Seuraa 
Viestejä41238

Mikä mahtaisi olla poliisin kanta asiaan, jos tekisi roskaamisilmoituksen muovikuulilla sotaa leikkivistä kakaroista (käytännössä yli 18 v, koska tulevat paikalle omilla autoilla)?

Lähimetsä näyttää siltä kuin sinne olisi lunta satanut, kun joka paikka on täynnä 3-4 millisiä, valkoisia muovihauleja. Käsittämätöntä, että joku kehtaa mennä luontoon roskaa syytävän konetuliaseen kanssa ja sitten vielä pitää tekoa oikeutettuna ja hyödyllisenä, koska se on 'terveellistä liikuntaa ja ulkoilua'. Touhu on metsässä jatkunut vuosikausia, ja jäljet ovat sen mukaiset.

Esim. tänään oli HS:n mielipidesivuilla kirjoitus, jossa vaadittiin lisää alueita tämän ääriterveellisen lajin edistämiseksi. Siinä tosin fiksusti ehdotettiin kaatopaikkoja metsien lisäksi, enkä minä ainakaan kykene kaatopaikkaa parempaa kohdetta tällaiselle keksimään.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (49)

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662

Sitä myöskin itse ihmettelen, että miksi kuulapyssyjen panokset tehdään muovista. Olisi paljo parempi jos ne ampuisi jotain orgaanisia tai maatuvia panoksua, mutta nehän säilyy maassa varmaan ainakin 100 vuotta, ennenkuin katoavat. Itellänikin on kuulapyssyjä parikin kappaletta, tosin toinen ei toimi.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

Nykyään airsoft-aseiden ammukset valmistetaan luonnossa hajoavasta materiaalista. Näin olen kuullut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Onneksi sentään ovat muovihauleja. Asuin lapsena lähellä erästä haulikkoammuntarataa. Ympäristö oli niin täynnä lyijyhaulia, että niitä pystyi kouralla ottamaan maasta kuin hiekkaa. (ja siellä oli kiva istua, kun hauleja ropisi päähän) Ammuntarata oli ollut alueella ties kuinka monta kymmentä vuotta, mutta vähän ennen sen lakkauttamista lähimetsiin ilmestyi kyltit "Marjanpoiminta kielletty. Saastunut maa-alue" tms.

Se muutettiin asuintaloalueeksi ja maakerrosta kuorittiin pois. Se lyijy taitaa kuitenkin olla levinnyt pintakerrosta pidemmälle...

Mitenköhän mahtaa olla muovikuulien kanssa, onko haitta enemmänkin esteettinen?

Googlella löytyi heti artikkeli biokuulista. Sanoo muun muassa seuraavaa:

[size=85:17gp6bys]"Vielä viisi vuotta sitten pelaajia yhdistävä väline olisi ollut kiistatta muovikuula. Nykyään muovi – sanan lisääminen onkin usein asiavirhe. Itse olen jo nelisen vuotta pelannut kuulilla, joissa ei ole muovia, vaan se on korvattu ympäristöystävällisillä ainesosilla (esim. tärkkelyksellä), tehden kuulasta maatuvan.

blaa blaa blaa

Super King biokuulat valmistetaan Italiassa, EU:n ympäristödirektiivien mukaisesti, ja ne ovat luonnolle myrkyttömiä. Siinä missä itämaiset valmistajat pyrkivät pitämään hinnan alhaisena, Super King kuulien valmistuksessa panostetaan laatuun. Jokainen kuula käy tehtaalla muotoilu- ja viimeistelyvaiheen läpi kahdesti, että asiakkaan kuulapussiin saataisi mahdollisimman hyvälaatuisia, tasaisen pyöreitä kuulia. Kuulat, joita tällä hetkellä on saatavina valkeina 0,2g ja 0,25g painoluokissa, toimitetaan paksuissa hopeanharmaissa, ilma-, valo- ja vesitiiviissä pusseissa, mikä takaa sen, etteivät kuulat aloita noin hajoamisprosessiaan ennen käyttöönottoa. Välimeren ilmastossa kuulat hajoavat luontoon noin neljässä kuukaudessa, mutta Suomen synkissä kuusimetsissäkin kuulien pitäisi kadota vuoden sisään."[/size:17gp6bys]

Lähde: http://www.airsoft-eden.com/artikkelit. ... m=&ucat=2&

6mm muovikuulia on täälläkin päin ollut paikoitellen kuin lunta maassa - vielä pari vuotta sitten. Nyt samaisessa paikassa kuulia saa näkyviin vain kun menee kenkimään maata. Kuulat vajoavat lehtien yms. tavaran ohessa maahan ja katoavat joka tapauksessa näkyvistä muutamassa vuodessa, olkoon hajoavia tai ei. Muovi on siitä hyvää ettei siitä liukene mitään. Tämä "roskaus" on siis puhtaasti, ja väliaikaisesti vain esteettinen ongelma.

Mitä lyijyammuksiin tulee, niiden pintaan hapettuu vettä läpäisemätön kerros, joka estää lyijyn liukenemisen ympäristöön. Tästäkin on ollut debattia niin ase- kuin itufoorumeillakin, mutta taruakin ihmeellisempi totuus puoltaa hapettumista. Liika on tietysti liikaa, mutta niin radikaaleja ympäristötuhoja lyijy ei aiheuta mitä yleisesti luullaan.

Itse tosin, jos saisin valita, käyttäisin vain kupari- tai alumiinivaippaisia teräsluoteja sen vuoksi, että materiaali on paljon halvempaa, kovempaa taaten paremman läpäisyn ja sitä saa kriisitilanteissakin mistä vain.

Vierailija

Hieno uutinen kerrassaan, jos kuulien hajoaminen pitää paikkansa. Erehdyttävästi ne kyllä ihan tavalliselta muovilta näyttävät. Veikkaan kuitenkin, että eläimen ruoansulatuskanavassa tuollainen voi aikaansaada tukoksen siinä missä muovikin. Suurin haitta näistä sotaleikeistä joka tapauksessa ei ole roskaantuminen vaan maaperän tallaantuminen. Käytännössä koko metsän aluskasvillisuus on tallottu pilalle.

Noh, katselen näitä poikia jatkossa suopeammin.

Sitä paitsi heidän aikaansaamansa harmi ei ole mitään verrattuna siihen katuverkostoon ja hakkuisiin, joilla samainen maa-alue on nyttemmin puhkottu. Jos tätä hävitystyötä ei olisi tehty, en todellakaan kyselisi täällä muovikuulista mitään vaan olisin sen jo poliisin kautta selvittänyt.

Se haitta mikä parin tuhannen softaajan metsässäliikkumisesta syntyy ei ole MITÄÄN verrattuna mihin tahansa muuhun yhteiskunnan tuottamaan haittaan. Itse näen tämän luonnonsuojelun niin, että joko oikeita, isoja muutoksia tai sitten hys hiljaa. Softaamisen KIELTÄMINEN siirtää nekin vähät ihmiset siistin ulkoilmaharrastuksen parista mopojen ja muiden rassien kimppuun ja ryypiskelemään.

Vierailija
Mäenpää
Mitä lyijyammuksiin tulee, niiden pintaan hapettuu vettä läpäisemätön kerros, joka estää lyijyn liukenemisen ympäristöön. Tästäkin on ollut debattia niin ase- kuin itufoorumeillakin, mutta taruakin ihmeellisempi totuus puoltaa hapettumista. Liika on tietysti liikaa, mutta niin radikaaleja ympäristötuhoja lyijy ei aiheuta mitä yleisesti luullaan.En väitä vastaan, kun mitään en asiasta tiedä. Mietin vain, että ihan puhtaassa vesiympäristössähän nuo eivät ole. Alumiinistakin sanotaan samaa, että se ei hapetu kovin pitkälle, kun pinnalle syntyy suojaava oksidikerros. Kuitenkin tunnetusti alumiini syöpyy suht nopeasti huonoissa olosuhteissa. Jos vaikka aluvanteiden pintaan tulee kolhuja, niin alkaa ne siitä syöpymään. Ja viimeksi kun purin tämän koneen vesijäähyä, niin sisäpinnat olivat yllättävän paljon syöpynyt.

Se on tietysti selvää, että ei se liukene sinne ihan sokerin tavoin. Uskon kyllä, jos asiasta on käytännön selvityksiä ja epäilyni jossain määrin aiheettomia.

Vierailija
Mäenpää
Softaamisen KIELTÄMINEN siirtää nekin vähät ihmiset siistin ulkoilmaharrastuksen parista mopojen ja muiden rassien kimppuun ja ryypiskelemään.Eiköhän ne mopoile ja ryypiskele siinä missä muutkin, ei kai ne koko ajan softaa. Ei kukaan ole softaamista kieltämässä, mutta jonnekin sorakuoppaan tai kaatopaikalle ne voisi ohjata.

Ne kuulat menee yleensä sinne maan alle, että ei niitä nää sielä ellei sielä ole just käyny pelaamassa muovikuula aseilla.
Joo kyll niitä luonnossa maatuvia kuulia ostaa, mutta ne maksaa paljon enemmän kuin tavalliset ei maatuvat kuulat.

Aweb sanoi, että maaperän tallaantuminen on pahempaa kuin roskaaminen....eli suomeks metsissä ei sais enään mennä vai?

Harrastin softausta kavereitten kanssa joskus yläasteella (5 v sitten). Muistaakseni ei ainakaan silloin ollut maatuvia kuulia kuin yhdellä kavereistani, porkkaa oli toistakymmentä. Eikä muuten kerätty kuulia metsästä pois, kun ei kukaan tullut valittamaan, mutta toisaalta oltiin alle 15-vuotiaita, ja jos noi tyypit ovat täysi-ikäisiä niin kyllä pitäisi sen verran aikunen olla että tajuaisi siivota omia jälkiään, edes ostamalla niitä biokuulia.

Tarkistin mielenkiinnosta vielä kuulien hintoja netistä. 5000 kpl pussi Vortexin 0,20 grammaisia muovikuulia maksaa 15,00€ ja vastaava määrä Vortexin 0,20 grammaisia biohajoavia kuulia maksaa 22,00€.
Tuskin jää kenellekkään arvailun varaan, kumpia kuulia lapset ostavat...

EDIT:

Aski42
Ne kuulat menee yleensä sinne maan alle, että ei niitä nää sielä ellei sielä ole just käyny pelaamassa muovikuula aseilla.Riippuu varmaan vähän alueesta, näin meinaan ainakin viime syksynä lenkillä käydessäni metsässä muovikuulia alueella, jossa olimme 5 v sitten pelanneet (en usko, että sen jälkeen kukaan airsoftannut, ainakaan siellä).
Etenkin huonoilla aseilla ammutut luodit jäävät aivan pintaan, ja ladatessa tippuneet.

sinappi
Nykyään airsoft-aseiden ammukset valmistetaan luonnossa hajoavasta materiaalista. Näin olen kuullut.
Olet kuullut täysin oikein. Ne on luonnossa hajoavia ns. Bio-kuulia. Radoilla ei saa muita käyttääkään. Meillähän täällä on melkoisen iso pelikenttä/alue kaikenlaiseen sellaiseen toimintaan Täältä lisää: http://www.jamsanpaintball.fi Mm. Suurtörni kisat järjestetään tuolla. Kaikkia videleikkeitä ei ole jakelussa. Mulla on niistä osa koneella, mutta ei saa jakaa koska osa on mm. MTV3 sekä YLE:n kuvamaa materiaalia.

Tämä Anssin firma on kylläkin keskittynyt enemmän tuohon Paintballiin, mutta sopii kyllä myös Airsoftiinkin erinomaisesti. Ihan sopiva harrastus liikunnasta pitäville. Paljon on myös naisia mukana noissa kisoissa. Alueen saa myös yksityiskäyttöön, mutta bio-kuulat pitää ostaa vastaavalta järjestäjältä. Pyssyjä ja varusteitakin vuokrataan, joten mukaan vaan. On myös myynnissä käytettyä "kalustoa".
Jos olette sinne yhteydessä, niin kannattaa sanoa J-P:ltä terveisiä. Varmasti tunnetaan

Petu
Seuraa 
Viestejä2289
sinappi
Nykyään airsoft-aseiden ammukset valmistetaan luonnossa hajoavasta materiaalista. Näin olen kuullut.Minun siskonpoika harrasti sitä ja sanoi ,että niitä kuulia saa myös luonnossa hajoavina. En tiedä ,onko kaikki markkinoilla olevat sellaisia.

Petu
sinappi
Nykyään airsoft-aseiden ammukset valmistetaan luonnossa hajoavasta materiaalista. Näin olen kuullut.Minun siskonpoika harrasti sitä ja sanoi ,että niitä kuulia saa myös luonnossa hajoavina. En tiedä ,onko kaikki markkinoilla olevat sellaisia.
Ei ole kaikki, mutta eipä niillä hintaeroa juurikaan ole. Ite ostin 2000 pussin niitä Bio-kuulia. Kärpäsiä vain ammuskelen (Clock G17, jousi).

Täältä saa luotettavasti ja nopeasti kaikenlaista aiheeseen liittyvää tavaraa http://www.varusteleka.fi Tämä firma on kait niitä Suomen suurimpia postimyyjä ao. harrastusalalla http://www.proairsoft.com/ Hämmästyttävän tarkkoja kopioita alkuperäisistä aseista. Menee monille ihan täydestä tollaiset hernepyssyt.

Aweb
Mikä mahtaisi olla poliisin kanta asiaan, jos tekisi roskaamisilmoituksen muovikuulilla sotaa leikkivistä kakaroista (käytännössä yli 18 v, koska tulevat paikalle omilla autoilla)?

Veikkaanpa että poliisi suhtautuu siihen samalla tavalla kuin ilmoitukseen että naapurin kissa on kuseskellut tontilla.

Tosin lainmukaan kissat pitää pitää kytkettyinä. Eli pitääkä ne kissat kytkettyinä tai tappakaa ne.

Hyvähän se vain on jos nykynuoriso telmii metsässä.

Hauki
Aweb
Mikä mahtaisi olla poliisin kanta asiaan, jos tekisi roskaamisilmoituksen muovikuulilla sotaa leikkivistä kakaroista (käytännössä yli 18 v, koska tulevat paikalle omilla autoilla)?

Veikkaanpa että poliisi suhtautuu siihen samalla tavalla kuin ilmoitukseen että naapurin kissa on kuseskellut tontilla.
Tosin lainmukaan kissat pitää pitää kytkettyinä. Eli pitääkä ne kissat kytkettyinä tai tappakaa ne.
Hyvähän se vain on jos nykynuoriso telmii metsässä.
Kissa muistaakseni metsästyslaissa luokitellaan petoeläimeksi, jonka saa tappaa jos on pihapiirin ulkopuolella.

Tuo lihavoimani lause ansaitseee ainakin minulta hatunnoston. Oikein.
Awebin ei kannata huolestua asiasta. Kaikki vastuulliset harrastaja kysyvät luvat metsän/maa-alueen omistajilta ja myös vastaavat alueen siistimisestä. Tuota peliharrastusta ei luokitella luokkaan "Joka miehen oikeudet" Aina on oltava maanomistajan lupa ja niitä ei hevillä saa. Omistajat ovat saaneet tietoa värikuulista, mutta ei siitä, että väriaine on myrkytöntä, vesiliukoista sekä nopeasti maatuvaa. Samoin on noitten pikkukuulien kanssa. Nehän painaakin n. 0,20 g/kpl. Katoaa nopeasti luonnosta.

Lassi
Kissa muistaakseni metsästyslaissa luokitellaan petoeläimeksi, jonka saa tappaa jos on pihapiirin ulkopuolella.

Vituiksi meni.
Villiintyneeseen kissaan sovelletaan, mitä rauhoittamattomista eläimistä säädetään.

Tämä on kyllä mielenkiintoista. Maassa on roska, aha no jääköt se sitten siihen. Matka jatkuu...

Jos järeillä airsoftaseilla ammutut kuulat häiritsevät, eikö ne kannattaisi poimia? (Jos ei halua rahallista hyötyä, vaan ihan omien silmien iloksi tekee tämän tempun.)

Niistä saa 0.2c/ea. Kun kerää muutaman kymmenen tuhatta kuulaa päivässä ja myy ne takaisin paikallisille softaajille, pysyy sillä hyvin leivissä

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat