Seuraa 
Viestejä45973

http://www.yle.fi/uutiset/ulkomaat/oikea/id89085.html

[size=150:1lqf3dcn]Viikinkikuningattaren hautakumppanin mysteeri ei selvinnyt[/size:1lqf3dcn]
[size=85:1lqf3dcn]Julkaistu 25.04.2008, klo 19.11[/size:1lqf3dcn]

Uusi tutkimus on vapauttanut liki 1 200 vuotta sitten eläneet viikingit murhasyytteestä. Viikinkikuningattaren haudan avaaminen paljasti, että kuningattaren kanssa haudatun naisen murtunut solisluu oli ehtinyt parantua jo viikkojen ajan ennen kuolemaa. Se kumosi epäilyt siitä, että murtuma olisi aiheutunut rituaalisen surman yhteydessä.

Kaksi naista oli alun perin haudattu 22 metrin mittaiseen Osebergin viikinkilaivaan, joka paljastui vuonna 1904. Jo silloin heräsi epäilys, että viikinkikuningattaren kumppani oli varta vasten surmattu palvelija, jonka tarkoituksena oli toimia kumppanina kuolemanjälkeisessä elämässä.

- Meillä ei ole syytä epäillä, että väkivalta olisi ollut naisen kuolinsyy, Oslon yliopiston anatomian professori Per Holck sanoo kuitenkin uutistoimisto Reutersille. Holck arvioi, että murtuma olisi voinut syntyä esimerkiksi kaatumisesta ja nainen olisi saattanut saada aivovaurion. Murtuma ei Holckin mukaan kuitenkaan yksinään selitä kuolinsyytä.

Arkeologit kaivoivat viikinkikuningattaren haudasta Norjassa viime syyskuussa. Hauta avattiin, sillä tiedemiehet halusivat selvittää vuonna 834 haudatun kuningattaren hautakumppanin henkilöllisyyden.

Ovatko vainajat äiti ja tytär?

Yksi vaihtoehdoista on, että nainen oli kuningattaren tytär, joka on menehtynyt samoihin aikoihin esimerkiksi samaan tautiin. Tutkimus on paljastanut, että toinen naisista on noin 80 vuoden ikäinen, toinen puolestaan arviolta 50-vuotias. Aiemmin naisten epäiltiin olevan 60 - 70 ja 25 - 30 -vuotiaita.

Luissa ei kuitenkaan ollut riittävästi DNA:ta sukulaissuhteen määrittämiseen.

Kemialliset kokeet mahdollistivat sen selvittämisen, mitä ihmiset ovat syöneet ja sitä kautta antoi viitteitä vainajien henkilöllisyydestä. Viikinkiaikana esimerkiksi hirvenliha oli arvostettua, kun taas köyhemmät ihmiset söivät kalaa.

Tutkimukset paljastivat, että naiset olivat korkeassa asemassa eläessään. Heidän ruokavalionsa koostui suurilta osin lihasta. Nuoremman naisen hampaat myös kertoivat tämän käyttäneen metallista hammastikkua, mikä oli harvinaista viikinkiajan Pohjolassa.

Haudassa parrakas kuningatar?

Vanhemman naisen luista selvisi, että hän sairasti syöpää.

- Kyse on parantumattomasta syövästä, joten olen melko varma, että se oli hänen kuolinsyynsä, Holck sanoo.

Tutkijat ovat pitkään uskoneet, että vanhempi nainen olisi legendaarinen kuningatar Åsa, joka oli Harald Mustan äiti. Harald Mustan pojasta Harald Kaunotukasta tuli ensimmäinen koko Norjan kuningas. Harald Kaunotukka hallitsi vuosina 872 - 930.

Kuningatar Åsan tiedetään kärsineen synnynnäisestä hormonihäiriöstä. Hormonihäiriön takia hänelle muun muassa kasvoi parta ja hänen ruumiinrakenteensa oli tanakka.

Osebergin laivaksi kutsuttu löytö oli yksi 1900-luvun suurimpia arkeologisia sensaatioita. Itse laivaa säilytetään nykyisin oslolaisessa museossa. Naiset sen sijaan haudattiin uudelleen vuonna 1948.

Reuters


Lihaa ja metallista hammastikkua ja vielä parrakas syöpää sairastava kuningatar. Olikohan edes sinisilmäinen tai valkohiuksinen?

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat