Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

[size=150:p59hjpcz]Musta prinsessa on harvinainen suomalaisissa lastenkirjoissa [/size:p59hjpcz]

Julkaistu 25.04.2008, klo 16.38 (päivitetty 25.04.2008, klo 16.52)

Suomessa olisi tilausta monikulttuurisille lastenkirjoille. Päiväkodeissa ja kouluissa on paljon maahanmuuttajia ja adoptoituja sekä lapsia, joiden kodeissa eletään kahden kulttuurin arkea.

Monikulttuurisissa lastenkirjoissa korostetaan yleensä sekä tiedon että ymmärryksen lisäämistä. Kovin runsaaksi tarjontaa ei voi sanoa.

Lasten- ja nuortenkirjojen toimituspäällikkö Tanja Poskela Lasten keskuksesta arvelee, että monikulttuurinen lastenkirjallisuus tekee vasta tuloaan Suomeen.

- Monikulttuurisissa lastenkirjoissa yhdistetään usein faktatietoa ja fiktiota. Me kutsummekin niitä faktiokirjoiksi. Niissä välitetään suomalaisille lapsille tietoa muista kulttuureista, kiteyttää Poskela.

[size=120:p59hjpcz]Kirjat valjastetaan kasvatuksen asialle[/size:p59hjpcz]

Suomalaisissa lastenkirjoissa monikulttuurisuus merkitsee yleensä etenkin suvaitsevaisuuskasvatusta. Samalla lapsille ja nuorille tarjotaan tietopaketteja esimerkiksi gambialaisista tavoista tai korealaisesta ruuasta.

Kirjailija Eeva-Maria Halttunen on julkaissut kolme kirjaa 7-vuotiaasta Petrasta, joka pääsee peilin kautta toisiin kulttuureihin käymään. Kirjoissa Petra on käynyt Senegalissa, Jordaniassa ja Sri Lankassa. Vaikka Halttunen kirjoittaa fiktiota, hän haluaa myös opettaa.

- Toivon, että aikuiset lukevat Petra-kirjoja lapsille ja keskustelevat niistä lasten kanssa. Yhdessä voisi esimerkiksi pohtia, miksi me uskomme ja toimimme omalla tavallamme. Muiden ihmisten tavasta elää voisi ehkä oppia jotakin. Kun ymmärtää ja tietää vähän enemmän, vieraat asiat eivät tunnu kaukaisilta ja pelottavilta, Halttunen arvioi.

[size=120:p59hjpcz]Ennakkoluulot karisevat samastumalla[/size:p59hjpcz]

Monet monikulttuuriset lastenkirjat kertovat arjesta Suomessa. Vaikka kansien välissä on tuhdistikin tietoa, niissä tarjotaan myös samastumisen mahdollisuuksia. Kukapa meistä ei joskus olisi ollut yksinäinen, pelästynyt tai ulkopuolinen? Tarinoiden avulla lukijat voivat harjoitella erilaisuuden kohtaamista.

Suomessa on vielä on matkaa siihen, että monikulttuurisuus olisi niin arkista, ettei ihonväristä tai vieraasta äidinkielestä tehtäisi kirjassa sen kummempaa numeroa.

- Taannoin meiltä kysyttiin, onko meillä satukirjaa, jossa olisi musta prinsessa. Sellaisiakin kirjoja tosiaan pitäisi olla, joissa ei korosteta esimerkiksi ihonväriä. Riittäisi, että tarina on hyvä, pohtii toimituspäällikkö Tanja Poskela Lasten keskuksesta.

Radion kulttuuriuutiset
Matkaa on vielä paljon myönnettäköön mutta määrätietoisella työskentelyllä
monikulttuurisuuden eteen voidaan saavuttaa paljon jo muutamassakin vuodessa.

Seuraava sukupolvi on aina edellistä valistuneempi ja lopulta päästään
tilanteeseen, jossa monikulttuurisuus ei ole kenellekään ongelma vaan
koko kansalle voimavara josta ammentaa.

http://www.yle.fi/uutiset/24h.html

Sivut

Kommentit (198)

Toope
Seuraa 
Viestejä25073
Liittynyt23.7.2006
ennakkoluuloton
Seuraava sukupolvi on aina edellistä valistuneempi ja lopulta päästään tilanteeseen, jossa monikulttuurisuus ei ole kenellekään ongelma vaan koko kansalle voimavara josta ammentaa.

Hyvin olet viralliset iskulauseet opetellut.

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

Peili olisi se keksintö, jota arabialainen ja islamilainen maailma tarvitsisi. He voisivat sen kautta nähdä syyllisen siihen, miksi omat yhteiskunnat eivät toimi.

http://tinyurl.com/jbs6kqp

Erinomaista jatkakaa samaan malliin niin saadaan kaikki maahanmuuttoon liittyvät ongelmat hoidettua pois! Kiitän sinua "ennakkoluuloton" oikein olantakaa kun tuot laajemmin esille näitä asioita!
Mahtavaa kohta ei ole hallituksessa enään paljon monikultturismi intoilija pellejä!
Sillä olen huomannut mielenkiintoisen ilmiön koulussani:
Mitä enemmän tehdään tuollaisia "suvaitsevaisuuden" osoituksia vaikka pieniä ovatkin sitä enemmän ulkomaalaisviha kasvaa!

Olen katellut tämän aloittajan aiempia viestejä ja epäilempä ettei ole trolli vaikka osa jutuista onkin täysin älyttömiä.

Ainiin, musta prinsessa sadussa olisi syrjivä ja rasistinen. Prinsessa olisi selvästi tunnistettavissa kuvauksen (ja jopa kuvien) perusteella tummaihoiseksi ja siten omiaan luomaan syrjiviä mielikuvia lukijan mielessä. Pahimmillaan lukija voi kiihoittua prinsessaa, tai jopa koko kansanryhmää kohtaan.

180°
Kuinka monta neekeri-prinsessaa historia tuntee?Öh, aika monta! Laskeppas kaikki historian tuntemat kuningaskunnat mustien asuttamilta alueilta. Siis ne joissa on ollut tyttölapsia.

Nyt sitten vaan muutetaan kaikki sadutkin niin ettei vaan pikku neekereille tule paha mieli!

Päivitty lastenlaulu:
Musta prinsessa Ruusuinen asui linnassaan linnassaan. Vuossadan nukkui musta Ruusunen...

Neekerikutri ja kolme karhua.

Kolme mustaa porsasta.

Mustahilkka

Nils Negersson

jne.

Minkähän vuoksi afrikkalaiset isät ja äidit kertovat lapsilleen satuja norsuista ja leijonista?
Miksi he eivät kerro satuja jääkarhuista tai pingviineistä?

Dredex
Nyt asutaan pohjois-Euroopassa, täällä on ihan perinteisesti ollut vaaleita prinsessoja. Ei pidä vääristellä historiaa.
Haha, satukirjathan ei yhtään vääristä historiaa? Kaikki oli vain kaunista ja onnellista. Ja täällä Pohjois-Euroopassa ei voi historiaa vääristelemättä kertoa esim. japanilaisia kansansatuja, tai Afrikkalaisia eläinsatuja, saati sitten, hui kauhisus, satua jossa on vaikka Hottentottikuningas joka luovuttaa jalkapallon ja tyttärensä(prinsessa) pojalle joka pelasti kylän?

No mutta jos haluaa kertoa afrikkalaisen sadun, niin kertokoon ja mainitkoon siinä sitten mustan prinsessan mutta myöskin kertokoon, että tapahtumat sijoittuvat Afrikkaan. Mutta jos kertoo pohjoiseurooppalaisen sadun, niin ei pitäisi sotkea kuvioita asioilla, joita pohjoiseurooppaan ei kuulunut.

Dresden
Seuraa 
Viestejä1191
Liittynyt16.3.2005
Dredex
No mutta jos haluaa kertoa afrikkalaisen sadun, niin kertokoon ja mainitkoon siinä sitten mustan prinsessan mutta myöskin kertokoon, että tapahtumat sijoittuvat Afrikkaan. Mutta jos kertoo pohjoiseurooppalaisen sadun, niin ei pitäisi sotkea kuvioita asioilla, joita pohjoiseurooppaan ei kuulunut.Oikein! Sadun aina ankkuroiduttava tiukasti todellisuuteen!

Die Lust zur Zerstörung ist eine schaffende Lust. - Jules Elysard

Dredex
No mutta jos haluaa kertoa afrikkalaisen sadun, niin kertokoon ja mainitkoon siinä sitten mustan prinsessan mutta myöskin kertokoon, että tapahtumat sijoittuvat Afrikkaan. Mutta jos kertoo pohjoiseurooppalaisen sadun, niin ei pitäisi sotkea kuvioita asioilla, joita pohjoiseurooppaan ei kuulunut.No, ei tietenkään Ei tuossa alkuperäisessä jutussakaan puhuttu Suomalaisista saduista vaan suomen kielisistä.

Dresden
Dredex
No mutta jos haluaa kertoa afrikkalaisen sadun, niin kertokoon ja mainitkoon siinä sitten mustan prinsessan mutta myöskin kertokoon, että tapahtumat sijoittuvat Afrikkaan. Mutta jos kertoo pohjoiseurooppalaisen sadun, niin ei pitäisi sotkea kuvioita asioilla, joita pohjoiseurooppaan ei kuulunut.Oikein! Sadun aina ankkuroiduttava tiukasti todellisuuteen!Jep, meilläkin luetaan iltaisin vain Mitä-Missä-Milloin kirjoja

peippo
olen huomannut mielenkiintoisen ilmiön koulussani:
Mitä enemmän tehdään tuollaisia "suvaitsevaisuuden"
osoituksia vaikka pieniä ovatkin sitä enemmän
ulkomaalaisviha kasvaa!Kyseessä olevan subjektiivinen ennakkoluulosi, jota ruokit negatiivisilla
havainnoilla ja positiivinen kehitys jää huomaamatta. Kaikenkaikkiaan ollaan kuitenkin
matkalla suvaitsevampaan suuntaan ja varsinkin ala- ja yläkoulumaailmassa, koska
sieltä pysyvä muutos on helpompi ja kivuttomampi saavuttaa.

Jos sinä Peippokin avaat välitunnilla silmäsi ja katsot ympärillesi, voit helposti huomata,
että olemme kaikki ihmisiä eikä mitään oikeita rotueroja ole olemassa.

Saman havainnon voi tehdä kuka hyvänsä vaikkapa kaupungilla kävellessä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat