Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Pysähdyin miettimään, että kerkiääkö ruoasta n. 8 metrisen suolistomatkan aikana imeytyä kaikki rasva, sokerit ja proteiini, vai poistuuko osa peräpäästä prosessoimattomana? Jos söisin 100g painoisen rasvapallon (teoreettisesti), niin imeytyykö 100g rasvaa elimistööni? Entäs jos suoleni olisi 2/3 pituudeesta?

Olisi kiva saada jokin tuntuma, että kuinkatehokkaasti ihmisen suolisto irrottaa ruokamassasta ravintoainekset.

Kommentit (6)

Uloste (lat. faeces) on eläimen peräaukosta poistuvaa ruoansulatuksen jätettä. Se on ruumiinlämpöistä ja yleensä kiinteähköä ainetta joka koostuu ruoan sulamattomista osista, bakteereista, limasta ja ruoansulatuselimistön omista eritteistä.Lähde: Kakkapedia

Uloste näyttäisi olevan suurilta osin biomassaa, joka olisi paremmilla sisusvehkeillä hyödynnettävissä. En tosin ole asiantuntija, epäilemättä Olli V ja Teräsnallepuh osaavat kertoa enemmän kakan sisältämistä kaloreista.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Jotenkin tuntuu ettei se kaikki energia mene talteen. Join joskus jonkin aikaa päivittäin melkein lasillisen rypsiöljyä, missä on aikas paljon energiaa, mutta en lihonut, itseasiassa laihduin pikkaisen.

くそっ!

Itseänikin asia on pohdituttanut. Eli esimerkkinä syön vaikka ns. höttöleipää eli tyhjiä kaloreita sisältävää vaaleista jauhoista tehtyä ranskanleipää tietyn kalorimäärän, ja sitten syön saman kalorimäärän verran vaikka 100% täysjyväisiä Uotilan maalaisruislimppuviipaleita, joissa on kuitua yli 9 %. Näitä molempia erikseen vaikka muutaminen viikkojen ajan niin että muuta kalorimäärää tai ruoka-aineita ei muuteta. Tietenkin ulosteen määrä lisääntyy huomattavasti ja täysjyväleipää saa syödä enemmän jotta saadaan sama määrä kaloreita. Täysjyvä täyttää nopeammin ja enemmän, joten nälkä pysyy paremmin poissa. Kuitenkin myös paino alkaa laskemaan täysjyväleipää syödessä kun höttöleivällä se pysyi vakiona samalla kalorimäärällä leipää. Tulee mieleen että täysjyväleivän kaikki kalorit eivät ehdi elimistöön imeytyä ennen suoliston läpi kulkemistaan, eli jokin täysjyväleivän osa, vaikka kuitu estää osaa kaloreista imeytymästä. Yleisemminkin täysjyväviljavalmisteet tuntuvat auttavan laihdutuksessa vaikka niitä söisi pakettien kalorimäärien mukaan saman verran kuin vähäravinteisempia vaaleista jauhoista tehtyjä tuotteita. 100 % täysjyväpastat, täysjyväcouscous, täysjyväriisi, täysjyvä-grahamjauho täyttävät nopeammin eikä niitä edes tarvitse syödä yhtä paljon aterialla kuin höttöjauhoja, mutta vaikka niitä söisi saman verran kalorimäärällisesti, paino alkaa pudota jos muu syöminen pysyy samana. Aivan kuin kalorit olisivat tiukemmassa kiinni.

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005

Suolisto säätelee ravinteiden imeytymistä kehon tarpeen mukaan. Siihenhän benecolin kasvisterolinkin vaikutus perustuu: kun suoli imee tarpeeksi kasvisterolia, se imee vähemmän Evil Kolesterolia. Aliravitun ihmisen suolisto imee ruuasta kaiken irti paljon perusteellisemmin kuin yltäkylläisen yksilön.

Imeytyminen myös vaihtelee yksilöllisesti, suoliston bakteerifauna vaikuttaa, ja on olemassa suolistosairauksia jotka heikentävät ravinteiden imeytymistä. Ja mitä siihen rasvapalloon tulee, rajat tulevat vastaan siinäkin paljonko sappea ja lipaasia maksa ja haima pystyvät tuottamaan sen hajottamiseksi, jotta se voi imeytyä. Suuri rasvamäärä hulahtaa suolesta läpi.

Jotkut ravintoaineet eivät imeydy yksinään, vaan vaativat oikeat olosuhteet. Esim. rasvaliukoiset vitamiinit eivät sellaisenaan imeydy, ellei ruuassa ole myös rasvaa.

Ravinnon imeytyminen ohutsuolen läpi on osittain myös aktiivinen, energiaa kuluttava prosessi. Siksi pahasti aliravittu ihminen saattaa menehtyä shokkiin jos hän syö liian paljon ruokaa yhdellä kertaa.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat