Seuraa 
Viestejä45973

Tiedän miehen, jolla on todettu katkokävely ja kyseessä on valtimokovettumatauti. Toinen jalka - pohje - on paha, voi kävellä vain hyvin vähän aikaa. Toinen on vielä ok, joskin siinäkin on todettu kovettumaa. Hän ei ole koskaan tupakoinut, ei ole kolesterolia, ei yhtään ylipainoa, on harrastanut lapsesta asti liikuntaa ja ravintopuolikin on hyvä. Ikää on liki 80. Kaikki veriarvot ovat hyviä. Verenpainelääkitys on, se onkin ainoa. Lääkäri sanoi, että ainoaksi syyksi hän katsoo perinnölliset tekijät. Mutta kun ei suvussakaan kovin esiinny valtimokovettumia. ( tai ei vain ole tullut todettua ? )

MUTTA; vaikuttaako myös alkoholin käyttö?, sitä hän kyllä on käyttänyt, yleensä väkeviä viinoja, 40 - 60 %. Usein humalaan asti ja tätä hän ei lääkärille sanonut. Muttei häntä voi sanoa alkoholistiksi, silloin tällöin. Korkeintaan 6 kertaa kuukaudessa, joskus 4 ja joskus alle. Joten, voiko alkoholinkäyttö olla osasyy? Ainoastaan siitä se ei tietenkään voi johtua, sitähän lääkäri olsii varmasti selvittänyt. Ja mikäli alkoholi voi vaikuttaa, niin kuinka usein tapahtuvia humalatiloja se suurinpiirtein edellyttäisi? Olisi mielenkiintoista kuulla, mitä täällä sanotaan.

  • ylös 2
  • alas 7

Kommentit (1)

rita
Seuraa 
Viestejä65

Valtimonkovettumataudista eli ateroskleroosista on tohtori.fi:ssä:

"Ateroskleroosi alkaa yleensä tietyistä anatomialtaan tietynlaisista kohdista, erityisesti sellaisista, joissa suuri valtimo haarautuu pienempiin valtimoihin. Sepelvaltimot ovat erityisen alttiita ateroskleroottisille epämuodostumille. Sana "athero" tarkoittaa rasvaa. Ateroskleroottisen kehityksen ensimmäiseen vaiheeseen kuuluvat endoteelin alle kertyvät lipidit. Tämän taustalla on ravinnon liian suuren energiapitoisuuden sekä liian vähäisen liikunnan aiheuttama lipidien ylikuormitus elimistössä, jonka seurauksena veren kolesteroli- ja triglyseridipitoisuudet suurenevat.

Kolesterolia tarvitaan yleensä sukupuolihormonien ja sapen tuotantoon, mutta jos henkilö syö enemmän kuin on tarvittavan energian vuoksi tarpeen, järjestelmä ylikuormittuu ja kolesterolia ja triglyseridejä sisältävät lipidihiukkaset (kutsutaan myös huonoksi kolesteroliksi tai LDL-kolesteroliksi) puristuvat endoteelisolujen väliin ja päätyvät näin endoteelin ja valtimon lihaksen väliseen tilaan.

LDL-hiukkasten huono metaboloituminen edesauttaa ongelmatilannetta, jossa lipidihiukkaset joutuvat endoteelitilan alle. Tämän taustalla on hyvin usein geneettinen häiriö. Verenkierrossa antioksidantit suojaavat LDL-hiukkasia hapettumiselta (prosessilta, jossa lipidit härskiintyvät). Tyypillisiä antioksidantteja ovat esim. C-vitamiini, E-vitamiini ja seleeni, joita saamme ravinnosta. Endoteelin alaisessa tilassa nämä antioksidantit eivät kuitenkaan ole kovinkaan tehokkaita, ja lipidihiukkaset härskiintyvät. Tämä prosessi käynnistää ateroskleroosin muodostumisen. Elimistö haluaa päästä härskiintyneistä hiukkasista eroon, joten immuunijärjestelmä aktivoituu. Valkosoluja otetaan apuun verenkierrosta, kemiallisia immuuniaktivaattoreita vapautetaan ja inflammatorista prosessia ylläpidetään, mikä johtaa ateroskleroottisten kertymien syntyyn."

Kolesterolin kannalta yleensä vain kohtuullinen alkon käyttö on suotavaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat