Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

kulta-atomin jne. Siis kun tarkoitan, että atomithan nyt koostuu kaikki samanlaisista rakennuspalikoista. Eli elektroneista, protoneista, myoneista ja ties mistä. Niin mikä asia saa nuo rakennuspalikat muodostamaan erilaisia atomeita. Miksei esim atomit voisi "mutantoitua" .

Tiedän, että eri atomit kuten vaikka happi ja vetyatomit muodotavat vesimolekyylin. Mutta miksei kaksi atomia voisi muuttua joksikin ihan oudoksi aineeksi? Mikä siis määrää, että esimerkiksi hapesta ja vedystä tulee vesimolekyyli. Miksei siittä voi tulla ties mitä tuntematonta ainetta?

Tai miksei voitaisi kasata noista osista jokin outo atomi.

Kommentit (1)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31101
Liittynyt16.3.2005

Atomin protonien ja neutronien määrä määrää minkälainen se on. Protonien määrä määrää suurimmalta osin elektronitilat, ja siten atomin kemialliset ominaisuudet. Siksi alkuaine määritellään niin, että saman protonimäärän omaavat ytimet ovat samaa alkuainetta.

Kemialliset reaktiot ovat elektronitilojen uudelleenjärjestelyä, kun atomeita tuodaan lähelle toisiaan. Tietyssä tapauksessa on energeettisesti edullista, että muodostuvat elektronitilat sitovat atomit toisiinsa, jolloin muodostuu yhdiste. Kvanttimekaniikka ja sähkömagnetiikka määräävät, minkälaisia elektronitiloja (eli minkkälaisia yhdisteitä) voi muodostua.

Ytimet voivat myös muuttua, jolloin puhutaan ydinreaktioista. Yleisesti ydinreaktioihin liittyvät energiamäärät ovat monta kertaluokkaa elektronitilojen energioita suurempia. Siksi ydinreaktioiden aikaansaamiseen tarvitaan hirvittävän korkeita lämpötiloja (tai luonnostaan epästabiileja ytimiä), että atomeilla olisi tarpeeksi energiaa ylittää sähköinen hylkimisvoima. Ytimien rakenteen, ominaisuuksien ja ydinreaktioiden mallintamiseen tarvitaan sähkömagnetismin lisäksi vahvan ja heikon vuorovaikutuksne huomioimista, mikä tekee siitä huomattavasti elektronitilalaskuja (jotka nekin voivat olla haastavia) vaativampaa.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat