Seuraa 
Viestejä41238

Kun raaka-aine vähenee sen hinta nousee, hinnan noustessa liikaa raaka-aine korvautuu; mikään ei lopu. Tätä mantraa palstalla ovat muutamat nimimerkit hokeneet, kun kyse on luonnonvarojen ehtymisestä.

Mitä tämän ajatusrakennelman kannattajat ajattelevat nykyisistä ruokakriiseistä, joita on puhjennut ympäri maailmaa? Ruoka on todellakin alkanut loppua ja sen hinta on noussut. Hinnan nousun seurauksena puhkeaa jatkuvasti mellakoita, joiden jaloissa kuolee ihmisiä, viimeksi Mogadishussa mellakoita tukahduttaneiden poliisien luoteihin.

Koska se ruoan korvautuminen alkaa ja millä se aiotaan korvata? Asiantuntijoiden mukaan vanha mantra siitä, että ruokaa on maapallolla riittävästi jakelun ontuessa ei pidä enää paikkansa, vaan maa-alueiden tuhoutuessa ilmastonmuutoksen ja virheellisten viljelymenetelmien vuoksi ruokaa ei yksinkertaisesti enää voida kasvattaa nykyiselle populaatiolle riittävästi, vaikka jakelu pelaisikin. Maailman viljavarastot ovat ehtyneet, ei ole enää mistä ammentaa.

Tietenkin asiaan liittyvät myös keinottelijat, polttoaineiden kasvatus ja kaikennäköiset levottomuudet ympäri maailmaa, mutta mitä sitten. Keinottelijat, energiatarve ja levottomuudet eivät maailmasta lopu niin kauan kuin ihmiselämää riittää, vaan niiden kanssa on elettävä.

Lause 'mikään ei lopu ja jos loppuu, se voidaan korvata' ei pidä paikkaansa. Ruokaa ei enää ole riittävästi, eikä sitä voi korvata, ja se on luonnonvaroista ihmiselämälle se kaikkein välttämättömin.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (350)

Jotkut raaka-aineet eivät lopukaan, hinta vaan tosiaan nousee vähetessä niin, että niiden käyttö ei enää kannata.

Tuo ruoan loppuminen on ihan tosiasia. Olen sitä vuosia sanonut, että vieläpä tulee päivä, jolloin suomessakin otetaan kesannot ja metsitetyt pellot taas viljelykäyttöön.

Ruoan epätasainen jakautuminen on ongelma ympäristön, väärien viljely menetelmien ja viljelyalueiden tuhoutumisen ym. ohella. Ruoka loppuu ensiksi tietenkin tuollaista köyhistä, kehittymättömistä, ylikansoituksen ja kurjuuden riivaamista maista. Mielestäni tämä on ihan odotettavaa kehitystä. Ehkäpä olen hieman malthusilainen ja syytän eniten tuosta väestönkasvua.

Harmi, että tallainen tilanne tulee johtamaan ympäristön laaja-alaiseen hävittämiseen ja tuhoutumiseen nälkäisten ihmismassojen turvautuessa kaikkiin mahdollisiin ja mahdottomiin tekoihin pysyäkseen hengissä. Toisaalta tämä tulee varmasti johtamaan myös väestön vähenemiseen, varsinkin alueilla joilla väestömäärä ylittää alueen resurssit. Tällaisia alueita on varmasti mm. Sahelin-Saharan alueen valtiot, Bangladesh ehkä, Intia? Pakistan? Kiina? Köyhemmät lähi-idän ja keski-aasian maat?

Ruuan jakamisen ongelmiin kuuluu sellainenkin kummallisuus kuin kulttuurien ruokatottumukset. Jonnekkin viedyt ruuat eivät kelpaakkaan. Jäi mieleen jokin pakolaisleirijuttu, jossa kerrottiin ettei sinne kelpaa kuin vehnäjauhot, tee ja sokeri sekä ruokaöljy. Taidot tai halu hyödyntää muita, ei riittänyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
tietää
Ruuan jakamisen ongelmiin kuuluu sellainenkin kummallisuus kuin kulttuurien ruokatottumukset. Jonnekkin viedyt ruuat eivät kelpaakkaan. Jäi mieleen jokin pakolaisleirijuttu, jossa kerrottiin ettei sinne kelpaa kuin vehnäjauhot, tee ja sokeri sekä ruokaöljy. Taidot tai halu hyödyntää muita, ei riittänyt.Voisin kuvitella, että esimerkiksi jonnekin islamilaiseen maahan tiputettu sianliha/nötkötti avustus voisi aiheuttaa vähän murinaa. Nötköttiä Intiaan myös. Mämmiä minne tahansa.

Vierailija
Peksu
Ruoka loppuu ensiksi tietenkin tuollaista köyhistä, kehittymättömistä, ylikansoituksen ja kurjuuden riivaamista maista. Mielestäni tämä on ihan odotettavaa kehitystä. Ehkäpä olen hieman malthusilainen ja syytän eniten tuosta väestönkasvua.Jep. Mutta mistä se väestönkasvu johtuu?

Vierailija
Peksu
Jotkut raaka-aineet eivät lopukaan, hinta vaan tosiaan nousee vähetessä niin, että niiden käyttö ei enää kannata.Ihmisen kannalta (siitä tässä siis on kyse) tuo on sama asia kuin loppuminen.

Aweb
Ruoka on todellakin alkanut loppuaKun joku tietää ettei pysty elättämään neljää vaimoaan ja 70 kakaraa ja silti tekee niitä 70, kyseessä on hänen oma ongelmansa.

Menee kohta kaikenmaailman meduusojen syönniksi, niitä kun tuntuu noissa merissä nykyään riittävän.

Vierailija
fenomenologi
Aweb
Ruoka on todellakin alkanut loppuaKun joku tietää ettei pysty elättämään neljää vaimoaan ja 70 kakaraa ja silti tekee niitä 70, kyseessä on hänen oma ongelmansa.Globaali, meitä kaikkia (vähintäänkin ruoan hinnassa) koskettava ongelma on jonkun yksittäisen, viriilin, köyhän ukon henkilökohtainen ongelma?

Vierailija

Ruoan loppuminen on trendiluonteista. Tuotannon osalta on tehty virheellisiä päätöksiä, jotka voitaisiin korjata, jos päättäjillä olsi älliä päässä. Useat isot tuottajamaat ovat myös vähentäneet vientiä oman viljelytuotannon mennessä oman maan teollisuuden käyttöön. Tällaisen kuvan olen uutisista saanut.

Vierailija
sigfrid
Ruoan loppuminen on trendiluonteista.Ilmeisesti ei ole enää. Jos nyt haluttaisiin ruokkia koko planeetta, tulisi huutava pula toimivasta viljelymaasta.

Vierailija
Aweb
sigfrid
Ruoan loppuminen on trendiluonteista.Ilmeisesti ei ole enää. Jos nyt haluttaisiin ruokkia koko planeetta, tulisi huutava pula toimivasta viljelymaasta.Tarkoitin tietenkin tätä kehittyneiden maiden ruoan hinnan nousua. Kehityismaiden osalta on ollut sama ongelma ennenkin.

Vierailija
sigfrid
Kehityismaiden osalta on ollut sama ongelma ennenkin.Sillä erotuksella, että ennen on voitu ilmeisestikin ihan totuudenmukaisesti sanoa, että ruokaa kyllä olisi kaikille, jos vain jakelu järjestyisi. Nyt on saavutettu se piste, että syöjiä on enemmän kuin maa pystyy tuottamaan.

Missä ihmeessä viipyy se porukka, joka kertoo, kuinka teknologinen kehitys tulee apuun eikä minkäänlaista ongelmaa ole.

Aweb
sigfrid
Kehityismaiden osalta on ollut sama ongelma ennenkin.Sillä erotuksella, että ennen on voitu ilmeisestikin ihan totuudenmukaisesti sanoa, että ruokaa kyllä olisi kaikille, jos vain jakelu järjestyisi. Nyt on saavutettu se piste, että syöjiä on enemmän kuin maa pystyy tuottamaan.

Missä ihmeessä viipyy se porukka, joka kertoo, kuinka teknologinen kehitys tulee apuun eikä minkäänlaista ongelmaa ole.
Tässä yksi

Härmälä edustaa Brysselissä lannoiteteollisuutta. Viljan viljelyä on Härmälän mielestä tehostettava maailman nykyisillä pelloilla, koska uusien peltojen raivaaminen vahvistaa eniten ilmastonmuutosta. Tämä vaatii hänen mielestään peltojen voimaperäistämistä etenkin Siperiassa ja Etelä-Amerikassa.

– Voimaperäistäminen on käytännössä siirtymistä korkeamman kehitystason viljelyyn. Näin ympäristöön kohdistuvat vaikutukset jäävät minimiin, Härmälä sanoo.

Lannoitteiden kysyntä on kasvanut hurjaa vauhtia eri puolilla maailmaa, ja Venäjä ja Kiina ovat nostaneet vientitullejaan.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/22277-h ... u%E2%80%9D

Aweb
Sillä erotuksella, että ennen on voitu ilmeisestikin ihan totuudenmukaisesti sanoa, että ruokaa kyllä olisi kaikille, jos vain jakelu järjestyisi. Nyt on saavutettu se piste, että syöjiä on enemmän kuin maa pystyy tuottamaan.Johtuen suuressa määrin siitä, että saman pöydän ääreen ovat tulleet citymaasturit.

Eipä silti, jossain se raja kuitenkin kulkee.

sigfrid
- - Tuotannon osalta on tehty virheellisiä päätöksiä, jotka voitaisiin korjata, jos päättäjillä olsi älliä päässä. Useat isot tuottajamaat ovat myös vähentäneet vientiä oman viljelytuotannon mennessä oman maan teollisuuden käyttöön. Tällaisen kuvan olen uutisista saanut.Aivan, tarvitaan suunnitelmataloutta, jotta virheellisiä päätöksiä ei tehdä. Eiväthän ihmiset voi luottaa siihen, että kvartaalitaloudessa elävät firmat jättävät puhdasta viljeltävää luontoa jälkipolvillekin.

Aweb

Nyt on saavutettu se piste, että syöjiä on enemmän kuin maa pystyy tuottamaan.Mihin tietoon perustat tämän väitteen? Tietääkseni kyse tässä ajankohtaisessa ruokakriisissä on kyllä korkeasta hinnasta joka puolestaan johtuu monesta eri asiasta. Muun muassa hyödykemarkkinoiden ylikuumentumisesta, huonosta sadosta, biopolttoaineista, korkeasta öljyn hinnasta yms.

Vierailija
babun
Aweb

Nyt on saavutettu se piste, että syöjiä on enemmän kuin maa pystyy tuottamaan.Mihin tietoon perustat tämän väitteen? Tietääkseni kyse tässä ajankohtaisessa ruokakriisissä on kyllä korkeasta hinnasta joka puolestaan johtuu monesta eri asiasta. Muun muassa hyödykemarkkinoiden ylikuumentumisesta, huonosta sadosta, biopolttoaineista, korkeasta öljyn hinnasta yms.Perustan sen tuohon yms. -jutskaan. Jätitkö tieten tahtoen luettelostasi pois kaikki hallitsemattoman katastrofin ainekset? Eroosion, viljelymaan aavikoitumisen ja saastumisen, ilmastonmuutoksen jne.

Aweb
babun
Aweb

Nyt on saavutettu se piste, että syöjiä on enemmän kuin maa pystyy tuottamaan.Mihin tietoon perustat tämän väitteen? Tietääkseni kyse tässä ajankohtaisessa ruokakriisissä on kyllä korkeasta hinnasta joka puolestaan johtuu monesta eri asiasta. Muun muassa hyödykemarkkinoiden ylikuumentumisesta, huonosta sadosta, biopolttoaineista, korkeasta öljyn hinnasta yms.Perustan sen tuohon yms. -jutskaan. Jätitkö tieten tahtoen luettelostasi pois kaikki hallitsemattoman katastrofin ainekset? Eroosion, viljelymaan aavikoitumisen ja saastumisen, ilmastonmuutoksen jne.Tarkoitin tiedolla kyllä jotain lukuja. YK on ilmoittanut tarvitsevansa 700 miljoonaa (dollaria muistaakseni) kriisin ratkaisemiseksi eikä heidän raportissaan muistaakseni mainita näitä asioita pääsyyllisiksi.

Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä25465

Sinänsä mielenkiintoinen aihe. Libertaarien hokema siitä ettei mikään lopu pitää tietysti perimmältään paikkansa. Sillä vain ei ole juurikaan tekemistä reaalitodellisuuden kanssa. Ero sen välillä "loppuuko" joku hyödyke vai muuttuuko sen käyttö kohtuuttoman vaikeaksi ennen kun substituutti on tarjolla on kuitenkin lähinnä semanttinen.

Mutta mitä tulee ruoan hinnan nousuun, ei ruoka ole mihinkään loppumassa. Ruuan puute globaalilla tasolla on - kuten on ollut jo pitkät ajat - ensi sijassa logistinen ongelma. Nyt kun logistiikka kallistuu, kallistuu myös ruoka.

Ihminen voi syödä melkein mitä tahansa. On aika absurdi ajatuskin että niin geneerinen asia kun "ruoka" maailmasta loppuisi. Ei lopu, niin kauan kun täällä ylipäätään jotain orgaanista toimintaa on. Sen sijaan hyvinkin voi käydä niin, että ruuasta tulee joillekin liian kallista. Tällöinkin loppuvat ostajilta rahat, ei maailmasta ruoka.

When an educated, influential person tweets something he knows is a lie, he is announcing his contempt for the general public. He’s saying he considers you so stupid that you’ll believe the lie.
Andrew Stroehlein

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat