Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Käsi ylös kuka näin vappuna palaa vanhojen "työväenlaulujen" pariin. Aloin tässä dokaamaan kevyesti ja sipaisin soimaan KOM-teatterin tuotantoa. Hyvää poppia ne ovat edelleenkin.

Tämä siis siksi, että vanhempani olivat stallareita 70-luvulla, ja muksuna sain kuulla vappuna ja muulloinkin näitä lauluja. Vaikka pappa ja mamma sanoutuivat luonnollisesti irti nuoruutensa typeryydestä, laulut jäivät.

On vaikea tarpeeksi korostaa, kuinka vastenmielisenä pidän taistolaisliikettä ja tämän liikkeen seuraajia ajassa.

Mutta yhtälailla pystyn hyvin kuuntelemaan varhaista gangsta-rapia, black metallia ja mitä tahansa, josta löytyy ns. kipinää. Mielestäni taistolaisten ainoa positiivinen saavutus oli loistava musiikki. Se luo liikkeen ideoista sellaisen kuvan, joka vetoaa moneen edelleenkin. Samalla tavalla toimii normaali "asenteeton" pop-musiikki. Vetoavaa, hyvää, toimivaa.

I rest my case.

Sivut

Kommentit (40)

Aikoinaan meillä oili poikien kanssa vireillä musiikkiprojekti nimeltä Agit-prop teens. Se oli vastaus tuossa -99 kieppeillä ilmestyneelle ruotsalaiskierrätykselle ABBA-teens, jossa pikkupojat -ja tytöt vetelivät abban musiikia covereina ja rahoja pois listoilla. Se olisi onnistuessaan ollut hauska vetäisy.

Ultra Bra oli mielestäni hiton huono. Ne olivat liian tosissaan, liian poliittisia, ihan kakkaa. Edelleenkin, Chydeniuksen ja kumppaneiden populaarimusiikillinen perintö on mielestäni erittäin vahvaa. Joku voisi niistä jotain ammentaa vielä.

Mummo
70-luku oli kamalaa aikaa nuorelle opiskelijalle. Mutta musiikki, ai että oli uljasta!Päinvastoin - silloin oli tunne, että toiminnalla on merkitystä, oli jotain, jonka puolesta tunsi elävänsä

- Metallinlakko ja lakkolaissolidaarisuus
- Vietnamin sodan vastustaminen
- Portugalin vallankumouksen tukeminen
- Chilen kansan tukeminen fasisteja vastaan
- Siirtomaiden vapaustaistelun tukeminen
- USA:n imperialismin vastustaminen
- Kuuban vallankumouksen ja Etelä-Amerikan tukeminen

ja ennen muuta revanssin rakentaminen vuodesta -18

Mutta, vielä tulee toisenlainen aika, jolloin ...

Murva
Käsi ylös kuka näin vappuna palaa vanhojen "työväenlaulujen" pariin. Aloin tässä dokaamaan kevyesti ja sipaisin soimaan KOM-teatterin tuotantoa. Hyvää poppia ne ovat edelleenkin.Noh, porvari se nukkuu huonosti täälläkin..

Itse 70-luvun aikoja hyvin huonosti muistan, liian nuori siihen aikaan ymmärtämään mitään. Taistolaislaulut on kuitenkin kaikessa väkevyydessään jääny päähän soimaan..

Balladi toveri Viljasesta on tosiaan yksi vahvimpia.

kun kiduttajat uupuivat
hän sanoi: jatketaan!

Tuo on yksinkertaisesti vetoavasti ja vahvasti ilmaistu. Sitä en tiedä tarkalleen, onko Viljanen historiallinen henkilö. Niin vieraantunut olen punaisten historiallisesta todellisuudesta.

Kiinnostaisi muuten tietää, miten oikeaoppisesti pitäisi ymmärtää biisin Ikiliikkuja sanat (ääni oli Korhosen, KOM, kait). Ei nyt ole käsillä ko. kappaletta, mutta asiantuntijat muistavat varmaan. Jotenkin näin

otetaan kolmas laji, otetaan uudistaja
uudistajan veri ja hiki on rasvana
jo toimii, sanoo epäilijä, vuosituhansia

jo pyörii ikiliikkuja kun uudistaja uudistaa
ja rattaita rasvailee
---
En nyt enempää muista, mutta kyseessä on outo naureskelu "uudistajalle"; mikään ei muutu. Uudistaminen on vain näennäistä. Kuka on tämä "uudistaja"? Revisionisti, "puolueeton humanisti", vai joku jo hukattu ajankohtainen kärki.

Kun minähän ymmärrän tämän biisin nykyään alusta loppuun kyynisenä todellisuuden kuvauksena. Turha muuttaa mitään. Eli tämän voisin allekirjoittaa nykyäänkin. Ei se näin ole voinut mennä.

Stinger
Seuraa 
Viestejä4719
Liittynyt18.2.2006
Pubi
Tämä Chydeniuksen kappale on yksi kauneimmista:

http://www.youtube.com/watch?v=RmVFG2tBLHA

Stingerin mainitsema kappale on tuttu - muistan melodian, mutten tarkemmin sanoja.
Tosi hieno laulu tuokin on kyllä. Tässä parin kolmen vuoden aikana olen paljolti ollut kiinnostunut juuri 60-, 70-lukujen musiikista sekä ulkomailla että Suomessa. Ei tule mitenkään mieleen tuon mainitsemani kappaleen nimi, mutta olisiko ollut Katri-Helena laulajana sitten suomenkielisessä versiossa. Jotenkin muistelen, että alunperin Etelä-Amerikan jostain maasta on alkuperäinen kappale lähtöisin...

”Tietämättömyys antaa ihmiselle paljon luultavaa.”
-George Eliot

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat