Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tuota, tämä aihe nyt ei taida varsinaisesti kuulua edes muut tiedeaiheet-kategoriaan, mutta pistin kuitenkin jotta saan tämän paremmin esille.

Eli kysymys on, että onko ammattikoulun käyneillä realistista mahdollisuutta päästä opiskelemaan fysiikkaa/muita matemaattisia aineita yliopistoon?
Olen suorittanut koneistajatutkinnon ja opiskellut pari vuotta AMK:ssa. Viimeksi mainitussa paikassa sain kipinän fysiikkaan ja tällä hetkellä olisi enemmän mielenkiintoa tämän opiskeluun yliopistotasolla.

Katselin Helsingin yliopiston sivuja ja hakulomaketta kyseiseen suuntautumiseen, niin huomasin että ilmeisesti "amiksillakin" on mahdollisuus päästä sisään. Onko noissa kuitenkin joitain pisteetuja lukion käyneillä ammattikoulun käyneisiin nähden, vai riittääkö pääsykokeissa annettu näyttö.

Motivaatiota olisi, mutta pelkään että koko homma tyssää siihen, että olen "amis".

Kiitos asiallisista viesteistä etukäteen.

Kommentit (10)

Asia lienee näköjään tabu.

Tarkastin kuitenkin muutamista yliopistoista asiaa lisää ja nähtävästi ylioppilastutkinnolla(ja sen laadulla) on hyvinkin merkittävä vaikutus sisään pääsyyn. Ilmeisesti ammattikoulu taustalla olevien on vain vedettävä kärkipisteet pääsykokeista kilpaillakseen lukiolaisten kanssa. Siis vaikka "amis" saisi huomattavasti paremmat pisteet pääsykokeista kuin lukiolainen, niin sijoitus olisi kuitenkin suurella todennäköisyydellä alhaisempi.

Oma intosi asiaan takaa eteenpäinpääsyn. Työelämässä on myös järkeviä ihmisiä jotka palkkaavat osaamisen perusteella. Lahjakkuudet erottuvat massasta aina jos vain haluavat. Heillä on näkemys tiettyyn asiaan ja pyrkimys edistää sitä vaikka yksin.

Mutta jos intosi on vain hallintotehtävään hinkua, tarvitset kouluarvosanoja ja koulutuksen tuomaa statusta.

Ammattikoulupohjalta valitset pääsykokeen. Lukiosta tulevat valitsevat todistuksen tai valintakokeen.

Valintakokeesta saat 0-60p. 60p vastaa ainereaalin laudaturia.

Todistus:
"Fysiikan valintakokeen voi korvata fysiikan ainereaalin kokeella tai yleisreaalin fysiikan tehtävien vastauksilla. Fysiikan ainereaalin kokeesta annetaan pisteitä seuraavasti: laudatur 60 pistettä (suoravalinta), eximia cum laude approbatur 48 pistettä (suoravalinta), magna cum laude approbatur 39 pistettä ja cum laude approbatur 30 pistettä. Yleisreaalin suorittaneille annetaan enintään 48 pistettä seuraavasti: v. 1993-2005 suoritetun yleisreaalin fysiikan tehtävien vastauksista saatu pistemäärä, ennen v. 1993 suoritetun yleisreaalin fysiikan tehtävien vastauksista saatu pistemäärä kerrottuna luvulla 0,8."

Eli polku on täysin mahdollinen. Vuonna 2007 pääsi 84% valintakokeisiin osallistuneista sisään Fysiikaalisten tieteiden ko.

Ainakin HY:n(varmasti muidenkin) fyssan laitokselle on melko helppo päästä sisään, joten siitä vaan! Opinnot ovat tosin vaikeita, elleivät jopa todella vaikeita. Riippuu keneltä kysytään. Eli esitietoina olisi hyvä olla lukion fysiikka ja pitkä matikka. Tämä ei ole toki välttämätöntä, mutta erittäin suositeltavaa.

Itse opiskelen ko. lafkassa ja olen kyllä tykännyt, eli tervetuloa!

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31108
Liittynyt16.3.2005

Ei se pääseminen mahdotonta ole. Lukiolaisilla on etuja, mutta fysiikan opiskelussa kouluun pääseminen ei ole se keskeinen tulevaisuutta ennustava tekijä. Yleissääntö on, että fysiikkaa pääsee opiskelemaan "kuka vaan", mutta opinnot karsivat väkeä todella rajusti. Pääsykoevaatimuksena on lukiofysiikka ja -matematiikka. Ne on helppo itsekin omaksua, jos viitsii käyttää asiaan aikaa. Ellei viitsi, tai yrityksestä huolimatta siihen pysty, kannattaa suosiolla unohtaa fysiikan opiskelu. Se nimittäin vaatii todellista intohimoa laskemiseen, ja lukemattomia tunteja tehtäviä vääntäen.

Tuo "helppo omaksua" saattaa kuulostaa ylimieliseltä, mutta se on todellisuutta. Tasollinen hyppäys lukion ja korkeakoulun välillä on astronominen, siinä missä lukiossa tahkotaan samaa asiaa viikkoja, korkeakoulussa sitä käsitellään yhdellä luennolla ja yksissä laskuharjoituksissa. Sitten se oletetaan osatuksi, ja edetään uusiin asioihin, joiden pohjatietona aiemmin opittu on välttämätöntä. Parit laskarit laiminlyömällä huomaa järjestäneensä itsensä kuseen, josta noustaan ensi vuonna uudella kurssilla.

Mutta kokeile pois, ei se ota jos ei anna. Sittenpähän sen näet, riittääkö intohimosi todelliseen fysiikan opiskeluun.

totinen
Seuraa 
Viestejä4880
Liittynyt16.3.2005
Neutroni
Tasollinen hyppäys lukion ja korkeakoulun välillä on astronominen, siinä missä lukiossa tahkotaan samaa asiaa viikkoja, korkeakoulussa sitä käsitellään yhdellä luennolla ja yksissä laskuharjoituksissa. Sitten se oletetaan osatuksi, ja edetään uusiin asioihin, joiden pohjatietona aiemmin opittu on välttämätöntä. Parit laskarit laiminlyömällä huomaa järjestäneensä itsensä kuseen, josta noustaan ensi vuonna uudella kurssilla.
Ja ne laskut kannattaa laskea itse tai pohtia suuremmassa porukassa, niin että tajuaa asian; ei kopioida.

Kiitokset viesteistä.

Niin tosiaan ajattelin pitää tässä välivuoden ja olla töissä sekä myös opiskella tunnolla sen ajan. Saisi sitten tosiaan tuon hyvän pohjan yliopisto-opiskelulle. Varmaan kun kahlaisi kunnolla läpi nuo AMK:n fysiikan kirjat Momentti 1:n ja 2:n, niin luulisi vähintään alkeiden olevan hanskassa.
Tietääkö joku kyseiset kirjat?

Jos saat jostain fysiikan perusopintojen monisteet, niin ne ovat varsin hyvä paketti. Varsinkin vanhat olivat käytännössä lukion pitkä fysiikka paketissa.

Voit myös harkita avointa väylää. Opiskelet välivuonna avoimessa yliopistossa perusopinnot. En tiedä arvosanaa, jolla pääsee ilman pääsykoetta opiskelemaan, mutta eiköhän se jostain löytyne.

http://www.avoinyliopisto.fi/fi-FI/opet ... fd59da2536

Uskoisin, että AMK:n fyssan kurssien kirjat vastaavat vähintään lukiotasoa, vaikken mainitsemiasi kirjoja tarkasti tunnekaan. Voit kuitenkin helposti tarkistaa itse asian menemällä lukiokirjoja myyvään kirjakauppaan ja katsomalla miltä ne näyttävät.

Lukiomatikan voi opiskella itse, jos asiat eivät ole jo hallussa. Myös iltaopiskelu tms. on varmaan ihan toimiva reitti. Tärkeintä on handlata vektorit, derivaatat ja integraalit. Joidenkin todennäköisyyskurssien asiat eivät ole kovinkaan keskeisiä. Vaikkakin itse fysiikan tutkimus on luonteeltaan tilastollista ja todennäköisyyslaskenta sitä kautta tietysti jossain vaiheessa välttämätön taito.

Lukiomatikka -ja fysiikka kyllä kerrataan myös yliopistossa läpi, mutta se tehdään niin nopeasti, että jonkinlainen kuva asioista olisi hyvä olla jo etukäteen.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat