyksen pohjalta. Katsotaanpa; F:ssa lienee tällä hetkellä noin 250.000 suomalaista, netin käyttäjiä aktiivisesti lienee noin 1,5 miljoonaa, ja 30% olisi 450.000 - ehkä palstalaiset ovat jonkin verran enemmän F:ssa kuin ka. suomalaiset netin käyttäjät.

F:n käyttö saanee aimo annoksen tehostetta, kun F:ssa olevat sovellukset aloittavat toimintansa myös muualla internetissä - läpinäkyvät sovellukset.

Samoin täysin uusia mahdollisuuksia syntyy kun linkitellään eri yhteisöllisyys- ja vertaisverkkoja ja -sovelluksia yhteen käyttäjien toimesta ---> kuvaboxi, flickr, panoramio, myspace, youtube jne ... ja tietysti bloggerit.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14145

Sitä paitsi F on vapaaehtoinen, sieltä pääsee poiskin. Nyt näyttää siltä, että mm. F:n kautta virtuaaliset hahmot lisääntyvät - sinne on luotu kokonaisia mielikuvitusmaailmoja "keskinäisine keskusteluineen..."

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Sitä paitsi F on vapaaehtoinen, sieltä pääsee poiskin.TIesittekö muuten, että maailmassa on parisataa maata ja Suomi on yksi niistä?

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14145

Naamakirjan yksi suosituista osioista on kysymyspatterit, joita voi sitten vertailla muiden - yl. oman ryhmänsä - kanssa.

IBM pitää omaa "naamakirjaa" intranetissään - on jopa sisäisten ja osin "anarkististen" tuotekehityssymbioosien siemennys, lisätuen haenta ja määrärahojen anomus - pyytämättä. IBM seuraa omien sanojensa mukaan todella kiinnostuneesti näiden naamakirjojen kehitystä - kannattaa kurkata alustuksen liitteissä olevat kuvalinkit - ne ovat IBM:n omasta alustuksesta - suoraan - mitään muuttamatta. Niistä voi päätellä miten yli 300.000 henkilön globaali jättiläisyritys hyödyntää yhteisöllisyysresursseja liiketoimintaansa.

Mihinkähän nämä siviilinaamakirjat vielä kehittyvät?

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14145

F:ssa merkittävästi kasvavat aliyhteisöt lisäävät kannatustaan - suurin aliyhteisö on Microsoftin henkilöstö. Monilla yhtiöillä on jo tavallaan "oma naamakirjayhteisö", jossa osallistujat pohtivat keskenään yhtiön menestystä ja tulevaisuutta - jopa orastavaa keskinäistuote- ja palvelukehitystä on syntymässä. Aliyhteisöinä on myös muitakin tavoitteellisia ryhmiä, mm. "Irti muovinkäytöstä" -, "Ei-Natoon" ryhmiä kuin "joukkoliikenne ilmaiseksi" kannatusryhmiä ... ja tuhansia muita ... mm. attac jne...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat