Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tyhmä tai pikemminkin yksinkertainen kysymys mikä pitäisi tietää ja jäi vaivaamaan mieltä juuri sen helppouden takia. Missä asennossa venttiili on kiinni, kun kahva on letkun suuntaisesti vai 90 asteen kulmassa siihen nähden? (ihan sama mikä venttiili, kaikissa on kuitenkin sama systeemi..)

..ja tämäkin oli taas tiedeaihe

Sivut

Kommentit (28)

David
Yleensä putken suuntaisesti oleva kahva tarkoittaa, että se on auki. Tämä on tietysti aika luontevaa - eikö vain.Ainakin kaksi venttiiliä, jotka ensimmäisenä tulevat mieleen, toimivat juuri päinvastoin. Eli putken suuntaan kiinni, 90 astetta putken suunnasta auki.

bena
David
Yleensä putken suuntaisesti oleva kahva tarkoittaa, että se on auki. Tämä on tietysti aika luontevaa - eikö vain.
Ainakin kaksi venttiiliä, jotka ensimmäisenä tulevat mieleen, toimivat juuri päinvastoin. Eli putken suuntaan kiinni, 90 astetta putken suunnasta auki.
Hymm. Ainakin tavalliset palloventtiilit toimivat Davidin viestin mukaan. Mitäköhän venttilejä mahdat tarkoittaa?

Lassi
bena
David
Yleensä putken suuntaisesti oleva kahva tarkoittaa, että se on auki. Tämä on tietysti aika luontevaa - eikö vain.
Ainakin kaksi venttiiliä, jotka ensimmäisenä tulevat mieleen, toimivat juuri päinvastoin. Eli putken suuntaan kiinni, 90 astetta putken suunnasta auki.
Hymm. Ainakin tavalliset palloventtiilit toimivat Davidin viestin mukaan. Mitäköhän venttilejä mahdat tarkoittaa?Vesihanoja ovat. Myötäpäivään aukeavat, en tiedä onko kahvan asento sitten poikkeuksellinen.

Edit. Olikohan sittenkin vastapäivään. En olekaan enää varmaa, muuta kuin siitä että putken suuntaisesti on kiinni.

Molempia rakenteita löytyy ja useissakin esim. palloventtiileissä karan pää on nelikulmio johonka käyttäjä voi asentaa kahvan haluamaansa asentoon

David
Seuraa 
Viestejä8877
Liittynyt25.8.2005
ratz
No jos puhutaan vaikka tuollaisista

http://www.sento.fi/fin/index.php?hiddenAction=showArticle&articleId=104...

en nyt tarkkaan katsonut mihin käyttöön oli mutta vastaavaa tarkoitan. Eli kuvassa se olisi auki jos ymmärsin oikein.
Olihan tuolla vielä leikkauskuvakin mutta enpä ole tottunut niitä lukemaan.
Eikö yleisempi ole kuitenkin että putken suuntaisesti auki?


Melkein 100% varmuudella uskallan sanoa että tuossa se on putken suuntaisesti auki. Toisekseen sitä ei saa käännettyä kuin 90 astetta vain yhteen suuntaan, siinä on rajoitin. Eli kun sen hitsaa seinän lähelle, niin kannattaa olla tarkkana muuten tulee rälläkälle töitä. Menneenä talvenan noita tuli pari hitsattua - en tosin rälläkää sitten tarvinnut, kun olin sen verran hereillä.

tk
Molempia rakenteita löytyy ja useissakin esim. palloventtiileissä karan pää on nelikulmio johonka käyttäjä voi asentaa kahvan haluamaansa asentoonKuulostaa järkevältä. Kumpaan suuntaan virtaussuuntaan nähden sitten aukeaa nuo neljänneskierroksen kääntyvät? Onko siihen yleispätevää sääntöä?

Olisin hämmästynyt jos en löytäisi mitään merkintää siitä milloin hana on kiinni tai auki. Tavallisesti putken suuntainen on auki.

bena
tk
Molempia rakenteita löytyy ja useissakin esim. palloventtiileissä karan pää on nelikulmio johonka käyttäjä voi asentaa kahvan haluamaansa asentoonKuulostaa järkevältä. Kumpaan suuntaan virtaussuuntaan nähden sitten aukeaa nuo neljänneskierroksen kääntyvät? Onko siihen yleispätevää sääntöä?Tuo linkin venttiilihän on nimenomaan sellainen neljänneskierroksen kääntyvä. Jos kahva on asennettu vallitsevan käytännön mukaisesti venttiilin neliskulmaisen karan päähän, niin venttiili on auki kahvan ollessa putken suuntainen.

Jotain logiikkaa pitää noissa venttilien asennoissa käyttää, ja se logiikka on se, että on putken suuntaisesti auki ja 90° kulmassa kiinni.
Eli esim. tiellä. Puomi auki tarkoittaa, että saa ajaa, ja puomi kiinni, on este. En sitten tiedä onko rakennussäädöksissä tuosta mitään mainintaa. Hyvän ammattietiikan mukaista kuitenkin.

Joka ainoa ammattilainen ainakin tietää perussäännön. Samoin sen, että kun tätä pyöritettävää venttiiliä kääntää, niin myötäpäivään auki ja vastapäivään kiinni. Logiikkaa. Toki noitten kahvaventtilien kahvat voi asentaa kumpaan suuntaan tahansa (kuten jo mainittiinkin), mutta eihän sitä muut esim. hätätapauksessa tiedä.

Mulla on tässä vanhassa omakotitaloissa molempia venttiilityyppejä (vesikiertolämmitys)

Putkimiehen nyrkkisääntö: Ventiili on asennettava niin että venttiili on auki kun venttiilin kahva on putken suuntaisesti. Venttiilin tulee sulkeutua käännettäessä myötäpäivään ja avautua käännettäessä vastapäivään.

Putkimiehen nyrkkisääntö: Ventiili on asennettava niin että venttiili on auki kun venttiilin kahva on putken suuntaisesti. Venttiilin tulee sulkeutua käännettäessä myötäpäivään ja avautua käännettäessä vastapäivään.Kiitos vastauksista. Tuota itsekin olisin veikannut ja melkein kaikki kun noin väittää niin eiköhän se niin ole. Toki aina on poikkeuksia ja erikoistapauksia mutta eiköhän se noin "sääntöjen" mukaan mene.

Lassi
Samoin sen, että kun tätä pyöritettävää venttiiliä kääntää, niin myötäpäivään auki ja vastapäivään kiinni. Logiikkaa. (vesikiertolämmitys)Hmmm......

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat