Seuraa 
Viestejä45973

Kun en kemiaa oikein tunne, kyselisin asiasta paremmin perillä olevilta, miksei hiilidioksidia voida käyttää uudestaan? Hiilidioksidia tulee kun hiiltä poltetaan, hiili yhtyy happeen eli hapettuu (palaa), C-O-C -molekyyli syntyy. Hiilidioksidi on yleisin kasvihuonekaasu ja sen päästöt ovat tärkeässä asemassa päästökaupoissa. Huonosti reagoiva kuulemma.

Hiilidioksidia kun sekoitetaan veteen, siitä tulee hiilihappoa jota on limsoissa. Hiiidioksidia jäädytettäessä -78°C saadaan kuivajäätä joka haihtuu, ei muutu nesteeksi kuin erittäin kovassa paineessa. Sitä kuivajäätä käytetään savukoneissa.

Kuitenkin, miksei hiilidioksidista voida ottaa happea pois ja polttaa hiiltä uudestaan? Se veisi saman verran energiaa ilmeisesti? Mutta eikö sitä voisi sekoittaa johonkin tai jäädyttää tai muuta? Ilmeisesti ei, koska sen päästöjä pyritään vain vähentämään muun muassa rakentamalla ydinvoimaa hiilivoimaloiden sijaan.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (4)

En suinkaan. Haluaisin tietää, mitkä olisivat järkeviä tai mahdollisia vaihtoehtoja hiilen kierrätykseen. Se kun on paha saaste. Keskustelua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Periaatteessahan se olisi mahdollista. Johdetaan hiilidioksidi vaikkapa GFR-ydinreaktorin (kaasujäähdytteinen hyötöreaktori, VHTR syttyisi käsittääkseni hapen vaikutusesta palamaan tällaisessa käytössä) läpi, jolloin se hajoaa hiileksi ja hapeksi.

Tässä tosin ei ole mitään järkeä, sillä energiaa tarvitaan tässä prosessissa yhtä paljon, kuin hiilen polttaminen tuottaa. Tällainen ikiliikkuja on siis (kuten kaikki muutkin ikiliikkujat) mahdoton.

Tärkeintä olisi saada mahdollisimman nopeasti hiilidioksidin erotus savukaasuista ja sen loppusijoitus vaikkapa jossakin mineraalimuodossa mahdollisimman kustannustehokkaaksi. Siis hiilidioksidin sekvestrausta tulisi kehittää nykyistä roimasti taloudellisemmaksi.

Nythän esim. teollisuuden tai ajoneuvojen savukaasuista ei eroteta hiilidioksidia johtuen laitteiston ja sen käytön hintavuudesta. Joitakin poikkeuksia toki löytyy lähinnä prosessiteollisuuden puolelta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat