Seuraa 
Viestejä8877
Liittynyt25.8.2005

Mistä johtuu, silmistäni, digitekniikasta, signaakiviipeistä vai miten, mutta nopeat tilanteet TV-kuvassa näkyvät varjokuvana. Epämukava tunne tulee, kun osa kuvasta näkyy suttuisena ja epäselvänä.

Toinen ongelma on selkeästi kuvan ja äänen ajoitus. Ääni tulee ennen kuvaa ja kiekko on selostajan mukaan maalissa ennenkuin on edes lauottu. Kuva ja ääni pitäisi synkronoida lähetykseen oikein, jos ne pitkän etäisyyden ja käsittelytekniikkojen viipeiden vuoksi saapuvat eri aikaan perille.

Sivut

Kommentit (16)

Tuo ihme häntiminen johtunee NTSC->PAL -muunnoksesta. Amerikassahan tv:n kuvataajuus on 60 puolikuvaa (tai kokokuvaa HD:lla) sekunnissa, täällä taas 50. Luulisi vain, että ammattilaisvehkeillä tuo muunnos onnistuisi vähän paremmalla laadulla, vaikka se lennossa pitää tehdäkin (suora lähetys kai?).

DVDPlazalla on asiaa myös ihmetelty:
http://www.dvdplaza.fi/forums/showthrea ... ost1069288

Tuo muunnos pitäisi olla mahdollista tehdä kunnollisesti. Samoin kuin äänen ja kuvan synkkaaminenkin. Ilmeisesti se on helpompaa saada sössittyä.

Yksi mahdollisuus on lomituksen poistossa tapahtunut kämmäys. Tämä ei olisi YLElle ensimmäinen kerta. Joskus sitä on jopa kutsuttu efektiksi.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31147
Liittynyt16.3.2005

Se johtuu kuvan pakkaamisesta. Digitaalista kuvaa (PAL-lähetykset, jotka olivat vapaita tuollaisista virheistä, on jo lopetettu) pakataan kaistan pienentämiseksi. Jos kuvassa on vain vähän liikkuvia osia, pakkaaminen ei näy niin selvästi, mutta jos koko kuvassa on paljon liikettä tai koko kuva kääntyy kameraa käännettäessä, pakkaamisen vaikutukset tulevat selvästi näkyviin. Pakkaussuhde olisi kyllä johonkin rajaan asti säädettävissä, ja ainakin Suomessa olisi kaistaakin käytössä, mutta kun kerran suuriman osan katselijoista pääkoppiin on iskostunut vuosia virallisessa valtionpropagandassa rummutettu digitaalitekniikan kertakaikkinen ylivertaisuus, kuvan häiriöt eivät tunnu suurta yleisöä haittaavan. TV-yhtiöt antavat surutta kultasilmien kärsiä tarpeettoman suuresta pakkauksesta.

Hieman samantapaisia ilmiöitä voi itse kokeilla pakkaamalla jpeg-kuvaa sopivalla kuvankäsittleyohjelmalla.

Itsellä keskusbopxi ja 25" kuvaputki. Kauheaa katsottavaa.
Mistään ei saa selvää. On se mukava arvuutella ottelun maaleja.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

YLE on vaan puhtaasti sössinyt.

Tuossa on eiliseltä kaksi kuvakaappausta.

YLE TV2:

Peli näyttäisi oleva 7-7 lukemissa 7:nessä erässä ja peliaikaa voi arvuutella.

Urheilukanava:

Molemmat kuvat ovat pakkaamattomia, sellaisina, kuin ne eetteristä tulivat.

On se kumma, että HD-tasoista kuvaa ei saada konvertoitua PAL:ksi. Oma näytönohjaimenikin pystyy skaalaamaan reaaliajassa 1080p:tä pienemmäksi.

Tämä on nyt sitä luvattua kuvan laadun paranemista.

Tässä on oma teoriani, ja olen melko varma että se on oikea.

Huono laatu johtuu rahan säästöstä. Siirtokaistaa ei ole ostettu alkueriin riittävästi. Toinen vaihtoehto olisi käyttää tehokkaampaa rautaa pakkaamiseen, mutta sekään ei ole ilmaista.

Jos kansa vaatii nyt parempaa laatua, niin se tulee sitä saamaan välieriin tai edes kotiotteluihin. On aika vaatia.

On myös parametrisoitu pakkausalgoritmia ammattitaidottomasti. Liikkeen toistoon enemmän bittejä, värisyvyydellä ei ole niin väliä ! Kyse on kiekosta eikä elokuvasta.

Suurin ongelma tuossa on NTSC -> PAL -muunnos, eli ameriikkalaisesta formaatista eurooppalaiseen formaattiin.

Jenkkistandardi lähettää ~60 puolikuvaa sekunnissa, kun eurooppalainen järjestelmä taas 50 puolikuvaa sekunnissa.

Muunoksessa joudutaan kuvia laskemaan kahden eri kuvan keskiarvoista. Ilmeisesti tässä tapahtuu se kämmäys, jolloin kiekko saadaan näkymään kolmena, kun sen keskiarvo lasketaan kahdesta jenkkikuvasta.

Tuossa iltiksen artikkelissa YLEn tekninen asiantuntija puhuu pelkkää paskaa. Minä pystyn näkemään surkean kuvan ja monta kiekkoa ihan 12v vanhasta 28" putkitelkkarista. Ei siihen huonon kuvan toteamiseen tarvita mitään 42" TFT:tä, tai plasmaa huippuresoluutiolla.

Sekin on paskaa, että kuva on aina ollut noin huono. Kyllä ne NHL-matsit näkyivät ennen digi- ja anaaliloogisesti ihan ok. Kuvanlaatu nyt oli mikä oli, mutta eipähän ainakaan ollut montaa kiekkoa yhtäaikaa näkyvissä.

Viimeiseksi on paskaa se, että kunnon laitteet maksaisivat miljoonia. Uskoisin, että saan omalla 500e:n pöytäkoneellani ja ilmaisohjelmalla tehtyä NTSC -> PAL -muunnoksen paljon paremmalla laadulla. Konvertointinopeudeksi en usko ihan livenopeutta, mutta panostamalla esim. 1000e enemmän laitteisiin, päästään varmasti >50 kuvaa/s konvertointinopeuteen. Aika kaukana tuo 1500e on miljoonasta.

Hyvä perustelu tuo, että YLEn ei kannata parantaa, koska muualla on vielä huonopi kuva. Saapa nähdä minkälaista kuvaa saadaan olympialaisista. En tiedä mikä formaatti kiinalaisilla on käytössä. Hong Kongissa on ainakin NTSC. Voi tietenkin olla, että olympialaiset kuvataan myös PAL-kameroilla.

Volitansilla on hyvät esimerkkikuvat. Niistä näkee, että YLE saa huononnettua kuvasta jopa liikkumattomat kohteet, eli nuo tulosgrafiikat. Näyttäisi ihan siltä, kuin niissä olisi jotain analogista häiriötä. Milläköhän laitteilla ne siellä YLEllä oikein vääntävät...

Tässä nähdään tyyppiesimerkki huolimattomuudesta ja ahneudesta kanavapaketteja myydessä. Joltain luonto-ohjelmalta tai uutisilta olisi kaistaa voinut nipistää reilustikin.

Muutenki toi koko homma kusee kun ne käyttää tuota kuvaustyyliä, eli yhdellä kameralla.. vain erikoistilanteet saatetaan näyttää jollain toisella kameralla mut.. öhh.. iha perc seurata koko hommaa.

Kuvan laadusta puhumattakaan.

Voi hyvää päivää kun luki tuon IT-viikon artikkelin. Vai että on minuuttia ennen lähetystä saatu kuva ja ääni toimimaan pahimmillaan... on kyllä melko säätämistä ollut. No, jospa saavat jotain järkeä toimintaan vielä kisojen aikana.

Kyllä toi kuva ainakin nyt näkyy ihan hyvin mun vanhalla telkkarilla. Ylä- ja alareunoissa tietenkin noi mustat alueet. Ei haittaa.
Olisivatkohan kehitelleet jotain korjausta nyt pikaisesti.
Liittyykö tuo ongelma jotenkin noihin uudempiin televisioihin, vai mikä on tilanne nyt televisiossa Venäjä-Tanska. Eli onko vielä suttuista?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat