Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

[size=85:34zrz9aj]Avaan tämän aiheen nyt tänne, niin ei tartte siirrellä. Kysymykseni ao. aiheesta on tietenkin täysin aiheeton, eikä kiinnosta ketään.[/size:34zrz9aj]

Tässä suora lainaus Tieteen Kuvalehdestä 12/2004:

Sekuntia pidetään yleensä ohikiitävänä hetkenä - se kestää sydämenlyönnin ajan ja on sitten ohi. Hektisessä nanomaailmassa sekunti on kuitenkin ikuisuus. Nykyfysiikka on pilkkonut sekunnin lähes käsittämättömän pieniin aikayksikköihin
...

ja juttun laatikosta, jota kysymykseni koskee:
Ajalla on rajansa
Vaikka fyysikot voivat mitata sekä erittäin lyhyitä että hyvin pitkiä aikaväleja, mitta-asteikon molemmissa päissä on luonnonlakien asettamat rajat.

Eli mikä määrittelee ajanmittaamisen rajat? Onko se Plancikin aika lyhimmillään.

[size=85:34zrz9aj]ps. Tiedän kyllä, että tämäkään aihe täällä kellarissa ei saa vastakaikua. Harmi.[/size:34zrz9aj]

Kommentit (10)

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662
Liittynyt31.1.2008

Atto sekuntti taitaa olla pienin aika mitä ollaan pystytty mittaamaan.
Eli 10 [size=50:3tabr4df]-18[/size:3tabr4df] Mikä on pienin SI-järjestelmän yksikkö.
Mutta eikö siinä tieteen kuvalehden artikkelissa kerrottu tarkemmin tosta. Mun muistaakseni oli.

Joo eiköhän se plankin aika ole pienin mahdollinen aika ainakin nykytietämyksen mukaan. En tiedä..en ole perehtyny niin tarkasti aikaan. Menee helpommastakin sekaisin.
Ja eiköhän se havainnoinnin vaikeus aseta rajat näille havaittaville ajoille. Valoa kuitenkin käytetään (laaseria) näiden havainnointiin, niin eipä sillä ainakaan itteänsä pienenpiä osia voida tarkkailla.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31108
Liittynyt16.3.2005
Lassi
Eli mikä määrittelee ajanmittaamisen rajat? Onko se Plancikin aika lyhimmillään.Planckin aika on jonkinlainen raja tunnetulle fysiikalle, mutta sille ei ole minkäänlaista kokeellista varmennusta, että se olisi sitä myös luonnolle. Toiseen suuntaan näyttää vahvasti siltä, että kosmos laajenee ikuisesti, mutta kosmologiakaan ei ole mitenkään vuosisatoja rutinoitunut teoria. Se on kuitenkin varmaa, että kärsivällisimmänkin kaverin kärsivällisyys loppuu ennen kuin maailmanloppu kolkuttaa ovella.

Älä Lassi ole turhan vaatimaton. Yläkertaanhan tämä ilman muuta kuuluu. En tiedä, onko foorumi nytkään oikea, matematiikka voisi olla yhtä hyvä. Puhutaan kuitenkin asiasta, eikä siitä, millä foorumilla jokin juttu on.

Minun käsityksen mukaan Planckin aika on lyhin merkityksellinen aikaväli. Elikkä teoriassa olisi sitten myös olemassa lyhyempiäkin ajanjaksoja, mutta niillä ei olisi enää merkitystä.

Äemänkäki
Seuraa 
Viestejä1161
Liittynyt20.11.2006

Juu kerranki jotain asiaakin.

Planckin pituushan se taitaa olla pienin. Tätä pienempiähän ei voida nykymenetelmillä/tietämyksellä oikein tutkia.

Kiinnostaa myös että mikä se ns. yläraja on. maailmankaikkeuden ikä? Joka katsotaan alkaneeksi planckin pituudesta(sitä ennenhän aikaa ei voida käsittää niinkuin me sen käsitämme)?

Olisiko kysymys siitä että ajan täytyy olla kvantittunut (koostua pienimmistä mahdollisista paketeista), koska esimerkiksi kiihtyvyydessä nopeuden 0 ja äärettömän pienen nopeuden välissä olisi vielä pienempi nopeus jolloin nopeuden muutos lienee mahdoton.

En tiedä mistään mitään. Jospa joku tietää tai on tietämättä.

Kopro
Olisiko kysymys siitä että ajan täytyy olla kvantittunut (koostua pienimmistä mahdollisista paketeista), koska esimerkiksi kiihtyvyydessä nopeuden 0 ja äärettömän pienen nopeuden välissä olisi vielä pienempi nopeus jolloin nopeuden muutos lienee mahdoton.

En tiedä mistään mitään. Jospa joku tietää tai on tietämättä.

Pitikin avata oma ketju Arizonan yliopiston tähtitieteen profesori Tifftistä, mutta koska tämä ketju sivuaa hänen ja ryhmänsä tutkimuksia, niin sitten tänne.

En ole tuosta herrasta paljoakaan kuullut, mutta hänen teoriansa ovat hämmentäviä. Tähdet ja avaruus 4/97 otsikoi pitkässä artikelissaan näin:

Tähdet ja avaruus 4/97
Jos profesori Tifft on oikeassa kosmologia joutuu remonttiin...
Hän kävi Suomessa toukokuussa 1997 luennoimassa aiheesta. No täällä on lyhyt artikkeli asiasta: http://www.tsv.fi/ttapaht/983/big.htm

Tuossa tutkimuksessa käsitellään myös punasiirtymää. Hänen mukaansa se nimenomaan kvantittunut. Ajan käsitystä käsitellään myös hyvin paljon Samoin on muutakin, joka on melkoisen paljon ristiriidassa mm. suhteellisuusteorian kanssa. Hämmentävää on myös hänen teoriansa, että tuon mukaan löytyy avaruutta vanhempia tähtiä. Alussa aika oli nolla jne.

Täällä on mukana oikeita tutkioita, niin kertokaa mitä Tifftille ja hänen teorioilleen nykyään kuuluu

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177
Liittynyt2.4.2005

Joo se tuo sekunninki pilkkominen sivuaa sitä ikivanhaa Intialaista viisautta, että jos kaikki pystyttäs jakamhan kahtia , ja taas puoliskot kahtia
ja niin eelhen loputtomhin , niin silloinhan sinapinsiemen ja Himalaja
olis yhtäsuuria.

Viishautta yli 7000 vuojen takkaa.

Mulla on aina ollut ihan eri käsitys ajasta kuin yleisesti fyysikoilla yms.
Minun mielestäni aika on täysin irrallinen kaikesta, eikä esimerkiksi aineen nopeus tai kiihtyvyys vaikuta siihen mitenkään. Jos aika määritellään esimerkiksi niin että 1 sekuntissa vaikkapa jonkin tietyn atomin tietyn kuoren
elektroni on kiertänyt x kertaa nukleonin ympäri, ja huomataan että tietyissä olosuhteissa elektroni kiertääkin useammin kuin x kertaa, niin minusta sekunti on edelleen yhtä pitkä, mutta e- kiertää vain nukleonin useammin kuin x kertaa. Näin ollen sekunnin pituutta ei oikeasti pystyisi määrittelemään, sillä mittalaitteiden tapahtumat vaihtelevat olosuhteista riippuen. Jos aika on täysin irrallinen tekijä, voi sen jakaa lukemattomiin osiin.
Olkaa joku viisaampi ja valistakaa minulle, miten "aika on kaareva" kuten erään teorian mukaan. (jos muistan oikein ^^ )

lisäyksenä mielestäni aika ei siis voi koskaan olla 0, eikä aika koskaan lopu.
voi olla että aika on syklinen, who knows.

Planckin yksiköt määrittelevät nk. luonnolliset yksiköt, jonka yläpuolella toimii normaali fysiikka ja alapuolella kvanttifysiikka. Nämä ovat siis makrofysiikan jakamattomat perusyksiköt ja ne muodostuvat tunnettujen luonnonvakioiden G, c ja h relaatioista. Yksiköistä voi helposti pyöräyttää toisia planckin yksiköitä, esim. planckin aikaa vastaa aika, joka kestää matkustaa planckin pituus nopeudella c.

Planckin aika määrittelee esim. maksimi eliniän nk. virtuaalisille hiukkasille, eli hiukkaspareille, jotka syntyvät tyhjästä ja annihiloituakseen taas toistensa kanssa, sekä omaavat imaginaarisen liikemäärän. Tällaisien kvanttifluktuaatioiden aiheuttamien hiukkasten energialle (ja elinajalle) voidaan Heisenbergin epämääräisyysperiaatteen seurauksena kirjoittaa

delta t > h/(2pii*delta E)

missä delta t ~ planckin aika ja delta E virtuaalisen hiukkasparin kokonaisenergia.

Tällaisia hiukkasfluktuaatioita ajatellaan olevan olemassa, ja jopa synnyttävän havaittavissa olevaa kuuluisaa Hawkingin säteilyä, jos toinen virtuaalisista hiukkasista sattuu elinaikansa aikana putoamaan mustan aukon tapahtumahorisontin yli toisen jäädessä ulkopuolelle.

On myös ajateltu, että maailmankaikkeus itsessään on syntynyt tällaisesta kvanttifluktuaatiosta; pitkän eliniän selittäisi se, että maailmankaikkeuden kokonaisenergia on nolla. Tällöin negatiivinen gravitaatiokenttä kumoaisi muiden kenttien positiivisen energian. Siten koko maailmankaikkeus olisi seurausta yhdestä, joskin hyvin epätodennäköisestä, kvanttifluktuaatiosta.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat